Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozbiórka auta i złomowanie

Featured Replies

Napisano

niedawno wpadłem na pomysł aby w przyszłości zająć się sprzedarzą używanych części samochodowych. Trochę szukałem na ten temat, ale problem jest z jedną rzeczą. Jak tanio zezłomować takie rozebrane auto ponieważ, jeśli takiemu autu brakuje kilogramów to trzeba dopłacać nawet do 10zł za kilogram co przestaje być opłacalne. Chciałbym kupować głównie auta lekko rozbite, angliki i sprowadzone będące już u nas w kraju. Jak wygląda cały proces - jak tego legalnie dokonać i za rozsądną cenę. Znalazłem też informację, że auta sprowadzane podlegają innym przepisom i z wrakiem mogę robić co chcę. Auto jest wyrejestrowane w kraju z którego przybyło, a u nas nie jest jeszcze zarejestrowane. Czy to jest prawda i czy to jest legalne, żebym takie auto rozebrał i normalnie na złom oddał to co mi z niego zostanie ? Mógłby mi ktoś opisać całą procedurę ?

Napisano

> niedawno wpadłem na pomysł aby w przyszłości zająć się sprzedarzą

> używanych części samochodowych. Trochę szukałem na ten temat,

> ale problem jest z jedną rzeczą. Jak tanio zezłomować takie

> rozebrane auto ponieważ, jeśli takiemu autu brakuje kilogramów

> to trzeba dopłacać nawet do 10zł za kilogram co przestaje być

> opłacalne. Chciałbym kupować głównie auta lekko rozbite, angliki

> i sprowadzone będące już u nas w kraju. Jak wygląda cały proces

> - jak tego legalnie dokonać i za rozsądną cenę. Znalazłem też

> informację, że auta sprowadzane podlegają innym przepisom i z

> wrakiem mogę robić co chcę. Auto jest wyrejestrowane w kraju z

> którego przybyło, a u nas nie jest jeszcze zarejestrowane. Czy

> to jest prawda i czy to jest legalne, żebym takie auto rozebrał

> i normalnie na złom oddał to co mi z niego zostanie ? Mógłby mi

> ktoś opisać całą procedurę ?

Samochody na części mogą rozbierać jedynie autoryzowane stacje denontazu... Abys mogl legalnie rozbierac auta musialbys posiadac taką stację...

Twoje obawy o dopłaty za niedobór kilogramów to najmniejszy problem... To zalezy od firmy ktora zlomuje auta, taka firma moze ale nie musi żądać dopłaty za brakujace kilogramy...

Napisano

> Samochody na części mogą rozbierać jedynie autoryzowane stacje

> denontazu... Abys mogl legalnie rozbierac auta musialbys

> posiadac taką stację...

> Twoje obawy o dopłaty za niedobór kilogramów to najmniejszy

> problem... To zalezy od firmy ktora zlomuje auta, taka firma

> moze ale nie musi żądać dopłaty za brakujace kilogramy...

dodam do tego jeszcze sprawę najistotniejszą , a mianowicie taką utylizację olejów i płynów eksploatacyjnych , a także tworzyw sztucznych by była zgodna z przepisami ekologicznymi narzuconymi nam przez dyrektywy unijne .....

na terenie własnej działki nie masz prawa umyć auta , lub wymieniać oleju itp bo do dyrektywy unijnej , sejm wydał ustawę nakazującą powiatom i gminom na ustanowienie przepisów wykonawczych i kar...

samo mycie auta to mandat 150zł i pokrycie kosztów rozprawy w sądzie grodzkim , wystarczy donos do straży miejskiej lub na policję ok.gif piszę o własnym przykładzie ok.gif

chcąc rozbierać /złomować auta , będziesz musiał , jako podmiot gospodarczy , stworzyć do tego warunki ,tzn takie odizolowanie gleby by płyny eksploatacyjne nie dostały się do wód podskórnych ,segregację tychże płynów i umowy na utylizację z odpowiednim zakładem , osobne stanowisko do mycia części i szczelne szambo na na ten cel ...

koniecznie sprawdź warunki prawne dla takiej działalności

brzmi przerażająco , ale na "starych warunkach " mogą narazie pracować te szroty ,które powstały przed wejściem polski do unii, lecz tez warunkowo , bo muszą się dostosować do nowych przepisów i jest to kontrolowane ok.gif

dokładnie ten sam los spotkał lakierników samochodowych, od 01.01.2008r nie mają prawa stosować lakierów rozcieńczalnikowych do napraw nadwozi samochodów osobowych (ciężarowe można bo to już jest przemysł), wolno im stosować TYLKO lakiery wodorozcieńczalne i akrylowe których emisja z 1litra mieszanki gotowej do natrysku nie przekracza 420g VOC (lotnych związków organicznych), niestosując się do tego rozporządzenia (dyrektywa 2004/42/ue) lakiernik popełnia przestępstwo....

by spełnić takie warunki przeciętny warsztat musi zainwestować w sprzęt(kabina ,pistolety,kompresor śrubowy, promiennik, i maska/przyłbica do lakierowania) około 70tyś zł .....

Napisano

A co w przypadku gdy przywiózłbym sobie do domu trzy samochody z Anglii, postawił je sobie na podwórku w mojej rodzinnej wiosce, w stodole bym je sobie porozkręcał i posprzedawał na części.

I tak przykładowo dwa razy do roku bawiłbym się w rozkręcanie części, ot tak bez żadnej działalności gospodarczej czysto z przyjemności i dla niewielkiego zarobku.

Napisano

> na terenie własnej działki nie masz prawa umyć auta , lub wymieniać

> oleju itp bo do dyrektywy unijnej , sejm wydał ustawę nakazującą

> powiatom i gminom na ustanowienie przepisów wykonawczych i

> kar...

A można naprawiać samochód np. zmieniać klocki hamulcowe. Masz jakiegoś linka do tych przepisów?

Napisano

> A co w przypadku gdy

Inspekcja Ochrony Srodowiska, pierwszy mandat 5000 i nakaz zaprzestania nielegalnej rozbiorki pojazdow, kolejne kary 50kzl w gore palacz.gif

M.

Napisano

> Inspekcja Ochrony Srodowiska, pierwszy mandat 5000 i nakaz

> zaprzestania nielegalnej rozbiorki pojazdow, kolejne kary 50kzl

> w gore

no ja rozumiem rozbiórkę w celu sprzedaży części (bo o tym jest wątek), ale z tego, co piszesz, to nie można też rozebrać WŁASNEGO auta w celu kapitalnego remontu - np do piaskowania nadwozia...? hmm.gif

Napisano

> no ja rozumiem rozbiórkę w celu sprzedaży części (bo o tym jest

> wątek), ale z tego, co piszesz, to nie można też rozebrać

takie kary sa za "demontaż".

> WŁASNEGO auta w celu kapitalnego remontu - np do piaskowania

> nadwozia...?

Nie. Tez oficjalnie nie mozna. Od tego sa warsztaty palacz.gif

M.

Napisano
  • Autor

ale ja bym je chciał ze złomować potem więc to nie mój problem z olejem i płynami w aucie. Gdzie szukać przepisów na temat takiej działalności gospodarczej ?

Napisano

> A można naprawiać samochód np. zmieniać klocki hamulcowe. Masz

> jakiegoś linka do tych przepisów?

Kwestię mycia pojazdów regulują uchwały poszczególnych gmin.

W praktyce wszystkie gminy wdrożyły takie martwe prawo.

Co do naprawy auta we własnym zakresie, to IMO wszystko zależy, czy nie "wytwarzasz" przy tym odpadów o charakterze niebezpiecznym (oleje itd).

Ponieważ w/w okładziny hamulcowe IMO mogą być podciągnięte pod takowe*, to możesz mieć ciepło bo będziesz miał problem z odpowiedzią na pytanie "jak zutylizujesz te odpady".

* Katalog odpadów

16-01-11* - okładziny hamulcowe zawierające azbest

oraz

16-01-12 - okładziny hamulcowe bez azbestu

Te pierwsze = odpad niebezpieczny (jest gwiazdka w kodzie).

Temat ogólnie jest miałki i półmartwy, ale stanowi bardzo dobry bat na "dzikie" warsztaty

Napisano

> samo mycie auta to mandat 150zł i pokrycie kosztów rozprawy w sądzie

> grodzkim , wystarczy donos do straży miejskiej lub na policję

> piszę o własnym przykładzie

a może po prostu NIE ZNASZ przepisów w swoim mieście??

jeśli produkty z mycia pojazdów NIE MAJĄ odprowadzenia do kanalizacji burzowej, to SM lub P może wymierzyć Ci pouczenie lub grzywnę.

ale jeśli produkty mycia spływają DO kanalizacji burzowej, to SM lub P może Ci... pomóc myć grinser006.gif

nieznajomość prawa szkodzi ok.gif

Napisano

> A co w przypadku gdy przywiózłbym sobie do domu trzy samochody z

> Anglii, postawił je sobie na podwórku w mojej rodzinnej wiosce,

> w stodole bym je sobie porozkręcał i posprzedawał na części.

> I tak przykładowo dwa razy do roku bawiłbym się w rozkręcanie części,

> ot tak bez żadnej działalności gospodarczej czysto z

> przyjemności i dla niewielkiego zarobku.

wystarczy donos do straży wiejskiej lub na policję i masz problem :

1. straż miejska od razu przywala się do niezarejestrowanej działalności , i tematów ekologicznych (rozlane płyny), a jeśli jest donos i prowadzą sprawę masz obowiązek ich wpuścić i pokazać co robisz, na widok rozebranego auta wezwą policję ok.gif

2. policja po stwierdzeniu legalności pojazdu też skieruje sprawę do sądu grodzkiego w temacie ekologicznym ,a z tytułu niezarejestrowanej działalności dochodzi urząd skarbowy

tak czy siak dupa zbita ok.gif

Napisano

> A można naprawiać samochód np. zmieniać klocki hamulcowe. Masz

> jakiegoś linka do tych przepisów?

wolno ci zmienić koło , na zapasowe i żarówki w lampach ok.gif

reszta tylko w miejscach wyznaczonych tj w warsztatach ok.gif

sprawdź w urzędzie miasta lub na ich stronie ok.gif

skoro ma takie przepisy otwock to i wołomin musi je mieć ok.gif

Napisano

> ale ja bym je chciał ze złomować potem więc to nie mój problem z

> olejem i płynami w aucie. Gdzie szukać przepisów na temat takiej

> działalności gospodarczej ?

czy Ty jesteś przytomny ? czy tylko strugasz głupka?

nie da sie rozebrać auta bez rozlania płynu chłodniczego ,płynu hamulcowego , czy oleju silnikowego bądź przekładniowego ....

a to wszystko jest agresywna chemia ,która z deszczem dostaje się do wody podskórnej i my to pijemy angryfire.gif

i po to są przepisy o których pisze ci cały autokącik a ty zawracasz dupę nie zadawszy sobie trudu przeczytania ze zrozumieniem tego co wiemy na ten ważny temat angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif

Napisano

> a może po prostu NIE ZNASZ przepisów w swoim mieście??

> jeśli produkty z mycia pojazdów NIE MAJĄ odprowadzenia do kanalizacji

> burzowej, to SM lub P może wymierzyć Ci pouczenie lub grzywnę.

> ale jeśli produkty mycia spływają DO kanalizacji burzowej, to SM lub

> P może Ci... pomóc myć

> nieznajomość prawa szkodzi

w otwocku kanalizacja dopiero powstaje , to po 1sze , po 2e już opisywałem całe zajście bo było dość dawno, po 3e całe moje osiedle stoi na piachu i gruncie leśnym , a kanalizacja burzowa to w otwocku bedzie za 100lat (basen budują juz 50lat hehe.gif) ok.gif

po za tym jako technik -lakiernik używam jedynie słusznych środków biodegradowalnych zgodnych z dyrektywą unijna rotfl.gif i to sadowi wystarczyło by oddalić pozew rotfl.gif

Napisano

> wystarczy donos do straży wiejskiej lub na policję i masz problem :

> 1. straż miejska od razu przywala się do niezarejestrowanej

> działalności , i tematów ekologicznych (rozlane płyny), a jeśli

> jest donos i prowadzą sprawę masz obowiązek ich wpuścić i

> pokazać co robisz, na widok rozebranego auta wezwą policję

> 2. policja po stwierdzeniu legalności pojazdu też skieruje sprawę do

> sądu grodzkiego w temacie ekologicznym ,a z tytułu

> niezarejestrowanej działalności dochodzi urząd skarbowy

> tak czy siak dupa zbita

W gminie gdzie mieszkają rodzice nie ma SM, to mała wioska.

Poza tym cała masa ludzi wkoło rozkręca sobie pojedyncze samochody, naprawia, je samodzielnie, myje na podwórkach itp.

Sam mam kilku znajomych, którzy okazyjnie raz czy dwa razy do roku przywiozą jakiś samochód i rozkręcają go na części i w jakiejś małej wiosce dechami nikt się tym nie przejmuje gdyż nie jest to proceder nałogowy tylko okazyjny - jak wspominałem raz lub dwa razy do roku.

Jakoś nikt się nie czepia, nie kontroluje itp.

Napisano

> w otwocku kanalizacja dopiero powstaje ,

a to współczuję hehe.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.