Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubywa płynu chłodniczego

Featured Replies

Napisano

Auto Thalia 1.4 8V

1. ubywa płynu chłodniczego w zbiorniku wyrównawczym, trzeba dolać ok litr na dwa miesiące.

2. auto nie dymi na biało z wydechu, silnik pracuje poprawnie

3. w zbiorniczku wyrównawczym nie zauważyłem żadnych tłustych plam

4. nie zauważyłem majonezu pod korkiem oleju

5. podczas jazdy słychać jakby przelewanie sie płynu wydobywające sie z przodu auta czy spod deski

6. sucho po obu stronach w nogach przy tunelu środkowym, wiec domyślam sie, ze nagrzewnica nie cieknie.

Jakies inne pomysły? Czy ubywanie płynu ok 1 litra na 2 miesiace to duzo? Czy moze być walnięta uszczelka pod głowica w tak nieznacznym stopniu, że płynu znika niewiele i bardzo powoli?

Prosze nie przenosić na francuzy.

Napisano

> Auto Thalia 1.4 8V

> 1. ubywa płynu chłodniczego w zbiorniku wyrównawczym, trzeba dolać ok litr na dwa miesiące.

> 2. auto nie dymi na biało z wydechu, silnik pracuje poprawnie

> 3. w zbiorniczku wyrównawczym nie zauważyłem żadnych tłustych plam

> 4. nie zauważyłem majonezu pod korkiem oleju

> 5. podczas jazdy słychać jakby przelewanie sie płynu wydobywające sie z przodu auta czy spod deski

> 6. sucho po obu stronach w nogach przy tunelu środkowym, wiec domyślam sie, ze nagrzewnica nie

> cieknie.

> Jakies inne pomysły? Czy ubywanie płynu ok 1 litra na 2 miesiace to duzo? Czy moze być walnięta

> uszczelka pod głowica w tak nieznacznym stopniu, że płynu znika niewiele i bardzo powoli?

> Prosze nie przenosić na francuzy.

węże puchną? spaliny pachną na słodko/ostro?

Napisano
  • Autor

> węże puchną?

nie było jeszcze macanki, mają puchnać przy dodawaniu gazu?

> spaliny pachną na słodko/ostro?

dziś spróbuje zaciągnac w nozdrza

Napisano

> nie było jeszcze macanki, mają puchnać przy dodawaniu gazu?

> dziś spróbuje zaciągnac w nozdrza

nie powinny puchnąć... to by znaczylo ze cos jest nie halo...

powąchaj wydech smile.gif to ze nie dymi na bialo to ok, ale nie znaczy ze nie pali plynu... nie dolewasz duzo, czyli problem moze sie dopiero rozkrecac smile.gif piszesz ze tlustych plam nie ma... a rdzawy nalot/kolor?

Napisano

To zalezy ile sie przejezdza przez 2 miesiace.

Ale jakos duzo nie ubywa...

Rozumiem, ze plam nie ma jak stoi?

Mozliwe, ze cieknie tylko pod cisnieniem i np kapie od razu na wydech i odparowuje.

Mysle, ze najlepiej to dobrze rozgrzac i obserwowac na odpalonym silniku czy gdzies nie scieka lub nie syczy...

Co do przelewania sie w srodku, to u ojca w Megane tez byl taki odglos z nagrzewnicy, ale nic zlego sie nie dzialo.

Pzdr,

Maciej

Napisano

Sprawdz dywaniki pod konsolą, może z nagrzewnicy ucieka. Powino być czuć w kabinie chemiczny zapach. U mnie był to na tyle maly wyciek że nic nie zamokło jedynie po śladach wyparownego płynu się zorientowałem.

Napisano

Odpowietrzyć porządnie układ grinser006.gif

Miałem podobnie, trzeba było co chwila dolewać bo cholernie szybko spadało poniżej minimum. Już się przestraszyłem, że UPG ale przy okazji wymiany termostatu, zalaniu nowego płynu i całodniowym odpowietrzaniu problem zniknął grinser006.gif I tak od grudnia ile było wlane tyle jest wink.gif

Napisano

> Odpowietrzyć porządnie układ

> Miałem podobnie, trzeba było co chwila dolewać bo cholernie szybko spadało poniżej minimum.

To gdzie Ci się ten płyn podziewał hmm.gif skoro dolewałeś i cały czas brakowało niewiem.gif

Napisano

> Czy ubywanie płynu ok 1 litra na 2 miesiace to duzo?

Znika cały czas?

U mnie w okresie zimowym też sporo dolewam płynu, z nastaniem wiosny problem znika. Przypuszczam,że w niskich temp. są nieszczelności - ale nigdzie nie widać plam,wycieków.

Napisano

U mnie kiedys w poprzednim aucie ubywalo na poczatku ok. Litra na miesiac , a potem juz juz co 2 tygodnie musialem z litr dolac , a moze i wiecej . Wszyscy obstawiali UPG i to tez uczynilem koszt ok 800 zl z gratami . Usterka okazal sie jednak maly kapsel w bloku silnika ( tzw. BROK ), ktory ze starosci troszke skorodowal i mial malutki otworek przez ktory ubywalo plynu , ale tylko pod cisnieniem , ubywalo go w takich ilosciach ze nigdzie nie bylo plam , zaciekow itp rzeczy .

Sam Brok kosztowal mnie chyba z 10 zl - robota sporo wiecej.

Napisano

> U mnie kiedys w poprzednim aucie ubywalo na poczatku ok. Litra na miesiac , a potem juz juz co 2

> tygodnie musialem z litr dolac , a moze i wiecej . Wszyscy obstawiali UPG i to tez uczynilem

> koszt ok 800 zl z gratami . Usterka okazal sie jednak maly kapsel w bloku silnika ( tzw. BROK

> ), ktory ze starosci troszke skorodowal i mial malutki otworek przez ktory ubywalo plynu ,

> ale tylko pod cisnieniem , ubywalo go w takich ilosciach ze nigdzie nie bylo plam , zaciekow

> itp rzeczy .

> Sam Brok kosztowal mnie chyba z 10 zl - robota sporo wiecej.

Taki brok kiedyś wapadł z silnika Żuka w trasie - u chłopa na wsi dorobiliśmy go, zatkliśmy otwór w bloku silnika, zalali wodą i pojechaliśmy dalej zlosnik.gif

Napisano

> To gdzie Ci się ten płyn podziewał skoro dolewałeś i cały czas brakowało

Stawiam, że zajmował miejsce powietrza stopniowo je wypychając.

Napisano

> Sprawdz dywaniki pod konsolą, może z nagrzewnicy ucieka. Powino być czuć w kabinie chemiczny

> zapach. U mnie był to na tyle maly wyciek że nic nie zamokło jedynie po śladach wyparownego

> płynu się zorientowałem.

nie strasz, bo ja czasami też czuje taki chemiczny zapach, najbardziej jak jest chłodno i wilgotno i w przeciągu 1.5 roku dolałem 0.7 l płynu.

Napisano

> Stawiam, że zajmował miejsce powietrza stopniowo je wypychając.

Napisałeś to tak-"trzeba było co chwila dolewać bo cholernie szybko spadało poniżej minimum"-jakby układ chłodzenia miał w Twoim aucie nie wiadomo jaką pojemność wink.gif

Napisano

na moje to jest gdzieś nieszczelność w wężach/krućcach przez którą się powoli sączy i przy okazji przez ów nieszczelność układ się zapowietrza, stąd bulgotanie.

EDIT: w kolegi samochodzie prawie identyczne objawy były jak pompa wody padała. Układ tracił płyn, zapowietrzał się. Prawie identyczne, bo można było zaobserwować nieco mocniejsze nagrzewanie się na wskaźniku.

Napisano

> Auto Thalia 1.4 8V

Miałem taki sam problem w tym aucie, ten sam silnik, zagazowany, też uciekał płyn z czasem litr na tydzień, dodatkowo po nagrzaniu chciało mi rozsadzić zbiornik...

Dałem do mechanika, odpowietrzył układ niewiele pomogło, następnie wziął się za rozbieranie układu okazalo się że wężyk do parownika z tego co pamiętam był delikatnie pęknięty stąd ubytek.

Posprawdzaj wszystki opaski na wężach jak i same węze wink.gif

Napisano
  • Autor

auto dziś poszło do mechanika w innej sprawie, ma sprawdzić też problem znikającego płynu. Z wstępnej rozmowy z mechanikiem wyszło, ze dzwięk przelewania sie w tych autach to norma. Nie jest to dla mnie jednak żadne uzasadnienie.

Napisano

> auto dziś poszło do mechanika w innej sprawie, ma sprawdzić też problem znikającego płynu. Z

> wstępnej rozmowy z mechanikiem wyszło, ze dzwięk przelewania sie w tych autach to norma. Nie

> jest to dla mnie jednak żadne uzasadnienie.

w żadnym samochodzie nie jest to normą i nie słuchaj bzdur mechanika, który brak koncepcji na naprawę pokrywa hasłem TTTM.

Napisano

> auto dziś poszło do mechanika w innej sprawie, ma sprawdzić też problem znikającego płynu. Z

> wstępnej rozmowy z mechanikiem wyszło, ze dzwięk przelewania sie w tych autach to norma. Nie

Nie ma za dużego ciśnienia w okładzie chłodzenia?

Nie bąbelkuje podczas odkręcania korka na zbiorniku wyrównawczym?

Nie ma osadu na powierzchni płynu chłodzącego?

Napisano

Mechanik opowiada bzdury.

Dźwięk przelewania który słyszysz dochodzi z nagrzewnicy ponieważ jest ona zapowietrzona. Odpowietrz nagrzewnicę i układ a przelewanie się skończy.

Napisano
  • Autor

ciekło z pompy wody, poprzedni własciciel niiby wymieniał rozrząd ale kwitu na to zadnego nie było. Po rozebraniu okazało sie ze z pewnością nie wymieniał pompy wody. Została wymieniona + nowy pasek rozrządu i napinacz dla świetego spokoju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.