Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa B jakis silnik wybrac ?

Featured Replies

Napisano

Witam koledzy chciałem sie was doradzic smile.gif

Sprawa wyglada tak ze chce mojej serce.gif kupic jakiegos opelka corse B tylko niewiem na jaki silnik sie zdecydowac,czy kupic benzyne 1.0l czy może disla 1,5l/1,7l ?

Autem dziewczyna bedzie jezdzila codziennie ok 10km do pracy wiec dystans raczej niewielki...

Acha czy byly jakies roczniki ktore lepiej omijac czy bez roznicy ?

Czekam na wasze opinie i rady co wybrac smile.gif

dziekuje

Napisano

Silnik1,0 12V daruj sobie, jest to slabe, nieekonomiczne, awaryjne. Lepiej brac diesla 1,5 lub 1,7 ale przy tak malych przebiegach lepiej bedzie sie sprawowala benzyna 1,2 lub 1,4 waytogo.gif

Napisano

Mogę polecić 1.4 8V 60KM, fajny silnik do tego samochodu, mistrzem ekonomii nie jest, ale jakoś jedzie a pali tyle co 1.2.

Napisano

moja serce.gif ma właśnie corse B z silnikiem 1,2 8V demon prędkości to to nie jest, ale da się tym sprawnie poruszać spalanie przy mrozach wychodzi około 7 - 8 l/100km z czego trzeba dodać że kilkanaście minut stoi odpalony żeby sie nagrzał w środku

przy normalnej damskiej jeździe pali około 6

Napisano

diesla dla takich przebiegów nie kupuj. jak szukasz czegoś małoawaryjnego i taniego w eksplatacji to szukaj czegoś 8V np1,4.

Napisano

> Mogę polecić 1.4 8V 60KM, fajny silnik do tego samochodu,

Też polecam ten silnik, miałem taki w Astrze F jeździłem 6 lat praktycznie bezawaryjnie. Tylko przeglądy i wymiany eksploatacyjne świece,filtry, olej, płyn chłodniczy, rozrząd w tym pompa wodna i termostat. Jedyna awaria to wymiana simeringa na wale od strony rozrządu.

Napisano
  • Autor

> moja ma właśnie corse B z silnikiem 1,2 8V demon prędkości to to nie

> jest, ale da się tym sprawnie poruszać spalanie przy mrozach

> wychodzi około 7 - 8 l/100km z czego trzeba dodać że kilkanaście

> minut stoi odpalony żeby sie nagrzał w środku

> przy normalnej damskiej jeździe pali około 6

Co do predkosci to jest mi to obojetne bo auto bedzie w 90% uzywane tylko na dojazdy do pracy w miescie,bardziej chodzi mi o tania jazde z tego co wyczytalem w necie to najlepiej wybrac wlasnie silniczek 1,2 8V lub 1,4 8V

teraz czas na poszukiwania jakiegos w miare utrzymanego autka smile.gif

Edit:

Co myslicie o tym ogloszeniu >>>Klik <<<

Napisano

Witam

1. auto od handlarza

2. lampy przód wymienione

3. wystrzelone napinacze

Napisano

> Silnik1,0 12V daruj sobie, jest to slabe, nieekonomiczne, awaryjne.

> Lepiej brac diesla 1,5 lub 1,7 ale przy tak malych przebiegach

> lepiej bedzie sie sprawowala benzyna 1,2 lub 1,4

przeciez 1.2 ma mniej mocy niz 1.0 270751858-jezyk.gif

Napisano

Najlepszym wyjściem będzie Corsa B z ostatnich lat produkcji z silnikiem 1.2 16V 75KM. Silnik ten montowany był także w następcy - Corsie C i taką Corsę bym Ci polecał. B to już przeżytek prawdę mówiąc, a Corsy C są tanie w wersjach benzynowych. Szukaj auta z klimą - łatwiej będzie w przyszłości sprzedać.

Napisano

> przeciez 1.2 ma mniej mocy niz 1.0

ja wiem ale 1,0 to niewydarzony silnik. lepiej sprawdzony 1,2 lub 1,4 z naciskiem na 1,4

Napisano

> ja wiem ale 1,0 to niewydarzony silnik. lepiej sprawdzony 1,2 lub 1,4

> z naciskiem na 1,4

co ja bede mowil jedyny sluszny silnik to 2.0 16v ale ostatecznie 1.6 tez da rade biglaugh.gif

Napisano

> co ja bede mowil jedyny sluszny silnik to 2.0 16v ale ostatecznie 1.6

> tez da rade

waytogo.gif a najlepiej C20LET lub X30XE food.gif

Napisano

> Co do predkosci to jest mi to obojetne bo auto bedzie w 90% uzywane

> tylko na dojazdy do pracy w miescie,bardziej chodzi mi o tania

> jazde z tego co wyczytalem w necie to najlepiej wybrac wlasnie

> silniczek 1,2 8V lub 1,4 8V

> teraz czas na poszukiwania jakiegos w miare utrzymanego autka

> Edit:

> Co myslicie o tym ogloszeniu >>>Klik

tą z ogłoszenia sobie odpuść smile.gif

zależy w jakim roczniku szukasz i za jakie pieniądze, my kopiliśmy dla mulher.gif od znajomego, za kilka grosików i jesteśmy bardzo zadowoleni z 1,2 8v odpala, bez żadnych problemów części kosztują tyle co "paczka fajek" ( chociaż może to i złe porównanie)

kupiliśmy golasa bez wspomy bez żadnych bajerów właśnie po to, żeby sie nie miało co zepsuć :d autko od połowy listopada do teraz zrobiło już ponad 6 tys km i jak na razie wymieniliśmy końcówkę drążka i klocki hamulcowe

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie temat nadal aktualny smile.gif kasa juz jest gotowa i znalazlem autka ktore mnie zainteresowaly:

1. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12082516 Bardzo mi sie podoba ale troche brakuje kasy...

2. http://allegro.pl/item975406857_corsa_piekna.html Ta ladna i cena dobra ale na innym forum napisali ze bita z przodu

3. http://allegro.pl/item981593515_zadbana_corsa_1_0_ecotec.html Ta w poniedzialek jade zobaczyc.

4. http://allegro.pl/item984542402_super_corsa_b_1_4_1996r.html Ta bym mogl wyrwac w dobrej cenie i jest z mojego miasta

5. http://allegro.pl/item977550459_opel_corsa_1_2_16v_ecotec_okazja.html mlody rocznik

Generalnie dzisiaj obiechalem kilka ogloszen z gazety i wiekszosc to tragiczne padaki wiec chyba zostala mi gielda w gliwicach....

Napisano

> przeciez 1.2 ma mniej mocy niz 1.0

niby wg. podanych mocy przez producenta jest różnica 9KM, ale żeby 1.0 12V normalnie jechal to trzeba go trzymnac ok 4000rpm.

Napisano

z tego wszystkioego to bral bym wersje sport ma naprawde rewelacyjne fotele i dla nich naprawde warto no i jakis pozadniejszy silnik 90km juz potrafi jakos odepchnac to autko

AUTKO

ale i tak wszystko zalezyod stanu technicznego poszczegolnych egzemplazy. aha i podkreslam PATRZEC NA TYLNE PODLUZNICE te nad sprezynami zawieszenia tylnego bo lubi gnic i to bardzo old.gif

Napisano

Wybacz mi że nie o silnikach ale powiem tak

auto 16 lat segment B gołe i wesołe za 6500zł

polecam

auto 10 lat segment C ele + klima + air za 7300zł 100KM

auto 13 lat segment C ele + klima + air za 7200zł 101 KM TD

Przykładowy link

Osobiście odradzam kupno starego auta nawet nie wiadomej marki. Bo z każdym dniem auto zbliża się do szrotu.

Napisano

Zgadzam się - dla foteli, silnika i klimy bym ją wziął jak jest w dobrym stanie. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.