Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

grzejąca się tarcza/tarcze...

Featured Replies

Napisano

jestem po wymianie tarcz i klocków i niestety dziś zauważyłem, że przednie lewe koło jest ciepłe a tarcza bardzo gorąca(mozna sie poparzyc)...druga przednia jest tez ciepła, ale nie az tak... powiedzcie mi, czy to wina montażu, czy tarcz i klockow???

Napisano

wydaje mi się, że jak są nówki sztuki tarcze i klocki to może tak być teoretycznie na pierwszysch km...

inną opcją jest zapieczony cylinderek hamulcowy...

ile km zrobiłeś od wymiany?

Napisano
  • Autor

> wydaje mi się, że jak są nówki sztuki tarcze i klocki to może tak być

> teoretycznie na pierwszysch km...

> inną opcją jest zapieczony cylinderek hamulcowy...

> ile km zrobiłeś od wymiany?

dziś do pracy ze 26 i z warsztatu gdzies 26, wiec 52 km...no chyba, ze mi ktos autem jezdzil pod moja nieobecnosc grinser006.gif

Napisano

> dziś do pracy ze 26 i z warsztatu gdzies 26, wiec 52 km...no chyba,

> ze mi ktos autem jezdzil pod moja nieobecnosc

w zaleznosci od tarcz hamulcowych trzeba przejechac od 200 do 500km aby sie klocki ulozyly i nalezy wtedy unikac gwaltownego hamowana, gdyz i tak skuteczosc hamulcow jest duzo slabsza

Napisano
  • Autor

> w zaleznosci od tarcz hamulcowych trzeba przejechac od 200 do 500km

> aby sie klocki ulozyly i nalezy wtedy unikac gwaltownego

> hamowana, gdyz i tak skuteczosc hamulcow jest duzo slabsza

no wlasnie zauwazylem, ze skutecznosc hamowania jest narazie tylko "akceptowalna"...wiec moze zbytnio panikuje.... ehhhh zachcialo mi sie wymienic tarcze....

Napisano

Taka sytuacja jaką masz może wystapić jeżeli masz uszkodzoną gumową osłonkę tłoczka. Na starych, zużytych klockach tłoczek był bardziej wysunięty i przez nieszczelność w gumowej osłonie dostał się syf na jego powierzchnię. Przy zakładaniu nowych klocków, tłoczek trzeba wcisnąć w głąb cylinderka i robi sie to razem z tym syfem. Dlatego tłoczek może mieć problemy z "odbijaniem". Nie pozostaje nic innego jak rozebranie i wyczyszczenie zacisku. No i przy okazji wymiana uszczelnień. Albo pozostawić jak jest bo razem ze zuzywaniem klocków będzie chodziło wszystko coraz lepiej. Minus to grzejące się hamulce, szybciej zużywające klocki a "rysy" w cylinderku mogą być powodem wycieków płynu.

Napisano
  • Autor

auto za tydzien idzie do dalszej "roboty" wiec tak czy owak problem zglosze- byly wymieniane wszytskie klocki i tarcze plus płyn...moze ktoś się nie przyłożył do pracy mad.gif

Napisano

> dziś do pracy ze 26 i z warsztatu gdzies 26, wiec 52 km...no chyba,

> ze mi ktos autem jezdzil pod moja nieobecnosc

to mało...pojeździj jeszcze trochę monitorując sprawę...a przy okazji jak samochód gdzieś odstawisz to niech sprawdzą cylinderki...

Napisano

ja ma własnie samochód u mechanika ... objaw był taki że "troche trzymał hamulec w prawym tylnym kole" ... myslalem ze to linka ręcznego sie troche zapiekła

okazało się ze mam zapieczony tłoczek w zacisku - zacisk do wymiany (oryginał 800zł, brak zamienników)

klocek się starł, a tarcza się przegrzała i jest do wymiany... wiec mam do tego wymiane kompletu tarcze+klocki

sprawdź dobrze czy zaciski masz sprawne

Napisano

> okazało się ze mam zapieczony tłoczek w zacisku - zacisk do wymiany

> (oryginał 800zł, brak zamienników)

> klocek się starł, a tarcza się przegrzała i jest do wymiany... wiec

> mam do tego wymiane kompletu tarcze+klocki

> sprawdź dobrze czy zaciski masz sprawne

Miałem tak samo ale braciuk wysłał zacisk gdzieś do regeneracji. Koszt zależny od stopnia uszkodzenia/zużycia - mnie kosztowało to ok 250pln, od czasu naprawy przejechałem ok 6tyś km i na razie działa (odpukać zlosnik.gif ) minusem całej tej operacji był brak auta przez ok tydzień czasu passed_out.gif

Napisano

> Miałem tak samo ale braciuk wysłał zacisk gdzieś do regeneracji.

> Koszt zależny od stopnia uszkodzenia/zużycia - mnie kosztowało

> to ok 250pln, od czasu naprawy przejechałem ok 6tyś km i na

> razie działa (odpukać ) minusem całej tej operacji był brak

> auta przez ok tydzień czasu

Mój sie już do regeneracji nie nadawał. Ja zaryzykowałem i kupiłem na allegro uzywany za 150zł - przyszedł i okazało sie że jest zupelnie sprawny - tyle w tym dobrego chociaż

Napisano

> ja ma własnie samochód u mechanika ... objaw był taki że "troche

> trzymał hamulec w prawym tylnym kole" ... myslalem ze to linka

> ręcznego sie troche zapiekła

> okazało się ze mam zapieczony tłoczek w zacisku - zacisk do wymiany

> (oryginał 800zł, brak zamienników)

Tak.... wystarczyło kupić na allegro za 40 zł zestaw naprawczy i wszystko doprowadzić do ładu ..... papierek ścierny i te sprawy,,, waytogo.gif

Napisano

> Tak.... wystarczyło kupić na allegro za 40 zł zestaw naprawczy i

> wszystko doprowadzić do ładu ..... papierek ścierny i te

> sprawy,,,

zamiast papierka ściernego lepciejsza jest włóknina jakiś tekst . Taka delikatna, wszędzie dochodzi i nie robi brutalnych rys. Bardzo fajna sprawa.

Napisano

> Tak.... wystarczyło kupić na allegro za 40 zł zestaw naprawczy i

> wszystko doprowadzić do ładu ..... papierek ścierny i te

> sprawy,,,

za poźno było na takie zabawy .. w tłoczku zrobiły się wżery - po wyczyszczeniu praktycznie pewne by było że tłoczek by przepuszczał

Napisano
  • Autor

po dokłądniejszych oględzinach, przejechaniu ponad 100 km, stwierdzam, że grzeje się 1 tarcza- lewy przód. felga jest ciepła, śruby gorące- choć nie jestem pewny, czy czasami nie coraz mniej gorące...na pozostałych felgach śruby są ok, felgi też nie są jakieś ciepłe, czyli tam pewnie powoli się wszystko dotrze...

Napisano

A ja stawiam że z zacisku były niedokładnie usuniete zanieczyszczenia, i nie został przesmarowany delikatnie, dlatego syf sie tam dostał, blokuje klocek i sie grzeje.

Miałem tak niedawno w NB sciana.gif

Napisano

> dotrze...

Lub zablokuje tobie koło i czacha.gif

Napisano

a samochód stacza Ci się na nierównościach? czy czujesz przy ruszaniu choćby delikatny opór?

Napisano

> a samochód stacza Ci się na nierównościach? czy czujesz przy ruszaniu

> choćby delikatny opór?

IMO to nie jest żaden wyznacznik...moje T4 się staczało a i tak ręczny blokował lekko koło...efekt...strata osiągów i konkretne baty od odelżonej i lekko zdłubanej astry c20xe i przegorące koło wink.gif

jeżeli nie ustąpi to koniecznie trzeba rozbierać...a jak samochód jeszcze u kogoś będzie to dla świętego spokoju można to zdjąć i dokładnie obejrzeć...dużo roboty z tym nie będzie bo dopiero co były hamulce robione więc męczyć ze zdejmowaniem wszystkiego sie nie trzeba...

Napisano
  • Autor

> a samochód stacza Ci się na nierównościach? czy czujesz przy ruszaniu

> choćby delikatny opór?

nie czuje oporu, poza tym auta nie ściąga, hamuje normalnie...

tak czy owak coś z tą jedną tarczą jest nie tak, bo reszta już wogóle się nie grzeje, czyli chyba się dotarły, a to jedno koło nadal ma gorące śruby...

Napisano
  • Autor

po przejechaniu 250 km sprawa ma się tak:

- 1 wspomniana tarcza, a właściwie felga i śruby jest już nie taka gorąca, na początku felga była ciepła, a śruby gorące/parzące. dziś felga jest lekko letnia, a śruby tylko ciepłe- można bez problemu dotknąć i trzymać.

poczekać jeszcze- myślicie, że się dociera? czy nie ryzykować i mają to rozbierać?

-3 pozostałe tarcze/felgi/śruby są ok- tzn normalne, nic się nie dzieje, są chłodne

Napisano

pytanie czy to nie efekt zmiany temperatury otoczenia na niższą wink.gif

moim zdaniem zdjąć zacisk i sprawdzić...nie będize to zbyt pracochłonne z racji tego, że niedawno było to rozbierane...po zdjęciu zacisku będzie wszystko wiadome...albo uszczelki tłoczka będą rozdarte albo tłoczek nie będzie się prawidłowo poruszał...i wtedy regeneracja zacisku...

Napisano

> poczekać jeszcze- myślicie, że się dociera?

Podziwiam kolegę hehe.gif jak już sie koledze "dotrze" to radze udać sie na stacje diagnostyczną i sprawdzić skuteczność i równomierność hamulców .... lepiej tam niż na śliskiej drodze podczas hamowania awaryjnego zlosnik.gif

- A kierownicę już nie ustawia przypadkiem w bok podczas hamowania grinser006.gif

Napisano
  • Autor

hamuje normalnie, nie sciaga, a przyjemnosc hamowania awaryjnego miałem dziś grinser006.gif

Napisano

> hamulców .... lepiej tam niż na śliskiej drodze podczas

> hamowania awaryjnego

Nic sie nie stanie bo jest EBD tyle ze bedzie słabiej hamowac, aby go nie "obrócić"

Napisano

> Nic sie nie stanie bo jest EBD tyle ze bedzie słabiej hamowac, aby go

> nie "obrócić"

Wszystkie systemy jakie mamy na pokładzie i jakie wtrącają się do "Hamulców" od: ABS / ASR .... po ESP działają o ile po odpuszczeniu ciśnienia za blokiem modulatora hamulców jednocześnie odpuszcza hamulec na tarczy - zacisk .... ale co sie dzieje jesli on nie odpuszcza i jeśli sie przyblokuje i jeśli ..... niewiem.gifhmm.gif

Jeśli kolega twierdzi, że już jest OK.... i może polegać w 1000% na hamulcach to ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.