Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kompresja

Featured Replies

Napisano

ciśnienie sprężania mierzone na zimnym silniku wynoszące 9bar przy stopniu sprężania 9,5:1

wydaje mi się ze mało hmm.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdz w manualu

najnizsza odczytana nie moze byc mniejsza niz 70% najwiekszej i nie mniejsza niz 689 kPa

6atm w silniku? icon_rolleyes.gif to kaplica totalna

Napisano

> 6atm w silniku? to kaplica totalna

Po pierwsze 6.8, nie 6, a przy takim ciśnieniu, o ile będzie wyrównane na wszystkich cylindrach, to sinik jeszcze pracuje przyzwoicie i odpala w największe mrozy. to nie diesel

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze 6,8, nie 6, a przy takim ciśnieniu, o ile będzie wyrównane na wszystkich cylindrach,

> to sinik jeszcze pracuje przyzwoicie i odpala w największe mrozy. to nie diesel

6.8bar przyzwoicie icon_rolleyes.gif

Napisano

> 6.8bar przyzwoicie

tak, przy takim ciśnieniu, o ile jest w miarę równo na wszystkich garach, sinik pracuje równo, dobrze odpala, z moca jeszcze nie ma tragedii. Może być trochę głośniejszy i nie trzymać norm emisji spalin. tyle

Jeździć się w każdym razie jeszcze da.

Napisano

> ciśnienie sprężania mierzone na zimnym silniku wynoszące 9bar przy stopniu sprężania 9,5:1

> wydaje mi się ze mało

stopień sprężania jest stałą wartością dla danego silnika, zaś ciśnienie sprężania na poziomie 9 bar, gdy - jak piszesz - minimalne może być 7 bar to być może nie powód do dumy, ale wartość powyżej minimum do zaakceptowania 30.GIF

Napisano

> ciśnienie sprężania mierzone na zimnym silniku wynoszące 9bar przy stopniu sprężania 9,5:1

> wydaje mi się ze mało

No troche malo. A stopien sprezania nie ma nic do cisnienia sprezania.

Napisano
  • Autor

> No troche malo. A stopien sprezania nie ma nic do cisnienia sprezania.

znalazłem z jakiegoś silnika toyoty

8.5:1 - ciśnienie seria 11 atm, minimalne dopuszczalne 9 atm

10.0:1 - ciśnienie seria 13 atm, minimalne dopuszczalne 11 atm

widać że jednak ma jakieś znaczenie

Napisano

> wydaje mi się ze mało

O jaki silnik Ci idzie?

Moim zdaniem pora podwijac rekawy i brac sie za rozbiorke uzbroj_zlo.gif

Napisano

> O jaki silnik Ci idzie?

> Moim zdaniem pora podwijac rekawy i brac sie za rozbiorke

Zakładając, że pracuje jeszcze ok (a tego jestem prawie pewien), to zadam jedno istotne pytanie: PO CO?

Napisano
  • Autor

> O jaki silnik Ci idzie?

> Moim zdaniem pora podwijac rekawy i brac sie za rozbiorke

nie moje auto

ale silnik nie idzie bo nie pali zlosnik.gif

a jak szedł to słabo

Napisano

> Po pierwsze 6,8, nie 6, a przy takim ciśnieniu, o ile będzie wyrównane na wszystkich cylindrach,

> to sinik jeszcze pracuje przyzwoicie i odpala w największe mrozy. to nie diesel

Silnik majacy 6 albo 8 atmpracuje wedlug Ciebie przyzwoicie?! yikes.gif

Napisano

> Zakładając, że pracuje jeszcze ok (a tego jestem prawie pewien), to zadam jedno istotne pytanie: PO

> CO?

Raczej na pewno nie pracuje ok. Jesli to silnik wolnossacy to cisnienie sprezania na poziomie 8atm to znak, ze cos sie wysralo. Jak tkos to ladnie ujal: stan agonalny.

Napisano

> nie moje auto

> ale silnik nie idzie bo nie pali

> a jak szedł to słabo

Brzmi i wyglada tak samo jak u mnie po tym jak poplynal jeden tlok. Przy okazji wykruszyly sie polki na tloku i popekaly pierscienie.

Moze juz zaczac sekcje zwlok...

Napisano
  • Autor

> Brzmi i wyglada tak samo jak u mnie po tym jak poplynal jeden tlok. Przy okazji wykruszyly sie

> polki na tloku i popekaly pierscienie.

> Moze juz zaczac sekcje zwlok...

w poniedziałek sekcja zwłok

Napisano

wstępnie jak liczyłem koszta części do "uczciwego" zrobienia silnika w tym aucie to same części ok. 1600 złoty /dużo podbija fakt, że jest to 16V/- do tego dolicz koszty obróbki wału, bloku i glowicy. Jeżeli masz pojęcie co i jak zrobić to cudza robocizna odpada

Napisano

> Silnik majacy 6 albo 8 atmpracuje wedlug Ciebie przyzwoicie?!

Silnik mający ~7 atm na każdym tłoku pracuje jeszcze przyzwoicie.

Wiem, bo jeździłem kilkoma autami z mocno zużytymi silnikami, np ostatnio meganą

ze sprężaniem 7,8,3,3 i nie było źle, poza tym, że lekko słaba i lubiła zakopcić.

Owa megana już jak ją kupiłem 5 lat temu (ok 100kkm w tym czasie zrobiłem) miała niezbyt dobre sprężanie, bo w okolicach 9bar (zamiast fabrycznych 13,5).

I przez owe 5 lat i 100kkm w silniku nic się nie zepsuło, nawet upg, pracowął cały czas równo, dobrze odpalal od strzała, nawet nie palił oleju, dopiero po lekkim przegrzaniu około rok temu wzrósł mu apetyt na oliwe. Jestem niemal pewien, że gdybym go nie przegrzał, jeszcze pojeździłby kolejne dzesiątki kkm bez remontu.

Co do filmiku.

Jeśli na każdym garze jest po 9 bar, to z pewnością ten kłopot z odpalaniem nie wynika z ciśnienia, tylko z niesprawności układ zapłonowego albo paliwowego. Jestem 100% pewien.

Napisano

> wydaje mi się ze mało

Na zimno to możesz zrobić sernik. Ciśnienie sprężania mierzy się na silniku ciepłym, zaraz po pracy - póki jeszcze olej jest na swoim miejscu.

Przecież silnik nie pracuje na zimno.

Na zimno mierzymy tylko jak na gorąco jest OK i samochód kiepsko odpala na zimno.

Ja kiedyś mierzyłem na zimno i na 3 garach miałem 11 a na jednym - 6. A na ciepłym na wszystkich było 12.

Tyle, że po około 5 kkm poszła UPG na tym cylindrze, gdzie było mało na zimnym. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Na zimno to możesz zrobić sernik. Ciśnienie sprężania mierzy się na silniku ciepłym, zaraz po pracy

> - póki jeszcze olej jest na swoim miejscu.

> Przecież silnik nie pracuje na zimno.

> Na zimno mierzymy tylko jak na gorąco jest OK i samochód kiepsko odpala na zimno.

> Ja kiedyś mierzyłem na zimno i na 3 garach miałem 11 a na jednym - 6. A na ciepłym na wszystkich

> było 12.

> Tyle, że po około 5 kkm poszła UPG na tym cylindrze, gdzie było mało na zimnym.

w tym problem, ze silnika nie da się rozgrzać bo nie chce zapalić grinser006.gif

jakby się dało to pomiar by poszedł na ciepłym przecież

Napisano

> Na zimno to możesz zrobić sernik. Ciśnienie sprężania mierzy się na silniku ciepłym, zaraz po pracy

> - póki jeszcze olej jest na swoim miejscu.

Ale z bardzo dużą dozą prawdopodobieństwa mozna przyjąć, ze na ciepłym będzie wyższe ciśnienie niż na zimnym, a wiec jeszcze lepiej niż się teraz wydaje

Napisano

Średnio, ale napisz czy równo.

U mnie seryjnie 9.5 chyba, w realu na każdym równo po 14 grinser006.gif

Napisano

> wstępnie jak liczyłem koszta części do "uczciwego" zrobienia silnika w tym aucie to same części ok.

> 1600 złoty /dużo podbija fakt, że jest to 16V/- do tego dolicz koszty obróbki wału, bloku i

> glowicy. Jeżeli masz pojęcie co i jak zrobić to cudza robocizna odpada

Cos Ci tanio wyszedl ten remont.

Jak doszedles do takiej kwoty?

Tyle to trezeba wydac na czesci do uczciwego remontu glowicy. icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

spadłem z krzesła pad.gif

silnik pali normalnie po zmasowaniu silnika z karoserią rotfl.gif

na to wychodzi, że masa spadła gdzieś z silnika

Napisano

> spadłem z krzesła

> silnik pali normalnie po zmasowaniu silnika z karoserią

> na to wychodzi, że masa spadła gdzieś z silnika

Mówiłem, że wina tkwi gdzieś w układzie zapłonowym lub paliwowym.

Powtarzam jeszcze raz dla potomnych: 9 bar to jeszcze dobre cisnienie. A tym bardziej, gdy było mierzone na zimnym silniku.

PS

A już Cię "znawcy" straszyli stanem agonalnym i koniecznoscią kosztowngo remontu silnika sick.gif

Rozebrac zdążysz zawsze. Najpierw trza wyeliminowac inne, łatwiejsze do sprawdzenia przyczyny idea.gif

Napisano

> Mówiłem, że wina tkwi gdzieś w układzie zapłonowym lub paliwowym.

> Powtarzam jeszcze raz dla potomnych: 9 bar to jeszcze dobre cisnienie. A tym bardziej, gdy było

> mierzone na zimnym silniku.

Imho jak moj TC mial 9bar to jezdzilo sie nim jakby 3/4 koni paslo sie na przydroznych lakach. Po tym jak cisnienie sprezania wrocilo do 14 bar moc wrocila uzbroj_zlo.gif

Tyle, ze 2tys km pozniej 3 tloki poplynely jak gowno po muszli rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Mówiłem, że wina tkwi gdzieś w układzie zapłonowym lub paliwowym.

> Powtarzam jeszcze raz dla potomnych: 9 bar to jeszcze dobre cisnienie. A tym bardziej, gdy było

> mierzone na zimnym silniku.

> PS

> A już Cię "znawcy" straszyli stanem agonalnym i koniecznoscią kosztowngo remontu silnika

> Rozebrac zdążysz zawsze. Najpierw trza wyeliminowac inne, łatwiejsze do sprawdzenia przyczyny

auto po zmasowaniu popracowało trochę i zebrał się ładny majonez pod korkiem oleju zlosnik.gif

Napisano

> auto po zmasowaniu popracowało trochę i zebrał się ładny majonez pod korkiem oleju

Maras, cholera, obaj wiemy, ze 9 bar to zdychajacy silnik. Nie gra roli czy to T czy N/A. Rozbierajcie drania biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Maras, cholera, obaj wiemy, ze 9 bar to zdychajacy silnik. Nie gra roli czy to T czy N/A.

> Rozbierajcie drania

bedzie rozbierany ale chociaz niech jedzie sam a nie na holu

zreszta takie dziwne rzeczy się dzieją w tym lanosie, że magika by trzeba było

jeśli wysrało się coś poza upg to pójdzie swap bo z tego 1.5 nic dobrego nie będzie biglaugh.gif

Napisano

> auto po zmasowaniu popracowało trochę i zebrał się ładny majonez pod korkiem oleju

no i?

A płynu ubyło?

węże twarde?

jest duże cisnienie w układzie chłodzenia?

ps

jak masz silnik rozgrzany i miernik przy sobie, to zmierz ciśnienie spreżania teraz.

Jestem niemal pewien, ze będzie pewnie koło kilkunastu bar, a napewno powyżej 10.

A z resztą Twoja sprawa. Masz nadmiar kasy i chęci, to rozbieraj hehe.gif

Napisano
  • Autor

> no i?

> A płynu ubyło?

> węże twarde?

> jest duże cisnienie w układzie chłodzenia?

> ps

> jak masz silnik rozgrzany i miernik przy sobie, to zmierz ciśnienie spreżania teraz.

> Jestem niemal pewien, ze będzie pewnie koło kilkunastu bar, a napewno powyżej 10.

> A z resztą Twoja sprawa. Masz nadmiar kasy i chęci, to rozbieraj

ile mam napisać razy, że to nie mój silnik?

Napisano

> Cos Ci tanio wyszedl ten remont.

> Jak doszedles do takiej kwoty?

> Tyle to trezeba wydac na czesci do uczciwego remontu glowicy.

wcale nie tak tanio, nie policzyłem kosztów obróbki głowicy wału oraz bloku, tylko samych części, swojej robocizny przy składaniu nie jestem w stanie wyliczyć.

prowadnica zaworu 6 zł x 16

popychacz hydrauliczny 49 zł x 16

uszczelka głwicy 55 zł

uszczelki kolektorów ok 40 zeta

uszczelka pokrywy zaworów 32 zeta.

Nie liczyłem wymiany zaworów wink.gif

reszta to koszty tłoków, sworzni, panewek i pierścieni.

Napisano

> znalazłem z jakiegoś silnika toyoty

> 8.5:1 - ciśnienie seria 11 atm, minimalne dopuszczalne 9 atm

> 10.0:1 - ciśnienie seria 13 atm, minimalne dopuszczalne 11 atm

> widać że jednak ma jakieś znaczenie

Ale stopien sprezania jest staly i pozostaje niezmieniony nawet gdy kompresja spadnie. W tym sensie nie ma znaczenia.

Napisano
  • Autor

> Ale stopien sprezania jest staly i pozostaje niezmieniony nawet gdy kompresja spadnie. W tym sensie

> nie ma znaczenia.

wiem, wiem ok.gif

Napisano

Przed rozebraniem wypadało by zrobić pomiar ciśnienia na ciepłym silniku, oraz próbę olejową. Może tylko padły regulatory zaworów. Przy niedomkniętych, bądź za mało otwierających się zaworach również się cyrki dzieją.

Napisano
  • Autor

> i co, rozbieraliscie czy zaniechaliscie?

przyczyną tego że zgasł było ścięcie klina na kole od wału + uszkodzona nuta w kole pasowym

koło przestawiło się i iskra nie była w tym momencie co trzeba, co dziwne zaskoczyło koło z powrotem na swoje miejsce

do tego krzywa głowica i masło pod korkiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.