Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lepiej w ASO czy w innym punkcie

Featured Replies

Napisano

Koledzy co wy na to:

Skończyła się gwarancja i miałem samochód serwisować dalej w ASO (wymiany płynów itd- nie dotyczy poważnych napraw)

Cena w serwisie była delikatnie mówiąc duża. Zaryzykowałem i pojechałem do punktu gdzie zajmują się takimi podstawowymi wymianami. Cena dużo niższa.

Mam pytanie czy w ASO mamy 100% pewność że wszystko zrobią jak należy. W punkcie gdzie wymieniałem płyny miałem możliwość podpatrzenia mechanika co i jak robi (Ow ASO nie ma takiej możliwości).

Pozdrawiam 30.GIF

Napisano

> Skończyła się gwarancja i miałem samochód serwisować dalej w ASO (wymiany płynów itd- nie dotyczy poważnych napraw)

IMO => błąd, w ASO należy przeprowadzać poważne "operacje" (przykładowo wymiana rozrządu), inaczej sprawy się mają w przypadku "skuchy" / reklamacji.

> W punkcie gdzie wymieniałem płyny miałem możliwość podpatrzenia mechanika co i jak robi (Ow ASO nie ma takiej możliwości).

Zmień ASO no.gif

Napisano

W ASO robi się właśnie poważne naprawy i ty masz na to dowód wystawiony w razie czego a i oni się nie wyprą bo muszą to zaksięgować....

Mi w aso zaproponowali że dadzą mi kubraczek co bym sie nie ubrudził i moge stac przy mechaniku ok.gif

ASO VW/AUDI MARGO ok.gifclaps.gif

Napisano

> Mam pytanie czy w ASO mamy 100% pewność że wszystko zrobią jak należy. W punkcie gdzie wymieniałem

> płyny miałem możliwość podpatrzenia mechanika co i jak robi (Ow ASO nie ma takiej możliwości).

> Pozdrawiam

ja swoje autko serwisuje w ASO jeżeli chodzi o wymianę oleju i rozrząd reszta wiadomo gdzie taniej ...

powód ? mam wpis w książce, mam udokumentowane wsio i gwarancję na usługę .

wymiana oleju nie jest dużo droższa niż w warsztatach niezależnych, a rozrząd robie w ASO bo w razie gdyby coś spatolili nie migają się od odpowiedzialności, zawsze dostaje się rachunek i jest ślad w komputerze .

Napisano

> Mam pytanie czy w ASO mamy 100% pewność że wszystko zrobią jak należy. W punkcie gdzie wymieniałem

> płyny miałem możliwość podpatrzenia mechanika co i jak robi (Ow ASO nie ma takiej możliwości).

> Pozdrawiam

100% pewnosci nigdy nie masz, tam tez pracuja tylko ludzie.

Zaklady naprawcze (nie ASO) tez wystawiaja faktury i dokumentuja co robia (przynajmniej ja je biore, chyba, ze ktos woli jeszcze taniej i kombinuje bez VAT na przyklad).

Jezeli masz zaufanego mechaniora, ktory wie co robi to bez oporow bym do niego samochod prowadzal.

Napisano
  • Autor

> Ale jedziesz z własnym "materiałem" (płyny / filtry) ?

Tak materiał własny i w pełni udokumentowana wymiana. Faktura oraz wpis w książce serwisowej.

Poważniejsze naprawy mam zamiar robić w ASO ale jeśli chodzi o wszelkie płyny to chyba zdecyduję się robić w punktach warsztatowych.

Dziękuję i pozdrawiam

Napisano

> Koledzy co wy na to:

> Skończyła się gwarancja i miałem samochód serwisować dalej w ASO (wymiany płynów itd- nie dotyczy

> poważnych napraw)

> Cena w serwisie była delikatnie mówiąc duża. Zaryzykowałem i pojechałem do punktu gdzie zajmują się

> takimi podstawowymi wymianami. Cena dużo niższa.

> Pozdrawiam

w momencie kiedy skonczyla mi sie gwarancja przestalem jezdzic do ASO. Serwisuje samochod w zaufanym punkcie, wszystko jest jak nalezy. Przykladowo olej w ASO nie wiedziec czemu jest 2 razy drozszy niz w punkcie gdzie serwisuje samochod. Roboczogodzina w ASO, swoje kosztuje, lekka masakra. Co do ASO, ASO toyoty w Siedlcach, spogladanie na rece mechanikom nie podobalo sie im, byla mozliwosc obserwowania ich pracy przez szybe, nie podobalo im sie to. Do tego, widzialem "jazde testowa" po przegladzie, koles wsiada w samochod, gaz do oporu, ile fabryka dala, wraca, gasi samochod od razu /turbo diesel/, dawno nikomu takiej awantury nie zrobilem. Do tego widok pana mechanika w ASO ktory zamyka drzwi tak jakby chcial silnik od podnoszenia szyb do srodka wrzucic nie sugeruje nic dobrego.

Napisano

> I w ASO potrafią spartolić ale zawsze masz gwarancje i fak-VAT. no i lepsze samopoczucie

do wymiany mialem piaste w przednim kole, w ASO dowiedzialem sie ze czesc =350 PLN, robocizna = 300. W sumie 650 PLN. icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Lekko mnie zatkalo. W serwisie gdzie teraz jezdze okazalo sie ze ta sama czesc wraz z wymiana = 300 PLN. zlosnik.gif

Napisano

ASO czy nie ASO, to sprawa drugorzędna moim zdaniem.

Najistotniejsza jest fachowośc warsztatu i jego dobra renoma, szyld i logo nie ma aż tak dużego znaczenia. Przeglądy od początku robię w ASO ale z drobną sprawą pojechałem do innego polecanego miejsca, gdyż ASO nie chciało bawić się w dłubanie i zaproponowało wymianę całego podzespołu za dużo wyższą kwotę.

Napisano

> ASO czy nie ASO, to sprawa drugorzędna moim zdaniem.

> Najistotniejsza jest fachowośc warsztatu i jego dobra renoma, szyld i logo nie ma aż tak dużego

> znaczenia. Przeglądy od początku robię w ASO ale z drobną sprawą pojechałem do innego

> polecanego miejsca, gdyż ASO nie chciało bawić się w dłubanie i zaproponowało wymianę całego

> podzespołu za dużo wyższą kwotę.

O, to, to...Nie liczy się szyld, tylko ludzie tam pracujący i ich umiejętności.

Napisano

> Koledzy co wy na to:

> Skończyła się gwarancja i miałem samochód serwisować dalej w ASO (wymiany płynów

a bylo kupic graty do przegladu samemu i tylko kupic usluge.

Tak jezdzilem na gwarancji i tak samo robie teraz. Kwoty wychodza podobne jak w warsztatach niezaleznych

Napisano

> Mam pytanie czy w ASO mamy 100% pewność że wszystko zrobią jak należy.

Nie ma takiej pewności, powiem więcej, jest ryzyko, że coś zpartolą, albo coś rozhabrują, np. lepszy olej, który im przywieziesz sobie weźmią, a Tobie wleją coś "zwykłego", albo wymienią akumulator na gorszy itp.

Od znajomego mechanika (zaczynał tam prace i sam był w cieżkim szoku) usłyszałem jak sie wymienia płyn hamulcowy w pewnym ASO: strzykawką stary płyn usuwają ze zbiorniczka i tyle dolewają nowego, tak, żeby widać było, że barwa jest nowa.

Dzieje się tak dlatego, że czasami mechanicy maja płacone na akord - od ilości zrobionych aut, a czas goni.

Ja nigdy nie korzystam z ASO. To co potrafie robie sam, a jak nie potrafie, albo nie mam czasu/narzędzi to jade do zaufanych warsztatów, cieszących się dobrymi opiniami i polecanych na forach.

Ale w tych wydawałoby się zaufanych i sprawdzonych też może zdażyć się, że dadzą "dupy" i jeszcze się wypierają, że to już tak było. Miałem taką sytuacje, że jedną rzecz, naprawili, a inną popsuli.

Generalnie ASO wcale nie równa lepiej, a co najwyżej tak samo dobrze, ale za to napewno drożej.

Napisano

Kie serwisuje w ASO oprócz wymian oleju. Bo mam 50 km w jedną stronę i troche się nie kalkuluje. Reszta jest robiona w ASO Kia w Siedlcach i jestem zadowolony z tego serwisu. claps.gif

Napisano

masz 100% pewności , że mogą spaprać robotę tak samo jak inni

do tego 90% szansy na przeróżne wałki

ogólnie reguły nie ma - szanse masz wszędzie takie same , no może poza wyjątkowo zaufanymi mechanikami/warsztatami , ale o takich trudno i są na wymarciu

Napisano

u mnie robili nawet znacznie więcej niż 100%.

po przeglądzie dostałem karteczkę z czynnościami jakie wykonali podczas przeglądu.

sprawdzili nawet ciśnienie w kole zapasowym którego nie wożę bo mam butlę LPG w tym miejscu grinser006.gif

Napisano

> I w ASO potrafią spartolić ale zawsze masz gwarancje i fak-VAT. no i lepsze samopoczucie

Jaka masz gwarancje w ASO!?

Podam przyklad: skoda octavia 1.9 TDi- wymiana rozrzadu w ASO w Świdniku. Auto wyjechalo z warsztatu na glowna droge i kaput(pelno oleju itp.). Nawet nie przejechalo 1 km. Aso sie nie poczuwa do winy. Od razu oznajmilo, ze jezeli chcemy dochodzic praw to na droge sądową.

Wkoncu po dwoch dniach auto zostalo zabrane z ASO i przetransportowane do mechanika, ktory przelozyl silnik.

Tak sie skonczyla sytuacja z wymiana rozrzadu wink.gif

ps: czlowiek moglby byc modrzejszy zabierajac auto na jazde probna, ale niestety nie był.

Napisano

> u mnie robili nawet znacznie więcej niż 100%.

> po przeglądzie dostałem karteczkę z czynnościami jakie wykonali podczas przeglądu.

> sprawdzili nawet ciśnienie w kole zapasowym którego nie wożę bo mam butlę LPG w tym miejscu

gdzie tak dokładnie robią?

Napisano

> gdzie tak dokładnie robią?

skoro udalo im sie sprawdzic cisnienie w kole, ktorego nie bylo to moze mozna u nich zrobic przeglad telepatycznie - nie ruszajac auta z garazu?

Napisano

> gdzie tak dokładnie robią?

fiat oscar w ostrowi mazowieckiej

przykładają się do roboty skoro jechali 120 km sprawdzić ciśnienie w kole zapasowym grinser006.gif

niestety w warszawie nie trafiłem na dobre ASO więc tam było najtaniej i akurat po drodze żeby przystawić stempelek w książce gwarancyjnej grinser006.gif

Napisano

> Kolego... w takiej sytuacji (jeśli jest prawdziwa) nie ma złudzeń! trzeba dochodzić swoich praw!

> inczej dochodzi się praw z ASO a inaczej z Panem Mietkiem w pseudo warsztacie (i tu myślę

> dyskusji nie będzie) Moje ASO tj. Dukiewicz na 99,9% nie zostawiło by klienta w takiej sytacji

> na lodzie... nie wiem jak inne warsztaty ASO, ale ja jeszcze się nie natknąłem na taki feler.

> Z ASO Fiata na Jubilerskiej w Warszawie... i z ASO Skody na Szosie Lubelskiej jestem od lat

> wielu wielu bardzo zadowolony.

zadowolony pod jakim względem??

co takiego zrobili ekstra że nie musiałeś się wykłócać??

czy jedyne zadowolenie że wymienili ci olej z 1000 zł??

Napisano

> Kolego... w takiej sytuacji (jeśli jest prawdziwa) nie ma złudzeń! trzeba dochodzić swoich praw!

> inczej dochodzi się praw z ASO a inaczej z Panem Mietkiem w pseudo warsztacie (i tu myślę

> dyskusji nie będzie) Moje ASO tj. Dukiewicz na 99,9% nie zostawiło by klienta w takiej sytacji

> na lodzie... nie wiem jak inne warsztaty ASO, ale ja jeszcze się nie natknąłem na taki feler.

> Z ASO Fiata na Jubilerskiej w Warszawie... i z ASO Skody na Szosie Lubelskiej jestem od lat

> wielu wielu bardzo zadowolony.

Wystarczy obejrzec "Turbo Kamera" a sam zobaczysz jakie sa sytuacje z dociekaniem swoich praw w ASO.

Sprawy tak by sie toczyly, ze auta stalo by kilka a nawet kilkanaście miesiecy na parkingu ASO SKODY.

Niestety auto uzytkowane jest codziennie.

Są ludzie, którzy chwala sobie ASO, ale rowniez sa tacy, co przeklinają, bo spotkali sie z podobnymi sytuacjami.

I to byloby tyle na ten temat.

Pozdrawiam

Napisano

>

Mi się skończyła gwarancja w tym roku i nie jadę do ASO.Nawet ostatniego przeglądu przed upływem gwarancji nie robiłem u nich.Za wymianę oleju,filtrów i płynu hamulcowego + popukanie zawieszenia zarządali 950 zł z płynami.Ja to zrobiłem za 300zł w polecanym niezależnym warsztacie -pozatym ASO nie chciało żebym był przy mechaniku a to już ich zdyskwalifikowało nawet bez względu na cenę.

Napisano

A ja tam wole wszystko robić w ASO - Fiat. Wiem że płacę więcej, ale jest jedna zasadnicza rzecz, która w moim przypadku mówi na + dla ASO - mianowicie CZAS. Z miesiąc temu (czwartek wieczorem) padła mi stacyjka i rozrusznik, niestety samochód unieruchomiony. Nie było za ciekawie, biorąc pod uwagę że w następny weekend miałem wyjechać na święta. Zadzwoniłem po lawete i zawieźliśmy autko na mój "zaufany" serwis ASO. Była to godzina mniej więcej 20:00, stróż nas wpuścił i zostawiliśmy je na parkingu ASO. W piątek rano dzwoniłem do ASO co tam się z autem stało. O godzinie ok 9:00 ludziska już się za to zabrali, żeby mi mogli taką ekspertyzę przedstawić. O ok godzinie 13:00 wiedziałem już wszystko co się stało i ile mnie to będzie kosztować. Trochę dużo, nie powiem, w szukajkach allegro znalazłem podobne części no i wyszło by trochę taniej (jakieś 70 - 80 % ceny ASO), nie jest to jakaś duża różnica przy czym ceny ASO - to części oryginalne a na allegro to nikt nie wie. Idąc dalej, kryzys z kasą to myślę że może faktycznie zrezygnować z naprawy przez ASO a oddać do warsztatu. Obdzwoniłem z 15 warsztatów w swoim mieście i miastach ościennych - termin wykonania - za dwa, trzy tygodnie mogą się za to wziąść. Wszędzie to samo, że mają natłok klientów, że nie wyrabiają z czasem, święta za niedługo itp itd. .... a w ASO ?? w poniedziałek autko do odbioru.

Cenowo wyszedłem ok 20 - 25% więcej niż u mietka w warsztacie.

Napisano

> Mi się skończyła gwarancja w tym roku i nie jadę do ASO.Nawet ostatniego przeglądu przed upływem

> gwarancji nie robiłem u nich.Za wymianę oleju,filtrów i płynu hamulcowego + popukanie

> zawieszenia zarządali 950 zł z płynami.Ja to zrobiłem za 300zł w polecanym niezależnym

> warsztacie -pozatym ASO nie chciało żebym był przy mechaniku a to już ich zdyskwalifikowało

> nawet bez względu na cenę.

Kolego jest zasadnicza różnica pomiędzy jeżdżeniem do ASO na przeglądy, a jeżdżeniem w celu naprawy.

Osobiście również bym nie pojechał na wymianę oleju, filtrów i płynów za 950zł, bo to już grube przegięcie.

Ale w sytuacji, gdy masz poważną usterkę w samochodzie i do wyboru 1) Mietek za 500 2) ASO za 700, to weź pod uwagę, że jak Mietek spieprzy robotę, to będziesz tak czy siak musiał to zrobić w ASO. Będziesz stratny podwójnie.

Generalnie jest tak, że było nie było ASO danej marki specjalizuje się w danej marce i jej modelach. Wyobrażasz sobie pana Mietka, co to zna się na wszystkim co jeździ?

Oczywiście są wspólne mianowniki, typu klocki, olej, filtry ale juz dla przykładu zawieszenie hydropneumatyczne albo elektroniczny hamulec ręczny niekoniecznie...

Napisano

Ale w sytuacji, gdy masz poważną usterkę w samochodzie i do wyboru 1) Mietek za 500 2) ASO za 700,

to weź pod uwagę, że jak Mietek spieprzy robotę, to będziesz tak czy siak musiał to zrobić w

ASO. Będziesz stratny podwójnie.

Generalnie jest tak, że było nie było ASO danej marki specjalizuje się w danej marce i jej

modelach. Wyobrażasz sobie pana Mietka, co to zna się na wszystkim co jeździ?

Oczywiście są wspólne mianowniki, typu klocki, olej, filtry ale juz dla przykładu zawieszenie

hydropneumatyczne albo elektroniczny hamulec ręczny niekoniecznie...

sa tez "Mietki" co wczesniej pracowali w ASO i pootwierali swoje warsztaty specjalizujac sie w danej marce - takich "Mietkow" polecam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.