Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba o weryfikację wyceny naprawy - AutoExpert

Featured Replies

Napisano

Witam,

Pacjent to Astra G 1.6 8v, miejsce operacji warsztat w Warszawie (nie ASO zlosnik.gif). Mam prośbę o weryfikację wyceny poniższych napraw:

1. wymiana rozrządu (z pompą wody)

2. wymiana termostatu

3. wymiana oleju (z filtrami)

Koszt łączny - części i robocizna to 1200pln

Czy to rozsądna wycena hmm.gif

a jeżeli nie to jaka w przybliżeniu powinna być ...

Napisano

który to warsztat?

Ogólnie cena jak na warsztat w stolicy nie jest zła. U mnie wymiana rozrządu wyceniona została na 800zł a tu masz jeszcze termostat + olej. Moim zdaniem nie jest źle.

Napisano

> Witam,

> Pacjent to Astra G 1.6 8v, miejsce operacji warsztat w Warszawie (nie

> ASO ). Mam prośbę o weryfikację wyceny poniższych napraw:

> 1. wymiana rozrządu (z pompą wody)

> 2. wymiana termostatu

> 3. wymiana oleju (z filtrami)

> Koszt łączny - części i robocizna to 1200pln

> Czy to rozsądna wycena

> a jeżeli nie to jaka w przybliżeniu powinna być ...

Moim zdaniem:

Rozrzad to pewnie maks 300zl + 100zl wymiana.

termostat to cos kolo 50zl i nawet 50zl wymiana

Olej oryginalny opla 5w40 to 60zl filtr 10zl +filtr paliwa 20zl +filtr powietrza 30zl.i wymiana nawet 20zl

Wiec chyba troszke drogawo nawet gdybym na wszystkim na minus pomylil sie okolo 200zl.

Napisano

Robociznę nie Warszawsko policzyłeś.

Sama wymiana rozrządu bez części to chyba 300zł.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem:

> Rozrzad to pewnie maks 300zl + 100zl wymiana.

> termostat to cos kolo 50zl i nawet 50zl wymiana

> Olej oryginalny opla 5w40 to 60zl filtr 10zl +filtr paliwa 20zl

> +filtr powietrza 30zl.i wymiana nawet 20zl

> Wiec chyba troszke drogawo nawet gdybym na wszystkim na minus pomylil

> sie okolo 200zl.

Tylko trzeba brać poprawkę na "cennik ze stolicy" grinser006.gif ... warsztat dobry - ale nie pisze na razie który bo nie chcę żeby to miało wpływ na ocenę wyceny

Napisano

> Tylko trzeba brać poprawkę na "cennik ze stolicy" ... warsztat

> dobry - ale nie pisze na razie który bo nie chcę żeby to miało

> wpływ na ocenę wyceny

bo to podaj ile za czesci ile za robocizne zlosnik.gif

Napisano

Jak dla mnie to b. drogo (porównując do Gdańska)

Ja miesiąc temu wymianiałem rozrząd wraz z pompą wody i termostatem. Doatkowo, olej, uszczelniacze (simeringi) góra i dół, chłodnica i wymana chłodnicy oraz płukanie układu bo był syf.

Za całość zapłaciłem 1200zł (w tym sama robocizna to 250zł, reszta to cena części).

Napisano

A ja w Stacji Kontroli Pojazdów w Legionowie (drożej w okolicy się nie dało) "pod Warszawą" w X16SZR rok temu za termostat, kompletny rozrząd (pompa wody, rolki, pasek) + pasek ten co idzie na alternatorze. Dałem 700zł.

W domu mam dokładną wycenę więc jak wrócę to napisze dokładnie bo teraz to z pamięci 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tylko trzeba brać poprawkę na "cennik ze stolicy" ... warsztat

> dobry - ale nie pisze na razie który bo nie chcę żeby to miało

> wpływ na ocenę wyceny

Chociaż dzielnicę podaj grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Chociaż dzielnicę podaj

OK w takim razie "odkrywam karty" grinser006.gif

Pacjent to Astra G 1.6 8v, miejsce operacji warsztat w Warszawie (AutoExpert hmm.gif). Mam prośbę o weryfikację wyceny poniższych napraw:

1. wymiana rozrządu (z pompą wody)

2. wymiana termostatu

3. wymiana oleju (z filtrami)

dodatkowo jeszcze:

4. zlikwidowanie małego przecieku na łączniku chłodnicy wody

5. "korekta kilometrów" (zmieniłem wczesniej zegary i przebieg trzeba było zaktualizować)

Koszt łączny - części i robocizna to 1200pln

i co teraz powiecie ?

ps: wycenę dostałem telefonicznie więc jedyna nadzieja w tym, że Panowie mają poczucie humoru i jutro przy odbiorze powiedzą "żartowliśmy" .... tak naprawdę [tu wpisz mniejszą kwotę] pln i wtedy będzie brawo.gif

Napisano

Drogo...dla porownania podam ostateczny koszt niedawnej naprawy u nas: samochod ten sam, czyli AG X16SZR: wymiana wszystkich amortyzatorow (Kayaba gazowe), wymiana piasty przedniej (SKF), wymiana koncowek drazkow kierowniczych (Moog) wymiana wszystkich filtrow (oprocz oleju, bo nie byl wymieniany), wymiana termostatu (Vernet) + koszt przegladu technicznego (w SKP po sasiedzku) + sprawdzenie i ustawienie geometrii: calosc (czesci + robota) kosztowala 1800 PLN.

Kontynuuje: cena czesci rozrzadu (pompa ok 60 PLN -Hepu, pasek Conti ok 50 PLN, rolka napinajaca -60 PLN + termostat ok. 40 PLN + olej 100 PLN + filtr 15 PLN= ok 330 PLN -ceny podawalem z pamieci) + cena wymiany 120 PLN daje kwote 500 PLN.

Prosze nie traktowac tego postu jako jakiejkolwiek formy reklamy, chyba ze Moderator uzna inaczej, prosze wywalic. Chcialem uzyc realnych przykladow.

Pozdrawiam

Napisano

Drogo może w Radomiu ale w stolicy cena rozsądna. Pytałem co to za warsztat bo podobne prace były robione u mojej znajomej tylko że bez likwidacji wycieków i korekty licznika w warsztacie o przepięknej nazwie Arka Auto Kuźnia i krzyknęli 1100zł. Za wymianę tłumika przedostatniego i ostatniego zapłaciłem 200zł.

Wymianę jak wcześniej pisałem w mojej astrze rozrządu wycenili na 800zł z czego za rozrząd powiedzieli 500zł + 300 wymiana.

Napisano

u mnie miejscowosc 15tys ludzikow warsztat z dobra renoma faktury itd za rozrzad do 130zl robota czesci z allegro jak dla mnie te 1,2tys to duzo

Napisano

Można zaoszczędzić niby, biorąc urlop i jechać na cały lub dwa dni gdzieś w lubelskie. Te roboty zrobią zapewne za 600zł.

Kwestia wyboru. Co do cen usług w Warszawie to takie są jakie są, jakoś trzeba na czynsz wyrobić i na inne opłaty. Średnia cena wynajmu 1m2 na działalność to ok. 30zł na zadupiu nie mówić o miejscach bardziej cywilizowanych.

Usługi ogólnie w stolicy są drogie i to nie ważne czy serwis samochodowy czy inne i ciężko to porównać z innymi rejonami kraju.

Napisano

moim zdaniem 1200 to sporo

w aso za wymiane rozrządu w X16XEL zapłaciłem: 350- zł rozrząd, 150 zł pompa skf, 70 zł płyn 5 litrów, 197 zł robocizna=razem 770 zł

zwłaszcza że do 8 zaworówki czesci rozrządu jest mniej i są parę zł tansze niż do 16V

w obecnej Z16XE też szykuje mi się wymiana rozrządu i gdyby nie to, że mam gratis robociznę to pojechałbym znów do aso, a tak to co najwyzej części u nich kupię smile.gif

Napisano
  • Autor

Auto odebrałem, kasę zapłaciłem ... a poniżej rozpiska "co i ile dokładnie kosztowało" (części / robocizna) ....

wycena.jpg

Celem założenia tematu było rozeznanie się w temacie i porównanie kosztu z innymi - szczególnie warszawskim warsztatami.

1. Do Autoexperta jeżdżę już od jakiegoś czasu i jestem zadowolony z obsługi i podejścia

2. Z drugiej strony chciałem zweryfikować ich aktualny cennik vs. inne serwisy

3. Nie mam w zwyczaju za każdym razem targować się o "urwanie paru złotych" bo wychodzę z założenia, że ten kto wystawia rachunek nie jest naciągaczem i rzetelnie zrobił wcenę

4. Płacę i płaczę sick.gif

Napisano

Dobre, wymiana oleju w cenie wymiany rozrządu.

Olej powinni gratis wymieniać, przecież nie ma nic prostszego od wymiany oleju. Ale to moje tylko subiektywne odniesienie.

Rolka taka droga??

Napisano

wymiana oleju prawie 50 zl- zwłaszcza ze filtr i olej kupiłeś u nich to duża przesada- nawet aso takich cen nie daje

korekta licznika-180 zł- trzeba było zgadac do kogos z wawy kto ma op-coma to by Ci za browara zrobił,albo zamowic op-coma na ebayu za 30 euro, przynjamniej byłby "na zaś"

wymiana paska rozrządu-o 150 zł za dużo

płynu chłodzącego wchodzi tylko 3.5 litra?

Napisano

> płynu chłodzącego wchodzi tylko 3.5 litra?

koncentratu - owszem, reszta woda,

brat

PS co do samych cen, no cóż, wysokie ale widać takie prawa rynku w stolicy,

Napisano
  • Autor

> koncentratu - owszem, reszta woda,

> brat

> PS co do samych cen, no cóż, wysokie ale widać takie prawa rynku w

> stolicy,

Co do płynu to zrobili chyba "dolewkę" tylko ... co do cen ... takie już życie w stolicy ma swoje plusy dodatnie i ujemne grinser006.gif

Napisano

> Co do płynu to zrobili chyba "dolewkę" tylko ... co do cen ... takie

> już życie w stolicy ma swoje plusy dodatnie i ujemne

A przecież AK ma mieć rabaty w autoExpert jest [był] nawet podwieszony wątek frown.gif

edit: chyba juz nieaktualne bo nie widze hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A przecież AK ma mieć rabaty w autoExpert jest nawet podwieszony

> wątek

To jest wycena po poinformowaniu szefa, że jestem z AK .... i że stałym klientem jestem .... i jakoś mniej nie chciało wyjść....

A może szef AutoExperta też tu zagląda i to czyta .. może się odezwie zlosnik.gif

ps: Oczywiście nie jest intencją tego tematu robienie "czarnego PRu" AutoExpertowi ...

Napisano

Czyli rabat tylko z nazwy hmm.gif

Napisano

> Co do płynu to zrobili chyba "dolewkę" tylko ... co do cen ... takie

> już życie w stolicy ma swoje plusy dodatnie i ujemne

no właśnie, poza tym nie ma mowy o jakimś czarnym PiaRze bo ceny znałeś, zaakceptowałeś, usługa jak mniemam jest wykonana solidnie, ceny nie są jakieś tajne, więc OK,

brat

Napisano

> 3. targować się o "urwanie paru złotych"

yikes.gif

Parę zł? Nie będę komentował cen usług (szczególnie, że części kupowałeś u nich), pomijam również kwotę za wymianę oleju...

Ale na samych częściach rozrządu (pozycje 1-4) jesteś w plecy jakieś 250zł w stosunku do "normalnego" sklepu. Mówię tu o dokładnie tych samych częściach, nie o zamiennikach.

Ale skurczybyki koszą hahaha.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Parę zł? Nie będę komentował cen usług (szczególnie, że części

> kupowałeś u nich), pomijam również kwotę za wymianę oleju...

> Ale na samych częściach rozrządu (pozycje 1-4) jesteś w plecy jakieś

> 250zł w stosunku do "normalnego" sklepu. Mówię tu o dokładnie

> tych samych częściach, nie o zamiennikach.

> Ale skurczybyki koszą

> Pozdrawiam.

Nie chodziło mi o to, że mam za dużo pieniędzy bynajmniej. Sprawne auto było mi szybko potrzebne a że nie miałem kiedy zająć się samodzielnym kupowaniem klamptów więc zostawiłem to po stronie AutoExperta (teoretycznie to oni powinni mieć lepsze ceny na części - ale może ja naiwny jestem confused.gif)....

Niemniej możecie teraz wszyscy obiektywnie ocenić ten warsztat przynajmniej jeżeli chodzi o cenniki jakimi się posługują ...

A przy tym są "polecani" jako "zaprzyjaźniony z AK serwis" ...

Bardzo bym nie chciał, żeby końcowe wnioski z tego tematu były takie, że ktoś mnie tu 270747800-sex.gif ... a jeżeli tak by się stało to na pewno będą mieli o jednego klienta mniej ...ehh

Napisano

> Ale skurczybyki koszą

Ceny specjalne dla AK pad.gif

Napisano

> Bardzo bym nie chciał,

Ale jak pokazuje kwota i wnioski kolegów to jednak zostałeś przez nich ładnie i za sporą klasę 270747800-sex.gif

Napisano

Nowych klientów się zdobywa cenami jakością, obsługą a na stałych się zarabia. Taka jest prawda. Następnym razem poprostu porównaj z innymi warsztatami i tyle. Zgodziłeś się na taką cenę przed usługą więc o 270747800-sex.gif nie może być mowy.

Popytaj na innych oplowych forach gdzie warto jeździć i będziesz miał jakiś wybór

Napisano
  • Autor

> Nowych klientów się zdobywa cenami jakością, obsługą a na stałych

> się zarabia. Taka jest prawda. Następnym razem poprostu porównaj

> z innymi warsztatami i tyle. Zgodziłeś się na taką cenę przed

> usługą więc o nie może być mowy.

> Popytaj na innych oplowych forach gdzie warto jeździć i będziesz miał

> jakiś wybór

To smutna prawda o której piszesz - wniosek jest taki, że warto zawsze być "nowym klientem" = zmieniać serwisy.

Owszem zgodziłem się na taką cenę i nie napisałem nigdzie, że mnie ktoś oszukał .... rozmawaiamy o tym czy jest on jak to się ładnie nazywa "konkurencyjny" vs inni. Poza tym skorzystałem właśnie z AK żeby się zorientować jakie serwisy są polecane i ten akurat jest ....

Napisano

Ten olej, co kupiłeś w hurtowni Auto-Partner w Gdańsku kosztuje ok. 94 zł dla człowieka "z ulicy". Warsztaty mają zniżki w róznych grupach rabatowych w zależności od obrotów i kupowanego produktu, średnio 20-28%, więc warsztat ten olej kupiłby za max. 75 zł, a może i jeszcze taniej.

Ty zapłaciłeś ponad 109 zł. Sprawdź w lokalnej hurtowni cenę tego oleju i dokonaj podobnych obliczeń. Jeśli do wszystkich części doliczono taką "marżę", to wyjdzie dodatkowy zysk dla warsztatu.

Co do robocizny to nie można porównywać, bo i regiony różne i może jakość wykonania też różna, chociaż jeśli chodzi o wymianę oleju to 50 zł trochę drogo, w końcu to odkręcenie korka i filtra, zlanie oleju, przykręcenie korka i filtra, wlanie oleju. Żadna filozofia. Co inne go rozrząd - tu dokładność ma ogromne znaczenie, chociaż 370 zł... ja 3 lata temu zapłaciłem 150 zł, za części (najlepsze zamienniki) ok. 350 zł, a silnik 16V: pompa, napinacz i 2 rolki no i pasek. I trzeba jeszcze łapę silnika odkręcać, żeby przełożyć pasek.

W 2008 roku mój brat w warsztacie nie ASO za wymianę rozrządu w Opel Signum (Vectra C) oraz wymianę oleju i coś tam jeszcze drobnego zapłacił 800 zł i fakturę dostał na firmę. W ASO chcieli za sam rozrząd 1200 zł (600+600). Wtedy tej wymiany rozrządu drobne warsztaciki nie chciały się podjąć z braku umiejętności oraz specjalnego, drogiego przyrządu potrzebnego do wymiany. W silnikach Astry wystarczą klucze.

Wnioski to już każdy sam wyciągnie.

PS. Ten pasek tylko GATES kosztuje w AP bez rabatu 42 zł, a tu 85 zł??? A poza tym, dlaczego on jest do Astry F, a nie do G? Napinacz LUK 125 zł, SKF 113 zł, a tu 174 zł... IMO drogo...

Pozdr.

Napisano

> Auto odebrałem, kasę zapłaciłem ... a poniżej rozpiska "co i ile

> dokładnie kosztowało" (części / robocizna) ....

Moj komentarz: o ku...wa yikes.gif

Te same czesci czyli rolka Ruville, pompa Hepu, pasek rozrzadu Contitech chyba w cenie detalicznej (bez rabatu) sa tansze w IC niz na zaprezentowanej rozpisce....

Coz...

Pozdrawiam

Napisano

Usługa usługą, ale na częściach pojechali. Tak jak zostało powiedziane - dodatkowy zarobek.

W mojej rodzinnej miejscowości jest taki ciekawy układ. Jest sobie sklep połączony z warsztatem (A) i zupełnie oddzielna firma - warsztat (B). Robiąc coś w warsztacie A płaci się za części wg cennika ze sklepu A. Robiąc naprawę w warsztacie B płaci się za części wg cennika ze sklepu A, ale z rabatami, które dostaje mechanik z B. Chyba nie muszę mówić, że w B jest znacznie więcej klientów wink.gif

Napisano
  • Autor

> Usługa usługą, ale na częściach pojechali. Tak jak zostało powiedziane - dodatkowy zarobek. <

Fakt - sprawdziłem , w sklepie można dostać ten sam olej w cenie 95pln za 6L ... ja płaciłem 109 za 4L... sciana.gif

ale pretensji do nikogo poza sobą nie mam bo nikt mnie nie zmuszał, żeby u nich robić/kupować... jednak każdy niech sobie wyciągnie wnioski przed następną wizytą w AutoExpercie

Napisano

> Fakt - sprawdziłem , w sklepie można dostać ten sam olej w cenie

> 95pln za 6L ... ja płaciłem 109 za 4L...

> ale pretensji do nikogo poza sobą nie mam bo nikt mnie nie zmuszał,

> żeby u nich robić/kupować...

Uczciwe podejście do sprawy. W końcu znałeś ceny i sie na nie zgodziłeś

>jednak każdy niech sobie wyciągnie

> wnioski przed następną wizytą w AutoExpercie

Ja mam 2 wnioski:

a) firma droga - ale tańsza niż ASO a do tego o wyrobionej dobrej opini

b) warto za każdym razem porównywać ceny ale nie ma też co przesadzać bo zgodnie z powiedzeniem: tania dziw.. , pewny syf.

Uważam że można było ze 3 stówki zaoszczędzić i zrobić równie dobrze

btw

Spróbuj może następnym razem na Fortuny 14 dowiedzieć się o ceny. Słyszałem dobre opinie o tym warsztacie i pa też dobre opinie na różnych forach oplowych

Napisano

> Moim zdaniem:

> Rozrzad to pewnie maks 300zl + 100zl wymiana.

> termostat to cos kolo 50zl i nawet 50zl wymiana

> Olej oryginalny opla 5w40 to 60zl filtr 10zl +filtr paliwa 20zl

a póżniej rozrząd źle ustawiony, olej silnik bierze (ten za 60 zeta), termostat nie działa po przejechaniu 15 tysiaków i takie tam eee

Napisano

> moim zdaniem 1200 to sporo

> w aso za wymiane rozrządu w X16XEL zapłaciłem: 350- zł rozrząd, 150

> zł pompa skf, 70 zł płyn 5 litrów, 197 zł robocizna=razem 770 zł

> zwłaszcza że do 8 zaworówki czesci rozrządu jest mniej i są parę zł

> tansze niż do 16V

> w obecnej Z16XE też szykuje mi się wymiana rozrządu i gdyby nie to,

> że mam gratis robociznę to pojechałbym znów do aso, a tak to co

> najwyzej części u nich kupię

icon_eek.gif co to za ASO w Białymstoku - tak tanie ???

często bywam w B-stoku więc chętnie bym ich odwiedził ...

w Gdańsku i Gdyni - w 3 ASO ceny za wymianę rozrządu do Z16XE + pompa 1200 PLN - 1400 PLN icon_eek.gif

Napisano

> a póżniej rozrząd źle ustawiony, olej silnik bierze (ten za 60

> zeta), termostat nie działa po przejechaniu 15 tysiaków i takie

> tam eee

A to niby dlaczego, myslisz, ze oni mu jakies super czesci zainstalowali??? hehe.gif

Te same tylko z 2 razy wieksza marza sick.gif

Napisano

> co to za ASO w Białymstoku - tak tanie ???

> często bywam w B-stoku więc chętnie bym ich odwiedził ...

> w Gdańsku i Gdyni - w 3 ASO ceny za wymianę rozrządu do Z16XE + pompa

> 1200 PLN - 1400 PLN

TOP Auto w Krupnikach

ceny przepisałem z faktury, są z 10% rabatem, wiec nawet jak rabatu nie dadzą to dolicz 77 zł do ceny którą podałem smile.gif

Napisano

>termostat nie działa po przejechaniu 15 tysiaków...

Tu akurat mozesz miec smutna racje, poniewaz zainstalowali Wahlera (widac na rozpisce...). Opinia o Wahlerze znana na forum, a kiedys byla to taka dobra firma...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.