Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pęknięty wałek w silniku bezkolizyjnym - jakie rokowania?

Featured Replies

Napisano

Siema.

Pacjent: astra F, silnik 1.6 8v (X16SZR). Z powszechnych opinii wynika, że jest to silnik bezkolizyjny.

Pękł wałek rozrządu na czerwonym świetle. Auto sprowadzone do warsztatu - diagnoza mechanika - kilka tys. pln (naprawa). Podobno dodatkowo brak kompresji na wszystkich cylindrach. Wg w/w mechanika nie istnieje coś takiego jak bezkolizyjność icon_eek.gif

Zakupiłem używany wałek (wraz z obudową). Rozebrałem co się da z wyjęciem głowicy włącznie celem sprawdzenia powierzchni tłoków/zaworów. Wszystko czyste, brak śladów kontaktu obu powierzchni.

Wczoraj złożyłem kadłub silnika do kupy - przy okazji nowa uszczelka głowicy i kolektorów + ręczne wygładzanie powierzchni.

Zostało ponowne ustawienie rozrządu i założenie paska (kompletny rozrząd wymieniany ok 10tys km temu).

Jakie obstawiacie prawdopodobieństwo odpalenia? hmm.gif

Zastanawia mnie kwestia braku kompresji - aczkolwiek może to tylko argument człowieka który liczył, na konkretny zarobek.

PS. Fotki głowicy i nowej obudowy wałka

http://img413.imageshack.us/gal.php?g=pict0012p.jpg

Napisano

Powinno wszystko być ok.

Pękł mi kiedyś pasek rozrządu w ładzie 1300 , tam silnik był bezkolizyjny.

Po wymianie paska na nowy , wszystko działało ja należy.

Napisano

> Ale jak ktoś sprawdzał kompresję przy zerwanym pasku rorządu ?

tez mnie to zastanawia zeby.GIF Podejrzewam, że to takie medialne zagranie, coby więcej kasiory wydębić.

Napisano
  • Autor

> Ale jak ktoś sprawdzał kompresję przy zerwanym pasku rorządu ?

Pęknięty wałek i zerwany pasek nie muszą iść w parze. Pasek nie jest uszkodzony. Nie spadł itp. Wałek pękł w połowie. Ale rozumowanie chyba słuszne. W końcu kompresję sprawdza się chyba kręcąc wałem i pobierając dane z otworów świecy. Tylko co z tego jak np. połowa zaworów może np. być stale w pozycji półotwartej spineyes.gif

Napisano

diagnoza mechanika -

> kilka tys. pln (naprawa)

Pojechales do ASO ? Jeżeli nie to jak najszybciej zmien mechanika bo 1.6 8v w astrze F to c16nz albo jakis potomek tego silnika - za 1000 mozna dostac taki silnik z osprzetem i skrzynia ok.gif

Napisano

No jak rozebrałeś i nie ma sladów kontaktu, to jeśli wszystko dobrze złożysz to na 100% odpali - dla spokojności sprawdź szczelność zaworów naftą i będzie OK.

Napisano
  • Autor

> diagnoza mechanika -

> Pojechales do ASO ? Jeżeli nie to jak najszybciej zmien mechanika bo 1.6 8v w astrze F to c16nz

> albo jakis potomek tego silnika - za 1000 mozna dostac taki silnik z osprzetem i skrzynia

Daleko temu warsztatowi do ASO - no, może oprócz cennika. To, że używany silnik można kupić tanio to zupełnie inna bajka.

Napisano

ja bym oddal glowice do zabielenia w zakladzie ok.gif

Napisano

jeżeli ten typ silnika jest faktycznie bezkolizyjny (a są takowe więc zmień mechanika bo albo się nie zna albo jest naciągaczem) i poskładasz wsio poprawnie to powinien odpalić od strzała ok.gif

Napisano

To dosc powszechna choroba tych silników.

Który rocznik? Bylo juz kilka przypadków pekniecia walków, one sa robione z jakiegos podlego kruchego przehartowanego materialu.

Mechanik robi cie w balona. Zakładaj nowy wałek i ciesz sie wiosną.

Przenies watek na kącik astry, tam kilka osob wymienialo popekane walki.

Niepotrzebne zrzucales glowice.

Napisano
  • Autor

> To dosc powszechna choroba tych silników.

> Który rocznik? Bylo juz kilka przypadków pekniecia walków, one sa robione z jakiegos podlego kruchego przehartowanego materialu.

Rocznik 1996, faktycznie krawędzie pęknięcia pokazują, że nie jest to lity metal tylko jakaś mieszanka.

> Mechanik robi cie w balona. Zakładaj nowy wałek i ciesz sie wiosną.

> Przenies watek na kącik astry, tam kilka osob wymienialo popekane walki.

> Niepotrzebne zrzucales glowice.

Tak jak mówiłem, głowicę zdejmowałem czysto profilaktycznie, m.in. żeby sprawdzić czy nie ma tam jakichś kawałków metalu itp.

Napisano

> Jakie obstawiacie prawdopodobieństwo odpalenia?

Jeżeli poskładałeś dobrze to na 100% odpali. Miałem Kadetta z C16NZ i zerwało zęby na pasku przy 110 km/h. Byłem wtedy w trasie 200 km od domu, na poboczu drogi stałem na awaryjnych i przy pomocy klucza nasadowego od kół 17mm odkręciłem śrubę na wale zapierając klucz o wahacz i włączając na krótko rozrusznik grinser006.gif . Podjechałem okazją do jakiegoś miasta, kupiłem nowy pasek, wymieniłem i jazda.

Napisano

> Rocznik 1996, faktycznie krawędzie pęknięcia pokazują, że nie jest to lity metal tylko jakaś

> mieszanka.

To, że na przełomie widzisz różne powierzchnie świadczy albo o tym, że wałek jest hartowany powierzchniowo a i ma inną strukturę na powierzchni a inną rdzenia (nie jestem pewien czy takie walki hartuje się powierzchniowo czy na wskroś) albo, że złom jest częściowo zmęczeniowy a częściowo doraźny.

Natomiast stal jest albo roztworem stałym lub mieszanina roztworów stałych z pierwiastkami lub związkami i w każdym przypadku jest lita.

Napisano

> Tak jak mówiłem, głowicę zdejmowałem czysto profilaktycznie, m.in. żeby sprawdzić czy nie ma tam

> jakichś kawałków metalu itp.

Teraz zeby to dobrze naprawic potrzebujesz:

Lekko splanowac glowice

Dac nowa uszczelke,

Dac nowe sruby glowicy

Kupic sobie klucz dynamometryczny.

Mozna przykrecic na staer sruby na oko bez planowania. Recepta na szybko wydmuchana UPG.

Zdjecie glowicy w praktyce oznacza jej generalny remont z wymiana uszczelniaczy, prowadnic, docieraniem zaworów. Nie ma sensu tego skladac na kolanie. Chyba, zeby po to by pchnac samochód komu innemu. I miec wyrzuty sumienia. (dla tych co je miewają)

Napisano

Niech mnie ktoś uświadomi - jakim cudem może się ukręcić walek rozrzadu? Jakaś wada materiału? Efekt ingerencji w silnik - ogranicznik obrotów? Zatarty zawor?

Napisano

> Siema.

> Pacjent: astra F, silnik 1.6 8v (X16SZR). Z powszechnych opinii wynika, że jest to silnik

> bezkolizyjny.

> Pękł wałek rozrządu na czerwonym świetle.

Nie wiem, nie znam się za bardzo, ale jak pękł na czerwonym świetle, to chyba będzie silnik do wymiany :-(

Napisano

> Niech mnie ktoś uświadomi - jakim cudem może się ukręcić walek rozrzadu? Jakaś wada materiału?

> Efekt ingerencji w silnik - ogranicznik obrotów? Zatarty zawor?

wada materiału

w załączniku troszkę poważniejszy " wałek " i też pęknięty

283643578-zawal002.jpg

post-30518-14352507543005_thumb.jpg

Napisano

> Niech mnie ktoś uświadomi - jakim cudem może się ukręcić walek rozrzadu?

W tych silnikach walki sie nie ukrecaja. One pekaja na skutek zmeczenia kiepskiego materialu. Nie pierwszy to przypadek w tych silnikach i nei ostatni. Waly korbowe w nich tez pekaja.

Opel, od co.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.