Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do oceny

Featured Replies

Napisano

No to ja tym razem poproszę o rzut oka fachowców i "fachowców" zlosnik.gif od fotek.

Wiem, że foty marne, ale wszelkie uwagi mogą się przydać.

Auto z rocznika 2000, 1.4 16V,książka jest, kupiony w PL

Co widać? zlosnik.gif

283592475-C12240767_1.jpg

283592475-C12240767_2.jpg

283592475-C12240767_3.jpg

283592475-C12240767_4.jpg

283592475-C12240767_6.jpg

283592475-C12240767_5.jpg

post-6413-14352507283727_thumb.jpg

Napisano

> Co widać?

Te wozy raczej nie były "wałkowane", bo po co? zlosnik.gif Jak jeździ, to brać i nie marudzić, tutaj nawet sadan jest fajny grinser006.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Te wozy raczej nie były "wałkowane", bo po co? Jak jeździ, to brać i nie marudzić, tutaj nawet

> sadan jest fajny

No mam zamiar się wybrać na wycieczkę, daleko nie mam. Ale może ktoś na coś zwróci uwagę, czemu się przyjrzeć. Właściciel w rozmowie przyznał, że lakierował przedni zderzak, poza tym podobno nic się nie działo zlosnik.gif

Napisano

> No mam zamiar się wybrać na wycieczkę, daleko nie mam. Ale może ktoś na coś zwróci uwagę, czemu się

> przyjrzeć. Właściciel w rozmowie przyznał, że lakierował przedni zderzak, poza tym podobno nic

> się nie działo

Właśnie zauważyłem spasowanie zderzaka z reflektorem smile.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Właśnie zauważyłem spasowanie zderzaka z reflektorem

czyli prawdomówny ok.gifzlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Właściciel w rozmowie przyznał, że lakierował przedni zderzak, poza tym podobno nic

> się nie działo

Nawet jak się działo, a auto odpala i jeździ, to jak pasuje i spełnia wymagania, to brać i nie marudzić. Reno zawsze lepsze od Dełu, poza tym podobno mamy teraz dobrobyt więc kupno dobrego samochodu za trzy wypłaty nie powinno nikogo dziwić, ani też wiązać się z większym ryzykiem.

Napisano

Dla mnie maska ma jakis inny kolor...

Napisano
  • Autor

> Nawet jak się działo, a auto odpala i jeździ, to jak pasuje i spełnia wymagania, to brać i nie

> marudzić. Reno zawsze lepsze od Dełu, poza tym podobno mamy teraz dobrobyt więc kupno dobrego

> samochodu za trzy wypłaty nie powinno nikogo dziwić, ani też wiązać się z większym ryzykiem.

Jasne, zwłaszcza, że auto, które przez prawie 10 lat nie miało by jakiejś choćby drobnej przygody jest wręcz podejrzane zlosnik.gif. Pytam bardziej w sensie, że może znawcy marki/modelu zauważą coś w stylu "siedzenia od innej wersji" czy "zderzak od innego modelu" zlosnik.gif

Auto jest stare, ale raczej bogato wyposażone jak na produkcję 2000r i chyba dość wygodne. Nie szukam nie wiadomo czego, bo i tak będzie to drugie auto w domu, które będzie jeździć "w koło komina". Ale ma klimę, a to fajna sprawa, bo żona często jeździ z dziećmi, a to zdecydowanie poprawi komfort. Wielkość auta sprawi również, że w razie padu naszego Galaxa, da się tym od biedy pojechać i dalej pakując całą naszą czwórkę razem z wózkiem juniora zlosnik.gif

Jak pogoda jutro pozwoli, to przejadę się te 70 km i obejrzę Renatę wink.gif

Napisano

> No to ja tym razem poproszę o rzut oka fachowców i "fachowców" od fotek.

> Wiem, że foty marne, ale wszelkie uwagi mogą się przydać.

> Auto z rocznika 2000, 1.4 16V,książka jest, kupiony w PL

> Co widać?

Nie kupilbym tego zloma. Ale tylko z zasady, ze nie kupuje uzywanych busted.gifhahaha.gif

Napisano

> Jak pogoda jutro pozwoli, to przejadę się te 70 km i obejrzę Renatę

A oglądaj grinser006.gif, myśmy się swego czasu naoglądali roznych renat, Fiiatów i innych niemiecko-czeskich "howien" hehe.gif i w końcu padło na nową Pandę hehe.gifsciana.gif . W tych "hownach" pewnie mniej by się psuło, chociaż i tak nikt na to nie zwraca uwagi poza właścicielem. Na szczęście serwis jest blisko hehe.gif. Jedno, co się nie chce zepsuć od lat, to Lanos. Zaczynam mieć szacun do tego samochodu. Głupi rozrząd trzyma już 118 tys. i pasek nie chce się zerwać ok.gifhehe.gifpalacz.gif

Napisano
  • Autor

> Nie kupilbym tego zloma. Ale tylko z zasady, ze nie kupuje uzywanych

Szanuję Twoje zdanie...ale w temacie się nie wypowiedziałeś, więc już dziękuję zlosnik.gif

Napisano

Mocno pordzewiałe ma wszystkie śrubki w komorze silnika łącznie z mocowanie amorków, ale moze ten typ tak ma.

Napisano

Nie kupuj starej renówki sciana.gif

znajomy taką sprzedawał z 2000r kombi, wszystko w niej się zaczęło pierd..... crazy.gif

licznik działał kiedy chciał, na postoju czasem wskazał 80km/h i się drzwi same zamykały rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif,

cewki, ogólnie wieczne problemy z elektryką miał od jakiegoś roku czasu, aż w końcu zdecydował o sprzedaży, chciał 7kzł,

a jak mu zapłacili 5500zł to się cieszył jeszcze, że problem z głowy hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Nie kupuj starej renówki

> znajomy taką sprzedawał z 2000r kombi, wszystko w niej się zaczęło pierd.....

> licznik działał kiedy chciał, na postoju czasem wskazał 80km/h i się drzwi same zamykały ,

> cewki, ogólnie wieczne problemy z elektryką miał od jakiegoś roku czasu, aż w końcu zdecydował o

> sprzedaży, chciał 7kzł,

> a jak mu zapłacili 5500zł to się cieszył jeszcze, że problem z głowy

Hmm...dobry znajomy ma Megane (jako 3 auto w domu) z rocznika 96. Silnikowo i mechanicznie - rewelacja!! - auto ma obecnie blisko 300kkm i to na lpg i jeździ bez zająknięcia. Zrobił jej tylko blacharkę w ubiegłym roku, bo zaczęła znikać zlosnik.gif. Szwagier ma Lagunę z 2000 - przelot na liczniku 260kkm - nie wiem ile na prawdę - przy 240 założył lpg - śmiga idealnie, bez awarii. Ojciec miał Lagunę '97 - też bezawaryjnie. Po tym aucie kupił sobie Lagunę II - to jest dramat pod względem awarii zlosnik.gif. Więc moje obserwacje są różne od Twoich - albo to zależy od egzemplarza, albo nie jest tak źle z Renatami, a Twój znajomy trafił po prostu padło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mocno pordzewiałe ma wszystkie śrubki w komorze silnika łącznie z mocowanie amorków, ale moze ten

> typ tak ma.

No to tylko na plus chyba - po dzwonie i naprawie przodu śrubki były by albo w kolorze karoserii albo nowe błyszczące zlosnik.gif. A 10 letnia śrubka rdzewieć musi zlosnik.gif

Napisano

> No to tylko na plus chyba - po dzwonie i naprawie przodu śrubki były by albo w kolorze karoserii

> albo nowe błyszczące . A 10 letnia śrubka rdzewieć musi

Ta wyglada ok, jak Ci się podoba to bierz..... ostatnio kolega podjechał do mnie takim samym medelem ( nie wiem, który rok) ale miała na prawie wszystkich elementach wykwity rdzy, a że auto jasne, to mocno rzucało się w oczy. Auta nie oglądałem, ale rdze zauważyłem, na masce, tylniej klapie, pasie tylnym i z boku auta.

Kolega kupował w salonie i jest 1 własciciel smile.gif

Ja mam renate...... ale .... zdecydowanie następne bedzie coś skośnookie.... ja do tej pory mam same na f.... a moja dziołcha kolejne skośnookie.... reasumując, ona zawsze jest szybsza, bardziej bezawaryjna i więcej kapusty ma w portfelu licząc eksploatacje auta grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ta wyglada ok, jak Ci się podoba to bierz..... ostatnio kolega podjechał do mnie takim samym

> medelem ( nie wiem, który rok) ale miała na prawie wszystkich elementach wykwity rdzy, a że

> auto jasne, to mocno rzucało się w oczy. Auta nie oglądałem, ale rdze zauważyłem, na masce,

> tylniej klapie, pasie tylnym i z boku auta.

> Kolega kupował w salonie i jest 1 własciciel

> Ja mam renate...... ale .... zdecydowanie następne bedzie coś skośnookie.... ja do tej pory mam

> same na f.... a moja dziołcha kolejne skośnookie.... reasumując, ona zawsze jest szybsza,

> bardziej bezawaryjna i więcej kapusty ma w portfelu licząc eksploatacje auta

Problem z korozją występował w Megane przed liftem - lata 95-99. Ta jest poliftowa i podobno zabezpieczenie antykorozyjne jest zdecydowanie poprawione. Tak czy siak - będę zwracał na to uwagę.

Napisano

> No to ja tym razem poproszę o rzut oka fachowców i "fachowców" od fotek.

> Wiem, że foty marne, ale wszelkie uwagi mogą się przydać.

> Auto z rocznika 2000, 1.4 16V,książka jest, kupiony w PL

> Co widać?

Mam taką z 2002 1,6. Da sie jezdzic ,1,4 16V tez sie odpycha ,teść ma.Części troche drogie ,rozrząd 410zł ,pasek 50zł i pompa wody 160zł.Amory tył 250zł,z lepszych.Komfortowe zawieszenie ,miekkie,mi pasuje.Ja wymieniałem 2 cewki Sagem na Beru i odrazu świece bo ponoc od świec padaja cewki, przełączniki el,szyb szwankuja ,na giełdzie 20zł wink.gif łozyska kół ,Luzna skrzynia biegów,wymieniłem poduche pod skrzynia jest minimalnie lepiej.

Ogólnie w miare młode auto za niewielkie pieniądze ale graty kosztuja.Da sie jezdzić ,ale juz francy nie chce.

Teść ostatnio miał nieszczelna pompe wody ,,w dodatku miał pecha chyba ,bo po zamontowaniu nowej ,zrobiło sie cisnienie i wywaliło UPG ,2 zawory,urwana swieca, rysa na cylindrze i tłok do wymiany .Ponoc płacił 800zł ale to tak po znajomosciach pewnie wink.gif Aha nowy tłok 400zł ,uzywany 150zł .takze auto jak lotera ,jeden jezdzi 2 lata inny 5 .

Napisano
  • Autor

> Mam taką z 2002 1,6. [.....]

Dzięki ok.gif Czy ja wiem, czy te części takie drogie? W sumie to do innych aut też trzeba liczyć podobne kwoty....Ja mam ten komfort, że było by to drugie auto w rodzinie - do jazdy tylko po mieście, żona do pracy, do przedszkola, zakupy. Roczne przebiegi to 5 max 8 kkm zlosnik.gif, więc nawet jak raz na jakiś czas coś padnie, to powinienem to przeżyć zlosnik.gif. Plusem jest dość przyjemne wnętrze i niezłe wyposażenie. Najbardziej mi zależy na stanie blacharki - mechanikę idzie ogarnąć - zrobię raz i powinien być spokój (przy zakładanym przebiegu zlosnik.gif), ale zdaję sobie sprawę, że to 10 letni samochód i nie spodziewam się totalnej bezawaryjności - a ta przejawia się chyba normalnie na tle konkurencji za podobne pieniądze (np. Punto II, Pug 206).

Napisano

Jeździłem Meganką Classic 1.6 16V (2000r.). Auto kupione przez teścia w salonie. Ja miałem je od 2004 do 2009. Do ok 120kkm super samochód.

Małe spalanie - trasa 6.5 litra, miasto 8 litrów, dobre przyspieszenie, silnik super elastyczny (mała masa samochodu).

Wymienione chyba były tylko klocki hamulcowe i tylne amorki (bo jeden Monroe fabryczny padł). Potem niestety zaczęły się cyrki z elektryką, o dziwo nie cewki, bo chyba założone były oryginalnie jakieś dobre japońskie, a nie sagemy, ale za to miałem 2 przejazdy lawetą, bo auto na ciepłym silniku nie chciało odpalić.

Raz lutowali jakąś tam ścieżkę w komputerze, potem wymienili pompę paliwa. I w zasadzie chyba nie trafili, bo auto znów stanęło w trasie, ale już nie mnie tylko teściowi (dla mnie 2 przejazdy lawetą były wystarczające, żeby się go pozbyć biglaugh.gif). Usterkę chyba w końcu spece "trafili" za 3-cim razem (coś z zasilaniem pompy paliwa), bo jest z tym spokój. Ale za to zaczął się psuć fabryczny alarm i sterowanie zamkiem centralnym. Mechanicznie Ok, choć poleciały wszystkie gumowo-metalowe elementy: końcówki drążków, sworznie wahaczy, tuleje tylnej belki, poduszka skrzyni biegów, etc. (to niewątpliwa "zasługa" naszych tzw. dróg). Tapicerka się trzyma, poza skórą na kierownicy, która wygląda na "wymęczoną" od mniej więcej 120kkm, auto jest wygodne, silnik się trzyma mimo jazdy na LPG od 70kkm (teraz ma koło 170kkm). Rdzy nie widać. Ostatnio trzeba było zregenerować alternator, bo zaświeciła się kontrolka ładowania.

Generalnie auto OK, choć trzeba pilnować wielu pierdół i liczyć się z upierdliwą elektryką.

Napisano

dobre silniki w tym aucie to 1.6 8V, w 16V lecą cewki.

1.4 to trochę qupa jest ale ostatecznie dla kobiety może być zlosnik.gif

jak chcesz gazować to szukaj wersji 8V, lub wymieniaj kolektor ssący na metalowy o ile do tego sprzętu produkują.

faktem jest że lubią się psuć sterowniki w kluczyku od centralnego zamka jak i same centralki sterujące zamkami i szybami, można zamknąć auto wieczorem a rano nie dość że będzie otwarte to i szyby mogą być opuszczone zlosnik.gif taki supraise biglaugh.gif

tak po za tym auto ma zajefajne heble i bardzo przyjemnie się nim jeździ, choć osobiście nie lubię położenia kierownicy ale ja tak mam w większości francowatych zlosnik.gif

Napisano

> dobre silniki w tym aucie to 1.6 8V, w 16V lecą cewki.

> 1.4 to trochę qupa jest ale ostatecznie dla kobiety może być

> jak chcesz gazować to szukaj wersji 8V, lub wymieniaj kolektor ssący na metalowy o ile do tego

> sprzętu produkują.

> faktem jest że lubią się psuć sterowniki w kluczyku od centralnego zamka jak i same centralki

> sterujące zamkami i szybami, można zamknąć auto wieczorem a rano nie dość że będzie otwarte to

> i szyby mogą być opuszczone taki supraise

> tak po za tym auto ma zajefajne heble i bardzo przyjemnie się nim jeździ, choć osobiście nie lubię

> położenia kierownicy ale ja tak mam w większości francowatych

Przeciez kiere sobie regulujesz.Niewiem czy tez cos nie miałem z tymi drzwiami ,albo myslałem że nie zamknąłem hmm.gif

Napisano

> Przeciez kiere sobie regulujesz.

chodzi o to że we francuzach jest pod specyficznym kątem i regulacja nic mi nie daje, a wsiadam np. do Audi i bez regulowania wsio pasi zlosnik.gif

Napisano

> chodzi o to że we francuzach jest pod specyficznym kątem i regulacja nic mi nie daje, a wsiadam np.

> do Audi i bez regulowania wsio pasi

Tak to jest zlosnik.gif Ostatnio jechałem trase 150km , i z nudów patrzyłem na kiere i mówie francuzi to sam plastik robia,ciekawe jak ta kiera bedzie wygladać za 10 lat. zlosnik2.gif Co zrobić, byle do przodu wink.gif

Napisano

brat ma taka megi 1.4 16v i chodzi lepiej niż moje 2.0 8v 115km takze jak dla mnie wcale nie kupa.

Napisano
  • Autor

> jak chcesz gazować to szukaj wersji 8V, lub wymieniaj kolektor ssący na metalowy o ile do tego

> sprzętu produkują.

> faktem jest że lubią się psuć sterowniki w kluczyku od centralnego zamka jak i same centralki

> sterujące zamkami i szybami, można zamknąć auto wieczorem a rano nie dość że będzie otwarte to

> i szyby mogą być opuszczone taki supraise

> tak po za tym auto ma zajefajne heble i bardzo przyjemnie się nim jeździ, choć osobiście nie lubię

> położenia kierownicy ale ja tak mam w większości francowatych

No to kupiłem zlosnik.gif

Gazować nie zamierzam, 1.4 16V ma coś koło 95KM - śmiga to naprawdę fajnie ok.gif. Wyposażenie jest też więcej niż przyzwoite, auto ma wszystko to, co nam potrzebne - klimę, 4 poduchy, ABS, komp pokładowy, przednie szyby elektryczne, lustra grzane i elektrycznie regulowane, ma nawet świetny sprzęt grający dobrej firmy i takież głośniki blush.gif. Poza tym bagażnik naprawdę obszerny, że nawet spacerowy wózek się zmieści, gdyby drugie nasze auto na F na przykład zastrajkowało hehe.gif. Egzemplarz jest zadbany, kupiony w PL, ma książkę serwisową icon_eek.gifzlosnik.gif, czujnik lakieru nie pokazał mi nic niepokojącego, a macałem dość długo zlosnik.gif. Teraz tylko zrobię serwis po zakupowy i myślę, że tym autem żona pojeździ dłużej niż rok zlosnik.gif - bo naprawdę jest fajne ok.gifok.gifok.gif

Dzięki wszystkim za uwagi - jak tylko padną cewki albo otworzą się same szyby - obiecuję się tutaj pożalić ok.gifzlosnik.gif. Ciekawe, kiedy się popsuje hehe.gif

Napisano

> brat ma taka megi 1.4 16v i chodzi lepiej niż moje 2.0 8v 115km takze jak dla mnie wcale nie kupa.

a w czym masz te 2.0 ??

ponieważ jeździłem wersjami 1.4 8V, 1.4 16V, 1.6 8V i 1.6 16V więc jakieś porównanie mam.

najlepiej jeździło mi się wersją 1.6 8V gdzie silnik jest prosty, 1.6 16V też fajnie się zbiera ale co chwilę się sypią cewki no i jak to 16V woli wyższe obroty

Napisano

No i niech śmiga ok.gif o te cewki podpytaj bo z tego co pamiętam to robi je Siemens i Bosch, tylko nie pamiętam które dłużej pracują niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.