Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie jest dobrze - odcięcie zapłonu przy wypadku...

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

do napisania tego wątku skłoniły mnie ostatnie doniesienia medialne,

płonące Astry podczas wypadku ze względu na brak odcięcia zapłonu,

tutaj F-ka a tutaj G

szczęście kobiety i straszna śmierć w F-ce [']...

pomyślałem, że można by coś takiego założyć jak odcięcie, pytanie do Was, jak sądzicie czy można by zaadaptować wyłącznik pompy/zapłonu np z któregoś Forda?

Jak to działa, bezwładnościowo?

Jak to wpiąć - w obwód przekaźnika pompy paliwa?

dzięki za pomysły,

brat

Napisano

W Renaultach od dawna stosowany jest kinetyczny wylacznik pompy paliwa, umieszczony w widocznym miejscu w komorze silnika. Co prawda przysparza nieco problemow przy wjechaniu w duza dziure lub inna, tego typu przeszkode (samochod gasnie), ale chyba warto pomyslec...

Pozdrawiam

Napisano

> W Renaultach od dawna stosowany jest kinetyczny wylacznik pompy

> paliwa

W Peugeocie to samo, z tym że nie pamiętam czy odłączało pompę czy tylko zapłon. Przekaźnik tego wyłącznika był przymocowany do podstawy akumulatora. Kiedyś musiałem to cudo zdemontować, przekaźnik nie chciał wyleźć i zdjęła się jego obudowa. Niechcący podczas szamotaniny z tym odgiąłem styki przekaźnika i po skończonej robocie zonk: silnik nie odpala zlosnik.gif Co się oszukałem przyczyny to moje... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Alfa romeo również ma taki bezwładnościowy wyłącznik pod siedzeniem.

Nawet w Uno montowano taki wyłącznik bezwładnościowy. Umieszczony mniej więcej na wysokości zawiasów drzwi prawych przednich

Napisano

W moim silniku w F pompa przestaje pracować jeśli nie obraca się wał korbowy (komputer analizuje sygnał z czujnika). Czy to nie wystarczy? Nie wiem czy silnik może nadal pracować po wypadku...

Fordy mają zdaje się immobilizer wyłączany pilotem (nie wiem czy wszystkie, w starszym Escorcie coś takiego widziałem) - czy takie coś chciałbys wrzucić do Astry?

Napisano

Wydaje mi się że źródłem pożaru w rozbitym aucie jest instalacja elektryczna -> zwarcie.

Fajny patent jest np w BMW niektórych: kabel masowy akumulatora ma mały kumulacyjny ładunek wybuchowy. Sterowane przez sterownik poduszek. Przy zderzeniu, oprócz wywalenia poduszek detonowany jest też ładunek odcinający zasilanie.

.. można próbować podłączyć równolegle pod zapalnik od poduszki kierowcy.. ale to raczej ryzykowne zabawy wink.gif

Napisano

W większości Astr czujnik bezwładnościowy jest w centralnym zamku i otwiera je przy odpowiednio dużym przeciążeniu. (mowa o oryginalnym sterowniku) Inna sprawa to go wykorzystać. Podpięcie się pod przewód sterujący otwarciem zamków zaskutkuje gaśnięciem auta przy otwieraniu zamków hehe.gif Można by się wpiąć bezpośrednio pod czujnik to w tedy by wyszło całkiem zgrabnie: Przeciążenie -> otwarcie centralnego i zgaszenie auta. Tyle, że jeśli dobrze pamiętam to raz mi się zamki otworzyły przy sporym przechyle auta w zakręcie ale to była już ekstremalna sytuacja. Jednak w razie kłopotów zgaszenie silnika, brak napędu i wspomagania może na zdrowie nie wyjść.

Napisano

Idąc tropem masy może by jakiś stycznik bistabilny w masę wpiąć sterowany z czujnika przeciążeniowego hmm.gif

np coś takiego tylko wytrzymujący prąd rozruchowy auta

stycznik bistabilny

Napisano

Do inicjowania układu odcinającego zasilanie zapłonu, pompy i czego tam jeszcze chcesz można wykorzystać wbudowaną w sterownik CZ funkcję, która polega na natychmiastowym odryglowaniu drzwi po uderzeniu auta w przeszkodę. Działanie tej funkcji umozliwia zamontowany na płytce CZ czujnik bezwładnościowy. Działanie układu można sprawdzić pukając w obudowę CZ przy zaryglowanych drzwiach i właczonym zapłonie. U mnie ta funkcja jest.

O ile pamiętam, ten czujnik to ta żółta puszka po prawej stronie na fotografii.

02.jpg

Do rzeczy - wystarczy podpiąć się pod ten czujnik, pewnie zwiera lub rozwiera on coś od masy lub plusa...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> W moim silniku w F pompa przestaje pracować jeśli nie obraca się wał

> korbowy (komputer analizuje sygnał z czujnika). Czy to nie

> wystarczy? Nie wiem czy silnik może nadal pracować po wypadku...

hmm, nie wiem, w każdym razie skądś się wzięły te pożary Asterek :/

> Fordy mają zdaje się immobilizer wyłączany pilotem (nie wiem czy

> wszystkie, w starszym Escorcie coś takiego widziałem) - czy

> takie coś chciałbys wrzucić do Astry?

nie, pomyślałem o wyłączniku wstrząsowym, miałem taki "gerejt" - mówiąc językiem 'śląskim' wink.gif w Fieście,

brat

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się że źródłem pożaru w rozbitym aucie jest instalacja

> elektryczna

sądząc po rozmiarach to raczej pożary te były spowodowane paliwem, tworzywa używane do produkcji przewodów elektrycznych w samochodach są specjalne i powinny same zgasnąć, podobnie jak wygłuszenia i inne, wnioskuję zatem że jeżeli nie będzie dodatkowego czynnika jakim jest paliwo to ew pożar nie powinien mieć aż takich rozmiarów żeby spłonął cały samochód, chociaż może się mylę mlot.gif

> -Fajny patent jest np w BMW niektórych: kabel

> masowy akumulatora ma mały kumulacyjny ładunek wybuchowy.

> Sterowane przez sterownik poduszek. Przy zderzeniu, oprócz

> wywalenia poduszek detonowany jest też ładunek odcinający

> zasilanie.

hmm, coś zatem musi być na rzeczy skoro niektórzy producenci stosują takie rozwiązania hmm.gif

> .. można próbować podłączyć równolegle pod zapalnik od poduszki

> kierowcy.. ale to raczej ryzykowne zabawy

no, nie nie, wpięcie wyłącznika przeciążeniowego w obwód pompy paliwa to jednak coś innego niż kombinowanie z systemami bezpieczeństwa,

ew. dołożyć coś takiego z niezależnym dołożonym sterowaniem od airbagów, coś jak psycholog - jak nie pomoże to i nie zaszkodzi wink.gif

brat

Napisano
  • Autor

> W większości Astr czujnik bezwładnościowy jest w centralnym zamku i

> otwiera je przy odpowiednio dużym przeciążeniu. (mowa o

> oryginalnym sterowniku) Inna sprawa to go wykorzystać. Podpięcie

> się pod przewód sterujący otwarciem zamków zaskutkuje gaśnięciem

> auta przy otwieraniu zamków Można by się wpiąć bezpośrednio

> pod czujnik to w tedy by wyszło całkiem zgrabnie: Przeciążenie

> -> otwarcie centralnego i zgaszenie auta. Tyle, że jeśli dobrze

> pamiętam to raz mi się zamki otworzyły przy sporym przechyle

> auta w zakręcie ale to była już ekstremalna sytuacja. Jednak w

> razie kłopotów zgaszenie silnika, brak napędu i wspomagania może

> na zdrowie nie wyjść.

dlatego trzeba by przestudiować schematy samochodów które mają taki wyłącznik zastosowany fabrycznie - zobaczyć co odcina i zrobić tak samo na wyłączniku dołożonym z fabrycznych rozwiązań,

brat

Napisano
  • Autor

> Do inicjowania układu odcinającego zasilanie zapłonu, pompy i czego

> tam jeszcze chcesz można wykorzystać wbudowaną w sterownik CZ

> funkcję, która polega na natychmiastowym odryglowaniu drzwi po

> uderzeniu auta w przeszkodę. Działanie tej funkcji umozliwia

> zamontowany na płytce CZ czujnik bezwładnościowy. Działanie

> układu można sprawdzić pukając w obudowę CZ przy zaryglowanych

> drzwiach i właczonym zapłonie. U mnie ta funkcja jest.

> O ile pamiętam, ten czujnik to ta żółta puszka po prawej stronie na

> fotografii.

> Do rzeczy - wystarczy podpiąć się pod ten czujnik, pewnie zwiera lub

no proszę, czego to się człowiek nie dowie - cytując klasyka "wiem że nic nie wiem" - nie wiedziałem, że jest taka funkcjonalność w centralce CZ - a na co zwróciliście uwagę kolega kamilk_26 i TY,

w tej sytuacji faktycznie można by to wykorzystać,

brat

Napisano

> nie, pomyślałem o wyłączniku wstrząsowym, miałem taki "gerejt" -

> mówiąc językiem 'śląskim' w Fieście,

Po rozmowie z posiadaczem Forda już wiem że jest taki gerejt smile.gif I to podobno wielorazowego użytku, w razie stłuczki nie trzeba wymieniać, wystarczy wcisnąć. Może wystarczy wypruć na szrocie i przykręcić mocno do blachy w tunelu środkowym?

Napisano
  • Autor

> Po rozmowie z posiadaczem Forda już wiem że jest taki gerejt I to

> podobno wielorazowego użytku, w razie stłuczki nie trzeba

> wymieniać, wystarczy wcisnąć. Może wystarczy wypruć na szrocie i

> przykręcić mocno do blachy w tunelu środkowym?

tak, to jest czujnik wielokrotnego zadziałania, dobrze byłoby wcześniej prześledzić schematy co on odcina, same czujniki nie są drogie, a mocowanie może być różne zależnie od wykonania, są takie pod maskę, w Fieście był na L słupku 'A' pod osłoną progu,

brat

Napisano

> sądząc po rozmiarach to raczej pożary te były spowodowane paliwem,

> tworzywa używane do produkcji przewodów elektrycznych w

> samochodach są specjalne i powinny same zgasnąć, podobnie jak

> wygłuszenia i inne, wnioskuję zatem że jeżeli nie będzie

> dodatkowego czynnika jakim jest paliwo to ew pożar nie powinien

> mieć aż takich rozmiarów żeby spłonął cały samochód, chociaż

> może się mylę

Hmm, samochód niestety jest łatwopalny, bez paliwa też. Może w instalacjach elektrycznych w budownictwie używa się materiałów samogasnących ale w motoryzacji jak dowodzi moja praktyka wink.gif niestety nie: Jak zrobisz dobre zwarcie to kable jarają się jakby były z drewna. Co gorsza, po "odłączeniu zwarcia" palą się dalej w najlepsze.

.. A po dobrym dzwonie silnik pewnie i tak zgaśnie więc pompa powinna przestać pompować paliwo. No chyba że nie zgaśnie..

Napisano

> hmm, nie wiem, w każdym razie skądś się wzięły te pożary Asterek :/

Juz kiedys pisalem tu o tym.

w 90% przypadków pozar samochodu po wypadku bierze sie ze zwarc kabli zasilajacych. Prad z akumulatora blyskawycznie nagrzewa kable do temperatury, przy któej zaczynajá sie palic.

Astra po wypadku spalila sie cala bo nikt jej nie gasil, nie mial czym, nie umial. Straz dojechala za pozno.

W samochodzie palne jest prawie wszystko, lakier, plastikowe oslony, gumowe weze, wnetrze samochodu plonie jak suche drewno.

Paliwo tez sie bedzie palic, jak wyleje sie ze zbiornika, ta niewielka ilosc paliwa, ktora jest w rurkach i wtryskiwaczu ma male znaczenie. Troche gorzej jest z samochodami z listow paliwowa. Stare astry jej nie maja.

Napisano
  • Autor

> Juz kiedys pisalem tu o tym.

> w 90% przypadków pozar samochodu po wypadku bierze sie ze zwarc kabli

> zasilajacych. Prad z akumulatora blyskawycznie nagrzewa kable do

> temperatury, przy któej zaczynajá sie palic.

> Astra po wypadku spalila sie cala bo nikt jej nie gasil, nie mial

> czym, nie umial. Straz dojechala za pozno.

> W samochodzie palne jest prawie wszystko, lakier, plastikowe oslony,

> gumowe weze, wnetrze samochodu plonie jak suche drewno.

> Paliwo tez sie bedzie palic, jak wyleje sie ze zbiornika, ta

> niewielka ilosc paliwa, ktora jest w rurkach i wtryskiwaczu ma

> male znaczenie. Troche gorzej jest z samochodami z listow

> paliwowa. Stare astry jej nie maja.

hmm, zatem moje rozumowanie poszło złym tokiem, pozostaje dorobić patent z BMW lub ... zrobić wiązki przewodów z izolacją bezhalogenową co jest równie ekstremalne jak poprzednie rozwiązanie :/

cóż, pozostaje się nie zderzać... old.gif

dziękuję Wszystkim za wypowiedzi,

brat

Napisano

> hmm, zatem moje rozumowanie poszło złym tokiem, pozostaje dorobić

> patent z BMW lub ... zrobić wiązki przewodów z izolacją

> bezhalogenową co jest równie ekstremalne jak poprzednie

> rozwiązanie :/

> cóż, pozostaje się nie zderzać...

> dziękuję Wszystkim za wypowiedzi,

> brat

Patent z BMW bądź stycznik bistabilny. Stycznik ten tak jak jest w linku który podałem nie potrzebuje napięcia w stanie zwartym bądź rozwartym więc nie będzie rozładowywał aku. Wstawiamy go i podłączamy pod styki normalnie zwarte. W razie wypadku wystarczy krótki impuls na cewkę stycznika aby rozwarł się i odciął zasilanie na całe auto i siebie (masę). Oczywiście taki stycznik powinien wytrzymywać prąd rozruchowy auta ten co podałem może i by starczył bo przy 110V wytrzyma 80A. przy 12V myślę, że duuużo większy prąd by przeniósł bez uszkodzeń. Cena jest wysoka 99 euro. Ja bym go założył zaraz za aku i działał by tak jak patent BMW z tym, że masę można by szybko połączyć podając napięcie na drugą cewkę stycznika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.