Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylna wycieraczka i ogrzewanie tylnej szyby

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Jednego dnia jest ok a drugiego dnia po wielkich mrozach nie jest ok sick.gif Wygląda to tak, że w momencie włączenia tylnej wycieraczki słychać to charakterystyczne kliknięcie i prócz zapalonej kontrolki podgrzewania tylnej szyby to nic się nie dzieje hahaha.gif Uruchomieniu podgrzewania również towarzyszy kliknięcie jak przy uruchamianiu tylnej wycieraczki icon_rolleyes.gif

Gdzie szukać problemu? icon_rolleyes.gifhmm.gifok.gif

Napisano

W stykach w klapie ? Warto by je sprawdzić jak i same połączenia od Styków do silniczka wycieraczki i ogrzewania.

Napisano

> Jak w temacie. Jednego dnia jest ok a drugiego dnia po wielkich

> mrozach nie jest ok Wygląda to tak, że w momencie włączenia

> tylnej wycieraczki słychać to charakterystyczne kliknięcie i

> prócz zapalonej kontrolki podgrzewania tylnej szyby to nic się

> nie dzieje Uruchomieniu podgrzewania również towarzyszy

> kliknięcie jak przy uruchamianiu tylnej wycieraczki

> Gdzie szukać problemu?

Sprawdź czy w ogóle styki z klapy dotykają tych w aucie, bo to jest liche rozwiązanie i u mnie nie działało podgrzewanie szyby...

Napisano

> Jak w temacie. Jednego dnia jest ok a drugiego dnia po wielkich

> mrozach nie jest ok Wygląda to tak, że w momencie włączenia

> tylnej wycieraczki słychać to charakterystyczne kliknięcie i

> prócz zapalonej kontrolki podgrzewania tylnej szyby to nic się nie dzieje

Przy włączaniu tylnego wycieraka włącza Ci się kontrolka od ogrzewania icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Przy włączaniu tylnego wycieraka włącza Ci się kontrolka od

> ogrzewania

Niom icon_rolleyes.gif Bo to Strucel a nie byle padlina cfaniak.gif U mnie nic nie dzieje się samodzielnie hahaha.gif

Dobra, dzięki Panowie ok.gif Jak się tylko mi zacznie urlop, to będę szukał przyczyn icon_rolleyes.gifok.gif

Napisano

> Niom Bo to Strucel a nie byle padlina U mnie nic nie dzieje się

> samodzielnie

No to chyba logiczne, ze wszystko ma swoja przyczynę hmm.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> Dobra, dzięki Panowie Jak się tylko mi zacznie urlop, to będę szukał

> przyczyn

Szukaj zagubionej masy i tyle zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Ale dziwi mnie jeszcze to pykniecie przy wlaczaniu wycieraczki. W MkII wycieruchy maja przekazniki?

Napisano

zwarcie między stykami w cześci mocowanej w aucie (?)

zaśniedziałe styki, przewody

sprawdź czy klapa dobrze dolega, jak mam otwartą z zamka i niepodniesioną, to naciśnięcie klawisza powoduje tylko krótkie tyknięcie przekaźnika i zero działania wycieraczki, moze Ci się ucho zamka przsunęło i nie dolega jak należy

Napisano

przepraszam, że tak się podpinam, ale też w temacie.

mam pytanie czy wycierucha jest jakoś połączona z ogrzewaniem szyby??

mianowicie mam problem, po wymontowaniu silniczka wycieraczek (przestał działać)

przestało działać też ogrzewanie szyby.

kontrolka zapala się ok.gif

Napisano

> przepraszam, że tak się podpinam, ale też w temacie.

> mam pytanie czy wycierucha jest jakoś połączona z ogrzewaniem szyby??

> mianowicie mam problem, po wymontowaniu silniczka wycieraczek

> (przestał działać)

> przestało działać też ogrzewanie szyby.

> kontrolka zapala się

Nie jest połączona frown.gif Kontrolka może świecić się w wyniku jakiegoś problemu z masą bądź braku styku na takich czterech bocach stykających się z czterema blaszkami po lewej stronie tylnej klapy, jak otworzysz bagażnik...

Napisano

> W MkII wycieruchy maja przekazniki?

tak: czasowe hehe.gif a ty nie masz? hmm.gif

Napisano

> tak: czasowe a ty nie masz?

Przednia na pierwszym stopniu pewnie ma, bo działa z przerwami hmm.gif ale go nie słychać. Na pewno nie ma go w kabinie. W srodku slysze tylko jak wlaczam ogrzewanie tylnej szyby. Chociaż przekaźniki od świateł są w komorze silnika, a też je słysze. Co pawda cicho i tylko w garażu, ale zawsze. A przy wycieraczce nic nie slysze hmm.gif

Natomiast tylna nie ma na pewno, bo działa bez przerwy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

O właśnie. Przy okazji jak rozmawiamy o wycieraczkach to ja też mam coś dziwnego z tylną zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Mianowicie:

Nie wiem czy to ma jakis związek z wymianą pierścieni zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif ale tak sie zgrało w czasie, że wygląda jakby przez remont się zepsuła wycieraczka rotfl.gif

A mówiąc konkretnie było tak: Remont był w sierpniu. Przed remontem wycieraczka działała jak należy czyli po włączeniu i natychmiastowym cofnięciu przełącznika przechodziła przez jeden pełny cykl czyli w tą i z powrotem zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif podczas remontu auto stalo kilka dni na podwórku z odłączonym akumulatorem, rozbabranym silnikiem itd, itp. czyli standard przy dłubaniu w silniku. Po zmontowaniu auta zaczął padać deszcz, więc ja cofając po podwórku chciałem oczyścić tylną szybę z wody. I tutaj szok icon_eek.gif silnik zaczął tak jakby terkotać podczas pracy i w dodatku teraz wycieraczkę można zatrzymać w dowolnym położeniu na szybie icon_eek.gif nie ważne czy na początku czy w połowie czy na końcu cykłu. Mogę ją ustawić w dowolnym położeniu. Po wyłączeniu przycisku przestaje pracować tam gdzie akurat była icon_eek.gif

Napisano

luz na mocowaniu wycieraczki z silnikiem wycieraczki. grinser006.gif Wycieraczka jest przykręcona do "bolca" który ma frezy. Na tym właśnie ramię wycieraczki ma luz i lata wink.gif

Napisano

> luz na mocowaniu wycieraczki z silnikiem wycieraczki. Wycieraczka

> jest przykręcona do "bolca" który ma frezy. Na tym właśnie ramię

> wycieraczki ma luz i lata

A gdzie ja napisałem, że ma luz? hmm.gif luzu nie ma, bo sprawdzałem 270751858-jezyk.gif zresztą frezy mam wytarte i żeśmy z tatą kombinowali, żeby przykręcić wycieraka tak, żeby nie latał 270751858-jezyk.gif i się udało 270751858-jezyk.gif Teraz silniczek terkocze podczas pracy, a ramie zatrzymuje się w momencie wyłąćzenia przycisku, a nie przechodzi całego cyklu jak kiedyśhmm.gif

Napisano

> Natomiast tylna nie ma na pewno, bo działa bez przerwy

czasowego może i nie ma, ale ja na schemacie widzę przekaźnik:

283302065-2%282%291.jpg

283302065-2%282%29.jpg

post-109606-14352506112497_thumb.jpg

Napisano

> czasowego może i nie ma, ale ja na schemacie widzę przekaźnik:

Jak najbardziej powinien mieć, w końcu jak się wyłączy przycisk (w Mk1 przełącznik) od tylnej wycieraczki to ona właśnie powinna wrócić na swoje miejsce "spoczynku". Moim zdaniem ten przekaźnik jest do sprawdzenia waytogo.gif

Napisano

> czasowego może i nie ma, ale ja na schemacie widzę przekaźnik:

bo przekaźnik jest zamontowany przy silniczku wycieraczki, zarówno z przodu jak i z tyłu i spięty jest z wyłącznikiem krańcowym waytogo.gif

a układ czasowy montowany jest również przy silniku 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> jak się wyłączy przycisk (w Mk1 przełącznik) od tylnej wycieraczki to ona właśnie powinna

> wrócić na swoje miejsce "spoczynku".

śmiem twierdzić, że przekaźnik służy jedynie do wystartowania wycieraczki, a za jej jeden cykl (po uruchomieniu "impulsem" a nie na stałe) odpowiada stosowny styk połączony, czy też uzależniony od wirnika; widać owe styki w silniku przednim i tylnym na schemacie.

Napisano

> śmiem twierdzić, że przekaźnik służy jedynie do wystartowania

> wycieraczki, a za jej jeden cykl (po uruchomieniu "impulsem" a

> nie na stałe) odpowiada stosowny styk połączony, czy też

> uzależniony od wirnika; widać owe styki w silniku przednim i

> tylnym na schemacie.

Sądzę, że masz rację waytogo.gif Człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umiera grinser006.gif

Napisano

> Sądzę, że masz rację Człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi

> umiera

Powiem tak zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif jeśli ktoś wie na 100% czy w MkI jest przekaźnik i gdzie to niech się pucuje zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif ale za cykl pracy odpowiada raczej taki jakby stycznik w obudowie silnika wycieraczki ok.gif tak mi sie wydaje po kilkukrotnym rozbieraniu 2-óch silniczków z MkI zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Powiem tak jeśli ktoś wie na 100% czy w MkI jest przekaźnik i

> gdzie to niech się pucuje ale za cykl pracy odpowiada raczej

> taki jakby stycznik w obudowie silnika wycieraczki tak mi sie

> wydaje po kilkukrotnym rozbieraniu 2-óch silniczków z MkI

Tzn ja tam mam książki do Mk1 i tam są schematy, ale że niezbyt umiem je czytać, to nie powiem czy tam jest przekaźnik czy nie grinser006.gif

Napisano

> Tzn ja tam mam książki do Mk1 i tam są schematy, ale że niezbyt umiem

> je czytać, to nie powiem czy tam jest przekaźnik czy nie

To wklej jakieś skany to może Romano nam pomoże zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> To wklej jakieś skany to może Romano nam pomoże

Mówisz i masz:

283304393-schemat.gif

grinser006.gif

post-129023-14352506116805_thumb.gif

Napisano

> To wklej jakieś skany to może Romano nam pomoże

no i OK. ten styk, który na "moim" schemacie jest narysowany pod wirnikiem - tu, czyli na schemacie z MK I jest z boku i też jest dobrze. nie wiem, po co dokładali ten przekaźnik, bo nie jest on niezbędny do działania wycieraczki. jedyne, co mi do główki oink.gif przychodzi to ochrona delikatnego włącznika wycieraczki przed "dużym" prądem rzędu paru amperów... hmm.gif być może MK I miało ten włącznik bardziej pancerny i przekaźnik nie był potrzebny?

Napisano
  • Autor

Miło mi, że wątek żyje zeby.GIF Przez przypadek usterka się sama naprawiła hehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gif Wystarczyło rozruszać te dzyndzle w klapie i nie dość, że ogrzewanie ożyło, to i tylna wycieraczka zaczęła jęczeć przy pracy rotfl.gifzlosnik2.gifhahaha.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> Miło mi, że wątek żyje Przez przypadek usterka się sama naprawiła

No i fajnie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> Wystarczyło rozruszać te dzyndzle w klapie i nie dość, że

> ogrzewanie ożyło, to i tylna wycieraczka zaczęła jęczeć przy

> pracy

Tzn jak jeczy? Coś jak u mnie?

• 1 miesiąc później...
Napisano

Nie chciałem powtarzać i tworzyć tematu wycieraczek wiec podpiąłem się pod ten smile.gif

Takie zastanowienie posiadłem po dzisiejszym grzebaniu w tylnej klapie fiata tipo.. wycieraczka tylna jak się ją podniesie ślicznie kręci się.. jeśli tylko opuszczę na szybę brakuje sił do przesuwu (kawałek się przesunie albo wcale).. wiecie co może być ??

(poza tym tam jest czasowe włączanie wycieraczki tylnej ale nie wiem jak zrealizowane, jakby chciał ktoś zaadaptować do uno, taki tylko pomysł podrzucam..)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.