Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Indeks prędkości opon - można niższy?

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytanie, czy nie zmieniając nośności opon, mogę wybrać opony z niższym indeksem prędkości - zamiast do 210 to do 190 km/h? Jest różnica w cenie (jakieś 40 zł na sztuce), ale czy również w konstrukcji opony? Rozumiem, że nośność opony ma znaczenie - dopuszczalny nacisk i może siły ścinające przy ruszaniu, ale czy indeks prędkości też ma jakieś znaczenie zakładając, że nie przekroczymy na pewno tych 190 km/h - moje auto tyle raczej nie poleci wink.gif

Napisano

> Mam takie pytanie, czy nie zmieniając nośności opon, mogę wybrać opony z niższym indeksem prędkości

> - zamiast do 210 to do 190 km/h? Jest różnica w cenie (jakieś 40 zł na sztuce), ale czy

> również w konstrukcji opony? Rozumiem, że nośność opony ma znaczenie - dopuszczalny nacisk i

> może siły ścinające przy ruszaniu, ale czy indeks prędkości też ma jakieś znaczenie

> zakładając, że nie przekroczymy na pewno tych 190 km/h - moje auto tyle raczej nie poleci

Jak nie przekraczasz tej prędkości, to nie ma sensu przepłacać.

Napisano

Jeśli zamiast H założysz T to po przekroczeniu T auto będzie "jakby pływało", jeśli nie będziesz przekraczał T to dla Ciebie nie ma problemu.

Problem może się pojawić jak Twój ubezpieczyciel AC dostrzeże niezgodność opon z homologacją samochodu.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jak nie przekraczasz tej prędkości, to nie ma sensu przepłacać.

No dobra, to po co w kompakcie, który teoretycznie wg. producenta poleci max 178 km/h są fabrycznie montowane opony do 210km/h? Może kwestia przegrzewania się opony? Wie ktoś może jakie sa różnice poza ceną w konstrukcji/składzie mieszanki takich opon, bo różnica prędkości to raptem 20 km/h między indeksami T i H?

Napisano

> różnica prędkości to raptem

> 20 km/h między indeksami T i H?

A znasz może wzór na energię kinetyczną? Jeśli znasz to pewnie wiesz, że to nie jest "tylko" 20km/h.

Per analogia: jaka jest różnica w drodze hamowania pomiędzy 50-0km/h a 70-0km/h...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Problem może się pojawić jak Twój ubezpieczyciel AC dostrzeże niezgodność opon z homologacją

> samochodu.

Hmm. A czy indeks predkosci opony napewno jest w homologacji samochodu?

W instrukcji obslugi czesto podawane sa dozwolone rozmiary opon ale o indeksie predkosci nie ma ani slowa.

Napisano

Ja zalozylem sobie zimowki z indeksem T czyli do 190km/h.

Wczesniej letnie byly H (do 210km/h). Predkosc max

Powiem wiecej - kiedys zdazylo mi sie zapomniec o tym ze mam takie opony, i jechalem chyba z 15 minut z predkoscia ponad 200km/h. Naszczescie nic sie nie stalo. Auto zachowywalo sie zupelnie normalnie, pomimo ze predkosc byla przekroczona i do tego auto bylo dosc mocno obciazone.

Takze jesli twoje auto nie pojedzie wiecej niz 190 to spokojnie mozesz zakladac....

Inna sprawa moze byc ubezpiecznie o ktorym ktos pisal ze moze byc problem z wyplata odszkodowania. Ale czy to prawda to nie wiem.

Napisano

> Ja zalozylem sobie zimowki z indeksem T czyli do 190km/h.

> Wczesniej letnie byly H (do 210km/h). Predkosc max

> Powiem wiecej - kiedys zdazylo mi sie zapomniec o tym ze mam takie opony, i jechalem chyba z 15

> minut z predkoscia ponad 200km/h.

żaden wyczyn, ja jechałem 150km/h na 40 letnich oponach SR13 znacznie dłużej niż 15 minut a potem zorientowałem sie że mają indeks prędkości do 90km/h hehe.gif

Napisano

> Mam takie pytanie,

można

rozmiar jest w homologacji i tego trzeba się trzymać żeby uniknąć ewentualnych kłopotów

Napisano

> żaden wyczyn, ja jechałem 150km/h na 40 letnich oponach SR13 znacznie dłużej niż 15 minut a potem

> zorientowałem sie że mają indeks prędkości do 90km/h

S jest do 180km/h....

pozdr

Napisano

np w moim samochodzie producent zaleca 185/55 , jak kupowalem auto to ASO dalo i nalozylo zimowe opony 185/60 - czyli co ASO spowodowalo ze auto stalo sie bez homologacji ? smile.gif

Napisano

> np w moim samochodzie producent zaleca 185/55 , jak kupowalem auto to ASO dalo i nalozylo zimowe

> opony 185/60 -

Jak kupowałem marysię(185/65/R14 86H) ASO proponowało 175/65/R14(to nie jest odpowiednik), uparłem się i dostałem właściwe.

> czyli co ASO spowodowalo ze auto stalo sie bez homologacji ?

ASO na dobrą sprawę może Ci zamontować cokolwiek, oni nie będą ponosili konsekwencji jak ubezpieczyciel się wypnie. Wprawdzie ASO jest podmiotem profesjonalnym, ale będą twierdzić, że działali na Twoje zlecenie.

W samochodzie da się zamontować wiele rzeczy, jak choćby zenony z allegro, ale czy jest to zgodne z homologacją? Czy jak powiem Ci, że mi proponowano zenony w dawnym ASO(nadal jest to podmiot profesjonalny) to powiesz, że jazda takim samochodem byłaby zgodna z przepisami?

Pozdrawiam BAS

Napisano

tutaj bym polemizowal - ASO nie moze wprowadzac poprzez swoje uslugi modyfikacji w sprzedawanej pzrez siebie marce, musieli by chyba miec na pismie ze ja sobie zazyczylem cos co jest wbrem homolgacji

A jezeli nowy samochod z ich salonu wyjezdza na oponach pzrez nich wstaionych to oni biora za to odpowiedzialnosc bo pzreciez klient nie musi sie znac i wiedziec jakie do jego samochodu sa wymagane opony

Napisano

> Wie ktoś może jakie sa różnice poza ceną w konstrukcji/składzie >mieszanki takich opon, bo różnica prędkości to raptem 20 km/h >między indeksami T i H?

To zapewne słodka tajemnica producenta - może opony są różne a może identyczne, tylko indeks szybkości inny naniesiony jest - na zasadzie jest zapotrzebowanie - to robimy takie. Nikt nie jest w stanie sprawdzić czy i jakie są różnice w budowie takiej samej opony z różnym indeksem szybkości.

Napisano

> S jest do 180km/h....

> pozdr

SR13 to było dawniej o ile się nie mylę oznaczenie rodzaju felg a nie indeks prędkości zlosnik.gif

Napisano

> tutaj bym polemizowal - ASO nie moze wprowadzac poprzez swoje uslugi modyfikacji w sprzedawanej

> pzrez siebie marce, musieli by chyba miec na pismie ze ja sobie zazyczylem cos co jest wbrem

> homolgacji

> A jezeli nowy samochod z ich salonu wyjezdza na oponach pzrez nich wstaionych to oni biora za to

> odpowiedzialnosc bo pzreciez klient nie musi sie znac i wiedziec jakie do jego samochodu sa

> wymagane opony

Teorię to ja znam. Niestety teoria czasami znacznie odbiega od praktyki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To zapewne słodka tajemnica producenta - może opony są różne a może identyczne, tylko indeks

> szybkości inny naniesiony jest - na zasadzie jest zapotrzebowanie - to robimy takie.

Teoretycznie te z wyższym indeksem powinny być twardsze hmm.gif

Napisano
  • Autor

Czyli na razie reasumując - nie wiadomo czy się czymś różnią te opony między sobą, ale lepiej brać te o wyższym indeksie prędkości. Może ktoś siedzi w temacie nieco głębiej i napisze, czy to tylko chwyt marketingowy i dopłacamy za inną literkę na oponie? Może producentowi nie opłaca się zmieniać konstrukcji opony, a jedynie zmienia się mieszankę, albo tylko formę na inną literę?

Napisano

Opinie Ekspertów

Ogólnie opony z rożnymi indeksami różnią się od siebie budową co zresztą wydaje się być oczywiste.

Napisano

> Teoretycznie te z wyższym indeksem powinny być twardsze

Zgadza się - tylko jaki problem dla producenta oznakować oponę przystosowaną do wyższych prędkości niższym indeksem? I tak nikt się nie dowie, że spokojnie wytrzyma więcej, a sprzedaż większej ilości nieco tańszych opon i tak zrekompensuje ciut wyższy koszt wytworzenia.

Napisano

Homologacja zapewne dopuszcza kilka wariantów rozmiaru opon, a nie tylko jednen właściwy.

Napisano

Może z tego samego powodu, dla którego w autach jest licznik do 220km/h pomimo, że pojedzie v-max np. 180km/h.

Może zamawiają hurtową ilośc danej opony, która trafia również do mocniejszej wersji tego samego modelu auta i stąd opłaci im się zakładać opony o większym indeksie jak w Twoim przypadku.

Napisano

> Homologacja zapewne dopuszcza kilka wariantów rozmiaru opon, a nie tylko jednen właściwy.

wedlug dokumentacji technicznej chevroleta do kol 15 jest podany rozmiar 185/55, do 14 inny a do 13 jeszcze inny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.