Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zgubiłam tablicę rejestracyjną - co dalej?

Featured Replies

Napisano

niestety zgubiłam dziś tablicę rejestracyjną i tu pada moje pytanie - co zrobić? trzeba zgłosić na policję? czy musi to zgłosić właściciel samochodu? bo auto stoi na ojca, ale ja zgubiłam.Objechałam ulice którymi dziś jeździłam, ale ani śladu po niej.

Czy na policji wydają jakieś zaświadczenie i z tym trzeba do wydziału komunikacji iść i dowodem rejestracyjnym, aby wydali duplikat tablicy? no i ile to kosztuje? zlosnik.gif

Napisano

A wiesz ze ktoś może np. kraść benzynę ze stacji z Twoją tablicą ?

zlosnik.gif

Więc nie tak odrazu chyba z tym duplikatem hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A wiesz ze ktoś może np. kraść benzynę ze stacji z Twoją tablicą ?

> Więc nie tak odrazu chyba z tym duplikatem

no wiem wiem, wiec iść i zgłosić na policje.

A w wydziale komunikacji wydają całkiem nowe tablice potem czy tą brakującą mi dorobią? zlosnik.gif

Napisano

A jesteś pewna że zgubiłaś?????Jak najszybciej udaj się na Policję.

Zgłoszenie zniknięcia tablicy powinni przyjąć od Ciebie ale z tym jest różnie zależy od humoru dyżurnego zlosnik.gif

Później do WK już musi ojciec, co do duplikatu bym się zastanowił, nie wiele drożej wyjdzie zmiana tablic ale spokojny sen bezcenny.

Napisano

idziesz na policial.gif

następnie z kwitkiem do WK i w zależności jak chcesz -albo sama tablica sztuk 1 wraz z nowymi nalepkami legalizacyjnymi ( i tak musisz targać starą tablicę na zmianę nalepek) lub cały nowy komplecik tablic

Napisano

> no wiem wiem, wiec iść i zgłosić na policje.

ok.gif

> A w wydziale komunikacji wydają całkiem nowe tablice potem czy tą brakującą mi dorobią?

nie wiem dokladnie crazy.gif

ale chyba zalezy od konkretnego przypadku, mysle ze na policji Cie poinformuja hmm.gif

takie cos mi google podsunęło

klik

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A jesteś pewna że zgubiłaś?????Jak najszybciej udaj się na Policję.

> Zgłoszenie zniknięcia tablicy powinni przyjąć od Ciebie ale z tym jest różnie zależy od humoru

> dyżurnego

> Później do WK już musi ojciec, co do duplikatu bym się zastanowił, nie wiele drożej wyjdzie zmiana

> tablic ale spokojny sen bezcenny.

tak, zgubiłam na 100%, mam niski zderzak i źle zaparkowałam i kawałek plastiku z ramki rejestracji mi odleciało, ale rejestracja sie dobrze trzymała - widocznie na dziurach odpadła. O kradzieży nie ma mowy smile.gif

W WK ja auto ojcu rejestrowalam, napisał mi tylko upoważnienie, więc myślę że mogę i ja załatwić znowu?

duplikat wychodzi połowę taniej właśnie wyczytałam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> idziesz na

> następnie z kwitkiem do WK i w zależności jak chcesz -albo sama tablica sztuk 1 wraz z nowymi

> nalepkami legalizacyjnymi ( i tak musisz targać starą tablicę na zmianę nalepek) lub cały nowy

> komplecik tablic

kurde tak źle i tak źle zlosnik.gif

Napisano

> niestety zgubiłam dziś tablicę rejestracyjną i tu pada moje pytanie - co zrobić? trzeba zgłosić na

> policję? czy musi to zgłosić właściciel samochodu? bo auto stoi na ojca, ale ja

> zgubiłam.Objechałam ulice którymi dziś jeździłam, ale ani śladu po niej.

> Czy na policji wydają jakieś zaświadczenie i z tym trzeba do wydziału komunikacji iść i dowodem

> rejestracyjnym, aby wydali duplikat tablicy? no i ile to kosztuje?

zglosic na policje i z kwitkiem do WK

tam dorabiasz duplikat szt. 1 wraz z naklejkamiszt. 2

na przyszlosc przynituj tablice

Napisano

> kurde tak źle i tak źle

z doświadczenia powiem Ci iż lepiej wymienić na nowe! grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> zglosic na policje i z kwitkiem do WK

> tam dorabiasz duplikat szt. 1 wraz z naklejkamiszt. 2

> na przyszlosc przynituj tablice

w 407 tak beznadziejnie jest z przodu tablica montowana że wystaje za zderzak no i zaczepiłam crazy.gif

Napisano
  • Autor

> z doświadczenia powiem Ci iż lepiej wymienić na nowe!

dlaczego? smile.gif

Napisano

> w 407 tak beznadziejnie jest z przodu tablica montowana że wystaje za zderzak no i zaczepiłam

jakby byla przynitowana to co najwyzej by sie zagiela

a tak masz latania i zalatwiania

Napisano
  • Autor

> niestety zgubiłam dziś tablicę rejestracyjną i tu pada moje pytanie - co zrobić? trzeba zgłosić na

> policję? czy musi to zgłosić właściciel samochodu? bo auto stoi na ojca, ale ja

> Czy na policji wydają jakieś zaświadczenie i z tym trzeba do wydziału komunikacji iść i dowodem

no i najważniejsze, mogę ja zgłosić że zgubiłam czy musi właściciel to zrobić?

ale chyba mogę ja hmm.gifzlosnik.gif?

Napisano

Jeśli sądzisz, że tablicę Ci ukradziono, to idziesz na policję, jeśli zgubiłaś, to pewnie Cię odeślą do biura rzeczy znalezionych. Tak mi powiedziano.

Jeśli autem nie będziesz wyjeżdżać z kraju, to zrób duplikat. Jeśli chcesz tym autem opuszczać Polskę, to zrób nowe tablice, bo za granicą możesz mieć kłopoty.

Napisano

Dwa tygodnie temu ja też zgubiłem w aucie żony.Do WK poszlimy razem, ale myślę że z upoważnieniem też da radę.Trzeba było napisać oswiadczenie w jakich okolicznościach została zgubiona tablica wpłacić 53zł i za ok. tydzień pojawić się z dowodem i drugą tablicą coby mogła pani urzędnik przekleic nalepki.

Napisano

> dlaczego?

W przypadku kontroli za granicą można mieć kłopoty, gdyż policja

(np. w Niemczech) może uznać auto z duplikatem tablicy za kradzione. waytogo.gif

Napisano

> A w wydziale komunikacji wydają całkiem nowe tablice potem czy tą brakującą mi dorobią?

Jeśli była z eurobandem - dorobią (50 zł). Jeśli z flagą, w sumie zależy od urzędnika, ale trzeba się odpowiednio psychicznie nastawić: dorobią dwie i zapłacisz za dwie (100 zł).

Możesz, oczywiście, od razu przerejestrować auto. Urzędnicy chętnie na to przystaną i - co ważne - tablice od razu dostaniesz do ręki. Z tym, że za tę przyjemność zapłacić musisz ok. 180 zł, bo dochodzi wymiana dowodu rej. i naklejki na szybę.

Napisano

Koledzy ci juz odpowiedzieli jak to wyglada w Polsce.

Ogolnie kombinowania i zalatwiania a co najwazniejsze - koszty.

Zato w wielu krajach jak zgubisz tablice to poprostu dorabiasz sobie nowa za pare groszy i na tym problem sie konczy.

Napisano

> W przypadku kontroli za granicą można mieć kłopoty, gdyż policja

> (np. w Niemczech) może uznać auto z duplikatem tablicy za kradzione.

Bo polscy urzednicy wpisuja taka tablice do rejestru skradzonych pojazdow. A po co to nie wiem....

Napisano

> tak, zgubiłam na 100%, mam niski zderzak i źle zaparkowałam i kawałek plastiku z ramki rejestracji

> mi odleciało, ale rejestracja sie dobrze trzymała - widocznie na dziurach odpadła. O kradzieży

> nie ma mowy

Ale w końcu jej nie znalazłaś......i teraz nie wiadomo czy ktoś znalazł i odniesie na policje lub do WK albo po prostu ja przytulił, a w jakim celu?????można się tylko domyślać

Napisano

> Ale w końcu jej nie znalazłaś......i teraz nie wiadomo czy ktoś znalazł i odniesie na policje lub

> do WK albo po prostu ja przytulił, a w jakim celu?????można się tylko domyślać

Ja zadam pytanie z drugiej strony... Nawet jesli ktos sobie ja przytlul to co z tego?

Dokladnie tak samo komus mogl sie spodobac nasz numer rejestracyjny i ten ktos mogl sobie zrobic taka tablice z takim numerem.

Napisano

juz tu kiedys pisalem jak po kradziezy tablic brygada tygrysa (a raczej psa) wyciagnela mnie w nocy z wyrka. I ujj... z tym że po czasie sie okazalo ze auto nie te,zapis z monitoringu mnie nie pokazal (tylko jakiegos karła 1,70 wzrostu)...swoje na dołku odsiedzialem

wiec, po dobroci, idz najpierw do schroniska dla psów...zgłoś... a potem dopiero do wk

Napisano
  • Autor

> Jeśli sądzisz, że tablicę Ci ukradziono, to idziesz na policję, jeśli zgubiłaś, to pewnie Cię

> odeślą do biura rzeczy znalezionych. Tak mi powiedziano.

> Jeśli autem nie będziesz wyjeżdżać z kraju, to zrób duplikat. Jeśli chcesz tym autem opuszczać

> Polskę, to zrób nowe tablice, bo za granicą możesz mieć kłopoty.

dzięki ok.gif

na 100% zgubiłam, także już nie wiem co robić, iść jutro na tą policję czy nie hmm.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ale w końcu jej nie znalazłaś......i teraz nie wiadomo czy ktoś znalazł i odniesie na policje lub

> do WK albo po prostu ja przytulił, a w jakim celu?????można się tylko domyślać

no właśnie, dlatego lepiej może pójdę jutro zgłosić , może ktoś im ją przywiózł hmm.gif

Napisano

> A wiesz ze ktoś może np. kraść benzynę ze stacji z Twoją tablicą ?

Myślisz, że trudno będzie się wybronić, że złodziej podjechał np.: zielonym maluchem a tablica była wystawiona na czerwonego peugeota? zlosnik.gif

Napisano

> dzięki

> na 100% zgubiłam, także już nie wiem co robić, iść jutro na tą policję czy nie

Mnie na policji spławili, mówiąc, że jeżeli jestem na 100% pewny, że mi skradziono to żebym zgłosił a jeżeli nie to od razu do Wydziału Komunikacji. Może to i dobrze, bo potem i tak znalazłem zgubioną tablicę. Przejechałem samochodem trasę, gdzie mogłem zgubić tablicę i jej nie znalazłem. Potem dla "sportu" przejechałem ten sam odcinek rowerem i dopiero wówczas dojrzałem w rowie, że leży smile.gif

Napisano

np. takim.

Napisano

> tak, zgubiłam na 100%, mam niski zderzak i źle zaparkowałam i kawałek plastiku z ramki rejestracji

> mi odleciało, ale rejestracja sie dobrze trzymała - widocznie na dziurach odpadła.

Te ramki są tak słabe, że nie problem z nimi zgubić blachę. Czy gdybym nawiercił w blachach dziury i przykręcił je bezpośrednio do karoserii (jak niegdyś robił mój ojciec w Syrenie), to czy znowu ryzykuję uchybienie jakiemuś z miliona paragrafów?

Napisano

> Myślisz, że trudno będzie się wybronić, że złodziej podjechał np.: zielonym maluchem a tablica

> była wystawiona na czerwonego peugeota?

a myślisz że będzie należało do przyjemności wyciąganie Cię z wyra w środku nocy "żeś" na stację benzynową "najazd wykonał" lub "turlanie" się na drugi koniec polski celem udowadniania że nie jesteś wielbłądem no.gif

to są realia polskiego życia w takim przypadku no.gif

Napisano

Ela załatw to raz ja Pan Bóg przykazał a zapewniam Cię że zaoszczędzisz sobie i ojcu niepotrzebnych nerwów i co ważne straconego czasu waytogo.gif

najpierw na policial.gif iż podejrzewasz że ktoś sobie "pożyczył"

a później do WK po nowe blachy waytogo.gif

aha - o karcie pojazdu pamiętaj by do WK zabrać waytogo.gif

Napisano

> a myślisz że będzie należało do przyjemności wyciąganie Cię z wyra w środku nocy "żeś" na stację

> benzynową "najazd wykonał" lub "turlanie" się na drugi koniec polski celem udowadniania że nie

> jesteś wielbłądem

> to są realia polskiego życia w takim przypadku

Myślisz, że jest to reguła czy tylko wyjątek potwierdzający regułę? Czy zgłoszenie na policję "kradzieży" (poświadczenie nieprawdy jest karalne) tablicy zapobiegnie takiej sytuacji - braku kompetencji danego policjanta?

Napisano

> Myślisz, że jest to reguła czy tylko wyjątek potwierdzający regułę? Czy zgłoszenie na policję

> "kradzieży" (poświadczenie nieprawdy jest karalne) tablicy zapobiegnie takiej sytuacji - braku

> kompetencji danego policjanta?

a kto tutaj mówi o poświadczeniu nieprawdy, skoro sama userka nie jest pewna w 100% czy zgubiła czy skradziono niewiem.gif

a co do pozostałych kwestii- radzę zejść na ziemię - co ma do tego niekompetencja policjanta?- jeżeli ma zgłoszenie np kradzieży paliwa, ma nr rej to chyba naturalnym jest iż organ ścigania zapyta właściciela tych tablic - widzisz w tym niekompetencje czy wykonywanie obowiązków służbowych ? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> a kto tutaj mówi o poświadczeniu nieprawdy, skoro sama userka nie jest pewna w 100% czy zgubiła czy

> skradziono

ale ja jestem pewna, przecież pisałam że na 100% zgubiłam, innej opcji nie ma zlosnik.gif

Napisano

> ale ja jestem pewna, przecież pisałam że na 100% zgubiłam, innej opcji nie ma

Jak możesz być tego pewna? blush.gif

Napisano

> Myślisz, że trudno będzie się wybronić, że złodziej podjechał np.: zielonym maluchem a tablica

> była wystawiona na czerwonego peugeota?

ale kłopot niepotrzebny wink.gif

Napisano

> ale ja jestem pewna, przecież pisałam że na 100% zgubiłam, innej opcji nie ma

zgubiłaś, ale powiedziałaś że objechałaś te ulice ktorymi jeździlaś i nic... zlosnik.gif więc? zlosnik.gif

Napisano

> juz tu kiedys pisalem jak po kradziezy tablic brygada tygrysa (a raczej psa) wyciagnela mnie w nocy

> z wyrka. I ujj... z tym że po czasie sie okazalo ze auto nie te,zapis z monitoringu mnie nie

> pokazal (tylko jakiegos karła 1,70 wzrostu)...swoje na dołku odsiedzialem

> wiec, po dobroci, idz najpierw do schroniska dla psów...zgłoś... a potem dopiero do wk

Skąd u Ciebie tyle nienawiści do policji? zlosnik.gif

Napisano

No pewnie, zabronione jest jakiekolwiek dziurawienie tablicy hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Osobiscie mam to gdzies i zawsze oprocz ramek daje blachowkrety zlosnik.gif

Pewnie znowu jakis znajomy krolika mial niezly interes w tych ramkach smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Jak możesz być tego pewna?

bo gdy wsiadałam do auta to tablica była, a jak dojechałam do domu to już nie, a po drodze się nie zatrzymywałam nigdzie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.