Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzypiące pedały ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od paru dni jak wciskam sprzęgło/hamulec to słyszę dźwięk jakby ktoś otwierał stare drzwi... Robi się to już powoli denerwujące zwłaszcza, że jeżdżę głównie po mieście i dość często używam tych pedałów. Da się tam coś przesmarować czy to może linka(sprzęgła) o coś trze ? A może jest tam jakaś sprężyna do wymiany ?

Napisano

> Skrzypiące pedały

Chyba nie to forum... Pierwsze lepsze z google: KLIK

grinser006.gifzlosnik.gif

A na poważnie:

> Od paru dni jak wciskam sprzęgło/hamulec to słyszę dźwięk jakby ktoś

> otwierał stare drzwi...

To że sprzęgło rypi to w miarę normalne i da się z tym zawalczyć. Ale że pedał hamulca? Co tam może rypieć?

Pozdroofka

Napisano

Co do pedalu sprzegla, ktory w moim wozie skrzypi jak potepiony pomimo wielokrotnego smarowania, wymyslilem, oczywiscie czysto teoretycznie, do spelnienia w praktyce, takie rozwiazanie: pomiedzy sprezyne a os pedalu wstawic tuleje z teflonu, a sama sprezyne przewinac pomiedzy zwojami cienkim sznurkiem bawelnianym nasaczonym smarem (gotowanie sznurka w roztopionym smarze, podobnie, jak konserwowalo sie lancuchy napedowe w motocyklach...). Przyzwyczailem sie do tego skrzypienia i jednoczenie mnie irytuje, wiec w wolnej chwili (co nastapi dopiero za jakiej 1,5 miesiaca...mam nadzieje) wykonam ow projekt...

Pozdrawiam

Napisano

U mnie skrzypiało, wymieniłem linkę (ale nie z powodu skrzypienia smile.gif ) i wciąż było to samo. Cały czas miałem wrażenie, że skrzypi przy pedale. Smarowałem ale nic nie pomagało. W końcu opsikałem suchym smarem mocowanie linki do łapy na skrzyni i przestało.

Pozdroofka

Napisano

> Co do pedalu sprzegla, ktory w moim wozie skrzypi jak potepiony

> pomimo wielokrotnego smarowania

u mnie, po wielokrotnych smarowaniach, wreszcie ustąpiło po posmarowaniu (nie śmiać się, akurat był pod ręką) ŁT-43

nie pomyliłem numeru chyba, w każdem razie do łożysk tocznych był smar tenże zlosnik.gif

co miało skapnąć (było upalne lato) to skapnęło na gumowy podówczas dywanik, ale...

od tamtej pory, a to już będzie grubo ponad 2 lata zaniedługo, cisza :-)

wcześniej testowałem chyba wszystko co mi do głowy, albo do rąk wpadło

teraz nic nie robię, bo nie muszę

a skrzypienie było ma-sa-kry-czne zlosnik.gif

Napisano

W moim wozie skrzypi typowo sprezyna na pedale sprzegla (poprawniej politycznie byloby: na geju...ale to tylko niuanse jezykowe). ostatnio rozpatrywalem mozliwosci sterowania hydraulicznego sprzegla (od Lanosa) i rozpatrzenie wyszlo pozytywnie....

Pozdrawiam

Napisano

> W moim wozie skrzypi typowo sprezyna na pedale sprzegla (poprawniej

> politycznie byloby: na geju...ale to tylko niuanse jezykowe).

> ostatnio rozpatrywalem mozliwosci sterowania hydraulicznego

> sprzegla (od Lanosa) i rozpatrzenie wyszlo pozytywnie....

to już wyższa szkoła :-D

mi akurat wpadło w ręce ŁT i... zadziałało

oczywiście zasadniczo nie polecam stosowania rzeczy przeznaczonych do zupełnie innych zastosowań zlosnik.gif

PS. u mnie też skrzypiało na sprężynie i okolicach

Napisano

Mnie też skrzypiały te PEDAŁY... Posmarowałem jakims "smalcem" i nic, to samo. Jak mi przemokły codzienne buty i zmieniłem inne, - jak ręką odjął.. Cisza ... niewiem.gif Okazało się, ze przyczyna skrzypienia, to tarcie gumowej podeszwy o nakładki pedałów.. rotfl.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Mnie też skrzypiały te PEDAŁY... Posmarowałem jakims "smalcem" i nic,

> to samo. Jak mi przemokły codzienne buty i zmieniłem inne, -

> jak ręką odjął.. Cisza ... Okazało się, ze przyczyna

> skrzypienia, to tarcie gumowej podeszwy o nakładki pedałów..

To wyeliminowałem, naciskając na pedał nie podpierając pięty 270751858-jezyk.gif Czyli mówicie że ciężko będzie... Akurat mam smar do przegubów z MoS od Zielika, sprobuję przesmarować zobaczymy co z tego wyjdzie smile.gif

Napisano

Ja w poniedzialek jadac z Francji do Polski, tez zaczelem slyszec dziwne dzwieki przy wciskaniu sprzegla. Mialem tez odczucie ze pedal sprzegla sie ,,przykleja" przy wcisnieciu. 50km przed domem juz wiedzialem co jest nie tak, pekla czesciowo linka sprzegla przy samej skrzyni, pare drucikow bylo postrzepionych.

Naszczescie dojechalem do domu bez problemu a sama linka zostanie wymieniona w sobote tak jak i masa innych czesci ktore juz leza w garazu. zlosnik.gif

Od 13 grudnia powozila mnie po Europie, przechodzac 2 wymiany oleju, teraz w sobote robie znowu wymiane oleju. Ogolnie jestem bardzo zadowolony z tego auta pomimo tego ze ma 18lat 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam,

> Od paru dni jak wciskam sprzęgło/hamulec to słyszę dźwięk jakby ktoś

> otwierał stare drzwi...

też miałem problem, z pedałem sprzęgła

napaćkałem białego smaru i od pół roku spokój

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

> też miałem problem, z pedałem sprzęgła

> napaćkałem białego smaru i od pół roku spokój

Co to może wydawać te odgłosy ? W weekend wyjąłem pedał i przesmarowałem wszystko dokładnie złożyłem i po 2 dniach to samo... frown.gif Sworzeń miał ślady zatarcia... Może dać nowy czy to raczej sprężyna ?

Napisano

Ja bym stawiał na sprężynę. Spróbuj ją popsikać specyfikiem WDpodobnym. W Poldku na skrzypiącą sprężynę wystarczała strzykawka z olejem silnikowym, przekładniowym, jak kto woli. Mało elegancki sposób ale był skuteczny.

Napisano

Przeczytałem cały temat i się dziwię, że nikt nie wpadł na pomysł, żeby zastosować WAZELINĘ techniczną.

Przepraszam musiałem wink.gif

A temat skrzypienia nie jest mi obcy. Też się z tym męczę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.