Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wątek oponiarski - second edition

Featured Replies

Napisano

> Wszystkie są w podobnej cenie, rozmiar 205/45/16...

> TOYO S952

> PIRELLI SnowSport

> DUNLOP SP Winter Sport M3

> GOODYEAR Eagle UG GW3

Czy ktoś w ogóle czyta ten wątek? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Czy ktoś w ogóle czyta ten wątek?

ja mam awersje do Pirelek, a do Dunlopow sie bardzo przekonalem skromny.gif

Napisano

Parę dni temu coś mnie podkusiło i wybrałem właśnie te.. w sumie nie wiem dlaczego.. biglaugh.gif

Napisano

> GOODYEAR Eagle UG GW3

osobiście bym wziął jedne z tych dwóch

Napisano

szukam całorocznych, szłyszałem że nawigator 2 jest całkiem dobry ? a może coś innego byście polecali ?

Napisano

Czy ktos zna jakas stronke, na ktorej mozna sprawdzic jakie felgi pasuja do jakiego samochodu. Rodzicom szukam jakis kolek zimowych juz od jakiegos czasu, ale w Niemczech Thalia nie wystepuje i nie wiem, czy felgi tylko od Clio pasuja, czy moze tez od Kangoo, albo jakiego innego wynalazku. Moze pasuja tez od innych marek. Ma ktos jakies dowiadczenia??

Pozdrowienia

drive.gif

Napisano

> szukam całorocznych, szłyszałem że nawigator 2 jest całkiem dobry ? a

> może coś innego byście polecali ?

kiedyś miałem nawigatorki i nie są takie złe, mam pozytywne z nimi doświadczenia ok.gif

Napisano

na opony.pl znalazlem taka oferte

Dębica Navigator 2 175/70R13 82T - 138 zł

Dębica Navigator 175/70R13 82T - 141 zł

Dunlop SP AllSeason M2 175/70R13 - 180 zł

Pirelli P2500 175/70R13 - 186 zł

Goodyear VECTOR 5 MS 175/70R13 82T - 228 zł

teraz mam te pirelli 2500 ale mi znajomy oponiarz mowi ze pirelli sa ogolnie kiepski i w zasadzie troche jest w tym prawdy bo mi sie jedna troche zdeformowala,

czy coś możecie powiedziec o tych oponkach które wybrac, i jeszcze, zmieniam bo mi samochód ściągał i przód sie starł, a tył jest ok czy wymieniac tył czy sobie odpuścić ?

Napisano

> na opony.pl znalazlem taka oferte

> Dębica Navigator 2 175/70R13 82T - 138 zł

> Dębica Navigator 175/70R13 82T - 141 zł

Navigatorki osobiście polecam, niedrogie i dobre

> Dunlop SP AllSeason M2 175/70R13 - 180 zł

tu nie wiem

> Pirelli P2500 175/70R13 - 186 zł

te bym sobie odpuścił, IMO nie są takie dobre

> Goodyear VECTOR 5 MS 175/70R13 82T - 228 zł

goodyearki ogólnie są dobre, ale i drogie, no ale coś za coś

> teraz mam te pirelli 2500 ale mi znajomy oponiarz mowi ze pirelli sa

> ogolnie kiepski i w zasadzie troche jest w tym prawdy bo mi sie

> jedna troche zdeformowala,

> czy coś możecie powiedziec o tych oponkach które wybrac, i jeszcze,

> zmieniam bo mi samochód ściągał i przód sie starł, a tył jest ok

> czy wymieniac tył czy sobie odpuścić ?

ja bym tył sobie odpuścił, załóż nowe dobre na przód i będzie ok ok.gif

pirelli moze nie sa najlepsze, ale opony kazde inne i nie sa takie zle, moga byc na tyl, szkoda je wyrzucac, wazne bys mial takie same na jednej osi i te lepsze na przodzie waytogo.gif

Napisano

to nawigator 1 czy 2, słyszałem ze 1 jest bardzo głośna

Napisano

> Parę dni temu coś mnie podkusiło i wybrałem właśnie te.. w sumie nie

> wiem dlaczego..

no patrz, mam takie same zlosnik.gif

Napisano

Pomijam fakt notorycznego braku opon ale chodzi mi o inną sprawę. Zamawiacie opony, oni przysyłają, odbieracie płacicie.

Jednak tuż przed założeniem okazuje się, ze opony mają już (załóżmy) 3 lata więc je odsyłacie. Oni przesyłają wam na konto kasę ale nie całą lecz tylko część bez podania przyczyny.

Mieliście taką sytuację?

Napisano

> Pomijam fakt notorycznego braku opon ale chodzi mi o inną sprawę.

> Zamawiacie opony, oni przysyłają, odbieracie płacicie.

> Jednak tuż przed założeniem okazuje się, ze opony mają już (załóżmy)

> 3 lata więc je odsyłacie. Oni przesyłają wam na konto kasę ale

> nie całą lecz tylko część bez podania przyczyny.

> Mieliście taką sytuację?

Fakt , ja kupiłem od n ich 2-letnie (był rabat ale nie podali na czym polegał) - zauważyłem za późno - po załiżeniu. Efekt - 50 kkm i opony na złom (P 6000).

Napisano

> Fakt , ja kupiłem od n ich 2-letnie (był rabat ale nie podali na czym

> polegał) - zauważyłem za późno - po załiżeniu. Efekt - 50 kkm i

> opony na złom (P 6000).

Bardziej chodzi mi o niezwrócenie całej kwoty tylko jakiejś części.

Napisano

Ja z balunem też mam przypał:

Zamawiam opony w czwartek.

W piątek dostaje numer listu przewozowego

W poniedziałek masterlink nie może znaleźć mojej paczki.

Pomijam fakt notorycznej zajętości/nie odbierania telefonu przez handlowców baloon.pl.

W końcu udaje mi się dodzwonić i okazuje się że barum polaris 2 w momencie zamawiania nie było, aktualnie nie ma i nie będzie. Skończyły się ?

Na moją prośbę o jakikolwiek papier potwierdzający anulowanie zamówienia na stronie www najpierw okazuje się

że moje zamówienie jest zrealizowane, potem dostaję 10% zniżki na towar.

Na moje prośby o papier otrzymuję dwie kopie swojej faktury oraz jedną ktorektę z której wynika że baloon jest mi winny 17 złotych, a termin płatności minął 8/01/1900.

Na moją prośbę o wpłatę należności na moje konto z odsetkami od roku 1900 zlosnik.gif w końcu ktoś do mnie dzwoni (księgowa) i przeprasza.

NIGDY WIĘCEJ BALOON

p.s. a może by wątek o baloonie podwiesić na jakiś czas?

Napisano

No odpisali mi, że bardzo przepraszają i natychmiast idzie dyzpozycja do księgowości o zwrot kwoty. Było to we wtorek a do dzisiaj kasy nie dostałem. Wysłałem im maila z ostatnim ostrzeżeniem i z infomacją, że termin zwrotu pieniędzy mija im jutro. Jak nie zwrócą do pójde z tym dalej. Kwota nie wielka ale dla zasady ku..a.

Zamówiłem w poniedziałek na opony.com.pl i od wczoraj się nimi cieszę.

Napisano

Czytam w niektórych wątkach o możliwości odmowy wypłaty odszkodowania przez ubezpieczyciela jeśli mamy rozmiar opon inny od oficjalnie homologowanego.Troche sie przestraszyłem bo w DU Nubira jest naklejka na słupku że dopuszczone (NO WŁAŚNIE nie wiadomo czy ZALECANE czy DOPUSZCZONE) są rozmiary 185/65R14 i 195/55R15.

Letnie mam w tym drugim rozmiarze a zimowe nówki kupiłem 195/60R14.Jak sądzicie czy faktycznie w razie wypadku mogą w tym znaleźć haczyk ?. Wiadomo że zdrowy rozsądek mówi ze to fabrycznie nowe zimówki, średnica koła jest zachowana (szerokość większa ale niższy profil). Czy mogą narobić o takie coś bigosu ?. W końcu wiadomo z życia, że często rozsądek i logika oraz przepisy chodzą różnymi drogami a każdy sposób jest dobry by kasy nie wypłacić.

Napisano

Nie wiem jak to jst rozwiązane prawnie, ale IMO nie powinno mieć to wpływ na wypłatę odszkodowania w razie wypadku. Chyba, że stwierdzą, że to była wina złych opon, ale w przypadku gdy tak nie jest nie mogą się do tego przyczepić. Możesz zakładać przecież większe felgi i opony i DR ci za to nie zabierają. Pewnie ubezpieczalnie chcą się do czegoś przyczepić. Jeżeli autko ma przegląd, to znaczy, że spełnia wymogi techniczne. Co innego, że można sobie zmienić oponki po przeglądzie... Ale dalej nie rozumiem jak rozmiar opon mógłby wpływać na wypłatę odszkodowania. Chyba, że ktoś naprawdę przesadził i TO właśnie spowodowało wypadek.

Napisano

Zawsze byłem zdania, żeby lepsze opony zakładać na przód - przynajmniej w samochodach z napędem na przód. Ale ostatnio przeczytałem taką ulotkę Michelin, że lepsze opony (lepszy bieżnik) powinno się zakładać na tył, że minimalizować możliwość ewentualnego poślizgu (żeby się pupa nie ślizgała). Jak to jest? Co o ty myślicie? Jakie są wasze doświadczenia?

Napisano

Powiem tak. Ja jeżdze na najlepszych oponach zimowych czyli Dunlop Winter Sport M3 devil.gifwazniak.gif i Tobie radze to samo skromny.gif zobaczysz co to znaczy dobra opona zimowa ...

Napisano

Lepsze opony zakładamy na tył...ufaj specom z Michelin. Co Ci da naped na przód i lepszy start jak przy hamowaniu "dupa" ucieknie Ci na bok?

Napisano

No właśnie....jeżeli mam wazny przegląd tech. to powinni sie odwalić. Zaniepokoły mnie tylko dyskusje na różnych forach o homologowanych np kołach dojazdowych i że niby policjant w momencie gdy używasz takiego koła kupionego z innego źródła moze sie doczepić że nie ma homologacji do tego konkretnego pojazdu.

Miejmy nadzieje że jest tak jak piszesz i pieczątka w DR załatwia sprawę.

Napisano

> ostatnio

> przeczytałem taką ulotkę Michelin, że lepsze opony (lepszy

> bieżnik) powinno się zakładać na tył, że minimalizować możliwość

> ewentualnego poślizgu (żeby się pupa nie ślizgała). Jak to jest?

> Co o ty myślicie? Jakie są wasze doświadczenia?

To zależy co wolisz - uciekający tył czy brak kierowalności na prodzie.

Ja wolę to pierwsze. Bo przynajmniej mam szansę pojechac tam gdzie chcę jesli odpowiednio zareaguję gazem/kierwonicą.

Jesli w poslizg wpadnie przód na zakręcie to moge jedynie spróbowac wyprostowac koła i odjąć gaz, a na to zazwyczaj na naszych drogach przewidziany jest juz rów/chodnik po zewn stronie zakrętu, lub też próbowac wprowadzić w poslizg tył i dodając gazu kiedy auto stanie bokiem próbować sztucznie "zaciesnić" zakręt. Rzadko mi się udaje którakolwiek z tych opcji nawet na parkingu.

Powyższe Michelin zalecenie ma sens jesli:

1. rzeczywiście dysponujesz oponami które dzięki dostatecznej róznicy w głebokości bieżnika będą wymagały znacząco mniejszej siły do spowodowania uślizgu bocznego na nawierzchni mokrej/sniegu na tylnej osi TWOJEGO (bo w innym może byc inaczej) auta

2. Ta różnica sił bedzie na tyle duża że przy Twoim sposobie jazdy w odpwiedniej sytuacji tył Ci ucieknie podczas gdy nie uciekłby w tej właśnie sytuacji gdybyś miał lepsze opony z tyłu a nie z przodu.

Generalnie mówiąc ta porada jest obarczony sporym błędem (takimjakim różnia się sytuacje na drodze i czynniki powodujące poślizg...). Jedyne co mi przychodzi do głowy to że ma ona sens przy działającym ESP, lub wręcz tylko niektórych jego rodzajach, którym łatwiej jest przywrócić przeczepność przodu niz tyłu. Ale nie wiem bo nie jeżdzę z ESP.

Napisano

> Goodyear VECTOR 5 MS 175/70R13 82T - 228 zł

TO bardzo dobre op0ny na zimę mimo że całoroczne. Jeżdziłem nanich jeden sezon, ale nie było róznicy w porównaniu do "typowych zimówek". Potem przeczytałem że w testacxh ADAC była nwet lepsza osd słabych zimówek pod paroma względami.

Napisano

> TO bardzo dobre op0ny na zimę mimo że całoroczne. Jeżdziłem nanich

> jeden sezon, ale nie było róznicy w porównaniu do "typowych

> zimówek". Potem przeczytałem że w testacxh ADAC była nwet lepsza

> osd słabych zimówek pod paroma względami.

a jak sie na nich pomyka latem ???

Napisano

> a jak sie na nich pomyka latem ???

Nie wiem - w maju założyłem letnie. Teoretycznie moze być tylko lepiej latem niż zima, no i mogą popiskiwać (np przy zawracaniu na skrzyzowaniu) jak się zrobi odpowiednio ciepło, chociaż może ustąpić po spuszczeniu 0,2-0,3 bara. To wszystko teoria - praktycznie masz tu

Napisano

dzieki ok.gif teraz juz wszystko wiem smile.gif

Napisano

> Lepsze opony zakładamy na tył...ufaj specom z Michelin. Co Ci da

> naped na przód i lepszy start jak przy hamowaniu "dupa" ucieknie

> Ci na bok?

A co Ci da przyczepność tyłu, gdy autko nie będzie jechało tam gdzie Ty chcesz...? hmm.gif

Zjeżdżałeś kiedyś estakadą z mostu Poniatowskiego na wisłostradę...???

Mi tam kiedyś udało się wylądować na sąsiednim pasie (mokre liście) - poślizg przy prędkości zaledwie 30 km/h(!!!) - na nic się zdały próby hamowania, odpuszczania i wyprowadzania autka z poślizgu... Na szczęście nic nie jechało...

Koła przednie przeważnie są kierowane i napędzane - masz większą możliwość reagowania na to co się dzieje, a jeśli założysz lepsze oponki na tył to zabezpieczą Cię tylko przed bocznym poślizgiem - nic więcej...

waytogo.gif

Napisano

> To zależy co wolisz - uciekający tył czy brak kierowalności na

> prodzie.

> Ja wolę to pierwsze. Bo przynajmniej mam szansę pojechac tam gdzie

> chcę jesli odpowiednio zareaguję gazem/kierwonicą.

Podpisuję się pod tym... waytogo.gif

Napisano

> Podpisuję się pod tym...

Właśnie, z poślizgu tego można jeszcze wyjść, pod warunkiem że przód ma przyczepność, ale jak samochód nie straci przyczepność na przodzie i nie reaguje na kierownicę to może być gorzej...

Ta rada Michelin jest chyba dla tych co jeżdżą bardzo wolno i niedynamicznie albo nie wiedzą jak wyjść z poślizgu...

• 1 miesiąc później...
Napisano

Coś temat ostatnio podupadł. Może jakaś letnia edycja cfaniaczek.gif

- więc potrzebuje porady na temat opon letnich. Rozmiar 185/60/14. Co możecie polecic w sensownej cenie? Mój pierwszy typ to: Kleber DYNAXER HP 2

Napisano

> Coś temat ostatnio podupadł. Może jakaś letnia edycja

> - więc potrzebuje porady na temat opon letnich. Rozmiar 185/60/14. Co

> możecie polecic w sensownej cenie? Mój pierwszy typ to: Kleber

> DYNAXER HP 2

A mój UNIROYAL RALLYE 550

Napisano

>Mój pierwszy typ to: Kleber

> DYNAXER HP 2

Nic nie mam do tych opon, opinie przeczytałem tu, jedyne co mi nie pasuje, że to są opony symetryczne. Ale widocznie nie oznacza to że gorsze, bo opinie są bardzo pozytywne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.