Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbyt długo działający rozrusznik w autach uruch. na przycisk

Featured Replies

Napisano

Pytanie tylko do tych, którzy mają auto uruchamiane przyciskiem lub mieli styczność z takimi autami. Jak widomo to komputer steruje rozrusznikiem i to on decyduje jak długo ma rozrusznik kręcić, kierowca nie ma na to żadnego wpływu, tylko naciska przycisk.

U mnie problem jest taki, ze rozrusznik kręci chwile za długo, wydaje mi sie, ze jest to ok pół sekundy za długo. jak sie silnik już uruchomi słychać takie buczenie/szorowanie czy coś (dzwięk zbyt długo przytrzymanego kluczyka przy uruchamianiu). Ale ma to miejsce tylko i wyłącznie jak na dworze jest dość zimno -12 stopni i więcej.

Rozrusznik wrócił z czyszczenia, regeneracji i konserwacji. Wymieniono szczotkotrzymacz i bendiks ale problem pozostał.

Czy spotkał sie ktoś z czymś podobnym w aucie uruchamianym przyciskiem?

Napisano

U mnie po przycisnieciu START, jest jakies pol sekundy (to jest chyba podgrzewanie) i silnik zaskakuje, praktycznie od razu rozrusznik sie wylacza.

Przy najwiekszych mrozach 2 tygodnie temu wydawalo mi sie jakby silnik po zaskoczeniu mial ochote zgasnac ale zanim wyracil obroty rozrusznik sie sam jeszcze raz wlaczyl.

Nie zauwazylem natomiast zeby rozrusznik krecil wiecej niz trzeba zeby silnik zaskoczyl.

Napisano

Moze elektromagnes w rozruszniku ? Aku naladowany porzadnie ?

W scenicu jak bylo padniete kolo zmiennych faz to terkotalo po odpaleniu ale to raczej nie to.

Napisano

Sterowanie rozrusznikiem jest z ECU, który to przy odpowiednim sygnale (prędkości obrotowej) z czujnika położenia wału rozłącza rozrusznik. Zapytaj w ASO czy jest możliwość korekcji w sofcie.

Napisano
  • Autor

> Sterowanie rozrusznikiem jest z ECU, który to przy odpowiednim

> sygnale (prędkości obrotowej) z czujnika położenia wału rozłącza

> rozrusznik.

> Zapytaj w ASO czy jest możliwość korekcji w sofcie.

zlosnik.gif Kolego, to nie kącik kabaretowy, zeby takie żarty wypisywac.

Napisano
  • Autor

> Moze elektromagnes w rozruszniku?

Był sprawdzany przy regeneracji rozrusznika - dziala prawidłowo.

> Aku naladowany porzadnie ?

z aku wszystko w porządku

> W scenicu jak bylo padniete kolo zmiennych faz to terkotalo po

> odpaleniu ale to raczej nie to.

u mnie nie ma zmiennych faz i nie terkocze ani nie zgrzyta

Napisano

> Był sprawdzany przy regeneracji rozrusznika - dziala prawidłowo.

Moze cos przymarza w rozruszniku przy -12c. W serwisie byl pewnie testowany w cieplym pokoju a nie na -12c

Napisano

.

> Czy spotkał sie ktoś z czymś podobnym w aucie uruchamianym

> przyciskiem?

ja mam w lagunie uruchamianie silnika przyciskiem ,ale nie zauważyłem anomalii w czasie rozruchu. kreci dokładnie tyle ile potrzeba hmm.gif

Napisano

Rozrusznik ma sprzęgło jednokierunkowe. Silnik go nie uszkodzi, a bez obciążenia rozrusznik pobiera znacznie mniej prądu.

Napisano

> Moze cos przymarza w rozruszniku przy -12c. W serwisie byl pewnie

> testowany w cieplym pokoju a nie na -12c

Też tak myślę, chociaż u mnie to nie występuje nawet przy -20.

Napisano

> Kolego, to nie kącik kabaretowy, zeby takie żarty wypisywac.

No cóż, więc siedź dalej przed monitorem. Ze swej strony możesz teraz tylko przetrzeć z kurzu ten swój włącznik, jeśli lepiej wiesz to po co się pytasz????

Napisano

> ja mam w lagunie uruchamianie silnika przyciskiem ,ale nie zauważyłem

> anomalii w czasie rozruchu. kreci dokładnie tyle ile potrzeba

Ale może kręcić pół sekundy dłużej!

Albo krócej...

Sprawdź to dokładnie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> No cóż, więc siedź dalej przed monitorem. Ze swej strony możesz teraz

> tylko przetrzeć z kurzu ten swój włącznik, jeśli lepiej wiesz to

> po co się pytasz????

Chodziło mi o słowo "naprawa" i ASO. Oni nie znają czegoś takiego, jest tylko wymiana na chybił trafił. Nie wspominając już o przzeprogramowaniu czasu pracy rozrusznika czy ilości obrotów przy jakich się odłaczy.

Znajomy elektryk, który troche wie o BMW poradził mi takie rozwiązanie:

Podpiąć żaróweczkę pod zaciski rozrusznika, wraz z uruchomieniem rozrusznika żarówka bedzie świeciła. Jeśli auto sie uruchomi a żarówka zgaśnie i dalej bedzie słyszalny dzwięk rozrusznika znaczyć to bedzie, ze jest jakiś problem mechaniczny w rozruszniku. Jeśli silnik sie uruchomi i bedzie słychać jeszcze rozrusznik i żarówka tak samo długo bedzie świeciła - bedzie to znaczyło, ze tak ma być. Bo komputer odcina dopłwyw prądu do rozrusznika.

Jestem zielony z elektryki samochodowej wiec musze zapytać. 1. Jak bezpiecznie dla auta zamontowac taki zestaw żarówki z kabelkami?

2. Musi być żarówka 12V ale jaka moc? Ma to jakieś znaczenie? Może być 5W?

3. Jak duży prąd idzie do rozrusznika w czasie rozruchu? Czy wystarczy żarówka, oprawka i dwa kable czy musi być jakiś bezpiecznik na kablu pradowym?

4. Jakiej grubości muszą być kable?

5. jak rozumiem na elektrowłączniku rozrusznika są dwa zaciski + i masa czy są np 3?

Napisano
  • Autor

> Ale może kręcić pół sekundy dłużej!

> Albo krócej...

> Sprawdź to dokładnie

Ale co mam sprawdzić i gdzie?

Napisano

> Jestem zielony z elektryki samochodowej

Jeżeli uważasz się za zielonego w tej dziedzinie, to moja rada - lepiej daruj sobie tego rodzaju eksperymenty z rozrusznikiem i poproś o pomoc kogoś, kto ma choć trochę doświadczenia. Może się zdarzyć, że z takiej próby będzie więcej szkody niż pożytku.

wiec musze zapytać. 1. Jak

> bezpiecznie dla auta zamontowac taki zestaw żarówki z kabelkami?

W typowym rozruszniku są 3 zaciski - masa, biegun dodatni obwodu silnoprądowego rozrusznika i zacisk wyłacznika elektromagnetycznego. Zgodnie z sugestią tego elektryka - można podpiąć się żarówką między ten ostatni i masę. Obwód silnoprądowy z reguły nie jest zabezpieczony żadnym bezpiecznikiem i na zacisku śrubowym jest ciągle +12V, dlatego trzeba uważać, by nie wywołać przypadkowego zwarcia. Przy pracach łączeniowych z rozrusznikiem zalecane jest w wielu instrukcjach serwisowych odłączenie akumulatora.

> 2. Musi być żarówka 12V ale jaka moc? Ma to jakieś znaczenie? Może

> być 5W?

Może być.

> 3. Jak duży prąd idzie do rozrusznika w czasie rozruchu? Czy

> wystarczy żarówka, oprawka i dwa kable czy musi być jakiś

> bezpiecznik na kablu pradowym?

Prąd rzędu setek amperów w zależności od rodzaju uruchamianego silnika, ale płynie on w obwodzie rozrusznika a nie żarówki. Do takiej tymczasowej próby nie będzie potrzebny bezpiecznik w obwodzie żarówki.

> 4. Jakiej grubości muszą być kable?

Do takiej próby z żarówką 5W - przekrój praktycznie dowolny z dostępnych na rynku, byle z solidną izolacją, by nie wywołać zwarcia.

> 5. jak rozumiem na elektrowłączniku rozrusznika są dwa zaciski + i

> masa czy są np 3?

Odpowiedź wyżej.

Napisano

> W typowym rozruszniku są 3 zaciski - masa, biegun dodatni obwodu silnoprądowego rozrusznika i zacisk wyłacznika

> elektromagnetycznego.

A ja zawsze myślałem że rozrusznik nie ma zacisku minusowego, ponieważ takowe końcówki są wewnętzrnie połączone z obudową.

Napisano
  • Autor

> A ja zawsze myślałem że rozrusznik nie ma zacisku minusowego,

> ponieważ takowe końcówki są wewnętzrnie połączone z obudową.

pewnie w różnych rozrusznikach bywa różnie

Napisano
  • Autor

dzięki za podpowiedzi ale generalnie juz mi sie nie chce w tym rzeźbić. rozrusznik jest po regeneracji wiec powinien działac dobrze a jak coś jest nie tak to niech zacznie dawac objawy także w ciepłe dni wtedy sie tym zajme

Napisano

> A ja zawsze myślałem że rozrusznik nie ma zacisku minusowego,

> ponieważ takowe końcówki są wewnętzrnie połączone z obudową.

Masa połączona z obudową to też zacisk, a przynajmniej to miałem na myśli. BTW rozruszniki z blokadą powtórnego startu po udanym rozruchu silnika mają jeszcze jeden zacisk...

Napisano

> Masa połączona z obudową to też zacisk, a przynajmniej to miałem na

> myśli.

Ciekawe gdzie ten zacisk widziałeś?

Napisano

zamiast żarówki daj diodę ma szybszy czas działa, bo przy bezwładności żarówki pół sekundy możesz nie zauwazyć

Napisano
  • Autor

> zamiast żarówki daj diodę ma szybszy czas działa, bo przy

> bezwładności żarówki pół sekundy możesz nie zauwazyć

dobrze wiedzieć ale już odpuściłem temat, zastanawia mnie tylko jeszcze jedna rzecz

jak działa automat rozrusznika? Podając prąd na włącznik elektromagnetyczny tuleja sie przyciąga w elektromagnesie i wysuwają sie widełki wysuwając jednnocześnie bendiks. Ten sie zazębia z kołem zamachowym i zaczyna kręcić. Pytanie czy prad jest cały czas podawany na automacie rozrusznika czy jak tylko sie wysunie bendiks to brąd jest zdejmowany? Bo któryś z kolegów wspomniał, ze automat nie trzyma wysunietego bendiksu, trzyma sie on sam bedac zazębionym a odpuszcza w wyniku odpowiedniej prędkosci obrotowej i po prostu sie samoczynnie wysuwa. Jak to dokładnie jest?

Napisano

> wysuwają sie widełki wysuwając jednnocześnie bendiks.

Oraz zwiera styk dając napięcie na silnik rozrusznika.

>Ten sie

> zazębia z kołem zamachowym i zaczyna kręcić. Pytanie czy prad

> jest cały czas podawany na automacie rozrusznika czy jak tylko

> sie wysunie bendiks to brąd jest zdejmowany? Bo któryś z kolegów

> wspomniał, ze automat nie trzyma wysunietego bendiksu, trzyma

> sie on sam bedac zazębionym a odpuszcza w wyniku odpowiedniej

> prędkosci obrotowej i po prostu sie samoczynnie wysuwa. Jak to

> dokładnie jest?

Jest pod napięciem ponieważ musi być zwarty styk podający napięcie na silnik.

Napisano
  • Autor

> Oraz zwiera styk dając napięcie na silnik rozrusznika.

> Jest pod napięciem ponieważ musi być zwarty styk podający napięcie na

> silnik.

rozumiem, ze to jakby wspólny obwód? elektromagnes przyciągając tulejke (która porusza widełkami wysuwając bendiks) w końcowym jej położeniu dochodzi do styku i prad wędruje na silnik elektryczny rozrusznika, czy tak?

Napisano

> rozumiem, ze to jakby wspólny obwód? elektromagnes przyciągając

> tulejke (która porusza widełkami wysuwając bendiks) w końcowym

> jej położeniu dochodzi do styku i prad wędruje na silnik

> elektryczny rozrusznika, czy tak?

Dokładnie tak, wysuwa i zwiera.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.