Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Które auta (do 10lat) mają najwytrzymalsze zawieszenie?

Featured Replies

Napisano

Obserwując ulice, to stwierdzam, że służbowe, najbardziej takie oklejone z kratką... biglaugh.gif

Napisano

Zrobione prawie 170kkm i nic nie ruszane. Kupowałem ze stanem 112kkm i wszystkie elementy zawieszenia były fabryczne.

Napisano

> Prosiłbym o podzielenie się z innymi swoimi doświadczeniami,

Ja miałem Lanosa, który przejeździł 136 000 km bez ingerencji w zawieszenie. Nic się nie psuło.

Napisano

> Ja miałem Lanosa, który przejeździł 136 000 km bez ingerencji w zawieszenie. Nic się nie psuło.

punto 2 - ma obecnie ok 95 tys. zawias nie ruszany ale momentami juz zaczyna powoli czuc ze domaga sie wymiany

fabia 1 - 109 tys. cisza i spokoj, raczej z pobieznych ogledzin nic nie było ruszane w zawieszeniu

moim zdaniem wpływ na zawias ma przede wszystkim styl jazdy a pozniej droga

Napisano

miałem corollę e11 1997r.

po 150kkm wymieniłem łączniki przód/tył a przy 200kkm wahacze i poduszki stabilizatora przód tył...

później okazało się, że na wahaczach jeszcze można było spokojnie jeździć...

poduszki staba też nie były tragiczne tylko już trochę twardsze po 9 latach od opuszczenia fabryki i delikatnie stukały...ale nie były rozwalone...

Napisano

Astra F , lub Nubira, ALE po wymianie wahaczy na te tuningowane a'la Slawoj.

Napisano

> subaru forester: obecnie 175kkm poza tylnymi sprezynami (budowa domu) NIC nie bylo wymiene w

> zawieszeniu. Auto nie jest oszczedzane nie zwalniam na dziurach, torowiskach, (opony

> 205/70/15) dojad do domu to 500m drogi gruntowej gdzie zwykle auto szoruje brzuzem - ja

> codziennie jezdze tam na 2 - 3biegu.

Mój brat ujeżdża Forestera, kupił kilka lat temu trzylatka z pewną historią i dwucyfrowym przebiegiem. Teraz ma pod 200tyś. Niestety, nie nazwałbym tego auta bezawaryjnym bo w ciągu kilku lat w zawieszeniu poszły mu łączniki stabilizatora, jakaś końcówka i komplet amortyzatorów. W naszych warunkach nie jest to auto tanie, zamienników brak, a jak są to sportowe - droższe od oryginałów. Ceny części takie że za same łączniki stabilizatora wyremontowałbym całe zawieszenie przednie w swoim Galancie. Na amortyzatory czekał kilka tygodni aż je sprowadzą.

Ale pomijając koszta, to jeździ to Subaru przefajnie.

Napisano

> Mój brat ujeżdża Forestera, kupił kilka lat temu trzylatka z pewną historią i dwucyfrowym

> przebiegiem. Teraz ma pod 200tyś. Niestety, nie nazwałbym tego auta bezawaryjnym bo w ciągu

> kilku lat w zawieszeniu poszły mu łączniki stabilizatora, jakaś końcówka i komplet

> amortyzatorów. W naszych warunkach nie jest to auto tanie, zamienników brak, a jak są to

> sportowe - droższe od oryginałów. Ceny części takie że za same łączniki stabilizatora

> wyremontowałbym całe zawieszenie przednie w swoim Galancie. Na amortyzatory czekał kilka

> tygodni aż je sprowadzą.

> Ale pomijając koszta, to jeździ to Subaru przefajnie.

tu masz przykladowe ceny czesci do forestera:

kompletne sprzeglo OEM NKK made in Japan 355PLN

Amorki + sprezyny przod OEM KYB 920PLN

lozysko tylnego kola OEM Konako 110PLN

trzeba tylko wiedziec gdzie szukac i kupic....

Napisano

Im starsze tym lepiej - mam na myśli, że jak to we wszystkich markach bywa, auta z lat 90'tych, to stara, dobra szkoła motoryzacyjna...

Zawias w subaru jest masywny i wykonany z dobrych materiałów...

Łączniki czy gumy stabilizatora, to (z mojego doświadczenia -> mam mnóstwo kolegów w subarakach i ja sam latam już drugim) jedyne elementy, które mogą ulec zużyciu...

Ale ich wymiana to "Avivowski" pikuś...

Pozdrawiam 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.