Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: auto dla 60 latka - Holden Statesman

Featured Replies

Napisano

Holden Statesman V6

No coz w koncu poczulem sie jak 60 latekwink.gif ale zacznijmy od poczatku ...

Najpierw spoznilem sie na samolot buu.gif wiec dzien zaczal sie dosc kiepsko. Potem jednak czekal na mnie Holden Statesman jako free upgrade... i to mi w zasadzie poprawilo humorok.gif ..

pb260774.jpg

Czym wlasciwie jest Statesman?

Statesman jest wlasciwie przedluzona wersja Commodore - autem ktore zalicza sie do jednej z tych kategori:

- stateczni 60 latkowiewink.gif,

- prawnicy, lekarze, accountants ktorzy nie lubia EU aut (malo teraz takichwink.gif),

- Hire Car,

- Federal Police,

2011_chevrolet_caprice_police_patrol_vehicle_8-500x358.jpg

- politycy - Prime Minister #1 to Statesman/Caprice

659.jpg

-sluby, pogrzeby i inne limo

chrys3_lge.jpg

tu poprzednia wersja Statesman

- wersje export - Daewoo Veritas, Buick Park Avenue, Chevrolet Caprice,

Holden_exports4.jpg

No i ostatnio Holden dostal duuuuuzy contract na busted.gif w USA jako PPV

chevrolet_caprice_ppv_video_main.jpg

Kiedy w 2006 powstal nowy Commodore kosztem $1 bil Holden nie zapomnial o Statesman/Caprice. Swiat sie od tego czasu zmienil - ceny benzyny, gusta konsumnetow etc etc ale ... nawet dzis prawie 4 lata pozniej kiedy porowna sie Statesman/Caprice z EU konkurencja to nie tylko moze on stawic czola pod wzgledem wygladu ale tez jak sie popatrzy na ceny to naprawde calosc jest nie do przebicia. My to nazywany "Bang for you buck" czyli w zasadzie nie ma lepszej "deal"zlosnik.gif - wartosci na rynku. winner.gif

Statesman vs Caprice

Wlasciwie jaka jest roznica miedzy dwomahmm.gif? Politycy jezdza Capricezlosnik.gif - tj Caprice jest luxusowa wersja Statesman.

Troche historii

Historia Caprice zaczela sie w 1971 - od kiedy Caprice byl topowym autem dla Holden HQ. Od tego czasu Statesman/Caprice reprezentuje klase ktora nazywa sie "full size luxury" cos co pewnie byloby klasa "D" w EUhmm.gifidea.gif.

Wyglad

Z jednej strony bylem rozczarowany na "dzien dobry". Mialem do przebycia troche - outback driving i po prostu obowialem sie ze jak zacznie padac to pad.gif ... ale o tym pozniej

Wiec wyglad - auto ma dobre ponad 5mwaytogo.gif - czyli chyba wg EU standardow jest "krazaownikiem"niewiem.gif (???)

Wyglad nie kazdemu musi przypasc do gustu ale popatrzmyidea.gif

pb250713.jpg

pb260758.jpg

pb260761.jpg

pb260754.jpg

pb250695b.jpg

pb260772t.jpg

Chyba nikt sie tu nie bedzie klocil ze jednak Statesman wyglad mawaytogo.gif. Od rozu widac ze prezentuje sie dosc dobrze nie tylko posrod drogich suburbs Adelaide ale i w outback tez sie wyrozniaok.gif.

Wnetrze

Wyposazenie standardowe jest niezle nawet w wersji podstawowej V6 - a taka wlasnie jezdzilem. drive.gif jest naprawde przyjemna a ilosc miejsca w srodku jest po prostu ogromnawaytogo.gif.

Zaczniejmy od drive.gif.

pb260762.jpg

pb260763.jpg

pb250726.jpg

Wnetrze jest prawie jak w Commodore. Spedzilismy razem 3 dni i ponad 1 k km. Regulacja siedzien, przestrzen na nogi mozliwosc regulacji siedzen - naprawde imponujaca ... ale

Popatrzmy na elektryczne szybyhmm.gif - sa posrodkupalacz.gif - to ksiegowi zarzadzili zeby obnizyc koszty wersji RHD - normalnejzlosnik.gif i LHD na export. Troche meczacepalacz.gif - ale mozna sie przyzwyczaic.

Hamulec - OMFGpad.gif - ordynarny kawal plastikupad.gif ditto - ksiegowi tu rzadzilinono.gif. Do tego mozna sobie lape niezle przytrzasnacbuu.gif i to boliwink.gif

Teraz wezmy kierownicehmm.gif - musze przyznac ze nie za bardzo lubie standardowa drive.gif kierownice GM. Chyba GM uzywa ta sama wszedzie terazhmm.gif ale ...

Kierownica jest wygadna jesli trzyma sie ja tak jak GM chcepalacz.gif - czyli tak

pb260739.jpg

Jednak jesli chcemy ja trzymac inaczej -np uzywaj kciuka i palca aby objac ramie topad.gif ... palce bolanono.gif. Dalej twierdze ze Ford ma i wile bardziej dopracowana ergonomiewaytogo.gif

Ale bedac "long wheel base" nie mozna oczywiscie zapomniec o pasazerach. Ilosc na tylnych siedzeniach - malo powiedziane ze imponujacapalacz.gif

Pict chyba nawet tego dokladnie nie oddajaidea.gif

Wielkosc tylnych drzwii jest naprawde .. imponujacazlosnik.gif (ech wyglada ze bedzie to dominujace slowo w opisiewink.gif)

pb260755.jpg

Po otwarciu mamy to:

pb260756.jpg

pb260757.jpg

Siedzenie drive.gif jest prawie odsunieniete na max i widac jaka jest ilosc miejsca. Ze nie zapomniano o tyle - jakby to powiedziec - AC i regulacja np lampek do czytania jest taka sama dla tylu jak i przoduidea.gif

pb260764.jpg

pb250725.jpg

Wyliczanie wposazenia w stylu airbags,actice head restraints, ABS, skora etc moge sobie darowac bo by mi zajelo to do jutraidea.gif. Wspomne jednak pare rzeczy:

-dual zone climate control - naprawde wydajny w Aussie sloncuwaytogo.gif,

-czulem sie jak w operze przy 11 glosnikowym MP3 compatible6-CD sound system -uff -wink]

-park assist - auto majac ponad 5m - chyba 5260mm z pamieci hmm.gif - naprawde udawalo mi sie go wcisnac tam gdzie nie powininienewaytogo.gif - bardzo wydajny system.

pb250728.jpg

pb250723.jpg

Silnik i wrazenia z jazdy

Znow bede nudny - 3.6l V6 195kW dobrze znany z Commodore.

pb260771.jpg

Jak na auto wazace dwie tony 6.0l V8 bylby o wiele lepszy ale po mieszanej jezdzie - City/Hwy nie moge specjalnie narzekachmm.gif. Extra 15-20kW byloby jak znalazl (i jest od MY10) ale auto spokojnie jezdzilo po miescie i higway cruising. Bylismy w zasadzie wszedzie od taplania sie razem w blotku do dobrych dzielnic Adelaide i wyprzedzanie Road Trains. waytogo.gif ... Jak zawsze V6 spisywal sie bez zazutu - przytym bedac bardzo oszczednywaytogo.gif

pb250729.jpg

pb250734.jpg

pb250697.jpg

No i wlasnie tego taplanie sie w blotku sie obawialem - po prostu musialem zostawic Statesman przy drodze a samemu isc z 400m i sie ublocicnono.gif...

Jak w zegarku co 2h wyswietlal sie "rest reminder" - dosc przydatna funkcja u mnie - jedziesz godzinami a krajobraz sie nie zmieniapad.gif

pb250692.jpg

Co mnie dosc zaskoczylo - dane z komutera co do spalania benzyny bylo identyczne z dystrubutoremwaytogo.gifwaytogo.gif - jeszcze takiegie auta nie spotkalemhmm.gif.

pb250688.jpg

pb250684.jpg

Skrzynia biegow - hmm.gif w trybie auto i Sport naprawde waytogo.gif w trybie recznej zmiany biegow - wellhmm.gif-powiedzmy ze GM powinine to dopracowacpad.gif. Male szarpaniehmm.gif - powiedzmy ze limo to nie przystoi.nono.gif

No i co tam jeszcze zostalo...

A bagaznik - spokojnie sie trzy trupy mieszczaidea.gifzlosnik.gif .. albo jak ktos woli dwa slabs piwa i zostaje miejsce na trzecie jak widacwaytogo.gif

pb260738.jpg

Podsumowanie

Ile?

Sugerowana cena detaliczna to $64k a dokladnie $63,990 - czyli duzo ponizej ilezyczy sobie EU konkurnecjawaytogo.gif

ok.gifok.gifwaytogo.gifPlusy

-cena,

-lista wyposazenie - czyli sumujac 1 +2 = Bang for your buckswaytogo.gif

-ilosc miejsca,

-prowadzenie,

-stylistyka - np migacze

pb260770.jpg

nono.gifno.gifno.gifMinusyno.gif

-V6 troche za malo pary* (ale w MY10 juz jest 210kW a nie 195ok.gif,

-czasami tanie wykonczenie - hamulec, szyby idea.gif

-no i dalej jest Capricezlosnik.gif i 6.0l V8 jako opcjawink.gif

hmm.gif I teraz sie zastanwaiam - jak 60 dozyje to kupic czy niewink.gifzlosnik.gif?

Text i ikonka_photo2.gif - Ozi - All right reservedspy.gif

Napisano

> Holden Statesman V6

trochę nie wszystko zrozumiłem przez tubylczy slang biglaugh.gif ale mam 3 pytania:

- co to za g...o wisi na szybie przedniej? do telefonu?

- gdzie pasażerowie z tyłu regulują sobie tę klimę?

- czy robią wersję kombi ? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> trochę nie wszystko zrozumiłem przez tubylczy slang ale mam 3

> pytania:

> - co to za g...o wisi na szybie przedniej? do telefonu?

GPS - i tak auto ma fabryczny GPS ale moj ma moje dane ktore potrzebuje

> - gdzie pasażerowie z tyłu regulują sobie tę klimę?

skrot myslowyidea.gif - ilosc stref idea.gif

20325672.jpg

> - czy robią wersję kombi ?

Nie przedluzona - Commodore tak

17576960.jpg

Napisano

> GPS - i tak auto ma fabryczny GPS ale moj ma moje dane ktore

> potrzebuje

> skrot myslowy - ilosc stref

znaczy ile? 4, 3 czy 2?

> Nie przedluzona - Commodore tak

eee.....to dupa biglaugh.gif

teraz jestem na etapie kombi:

lancię pchnąłem (za mało miejsca w bagażniku biglaugh.gif)

i aktualnie taczam się najpopularniejszym wyrobem niemieckiej myśli technologicznej biglaugh.gif

6118_dwa_volkswageny_golf_4_kombi.jpg

identyko jak ten po lewej biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> znaczy ile? 4, 3 czy 2?

Tri-zone climate control

> eee.....to dupa

> teraz jestem na etapie kombi:[...]

SUVidea.gif Nawet ja sie przekonalemzlosnik.gif

Napisano

> Tri-zone climate control

> SUV Nawet ja sie przekonalem

przez najbliższe 5 lat nie stać mnie na zmianę auta, a przez najbliższe 15-20 nie stać mnie na SUV-a biglaugh.gif

Napisano

Mi sie podoba ok.gif

A ponad 5m długości to w sumie już segment F: S-klasa, BMW 7, Audi A8

Napisano

> przez najbliższe 5 lat nie stać mnie na zmianę auta, a przez

> najbliższe 15-20 nie stać mnie na SUV-a

Wziąłeś Golfa na kredyt? icon_eek.gif

Napisano

> Wziąłeś Golfa na kredyt?

pogrzało Cię? biglaugh.gif

po prostu nie będzie kasy na zmianę na lepsze (bo zmieniać na gorsze to żadna zmiana biglaugh.gif)

Napisano

fajne ma nadkola, wygladaja jakby byly poszerzone smile.gif zazdraszczam, ze mieszkasz w miejscu gdzie rynek motoryzacyjny jest tak fajny smile.gif

Napisano

Z przodu typowy australijczyk, z boku Pontiac G8 a z tylu Chevrolet Impala. GM uwielbia uzywac tych samych czesci w roznych samochodach...

Napisano

według mnie całkiem fajny. Faktycznie, te otwieranie szyb na środku panelu to nieporozumienie, aaaale dzięki temu pasażer ma pełną władze nad wszystkimi szybami - nie tylko kierowca grinser006.gif

Quote:

No i wlasnie tego taplanie sie w blotku sie obawialem - po prostu musialem zostawic Statesman przy drodze a samemu isc z 400m i sie ublocic

- czemu? hmm.gif bałeś się ugrząźć?

Napisano

> Popatrzmy na elektryczne szyby - sa posrodku - to ksiegowi zarzadzili

> zeby obnizyc koszty wersji RHD - normalnej i LHD na export.

Do jakich krajów jest exportowana wersja LHD?? icon_rolleyes.gif

Ech... bardzo podoba mi się marka HOLDEN serduszka.gif A i ten Ford co go ostatnio prezentowałeś biglaugh.gif Nic tylko pozazdrościć smile.gif

Napisano

ozi Macie tam w Australii Top Gear?

Jeśli nie to Ty się tym zajmij zlosnik.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> ozi Macie tam w Australii Top Gear?

> Jeśli nie to Ty się tym zajmij

Nawet dwa - "Top Gear Australia" i "Top Gear"zlosnik.gif

Nie musze mowic ze origal jest lepszyzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Do jakich krajów jest exportowana wersja LHD?? [...]

Middle East - Kuwait, Saudi, UEA, Ameryka Pld,

chevy-omega-front.jpg

Chevrolet Omega

Chevrolet Lumina - drift Saudizlosnik.gif

2008-chevrolet-lumina-ss-24.jpg

Napisano

> Nawet dwa - "Top Gear Australia" i "Top Gear"

> Nie musze mowic ze origal jest lepszy

Obejrzałem chyba dwa sezony tego Waszego TopGear (nie chce mi sie teraz sprawdzać ale obejrzałem wszystko, o ile dobrze pamiętam to dwa sezony) i to poprostu program motoryzacyjny, który tak na siłę chce być TopGear... i to "na siłę" widać nawet jeśli angielski nie jest czyimś naturalnym językiem icon_rolleyes.gif fajnie to obejrzeć z ciekawości i tyle wink.gif

Napisano
  • Autor

> według mnie całkiem fajny. Faktycznie, te otwieranie szyb na środku

> panelu to nieporozumienie, a[..]

tia ale to nie jest dobre rozwiazanienono.gif ... Wiadomo ze oszczedza duzo $$$ bo czesci RHD i export sa takie sameidea.gif

> Quote: [..]

> - czemu? bałeś się ugrząźć?

Nie balem - prawie ugrzazzlosnik.gif - ledwo sie wycofalem .no ale wybor byl oczywisty - buty czy opony[buty mozna zostawic auto hmm.gif - 300 km od Adelaide[ raczej niezlosnik.gif

Napisano
  • Autor

[...] to poprostu program motoryzacyjny, który tak na

> siłę chce być TopGear... [...]

i chyba najlepiej to podsumowalesidea.gif ... Ja nawet tego nie ogladampalacz.gif. Jak chce sobie czyms pojezdzic to po prostu biore z Avis zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Z przodu typowy australijczyk, z boku Pontiac G8

no tylko te dwa to to samozlosnik.gif

a z tylu Chevrolet

> Impala.

zgoda - ale mysle ze najwazniejsze z tego wszystkiego bedzie platformahmm.gifidea.gif - Zetafly.gif

GM uwielbia uzywac tych samych czesci w roznych

> samochodach...

Nie tylko GM - popatrz na Toyota, VW etc -kazdy to robi 001.gif

Napisano

> 100% opla w oplu

Trudno rodzinne podobieństwo ukryć claps.gif

Napisano

> Nawet dwa - "Top Gear Australia" i "Top Gear"

> Nie musze mowic ze origal jest lepszy

nie ma co....fajne.................macie tam fury serduszka.gifyay.gif20.GIF

Napisano

> Popatrzmy na elektryczne szyby - sa posrodku - to ksiegowi zarzadzili

> zeby obnizyc koszty wersji RHD - normalnej i LHD na export.

Mercedesy 123 i 124 też miały pośrodku, a wtedy księgowi jeszcze nie rządzili hmm.gif

Napisano

> Mercedesy 123 i 124 też miały pośrodku, a wtedy księgowi jeszcze nie

> rządzili

W Lanosie i Matizie też są pośrodku zlosnik.gif

A na poważnie: dla mnie to jest wygodniejsze, bo prawą rękę i tak ciągle odrywam od kierownicy żeby zmieniać biegi, więc od razu gdzieś prawie "po drodze" mam przełączniki do szyb.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.