Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła do jazdy dziennej - opcja

Featured Replies

Napisano

> no i schemat jak to podłączyłeś

jezeli sa to te co mozna na peczki znajdowac to podpiecie tego jest banalne

+ po stacyjce

masa

+ ze swiatel pozycyjnych

Napisano

> Kupiłem ledowe jakies super biper mocne i kiszkowato świeciły(nie zadrogie, bo dwie 20zł) nie wiem

> jak świecą takie po 50zł za sztukę.

w temacie "żarówek" LED - może trochę z innej beczki, ale zainteresowanym może się przydać.

temat obczaiłem po tym, jak od Vitka "odgapiłem" ledową lampkę sufitową.

Panel LED się nie mieścił, więc zacząłem szukać i kombinować.

I wykombinowałem takie coś.

rMotoLED_3.jpg

Tylko 4 diody - ale świecą jak klasyczny panel 24-ro diodowy zlosnik.gif

Cena całkiem przyzwoita.

Napisano

> jezeli sa to te co mozna na peczki znajdowac to podpiecie tego jest banalne

> + po stacyjce

> masa

> + ze swiatel pozycyjnych

Rejmi chodzi mi by gasły po włączeniu pozycyjnych lub mijania!!!

obecnie przepisy pozwalają na taką opcję

Napisano

> Rejmi chodzi mi by gasły po włączeniu pozycyjnych lub mijania!!!

> obecnie przepisy pozwalają na taką opcję

jak tak podlaczysz te "allegrowe" to beda gasly po wlaczeniu pozycyjnych i nie beda sie swiecily gdy beda wlaczone pozycje lub mijania lub dlugie - a mowiac inaczej w chwili gdy pozycje beda wlaczone nie beda sie swiecily dzienne

a jezeli chcesz cos wiecej wiedziec to prosze bardzo "modul" do swiatel dziennych

Napisano

> były to zwykłe ledy czy smd?

Zwykłe , smd były po 45 za sztukę shocked.gif więc odpuściłem i mam zwykłe żarówki za 50gr hehe.gif

Napisano

> Zwykłe , smd były po 45 za sztukę więc odpuściłem i mam zwykłe żarówki za 50gr

dokładnie mam takie o tutaj montaż tak jak wyżej było + do stacyjki masa akumulator minu i jeszcze jeden przewod do swiatel i tyle wiecej nic nie trzeba kombinowac modul jest wbudowany w te ledy.

PS: Jeśli ktoś chce kupić dzienne uważajcie na osoby które sprzedają niby homologowane światła ( musi być E i RL). pierwsze światła kupiłem bez oznaczeń na szczęście udało się zwrócić

Napisano

> dokładnie mam takie o tutaj montaż tak jak wyżej było + do stacyjki masa akumulator minu i jeszcze

> jeden przewod do swiatel i tyle wiecej nic nie trzeba kombinowac modul jest wbudowany w te

> ledy.

> PS: Jeśli ktoś chce kupić dzienne uważajcie na osoby które sprzedają niby homologowane światła (

> musi być E i RL). pierwsze światła kupiłem bez oznaczeń na szczęście udało się zwrócić

a masz moze fote zeby zerknac jak to wyglada zamontowane?

Napisano

> jak tak podlaczysz te "allegrowe" to beda gasly po wlaczeniu pozycyjnych i nie beda sie swiecily

> gdy beda wlaczone pozycje lub mijania lub dlugie - a mowiac inaczej w chwili gdy pozycje beda

> wlaczone nie beda sie swiecily dzienne

> a jezeli chcesz cos wiecej wiedziec to prosze bardzo "modul" do swiatel dziennych

tak, tylko montaz na przekazniku powoduje zapalenie swiatel po przekreceniu kluczyka a nie dopiero po odpaleniu.

ja mam pytanie - czy kupujac taki gotowy modol to wszystko co mi potrzebne? podpinam dzienne pod ten modul i dzialaja czy jeszcze musze jakies dodatkowe przekazniki dawac?

Napisano

> tak, tylko montaz na przekazniku powoduje zapalenie swiatel po przekreceniu kluczyka a nie dopiero

> po odpaleniu.

> ja mam pytanie - czy kupujac taki gotowy modol to wszystko co mi potrzebne? podpinam dzienne pod

> ten modul i dzialaja czy jeszcze musze jakies dodatkowe przekazniki dawac?

z tego co wiem to podpinasz plug&play

a swoja droga ciekawi mnie co tam jest ze wlaczaja sie dopiero po odpaleniu

Napisano

> z tego co wiem to podpinasz plug&play

> a swoja droga ciekawi mnie co tam jest ze wlaczaja sie dopiero po odpaleniu

z tego co wyczytalem to sa dwa rodzaje tych modolow: takie co zapalaja swiatla jak ladowanie skoczy do ok. 13,8V i takie, co zapalaja swiatla po pewnym czasie tj. po 5 czy 10s.

te pierwsze podobno maja tak, ze jak wlaczysz ogrzewanie szyby i cie spadnie napiecie to moze ci wylaczyc swiatla - nie wiem ile w tym prawdy.

wolabym, zeby swiatla jednak zapalay sie po odpaleniu a nie po przekreceniu kluczyka. szkoda akumulatora i alternatora.

pytanie do tych, ktorzy zakladali u siebie dzienne - jak jest u was? zapalaja sie po kluczyku czy po odpaleniu?

Napisano

> z tego co wyczytalem to sa dwa rodzaje tych modolow: takie co zapalaja swiatla jak ladowanie skoczy

> do ok. 13,8V i takie, co zapalaja swiatla po pewnym czasie tj. po 5 czy 10s.

> te pierwsze podobno maja tak, ze jak wlaczysz ogrzewanie szyby i cie spadnie napiecie to moze ci

> wylaczyc swiatla - nie wiem ile w tym prawdy.

> wolabym, zeby swiatla jednak zapalay sie po odpaleniu a nie po przekreceniu kluczyka. szkoda

> akumulatora i alternatora.

tez wolalbym takie rozwiazanie

i faktycznie z tego co poczytalem to jest to zalaczane po "skoku" napiecia w instalacji - wiec nie do konca szczesliwe rozwiazanie

ciekawe - moze ktos ma obczajony temat - czy jest miejsce w instalacji samochodowej gdzie napiecie pojawia sie dopiero po uruchomieniu silnika

Napisano

Takie pytanie czy ma ktoś zamontowane w Pandzie swiatla ledowe powiedzmy takie jak na zdjeciu? Bo ciekawi mnie jak to zamontowac i jak by to wygladało w pandolocie? grinser006.gif

post-28285-14352507859041_thumb.jpg

Napisano

> tez wolalbym takie rozwiazanie

> i faktycznie z tego co poczytalem to jest to zalaczane po "skoku" napiecia w instalacji - wiec nie

> do konca szczesliwe rozwiazanie

> ciekawe - moze ktos ma obczajony temat - czy jest miejsce w instalacji samochodowej gdzie napiecie

> pojawia sie dopiero po uruchomieniu silnika

wezme miernik i pomierze jakie jest napiecie podczas odpalania smile.gif

Napisano

> Takie pytanie czy ma ktoś zamontowane w Pandzie swiatla ledowe powiedzmy takie jak na zdjeciu? Bo

> ciekawi mnie jak to zamontowac i jak by to wygladało w pandolocie?

zamontowanie tego to banalna sprawa - kwestia gustu czy chcesz miec glebiej osadzone i wtedy wycinasz w zaslepca od halogenu dziurke pod wymiar, czy montujesz bez wycinania i tylko dziurka na kable a samo swiatelko mocujesz na dwa wkreciki lub nawet na dobra tasme dwuztronnie klejaca i sie trzyma

samo podlaczenie do instalacji tez banalnie proste, w zaleznosci od wariantu to albo plus po stacyjce masa i plus z pozycji (wtedy zalaczaja sie od razu po wlaczeniu zaplonu - i nawet jak masz najprostrze dzienne bez tzw modulu to kwestia jednego przekaznika za... 2? moze 3 zl)

albo bezposrednio pod aku i plus z pozycji (wtedy w oparciu o odpowiedni modulik i swieca sie dopiero po odpaleniu silnika - a dokladnie jak zacznie alternator "dawac")

a i jednak wg mnie bedzie znacznie wygodniej zrobic to na zdjetym zderzaku

Napisano

> wezme miernik i pomierze jakie jest napiecie podczas odpalania

podczas odpalania... zapewne w okolicy 10,3-11V przy sprawnym aku

spoczynkowy aku nie wiecej niz 12,7 (przy super sprawnym i w pelni naladowanym aku)

po odpaleniu 13,4? i chyba nie wiecej niz 14,8 (wtedy gdy aku slaby i mocno jest ladowany z altka)

Napisano

Mnie to tylko zastanawia po co tyle kombinacji nad tymi swiatłami dziennymi hmm.gif

Są swiatła w pandzie i swieca po co jeszcze kombinowac? Dla wygladu? hmm.gif

Napisano

> Mnie to tylko zastanawia po co tyle kombinacji nad tymi swiatłami dziennymi

> Są swiatła w pandzie i swieca po co jeszcze kombinowac? Dla wygladu?

Dzienne oszczędzają prąd i lampy mniej sie zużywaja(wypalają) grinser006.gif

Napisano

> Dzienne oszczędzają prąd i lampy mniej sie zużywaja(wypalają)

ahaaaaaaa.... hmm.gifok.gif

Napisano

dla kombinowania

a moze warto po prostu rozwazyc sprawdzic takie rozwiazanie patrzac przez pryzmat np zywotnosci i sprawnosci aku? (szczegolnie w okresie zimowym)

to mniej wiecej tak jak z p. mgielnymi z przodu.. sa ale.. malo kiedy z nich korzystasz.. a juz napewno niemalze nigdy jak samochod uzytkujesz glownie w miescie

masz obowiazek jazdy w dzien na swiatlach - skoro prawo daje taka mozliwosc to dlaczego jej nie wykorzystac i nie zmiejszych obciazenia altka i aku o lekka reka liczac 100W

Napisano

> dla kombinowania

do tego sluza kombinerki. wink.gifok.gif

w sluzbowym Fordzie mamy tak z fabryki, ze do swiecenia w czasie jazdy w dzien sluza te same lampy i zarowki, ALE... swieca slabiej.

jak bedzie chwila, to zmierze jakie napiecie dostaja, ale pomysl jest IMO lepszy niz zakladanie dodatkowych lamp.

zywotnosc powinna wzrosnac, a ilosc ciepla i matowienie zmniejszone.

Napisano

> do tego sluza kombinerki.

> w sluzbowym Fordzie mamy tak z fabryki, ze do swiecenia w czasie jazdy w dzien sluza te same lampy

> i zarowki, ALE... swieca slabiej.

> jak bedzie chwila, to zmierze jakie napiecie dostaja, ale pomysl jest IMO lepszy niz zakladanie

> dodatkowych lamp.

> zywotnosc powinna wzrosnac, a ilosc ciepla i matowienie zmniejszone.

powinno byc mniej wiecej tak by moc na zarowce byla okolo polowy nominalnej mocy

Napisano
masz na mysli moc elektrczna, czy moc "swietlna" jako polowe strumienia swietlnego?
Napisano

ich funkcja to ogłupianie zlosnik.gif

bo od kod jezdze autami z dziennymi, zawsze zapominam zapalaC swiatel w aucie bez dziennych

Napisano

> masz na mysli moc elektrczna, czy moc "swietlna" jako polowe strumienia swietlnego?

tylko i wylacznie elektryczna

Napisano

no to jako ciekawostke zapodam, ze przy obnizeniu napiecia zasilania zwyklej zarowki do 90%, jej strumien swietlny spada do okolo 70%, ale zywotnosc wzrosta do 450%.

w druga strone wyglada to tak, ze dla 110% napiecia zasilania, strumien swietlny wzrasta do 145%, ale zywotnosc spada do 90%.

Napisano

Tak się zastanawiam właśnie po przeczytaniu rozważań na temat sposobu załączania świateł po uruchomieniu silnika. Czy nie jest najprostrzym rozwiązaniem wykorzystanie czujnika ciśnienia oleju. Przecież po uruchomieniu silnika tam się zmienia stan. Trzeba tylko sprawdzić czy to jest sterowanie masą czy plusem i z wykorzystaniem odpowiedniego przekaźnika da się to zrealizować. No chyba że o czymś nie pomyślałem...

Napisano

> Tak się zastanawiam właśnie po przeczytaniu rozważań na temat sposobu załączania świateł po

> uruchomieniu silnika. Czy nie jest najprostrzym rozwiązaniem wykorzystanie czujnika ciśnienia

> oleju. Przecież po uruchomieniu silnika tam się zmienia stan. Trzeba tylko sprawdzić czy to

> jest sterowanie masą czy plusem i z wykorzystaniem odpowiedniego przekaźnika da się to

> zrealizować. No chyba że o czymś nie pomyślałem...

sa dwa takie miejsca w takim razie - nie pomyslalem o czujniku cisnienia - ale zawsze to jest alternatywa dla "ladowania"

Napisano

> Obiecane zdjęcia

Kurcze a ja dalej twierdze ze najlepszym miejscem bylby reflektor w tym pustym miejscu obok kierunkowskazu. Tylko to modzenie z lampa frown.gif

Napisano

> Kurcze a ja dalej twierdze ze najlepszym miejscem bylby reflektor w tym pustym miejscu obok

> kierunkowskazu. Tylko to modzenie z lampa

masz racje - w tym miejscu dzienne - ekstra

pomijajac kwestie modzenia lampy.... nie wiadomo jakby sie na to policjant i diagnosta zapatrywali - a wlasciwie w odwrotnej kolejnosci

na dniach bede mial jeden reflektor "do celow edukacyjnych" to moze w ramach rozrywki cos popatrze co i jak trzeba by bylo ciac itp itd

Napisano

Fakt, o busted.gif i diagnostach nie pomyslalem a tu dochodzi jeszcze szklo z samej lampy wiec homologacje na LED-y o kant ... potluc frown.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> czyli:

> 0 - wyłączone

> 1 - dzienne (przepisowo)

> 2 - dzienne łącznie z mijania

283781543-Bez%A0tytu%B3u.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.