Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stukanie w lewym kole

Featured Replies

Napisano

Witam na początku chciałbym się usprawiedliwić że jestem amatoem. smile.gifCoś mi stuka jak skręcam w lewo wlewym kole(od strony kierowcy)raz bardziej a niekiedy tylko przy obruceniu kierownicy do oporu.Co może być ?Bo pytałem znajomych jeden mówi że napewno przegub, drugi żeby sprawdzić sprężyne w gnieżdzie?Chciałbym oddać do mechanika ale mówiąc co ma zrobić bo jak znam tutejszych mechaników powymieniają mi jeszcze z 5 części mówiąc że trzeba było . Co radzicie co może być z góry dzięki

Napisano

Obstawiam przegub, u mnie to samo było - puściła opaska, dostał się brud i przegub kwalifikował się tylko do wymiany.

Myślę też o łożysku w kole hmm, a czy stał się głośniejszy podczas jazdy?

Przegub sprawdź w następujący sposób - skręć kierownicą do oporu w tą stronę gdzie stuka, rusz i jak usłyszysz że "warczy" to przegub, dla pewności możesz zbadać czy gumowa osłona przegubu jest cała biglaugh.gif

Do wszystkiego lekturka, gdzie zobaczysz cały przegub i osłone na foto i samemu to sprawdzisz TU

Napisano
  • Autor

najbardziej stuka przy skręcaniu szczegOlnie przy tych ostrzejszych zakrętach.W miejscu jak kręce to nie

Napisano
  • Autor

uszczelka nie jest pęknięta ale zeszła trochę od strony półosi jakieś 1,5 cm i odsłoniła

Napisano
  • Autor

i mam jeszcze jedno pytanie jeśli to przegub to można wymienić tylko ten co stuka czy trzeba wymieniać z obu stron?

Napisano

> najbardziej stuka przy skręcaniu szczegOlnie przy tych ostrzejszych zakrętach.W miejscu jak kręce

> to nie

Czyli jednak najprawdopodobniej przegub.

Napisano

> i mam jeszcze jedno pytanie jeśli to przegub to można wymienić tylko ten co stuka czy trzeba

> wymieniać z obu stron?

przegub jest prawy i lewy, wymieniasz tylko ten co stuka.

W komplecie jest nowa osłona gumowa i zaciski.

Napisano

> i mam jeszcze jedno pytanie jeśli to przegub to można wymienić tylko ten co stuka czy trzeba

> wymieniać z obu stron?

Nie, wymieniasz z tej co puka, tylko nie wybieraj manufaktury i chin cool.gif

Napisano
  • Autor

dziękuje bardzo jutro podjadę do mechanika

Napisano

Mnie stukało podobnie, ale był to łacznik stabilizatora..

Napisano

Przy skrajnych skrętach koła kierownicy stukać również może końcówka drążka kierowniczego.

U mnie stukało różnie jak się ułożyło, w sensie trudno wywołać usterkę za każdym razem. Usterkę usunąłem wraz z wymianą całego zawieszenia w aucie oraz montażu wspomagania.

Napisano

Ja niestety mam podobny problem. Wypada mi na przegub.

Opaska przegubu puszczała już ze dwa razy a po ostatnim myciu auta zaczęło regularnie stukać przy wyraźnym skręcie. Moje pytanie ile z taką wadą da radę się powozić bo niestety z kaską u mnie baaardzo krucho a święta i rozjazdy tuz tuz

Napisano

> Moje pytanie ile z taką wadą da radę się powozić

Wyimaginuj sobie oś liczbową a na niej przedział wink.gif

Początek przedziału to pierwszy dzień awarii - np. pęknięta osłona przegubu, smar jeszcze w środku jest, nic się nie dzieje, wystarczy wymienić osłonę i po kłopocie

Koniec przedziału to brak smaru, przegub chodzi na sucho, wytłuczony, nadający się tylko do wymiany.

Każdy dzień jazdy przesuwa Cię w kierunku końca przedziału.

Z tego co piszesz, przekroczyłeś już moment, w którym wystarczyłaby wymiana tylko gumy. wink.gif

Pozdroofka

Napisano

To może i ja dodam dwa słowa, ( lelek dobrze to ująłeś waytogo.gif):

Jak dla mnie półosie napędowe - w tym przeguby znacząco wpływają na bezpieczeństwo jazdy Twoje i osób które przewozisz, dla mnie zawsze to było i jest najważniejsze, możesz oszczędzić np. na imprezach, czy ciuchach, ew na drobiazgach do samochodu (potocznie zwany tuning) ale na bezpieczeństwie już nie nono.gif

Wykorzystując manual z naszej strony firmowej, sam poradzisz sobie z wymianą i już masz oszczędności, ale przegub musisz zakupić.

Po to ktoś tworzy manuale żeby móc z nich korzystać 20.GIF

Jakbym miał bliżej do Ciebie to nawet sam wymieniłbym Ci ten przegub...

Pozdrawiam

Napisano

To ja od siebie dodam, że jeśli nie będziesz go katował mocnym przyspieszaniem (zwłaszcza na zakręcie) to jest szansa, że przejedziesz na nim jeszcze kilkadziesiąt tyś. km.

Oczywiście lepiej go wymienić, bo takie stukanie to udarowe obciążenie kół zębatych w skrzyni, wielowypustów w półosiach i łożysk.

Napisano

Wielkie dz za podpowiedź! Przegub to dla mnie spory wydatek. A auto i otoczenie staram się poszanować więc będę się starał sprawę szybko załatwić. A pytanie wyszło stąd że ostatnio jestem trochę bez kaski bo przyszedł moment wzięcia kredytu na własne m.

Pozdrawiam i Wesołych życzę już dziś!!

Napisano

Wracając do tematu chciałbym Was podpytać o producenta, też muszę wymienić przegub, czy któryś z tych na allegro jest coś warty?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.