Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy macie cofnięty licznik w UNO ?

Featured Replies

Napisano

Tu mamy piękny opis jak zmienić stan liznika UNO ( oczywiście tylko przy wymianie liczników na nowe ).

Ale to jest chyba jasne, przecież nikomu po przeczytaniu tego manuala nie przyszłoby do głowy żeby osfnąć licznik... Przecież to nieuczciwe.

http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,142.html

Przeglądam na Allegro Fiaty i jest jeden taki "bardzo fajny od kobiety".

Jedno ze zdjęć przedstawia licznik, w którym cyferki jakoś się nie mogą dostroić do jednego poziomu. Dodatkowo za szybką w niedostępnym miejscu są odciski tłustych paluchów ( może w firmie VEGLIA ktoś akurat jadł kurczaka ).

Dodatkowo daszek licznika jakoś się "rysnął". Pewnie kobieta tu woziła klucz do kół.

Podsumowując - na pewno kobieta wymieniała licznik wink.gif...

Napisano

> Tu mamy piękny opis jak zmienić stan liznika UNO ( oczywiście tylko przy wymianie liczników na nowe

> ).

> Ale to jest chyba jasne, przecież nikomu po przeczytaniu tego manuala nie przyszłoby do głowy żeby

> osfnąć licznik... Przecież to nieuczciwe.

> http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,142.html

> Przeglądam na Allegro Fiaty i jest jeden taki "bardzo fajny od kobiety".

> Jedno ze zdjęć przedstawia licznik, w którym cyferki jakoś się nie mogą dostroić do jednego

> poziomu. Dodatkowo za szybką w niedostępnym miejscu są odciski tłustych paluchów ( może w

> firmie VEGLIA ktoś akurat jadł kurczaka ).

> Dodatkowo daszek licznika jakoś się "rysnął". Pewnie kobieta tu woziła klucz do kół.

> Podsumowując - na pewno kobieta wymieniała licznik ...

ja mam cofnięty ale znając życie to 90% aut jeżdżących w PL ma cofnięte liczniki,a szczególnie jak się ktoś chce pozbyć

Napisano

>...90% aut jeżdżących w PL ma cofnięte liczniki...

A znakomita reszta to Fiaty Uno hehe.gif

Mój fiacik to już się raczej na złom kwalifikuje niż do sprzedaży, z jednej strony wszystko bangla, a z drugiej każdy element ma wadę. Myślę że w przypadku mojego bolidu to z 2 do 3 razy mógłbym wskazanie licznika przemnożyć i wtedy do sprzedaży bez wzbudzania podejrzeń wystawiać. Pije do tego że przebieg w przypadku aut używanych rzadko jest adekwatny do stanu.

Napisano

Przy okazji tego wątku zapytam się pierwszych właścicieli uniaczy którzy nie cofnęli licznika czy cyferki przebiegu rozjeżdżają się czy są też idealnie w linii?

Napisano

> A znakomita reszta to Fiaty Uno

> Mój fiacik to już się raczej na złom kwalifikuje niż do sprzedaży, z jednej strony wszystko bangla,

> a z drugiej każdy element ma wadę. Myślę że w przypadku mojego bolidu to z 2 do 3 razy mógłbym

> wskazanie licznika przemnożyć i wtedy do sprzedaży bez wzbudzania podejrzeń wystawiać. Pije do

> tego że przebieg w przypadku aut używanych rzadko jest adekwatny do stanu.

Ty i tak masz dobrze bo Twój Uniak z 2000 roku jest a mój to już w ogóle pasztet....bo 94 sick.gif

i powiem Ci że przy zakupie kolejnego auta raczej bym nie do końca wierzył cyferkom na liczniku...nawet jeśli ma nie wiadomo jakie papiery na potwierdzenie stanu licznika...

Przecież wiadomo że na to też są patenty

Napisano
  • Autor

> Pije do tego że przebieg w przypadku aut używanych rzadko jest adekwatny do stanu.

Masz rację w 100%.

Ale są Uniaki w dobrym stanie np z roku 2000 i z 220000 przebiegu mają zrobione 120000.

Napisano

Nie mam cofniętego licznika a cyferki nie są idealnie równe. Ale też nie sa jakoś specjalnie rozjechane.

Miałem też wybudowany licznik bo się żarówki poprzepalały ale nie był kręcony. Poprzedni właściciel też raczej nie bo on nawet sam koła nie wymieniał.

Napisano
  • Autor

> Przy okazji tego wątku zapytam się pierwszych właścicieli uniaczy którzy nie cofnęli licznika czy

> cyferki przebiegu rozjeżdżają się czy są też idealnie w linii?

Ja znam gościa który ma UNO z 1999 roku od nowości. Teraz ma przejechane 140000km i cyferki są IDEALNIE równo, co do dzięsiątych milimetra. Do tego przy przeskakiwaniu z "9" na "0" jest również idealnie.

W końcu taki mehaniczny licznik to urządzenie precyzyjne.

Napisano

> Przy okazji tego wątku zapytam się pierwszych właścicieli uniaczy którzy nie cofnęli licznika czy

w moim pomimo tego ze jest niecofany na 100% nie są idealnie równo, ale te "rozjechania" są malutkie

Napisano

Ja nie cofam, ja kręcę do przodu rotfl.gif bo nie kupisz licznika na podmianę z takim przebiegiem jak ja mam hahaha.gif

Napisano

W moim też nie był cofany, a wiem bo znałem poprzednią właścicielkę ,a mimo to cyferki idealnie równo co do minimetra nie są.Różnicy praktycznie nie widać na pierwszy rzut oka,ale po dokładniejszym oblukaniu idzie zobaczyć niewielką różnicę mimo wszystko

Napisano

> (...)

> W końcu taki mehaniczny licznik to urządzenie precyzyjne.

Jaki? spineyes.gif

Napisano

W granatowym (taty) od nowości w rodzinie wszystkie cyferki są równiutko, ale pewnie i tak nikt nie uwierzy, że Uno '99 ma tylko niecałe 62kkm przebiegu 033102bebe_1_prv.gif

W czerwonym '93 dobił do 218kkm, pogrubiona jedynka jest ciut wyżej i jest taki tłusty ślad na tarczy prędkościomierza widoczny pod światło, więc pewnie z tym jedzeniem kurczaka na produkcji, to prawda spineyes.gif Aż strach pomyśleć ile w rzeczywistości ma ten samochód, w historii wiem, że raz był w komisie w 2004.

Napisano

> W granatowym (taty) od nowości w rodzinie wszystkie cyferki są równiutko, ale pewnie i tak nikt

> nie uwierzy, że Uno '99 ma tylko niecałe 62kkm przebiegu

> W czerwonym '93 dobił do 218kkm, pogrubiona jedynka jest ciut wyżej i jest taki tłusty ślad na

> tarczy prędkościomierza widoczny pod światło, więc pewnie z tym jedzeniem kurczaka na

> produkcji, to prawda Aż strach pomyśleć ile w rzeczywistości ma ten samochód, w historii

> wiem, że raz był w komisie w 2004.

Ha...a ja mam 93r i 68 tys.km zeby.GIF Ciotka która kupiła go w salonie ma teraz Grande Punto kupione w 2006r i ma 5 tys km najechane zeby.GIF

Napisano

mam zestaw UT i musiałem ustawić w nim przebieg, czyli jak najbardziej cofnąć hehe.gif, bo chciałem kontynuować jego naliczanie

nie wiem na ile było to precyzyjne, bo przecież nie wiem ile setek ostatniego kilometra było nabite na oryginalnie montowanym i jak mi sie ustawił licznik w zestawie montowanym przeze mnie

283628908-1_por%F3wnanie_przebieg%F3w.jpg

Napisano

>czy cyferki przebiegu rozjeżdżają się czy są też idealnie w linii?

U mnie nie są idealnie równo, licznik wyjmowałem niedawno żeby żarówki na ledy wymienić.

Napisano

Uno od nowości w rodzinie (najpierw ojciec, później ja a teraz jako trzeci w rodzinie), więc wiem na 100% że licznik nie kręcony a cyferki układają się tak:

uno3l.jpg

Czyli w sumie też nie idealnie równo, chociaż tutaj różnica jest minimalna.

Aczkolwiek zdarzają się układy cyfr, w których różnica jest większa (nie wiem od czego to zależy niewiem.gif)

Napisano

> Uno od nowości w rodzinie (najpierw ojciec, później ja a teraz jako trzeci w rodzinie), więc wiem

> na 100% że licznik nie kręcony

Wreszcie znalazl sie jeden, ktory ma od nowosci. Bo tak to wszyscy skorzy udzielic odpowiedzi, a pewnosc swoich zeznan opieraja na znajomosci sasiadki lub dwoch lewych rekach sasiada icon_rolleyes.gif.

Napisano

ja mam cofnięty licznik palacz.gif

ale to z powodu SX-a, który miał ponad 100k km więcej niż mój oryginalny biglaugh.gif

Napisano

> Wreszcie znalazl sie jeden, ktory ma od nowosci.

ja kupiłem uniaka od drugiego co prawda właściciela, ale na 12,5 roku życia auta miał je ponad 10 lat i licznik miałem na bank od nowości

Napisano

> Wreszcie znalazl sie jeden, ktory ma od nowosci. Bo tak to wszyscy skorzy udzielic odpowiedzi, a

> pewnosc swoich zeznan opieraja na znajomosci sasiadki lub dwoch lewych rekach sasiada .

No no, tatowy też od nowości w rodzinie - ten z 62kkm, równiutko jest biglaugh.gif

Napisano

> Wreszcie znalazl sie jeden, ktory ma od nowosci.

Wypraszam sobie angryfire.gif

No niestety nie mam aktualnego zdjęcia, ale znalazłem archiwalne zdjęcia z 2005 po wyciągnięciu uno z garażu. Bez parchu i cyferki jakby równo biglaugh.gif

283630069-uno.JPG

post-106398-14352507466599_thumb.jpg

Napisano

U mnie samochód jest od nowości w rodzinie, tzn. przede mną mieli go rodzice; poza tym przebieg jest udokumentowany, więc mam pewność że licznik nie był kręcony. Cyferki są równe, tzn. gołym okiem trudno dostrzec jakieś przesunięcia, a pod mikroskopem go nie badałem zlosnik.gif więc nie wiem czy jest równo co do milimetra.

Napisano

> No no, tatowy też od nowości w rodzinie - ten z 62kkm, równiutko jest

Coś musi być na rzeczy bo u mnie to najbardziej ta pierwsza jedynka odstaje oslabiony.gif

Napisano

Niedawno zanabyłęm Zegary od SXa 001.gif Podczas poprawy przebiegu postępowałem zgodnie z instrukcją Kris74. Po włożeniu ośki ta blaszka już mi nie przylega do ośki. Nie umiem tego do końca docisnąć. Czy to jest ważne żeby ta blaszka dotykała ośki?

Napisano

chyba tak, może ją poprostu za mocno odgiąłeś

mnie się udało wszystko poskładac jak należy przy ustawianiu przebiegu wg starego licznika

Napisano

> chyba tak, może ją poprostu za mocno odgiąłeś

> mnie się udało wszystko poskładac jak należy przy ustawianiu przebiegu wg starego licznika

Jakie mogą być tego konsekwencje, jeśli będzie trochę odstawać?

Napisano

> Tu mamy piękny opis jak zmienić stan liznika UNO ( oczywiście tylko przy wymianie liczników na nowe

> ).

> Ale to jest chyba jasne, przecież nikomu po przeczytaniu tego manuala nie przyszłoby do głowy żeby

> osfnąć licznik... Przecież to nieuczciwe.

> http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,142.html

> Przeglądam na Allegro Fiaty i jest jeden taki "bardzo fajny od kobiety".

> Jedno ze zdjęć przedstawia licznik, w którym cyferki jakoś się nie mogą dostroić do jednego

> poziomu. Dodatkowo za szybką w niedostępnym miejscu są odciski tłustych paluchów ( może w

> firmie VEGLIA ktoś akurat jadł kurczaka ).

> Dodatkowo daszek licznika jakoś się "rysnął". Pewnie kobieta tu woziła klucz do kół.

> Podsumowując - na pewno kobieta wymieniała licznik ...

Gdy kupiłem żonie Uno to miało przebieg około 37000km.

Wymieniłem licznik na ten z obrotomierzem, a ponieważ był tam przebieg w granicach 171000km to zgodnie z manualem ustawiłem licznik tak by przebieg był taki sam jak w oryginalnym.

Oczywiście przy ewentualnej sprzedaży samochodu nowy nabywca będzie o tym poinformowany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.