Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duże spalanie Astra I X14NZ

Featured Replies

Napisano

Witam! Mam poważny problem wysokim spalaniem w mojej Astrze. Przy oszczędnej jezdzie wychodzi 8,5 l przy normalnej ok 10 l na 100 km. Wymienilem świece i filtr paliwa. Ogólnie silnik chodzi normalnie,nie kopci i ma normalną moc,pali też dobrze. Byłem na badaniu spalin które wykazalo ze wszystko jest ok. Asterka jest z konca 98 roku i mam ja od nowosci. Przebieg 270 tys. Może ktoś mial podobny problem... jakie rozwiązanie....??

Z góry dzieki za rady i wskazówki

Napisano

Asterka jest z konca 98 roku i mam ja od nowosci.

To napewno nie jest C14NZ.

Oprócz świec, filtr powietrza, przewody, palec, kopułka rozdzielacza.

Te elementy również mogą wpływać na spalanie.

A nie podałeś auto ma LPG??

EDIT: Przydałoby się przywitać wpierw w podwieszonym linku, zapoznać się z regulaminem i możliwością korzystania z szukajki.

Napewno byś coś znalazł w archiwum.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Wybacz kolego brak kultury zwiazany z nieprzywitaniem sie... silnik 1.4 na jednopunkcie 8 zaworów 60 KM. Nigdy nie widział LPG. Wydaje mi sie ze zużycie palca rozdzielacza i kopułki dawało by jeszcze inne objawy oprócz dużego zuzycia paliwa. Silnik pracuje równo. Filtr powietrza jest ok.

Napisano

> Z góry dzieki za rady i wskazówki

ja ostatnio sprawdzałem spalanie na benzynie tankując do pełna, 100 km jazdy i znowu do pełna na tą samą stację i ten sam dystrybutor i wyszło mi 9 litrów. Jazda tylko po mieście na raczej krótkich odcinkach i bez pałowania, także Twoje spalanie wydaje mi się w normie szczególnie że zima jest i silnik ciągle niedogrzany. W lecie jak sprawdzałem w taki sam sposób tylko 80/20 trasa/miasto to wyszło ok. 5 litrów. Pozdrawiam

Napisano

> Wybacz kolego brak kultury zwiazany z nieprzywitaniem sie...

Spoko każdemu się zdarza ale popraw się w miarę szybko. I uzupełnij profil.

silnik 1.4 na jednopunkcie 8 zaworów 60 KM.

Polecam tą stronę KLIK i dowiesz się dlaczego nie masz C14NZ a X14NZ, co oczywiście będziesz mógł zamieścić w opisie.

Kilka linków na zachętę: KLIK 1 , KLIK 2 , KLIK 3

Poza tym jaki tryb jazdy (miasto - trasa).

Spalanie 8,5 litra na 100 to ja też takie mam, ale w gazie, w zimę oraz w mieście.

Napisano
  • Autor

Ja rozumiem że zima ale nigdy tak nie paliła.... raczej mało po mieście jezdze... najcześciej trasa 25 - 30 km poza miastem. Przy normalnej jeżdzie palila tak w granicach 7 l. teraz przy naprawde oszczednej 8,5 wiec cos nie tak... Jeszcze przed zimą w pażdzierniku,listopadzie wydawalo mi sie ze duzo pali a wtedy robilem trasy po 120 km to wychodzilo w granicach 8 litrów...

Napisano

>Wymienilem świece i filtr paliwa

może wymień jeszcze filtr powietrza, teoretycznie może auto więcej palić jak jest brudny, ale chyba nie aż tak

Napisano
  • Autor

> Poza tym jaki tryb jazdy (miasto - trasa).

> Spalanie 8,5 litra na 100 to ja też takie mam, ale w gazie, w zimę

> oraz w mieście.

VEN więcej trasy niż miasta, a i w miescie nie jest źle bo nie stoi sie w korkach i w ogole miasto małe to szybko sie przelatuje...

Napisano

A jakie napięcie ma sonda lambda? Oscyluje? Kiedy wymieniana?

Napisano

zgadzam sie z kolega Kretul-em mozliwe ze sada lambda ma klapsa hehe.gif swoja droga jesli filtr powietrza nie byl dlugo wymieniany to spalanie tez wzrosnie, mam ten sam silnik i u mnie w normalnych warunkach (temperatura powyzej 0) dwie osoby na pokladzie autko spala w cyklu z przewaga trasy ok 7 PB lub ok 8,5 LPG

Pozdrawiam

Napisano

Mi co prawda przy C14NZ ale to bliźniacza konstrukcja zaczął palić przy oszczędnej jeździe w granicach 10l w trasie. Nowiutki czujnik temperatury cieczy chłodzącej dla komputera firmy BOSCH załatwił wtedy sprawę grinser006.gifok.gif, więc może warto mu się przyjrzeć bliżej wink.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Sondy nie sprawdzałem i jest od nowości fabryka... Zreszta we wlasnym zakresie nie mam możliwości tego zrobic... Czujnik też może wymienie... Dzięki za wskazówki!!! smile.gif Ogólnie czytałem na innych forach i sporo ludzi ma lub mialo z tym spalaniem problem ale rozwiązania konkretnego nie znalazłem... Niektórzy cała mase rzeczy powymieniali i nic... Jeden kolega pofatygował się do serwisu nawet ale i oni polegli, stwierdzili ze wszystko jest ok i nie wiedzą dlaczego tyle pali... Mam nadzieje ze uda mi sie rozwiązac ten problem bo jesli nie to bede musial sie pożegnac z Asterką albo chociaz z silnikiem... frown.gif

Napisano

A jak jest z obrotami czy po nagrzaniu silnika opadaja do ok 900 czy utrzymuja sie wyzsze ?? Bo moze byc tak ze nie jest wylaczane ssanie za co odpowiedzialny moze byc czujnik temperatury cieczy na komputer

Pozdrawiam

Napisano

> A jak jest z obrotami czy po nagrzaniu silnika opadaja do ok 900 czy

> utrzymuja sie wyzsze ?? Bo moze byc tak ze nie jest wylaczane

> ssanie za co odpowiedzialny moze byc czujnik temperatury cieczy

> na komputer

> Pozdrawiam

W moim przypadku obroty biegu jałowego nie były podwyższone a definitywnie czujnik był uszkodzony (patrz 3 posty wyżej) wink.gif

Napisano

Nie nie, chodziło mi o to, że brak podwyższonych obrotów nie musi wykluczać uszkodzenia czujnika grinser006.gif

Napisano

> Nie nie, chodziło mi o to, że brak podwyższonych obrotów nie musi

> wykluczać uszkodzenia czujnika

Moge sie z tym zgodzic przypadki uszkodzenia bywaja rozne mialem nadzieje ze autor napisze cos wiecej o pracy silnika niz to ze ma poprawne osiagi i pali bez problemu rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Moge sie z tym zgodzic przypadki uszkodzenia bywaja rozne mialem

> nadzieje ze autor napisze cos wiecej o pracy silnika niz to ze

> ma poprawne osiagi i pali bez problemu

Sorki za zwłoke... Odpowiadam! Z obrotami silnika jest o tyle ciekawa sprawa ze po odpaleniu gdy samochód stoi i sie dogrzeje obroty spadaja do odpowiednich. natomiast jesli po odpaleniu zaczne od razu jechac na zimnym i zatrzymam sie np na swiatlach (auto juz dogrzane) obroty skaczą od 1000 do 1500 nawet 2000 i po jakichs 15 20 sekundach wszystko sie uspokaja i jest ok (obroty ok 900 ). co najciekawsze zeby obroty sie ustabilizowaly samochod musze wyhamowac do zera!!! nie może sie toczyc na luzie nawet wolno... dopiero po całkowitym zatrzymaniu i chwili czasu wszystko wraca do normy... Nie wiem co mu dolega...

Napisano

> Sorki za zwłoke... Odpowiadam! Z obrotami silnika jest o tyle ciekawa

> sprawa ze po odpaleniu gdy samochód stoi i sie dogrzeje obroty

> spadaja do odpowiednich. natomiast jesli po odpaleniu zaczne od

> razu jechac na zimnym i zatrzymam sie np na swiatlach (auto juz

> dogrzane) obroty skaczą od 1000 do 1500 nawet 2000 i po jakichs

> 15 20 sekundach wszystko sie uspokaja i jest ok (obroty ok 900

> ). co najciekawsze zeby obroty sie ustabilizowaly samochod musze

> wyhamowac do zera!!! nie może sie toczyc na luzie nawet wolno...

> dopiero po całkowitym zatrzymaniu i chwili czasu wszystko wraca

> do normy... Nie wiem co mu dolega...

Mam ten sam objaw w moim C16NZ i też nie wiem jak się go pozbyć. Spalanie jakby większe niż zwykle obserwuję od zeszłego lata...

Napisano

U mnie jest bardzo podobnie z tym ze obroty mi nie skacza tylko sa podwyzszone mam Astre od pol roku i jeszcze nie zdazylem nic na to wymyslic, a co do spalania to wydaje mi sie ze jest OK teraz w zime ok 9 litrow LPG a latem 8,5 nie przekracza a nogi lekkiej nie mam wiec uznaje to za dobry wynik. Mam nadzieje ze ktos z doswiadczonych Astrowiczow uporal sie z takim problemem i podsunie jakis patent.

Napisano

A jak wygląda sprawa nagrzewania się silnika?? Jaką masz temperaturę po nagrzaniu, w czasie jazdy ??Ile czasu/km potrzebujesz na osiągniecie ok90st C? Zima dłużej się nagrzewa, a jak masz jeszcze od razu włączone ogrzewanie, to tez potrzeba trochę czasu zanim auto osiągnie odpowiednią temp. Wzrasta wtedy zużycie paliwa smile.gif

Napisano

Witam umnie była podobno sytuacja jak z twoim astrolotem- wymieniłem TERMOSTAT i odrazu sporo spadło spalanie w zime.

Napisano

> A jak wygląda sprawa nagrzewania się silnika?? Jaką masz temperaturę

> po nagrzaniu, w czasie jazdy ??Ile czasu/km potrzebujesz na

> osiągniecie ok90st C? Zima dłużej się nagrzewa, a jak masz

> jeszcze od razu włączone ogrzewanie, to tez potrzeba trochę

> czasu zanim auto osiągnie odpowiednią temp. Wzrasta wtedy

> zużycie paliwa

Silnik nagrzewa sie prawidlowo moim zdaniem widoczny jest moment otwarcia termostatu bo po osiagnieciu ok 93, 94 stopnie wskazowka opada do ok 88 w czasie jazdy przy nawiewie na 2 biegu trzyma ok 90. ogrzewanie mam caly czas wlaczone i w zime do otwarcia termostatu potrzebuje ok 3 do 6 km w zaleznosci od mrozu i od tego czy nawiew jest na drugim czy na trzecim biegu. Jedyny problem to to ze przy starcie z zimnego silnika po nagrzaniu do pierwszego zatrzymania na ok 15 s obroty nie chca spasc do jalowych 900 nawet przy jezdzie na luzie, Jezeli silnik jest odpalony na cieplo nie ma takiego problemu

Napisano

zima daje się w tym roku we znaki i to tym razem w całej Polsce.

1,4 8 zaworów (konstrukcja archaiczna choć wg mnie te 16 zaworowe obok norm eko i spalania to szajs) - przebieg także niemały + wspomniana zima, + większe korki w dużych miastach.

reasumując to jeżeli obecnie ten silnik spala ci 8,5-10 L PB wg mnie nie jest objawem poważnej usterki.

dla porównania ja mam 1,4 twinport teraz zimą przy oszczędnej jeździe w 100 % wrocławskie korki spala mi 8 L ale jak pocisnę, a uwielbiam to robić regularnie spalanie wzrasta dramatycznie cool.gif

Napisano
  • Autor

> zima daje się w tym roku we znaki i to tym razem w całej Polsce.

> 1,4 8 zaworów (konstrukcja archaiczna choć wg mnie te 16 zaworowe

> obok norm eko i spalania to szajs) - przebieg także niemały +

> wspomniana zima, + większe korki w dużych miastach.

> reasumując to jeżeli obecnie ten silnik spala ci 8,5-10 L PB wg mnie

> nie jest objawem poważnej usterki.

> dla porównania ja mam 1,4 twinport teraz zimą przy oszczędnej

> jeździe w 100 % wrocławskie korki spala mi 8 L ale jak pocisnę,

> a uwielbiam to robić regularnie spalanie wzrasta dramatycznie

no ja akurat problemu z korkami w miastach nie mam bo mieszkam z dala od duzych miast... wiecej jezdze po trasie... misto sporadycznie... zima tez tu raczej nie jest winna bo juz w pazdzierniku miala podobne spalanie....

Napisano

witam, nowy jestem na forum postanowiłem, zajrzeć tutaj na forum z powodu problemu jak w temacie. Autko astra 1.4 z silnikiem X14NZ mam go od nowości, rocznik 98,przejechane 125tyś ,ale jest problem. Od jakiegoś czasu na pełnym zbiorniku, przypomnę 52L - robię o zgrozo !! od 350 do 380 km .. tak dokładnie wychodzi prawie 14L!!. I standardowe pytanie co jest przyczyną?

- kable dobre

- termostat dobry, auto po ok 5 km osiąga 90st

- sonda lambda sprawdzona, działa napięcie poprawne

- filtr powietrza czysty

- silnik krokowy trzyma poprawnie 900-950 obr

- czujnik temperatury cieczy do komputera trochę przekłamuje tzn rezystancja jego jest o jakieś 120 Ohm wyższa niż powinna np przy 90stC, ale czy to może być aż tak znaczącą przyczyną?

dodam jeszcze że auto nie kopci olejem, nie ma płynu w ojeju, nie leci dym z korka wlewu oleju, ogólnie silnik pracuje równo, tylko to spalanie, auto jak się nagrzeje nie kopci, zastanawiam się czy nie ma wycieków podczas jazdy jak pompa chodzi, bo na postoju to plamy w garaży nie ma... sam nie wiem może coś poradzicie, z góry dzięki za odpowiedź

Napisano

Witam. Na początek sprawdź ciśnienie paliwa i szczelność rurki idącej do MAP-a.

Pomysł z wyciekiem paliwa podczas pracy pompy też nie jest zły. Zwłaszcza przy filtrze paliwa.

Napisano

Zdziwisz się, kiedy się okaże, że licznik oszukuje.... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

A co z tymi "nie opadajacymi" obrotami o ktorych pisalem ja i Mi1982? Czy naprawde nikt sie z tym nie spotkal i nie ma na to jakiegos patentu? HILFE !!

Napisano

> Zdziwisz się, kiedy się okaże, że licznik oszukuje....

kolego raczej to nie licznik gdyż od 4 lat pokonuję codziennie tę samą ilość kilometrów (przybliżoną) więc zauważyłbym takie "oszustwo", ale dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A co z tymi "nie opadajacymi" obrotami o ktorych pisalem ja i Mi1982?

> Czy naprawde nikt sie z tym nie spotkal i nie ma na to jakiegos

> patentu? HILFE !!

widac kolego nasze asterki to jakies wyjatkowe modele bo na temat obrotów cichosza.... rotfl.gif

Napisano
  • Autor

zapomnialem dodac jeszcze jednego objawu... po odpaleniu zimnego silnika i przejechaniu kilku,kilkuset metrow gdy sie zadusi np przy ruszaniu z krzyzowek bardzo ciezko go odpalic.... trzeba krecic kolo minuty zeby zlapal... nie wiem czego to wina... ogolnie do 2000 obrotow zimny jest bardzo slaby i sie dlawi...

Napisano

U mnie nie ma takiego objawu po odpaleniu chodzi calkiem dobrze nie zauwazylem spadku mocy. Jak sniegi puszcza to wezme sie za to w sumie uciazliwosc to zadna ale irytuje mnie jak wrzucam luz a samochod wyje na 1200/1300 obrotow.

Napisano

> widac kolego nasze asterki to jakies wyjatkowe modele bo na temat

> obrotów cichosza....

ja miałem podobnie z obrotami i po wymianie gómy łączącej przepustnice z kolektorem dolotowym(była dziurawa) jest zdecydowanie lepiej i już nie zostaje na podwyższonych obrotach.usterki nie udało mi sie w 100% usunąć bo jeszcze mam nieszczelne serwo( a to kolejne lewe powietrze ). wiec warto obejrzeć czy nie zasysa gdzieś lewego powietrza bo może to jest przyczyną. (spalanie też spadło po wymianie)

sprawdza sie poprzez zamoczenie pęzla w benzynie lub ropie i takiego mokrego przystawianie po kolei w różne miejsca żekomej nieszczelności (oczywiście na pracującym silniku) i wtedy nasłuchujemy czy nie słychać specyficznego siurpania jak paliwo dostaje sie do silnika przez dziurkę.ewentulnie czy przez zatkanie nieszczelności pęzlem obroty sie nie zmieniają. pozdrawiam

Napisano

> zapomnialem dodac jeszcze jednego objawu... po odpaleniu zimnego

> silnika i przejechaniu kilku,kilkuset metrow gdy sie zadusi np

> przy ruszaniu z krzyzowek bardzo ciezko go odpalic.... trzeba

> krecic kolo minuty zeby zlapal... nie wiem czego to wina...

> ogolnie do 2000 obrotow zimny jest bardzo slaby i sie dlawi...

A świece i przewody WN sprawdzałeś?

A co do obrotów, gdy silnik zimny, są wyższe tj. ok 900, a po stosunkowo krótkim czasie opadają do 600. Kiedyś zdarzyło się, że przestały opadać, były w granicach 1000obr/min lub falowały. Okazało się, że silnik łapał lewe powietrze, na poluzowanej opasce jednego z przewodów. Tak więc sprawdzić wszystkie przewody, gumy itd itp. wink.gif

Napisano

Przy lewym powietrzu obroty beda podwyzszone zawsze a w tym przypadku podwyzszone sa do pierwszego zatrzymania na kilka sekund przy rozgrzanym silniku, po tym jak opadna jadac dalej samochod zachowuje sie normalnie po wrzuceniu na luz opadaja do ok 800/900 obrotow. wink.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Przy lewym powietrzu obroty beda podwyzszone zawsze a w tym przypadku

> podwyzszone sa do pierwszego zatrzymania na kilka sekund przy

> rozgrzanym silniku, po tym jak opadna jadac dalej samochod

> zachowuje sie normalnie po wrzuceniu na luz opadaja do ok

> 800/900 obrotow.

> Pozdrawiam

Dokładnie tak jak mowisz kolego smile.gif świece są nowe,przewodów nie sprawdzalem.. a co do tego lewego powietrza to i owszem byla peknieta ta duza charmonijkowa guma łącząca obudowe filtra z wtryskiem i jakis czas z tym jezdzilem bo samochód nie objawial tego w zaden sposob. Dopiero jak cos tam grzebalem to zauważylem ze jest peknieta. Po zalozeniu nowej żadnej rożnicy nie zauwazylem....

Napisano

> Przy lewym powietrzu obroty beda podwyzszone zawsze

Nie zgodzę się z tym, u mnie bywało różnie, raz były obroty podwyższone, raz normalne, a czasem falowały. A wszystko przez ten luz na opasce, gdzie przewód gumowy był nasunięty na metalowy króciec i w czasie jazdy (połączenie było szczelne lub się rozszczelniało) raz łapał lewe powietrze, raz nie łapał. Więc wszystko jest możliwe. wink.gif

Napisano

Przy kazdej usterce znajda sie skrajne przypadki u mnie jak kupilem mojego Astrolota przepustnica byla niedokrecona, lapal lewizne i obroty byly podwyzszone caly czas, doddatkowo wywalalo kod bledu 35 ale juz sie z tym uporalem pozostal tylko "problem" z obrotami ktore do pierwszego postoju nie chca opasc'

Pozdro

Napisano

> A wszystko przez ten luz na opasce, gdzie przewód gumowy był nasunięty na

> metalowy króciec

To nie jest lewe powietrze, bo nieszczelność była przed przepustnicą.

Napisano

O ile się nie mylę, było to na przewodzie reduktora instalacji gazowej <-> silnik, i ta nieszczelność powodowała dostawanie się tam powietrza. Ale mniejsza z tym, nie o moim problemie jest ten temat, poza tym został on już dawno rozwiązany. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.