Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe Volvo S60 - oficjalne info.

Featured Replies

Napisano

> Mareczku, ale tam porównywano koszt na dystansie 120 kkm w/g "normaliów" producenckich, więc... Rozumiesz ?

> I mowa o takich samych technicznie autach, np Fabieda 1,9 TDI vs Polo z takim samym silnikiem...

> BTW, fabiedka testowa baaardzo mnie urzekła :-)

Wiesz... Tak półżartem pisałem.

Jednak po pierwszym serwisie w VW jestem miło zaskoczony poziomem cen. Za serwis mojego VW 1.4 zapłaciłem bardzo podobnie co za serwis Skody 1.9D.

mar00ha

Napisano

> Nie no błagam, jak auto zbudowane w oparciu o Focusa może konkurować z A4 czy BMW 3? To jest

> kompakt - premium BMW 1, Audi A3

> S 60 to klasa średnia, a z BMW 5, czy E-klasą to S80 nalezy porównać.

no halo S40 to wlasnie klasa BMW 3 i A4.

C30 to jest kompakt - BMW1 i Audi A3.

Napisano

> no halo S40 to wlasnie klasa BMW 3 i A4.

No Halo, NIE. S40 ciutkę się skurczyło.

> C30 to jest kompakt - BMW1 i Audi A3.

Również

Napisano

> No Halo, NIE. S40 ciutkę się skurczyło.

> Również

aha czyli s40/v50 to wg Ciebie segment C?C30 (to tez focus) to segment B? no prosze Cie...

FYI. S40 jest dluzsze o 4 cm i 5 cm szersze od poprzedniego modelu smile.gif

Napisano

> aha czyli s40/v50 to wg Ciebie segment C?C30 (to tez focus) to segment B? no prosze Cie...

Czego nie rozumiesz? Że S40/V50 i C30 to segment C?

Cholera, miałem Mare, Bravo było kompaktem - Marea była klasą średnią? yikes.gif

Napisano

> Czego nie rozumiesz? Że S40/V50 i C30 to segment C?

> Cholera, miałem Mare, Bravo było kompaktem - Marea była klasą średnią?

czyli w ten sposob a4 i a3 to tez segment C. teraz rozumiem.

Napisano

> czyli w ten sposob a4 i a3 to tez segment C. teraz rozumiem.

Chłopie weź się ogarnij troszkę i nie rób z wątku buredelu a z siebie nie w pełni myślącego.

Czego nie rozumiesz?

- S40/V50 i C30 to klasa kompaktów (czyli Focusa)

- Dygresją z Mareą była ironiczna, widać nie zaskoczyłeś więc CI podpowiem

- A4 i A3 nie są w tym samym segmencie

Napisano
  • Autor

> haldex 4 generacji?

"Jeszcze nie wiadomo".

Zauważ, że w oficjalnym cenniku nawet nie wiadomo jakiej pojemności będzie T5 :-)

Klik

Napisano
  • Autor

> Chłopie weź się ogarnij troszkę i nie rób z wątku buredelu a z siebie nie w pełni myślącego.

> Czego nie rozumiesz?

> - S40/V50 i C30 to klasa kompaktów (czyli Focusa)

> - Dygresją z Mareą była ironiczna, widać nie zaskoczyłeś więc CI podpowiem

> - A4 i A3 nie są w tym samym segmencie

Ale spokojnie, bo się spocisz, zaziębisz i umrzesz.

S40/V50 są plasowane w klasie D.

Konkretnie, to możnaby podciągnąć to auto pod "międzysegmentowe".

To, że są oparte konstrukcyjnie na foczce to jedno, a to gdzie są plasowane to drugie.

Zauważ, że fabieda jest technicznie autem klasy B, ale plasowana jest jako "prawie kompakt".

Analogicznie z octavią i superbem.

Co do porównań z A3 -> tak, S40/V50/C30 są jak najbardziej w tej klasie i są autami w pełni porównywalnymi.

Chociaż są to auta nieco mniejsze niż S40/V50 (mam na myśli wielkość "użytkową" auta).

I to, że Tobie się to nie podoba nic tu nie zmieni - sory, men, lajf is brutal.

Co do porównań z A4 - Volvo Auto nie ma (na razie) samochodu "wprost" konkurencyjnego.

Czy S60 będzie konkurentem dla A4 ?

Hmmm...

Bazowe A4 słabo się "zgrywa" z bazowym S60.

Ale z kolei A6 już jest "za duże" do konkurowania z S60.

Znowu - nie da się "prosto" porównywać tych aut.

I się nie napinaj tak :-)

Napisano

> Ale spokojnie, bo się spocisz, zaziębisz i umrzesz.

Nie przesadzaj, nie pocę się grinser006.gif

> S40/V50 są plasowane w klasie D.

Skąd ten wniosek? Poprzednia S40/V40 zgodzę się, ale czasy się zmieniły i Volvo schudło.

> Konkretnie, to możnaby podciągnąć to auto pod "międzysegmentowe".

> To, że są oparte konstrukcyjnie na foczce to jedno, a to gdzie są plasowane to drugie.

S40/V40 to lepiej wykończony i wykonany Focus, dlatego segment premium, jednak kompakt

> Zauważ, że fabieda jest technicznie autem klasy B, ale plasowana jest jako "prawie kompakt".

> Analogicznie z octavią i superbem.

Sibui, no nie rób se ze mnie jaj grinser006.gif To że producent by chciał... to se może

> Co do porównań z A3 -Chociaż są to auta nieco mniejsze niż S40/V50 (mam na myśli wielkość

> "użytkową" auta).

Zgadzamy się ok.gif

> I to, że Tobie się to nie podoba nic tu nie zmieni - sory, men, lajf is brutal.

Ale mnie to lotto, nie mam w tym żadnego interesu ani przekonania

> Co do porównań z A4 - Volvo Auto nie ma (na razie) samochodu "wprost" konkurencyjnego.

> Czy S60 będzie konkurentem dla A4 ?

> Hmmm...

> Bazowe A4 słabo się "zgrywa" z bazowym S60.

Co konkretnie rozumiesz pod pojęciem "słabo się zgrywa"?

> Ale z kolei A6 już jest "za duże" do konkurowania z S60.

> Znowu - nie da się "prosto" porównywać tych aut.

Ależ da się, tylko trzeba odrobinę klapki otworzyć. Jeżeli w samochody mają porównywalną cenę, wielkość, gamę silników i przeznaczenie - to nie ma dylematu grinser006.gif

> I się nie napinaj tak :-)

Jeszcze raz, to nie ja się napinam, raczej lekko podrażnieni fani Volvo (niesłusznie zresztą, ponieważ to że inaczej pozycjonują modele, niczego nie zmienia).

Napisano

> Czy S60 będzie konkurentem dla A4 ?

> Hmmm...

> Bazowe A4 słabo się "zgrywa" z bazowym S60.

> Ale z kolei A6 już jest "za duże" do konkurowania z S60.

> Znowu - nie da się "prosto" porównywać tych aut.

Volvo jak i Saab zawsze probowaly wstrzelic sie miedzy segmenty - tak zeby cenowo byc na poziomie segmentu nizej a rozmiarowo gdzies pomiedzy. To samo robi obecnie Cadillac (z modelem CTS ktory oficjalnie jest konkurencja BMW 3/ Mercedea C, ale realnie ma miejsca w srodku jak 5/E). Natomiast np. Toyota z Lexusem idzie w odwrotna strone - buduje samochody prawie idealnie odpowiadajace rozmiarami modelom Merca i BMW, ale znaczaco tansze. No i Hyundai tez ostatnio ta sama technike stosuje - Genesis jest rozmiarowo identyczny z 5/E/GS, ale kosztuje mniej niz 3/C/IS.

Kazdy producent probuje w jakis sposob wcisnac sie na rynek. I czy to bedzie oferowanie "wiecej" samochodu za ta samam cene czy "tyle samo" samochodu za mniejsza cene to juz indywidualna decyzja.

W przypadku S60 mozna sobie wyobrazic ze osoby kupujace lepiej wyposazone A4 zdecydija sie na S60 w zamian, bo oferujac podobne wyposazenie beda mialy znaczaco wiecej miejsca. I podobnie mozna sobie wyobrazic ze kupujacy gole A6 moga zdecydowac sie na S60 bo pomimo troszke miej miejsca bedzie znacznie lepsze wyposazenie. I tak to dziala.

Napisano
  • Autor

> I tak to dziala.

Mi tego nie tłumacz :-)

Napisano

> Mi tego nie tłumacz :-)

Moze inni przeczytaja i zrozumieja ze czesto trudno jest ustalic co z czym konkuruje. Bo to nie tylko kwestia ceny i rozmiaru ale takze prestizu marki i oferowanego wyposazenia. Co wiecej na roznych rynkach roznie to wyglada - samochody uwazane za popularne w jednym kraju moga byc luksusowymi w innym i vice versa.

Napisano
  • Autor

> Skąd ten wniosek? Poprzednia S40/V40 zgodzę się, ale czasy się zmieniły i Volvo schudło.

Bo tak plasuje to auto producent ?

Wystarczający argument.

Ludzie wciąż nie rozumieją prostej sprawy - to PRODUCENT, "tem oto paluchiem" wskazuje, w jakiej klasie widzi swoje auto.

Nie dziennikarz, nie klient końcowy - P-R-O-D-U-C-E-N-T.

> S40/V40 to lepiej wykończony i wykonany Focus, dlatego segment premium, jednak kompakt

Patrz wyżej :-)

> Sibui, no nie rób se ze mnie jaj To że producent by chciał... to se może

Patrz wyżej :-)

Żeby nie było - ja nie uważam, że S40/V50 to "pełna" klasa D (choć to pojęcie szerokie). Ale to moje prywatne zdanie i należy brać pod uwagę, że ja mam bardzo skrzywione postrzeganie ;-)

> Zgadzamy się

> Ale mnie to lotto, nie mam w tym żadnego interesu ani przekonania

Naindyczyłeś się na te porównanie z ałdi, jakby Ci miała strzelić żyła pod kopułą :-)

> Co konkretnie rozumiesz pod pojęciem "słabo się zgrywa"?

Wielkość, plasowanie w klasie, inne nadwozia (S60 nie ma odpowiednika w nadwoziu sedan i raczej nie będzie mieć), inne silniki (S60 ma moce zaczynające się od 150 KM, A4 "już od" 100 :-) ) itd itd

Nie są to auta porównywalne "wprost".

> Ależ da się, tylko trzeba odrobinę klapki otworzyć. Jeżeli w samochody mają porównywalną cenę,

> wielkość, gamę silników i przeznaczenie - to nie ma dylematu

No jednak jest.

Diabeł tkwi w szczegółach :-)

Dlatego napisałem, że nie da się tych aut porównywać "prosto" w sensie wprost.

Wprost to można porównywać auta w segmencie popularnym, np Aurisa z Meganem. Gdy chcesz porównywać auta z obrzeży, to robi się skucha, bo trzeba "naginać wyobraźnię" :-)

> Jeszcze raz, to nie ja się napinam, raczej lekko podrażnieni fani Volvo (niesłusznie zresztą,

> ponieważ to że inaczej pozycjonują modele, niczego nie zmienia).

Żeby nie było - ja fanem łolło ałto nie jestem - ja po prostu mam z tymi autami dużo do czynienia na codzień, stąd moja nieco wyższa od przeciętnej wiedza n/t tych pojazdów, ale żebym fanem był ?

Bynajmniej :-)

Ja jestem fanem wyłącznie samego siebie :-)

Napisano

>Bo tak plasuje to auto producent ?

>Wystarczający argument.

Absurd . Producent to sobie może chcieć co najwyżej

Napisano

> Absurd . Producent to sobie może chcieć co najwyżej

No wlasnie jak mu to nie wyjdzie, to sprzedaz kuleje...

Napisano

CIACH tongue.gif

Sibui, rozumiem że siedzisz w automotivie lub okolicach, dla ułatwienia ja również.

Nie zgadzamy się w jakże podstawowej kwestii, to NIE producent określa czym jest dany samochód i do jakiej klasy przynależy. "Ogół" to ocenia, na podstawie argumentów, dlatego chociaż się Skoda ze...smarka, to i tak Fabia nie będzie klasą średnią grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Absurd . Producent to sobie może chcieć co najwyżej

Nie, misiu słodki.

Producent jasno plasuje swój produkt.

Czy jest to pozycjonowanie trafne, czy nie, to już insza inszość. Tym niemniej plasowanie leży po stronie producenta.

Stąd też mamy "ciasne kompakty" i - na drugim biegunie - szafy na kołach plasowane w tejże samej klasie kompakt.

Napisano
  • Autor

> Nie zgadzamy się w jakże podstawowej kwestii, to NIE producent określa czym jest dany samochód i do

> jakiej klasy przynależy.

A jednak pozostanę przy swoim, bo...

> "Ogół" to ocenia, na podstawie argumentów, dlatego chociaż się Skoda

> ze...smarka, to i tak Fabia nie będzie klasą średnią

... jak słusznie napisałeś ŻYCIE to potem weryfikuje.

Plasowanie auta w określonej klasie to zadanie producenta.

Czy mu to wyjdzie - kwestia względna.

Producent każdy swój produkt uważa za "najlepszy na świecie, och-ach-i-w-ogóle", ale nie zmienia to faktu, że rzeczywistość czasem skrzeczy.

Napisano

> CIACH

A ja sie zgadzam z Sibui'em. Producent projektujac samochod podejmuje decyzje z jakimi innymi samochodami bedzie ten pojazd konkurowal. To natychmiast narzuca szereg wymogow technicznych - materialy do budowy samochodu, rozmiar silnika, sposob przeniesienia napedu (choc nie zawsze), cene za model bazowy, niezbedne wyposazenie standardowe i opcjonalne itp. To nie jest tak ze producent projektuje nowy samochod na zasadzie "damy mu 6 cylindrow, nawigacje i skore i zobaczymy ile nam cena wyjdzie".

Napisano

Drogi Marku grinser006.gif

Z uwagi na średnie zainteresowanie tymi modelami przyjmij z góry moje założenia zlosnik.gif

Jeżeli Dodge Carvan (załóżmy że słabiej wykonany) stoi obok Chryslera Voyagera (lepiej wykonany, ciut droższy, można zamówić bajer) - czy uważasz, że skoro Chrysler stwierdził to będzie samochód z segmentu wyżej - to tak będzie?

A może to nic nie warte wybujałe ego speca od marketingu?

Napisano

> Jeżeli Dodge Carvan (załóżmy że słabiej wykonany) stoi obok Chryslera Voyagera (lepiej wykonany,

> ciut droższy, można zamówić bajer) - czy uważasz, że skoro Chrysler stwierdził to będzie

> samochód z segmentu wyżej - to tak będzie?

> A może to nic nie warte wybujałe ego speca od marketingu?

???? Dodge i Chrysler to ten sam segment. To cos jak Pontiac (s.p.) i Chevrolet.

Napisano

> ???? Dodge i Chrysler to ten sam segment.

Widzisz, i o to toczy się dyskusja, bo Focus i S40 to baaaardzo podobne samochody, mechanicznie nieomal identyczne

Napisano

> Widzisz, i o to toczy się dyskusja, bo Focus i S40 to baaaardzo podobne samochody, mechanicznie

> nieomal identyczne

Ale sa z ZUPELNIE innego segmentu. Focus jest samochodem konkurujacym z Golfem i Astra.

S40 konkuruje z BMW 1 i podobnymi.

Napisano

> Ale sa z ZUPELNIE innego segmentu.

IMO segment ten sam, tylko klasa premium (właśnie z uwagi na klienta docelowego)

Focus jest samochodem konkurujacym z Golfem i Astra.

> S40 konkuruje z BMW 1 i podobnymi.

Dlatego użyłem wcześniej przykładu, Dodga i Chryslera, ten sam samochód (konstrukcyjnie i mechanicznie) inaczej wyposażony (S40/V50 są u nas bliźniacze) to ten sam segment.

Żeby nie było że się uczepiłem twego Volvo, to samo tyczy się Delty i Bravo, Golfa i Octavi... itd.

Napisano

> A ja sie zgadzam z Sibui'em. Producent projektujac samochod podejmuje decyzje z jakimi innymi

> samochodami bedzie ten pojazd konkurowal. To natychmiast narzuca szereg wymogow technicznych -

> materialy do budowy samochodu, rozmiar silnika, sposob przeniesienia napedu (choc nie zawsze),

> cene za model bazowy, niezbedne wyposazenie standardowe i opcjonalne itp. To nie jest tak ze

> producent projektuje nowy samochod na zasadzie "damy mu 6 cylindrow, nawigacje i skore i

> zobaczymy ile nam cena wyjdzie".

To wszystko prawda, tylko nie o tym rozmawiamy! Mylicie wielkość auta z jego pozycjonowaniem na rynku. Jedyne co producent może tu zrobić to zadbać o odpowiednie wymiary . Tak jak oczywiste jest ze s40 to kompakt tak oczywiste jest ze nie będzie konkurowal z golfem czy focusem. Nie jest jednak konkurent dla VW passata lecz audi A3

Napisano

> CIACH

> Sibui, rozumiem że siedzisz w automotivie lub okolicach, dla ułatwienia ja również.

> Nie zgadzamy się w jakże podstawowej kwestii, to NIE producent określa czym jest dany samochód i do

> jakiej klasy przynależy. "Ogół" to ocenia, na podstawie argumentów, dlatego chociaż się Skoda

> ze...smarka, to i tak Fabia nie będzie klasą średnią

[ciach]

zeby sie nie powtarzac i sie nie znizac do pewnego poziomu wypowiedzi... kolega Sibui juz to kulturalnie zalatwil, jak mnie nie bylo...

Napisano

> I nie róbcie tego ... jak dotąd "ładnie" idzie, i niech tak pozostanie ... Please ... wszakże

> Święta

dokladnie... niezaleznie od klasy: kompaktu = BMW serii 7, czy Mondeo z segmentu D i jego glownego konkurenta Toyoty iQ...

Najlepsze Życzenia Świąteczne smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.