Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najgorsze samochody w USA wg. Forbes

Featured Replies

Napisano

0407_broken-worst-car_390x220.jpg

http://www.forbes.com/2010/04/07/worst-made-cars-lifestyle-vehicles-gm-ford-chrysler.html

- Cadillac Escalade

- Chevrolet Aveo (w PL chyba tez wystepuje?)

- Chevrolet Colorado

- Dodge Nitro (o ile sie nie myle to sprzedaja to nieszczescie na kolkach w Polsce?)

- Ford F-250

- GMC Canyon

- Jeep Wrangler

Napisano

a jakie najgorsze samochody w Paragwaju? Gdybyś mógł sie zorientować

Napisano

> a jakie najgorsze samochody w Paragwaju? Gdybyś mógł sie zorientować

Jeszcze w Ugandzie, jakby to nie stanowiło problemu.

Napisano

> Jeszcze w Ugandzie, jakby to nie stanowiło problemu.

A to Paragwaj i Uganda są tak ważnymi w świecie państwami oraz dla polskiej emigracji?

Napisano

> A to Paragwaj i Uganda są tak ważnymi w świecie państwami oraz dla polskiej emigracji?

Wiemy gdzie Marek żyje - ok

Często podsyła jakieś informacje (jak dla mnie i pewnie jeszcze wielu innych) kompletnie nieistotne i bez znaczenia dla nas czy dla Europy, które mają zwiazek tylko z rynkiem USA. Rozumiem, ze podawałby informacje, które mają wpływ na rynek europejski typu Auta X produkowane w Hiszpani nagminnie psują sie w USA.

Ale informacja o tym jakie auta (czysto amerykańskie) głównie sprzedawane i użytkowane w USA są uważane w USA za awaryjne jest tak samo ważna jak inna informacja dotycząca wewnętrznego rynku np Chin.

Napisano

> http://www.forbes.com/2010/04/07/worst-made-cars-lifestyle-vehicles-gm-ford-chrysler.html

> - Cadillac Escalade

> - Chevrolet Aveo (w PL chyba tez wystepuje?)

> - Chevrolet Colorado

> - Dodge Nitro (o ile sie nie myle to sprzedaja to nieszczescie na kolkach w Polsce?)

> - Ford F-250

> - GMC Canyon

> - Jeep Wrangler

Hehe - nieźle.

Jak w zeszym roku na dobre zaczynał się kryzys, to rozmawiałem z szefem (amerykanin w US). Powiedział mi jasno, że amerykanie odwracają się od amerykańskich samochodów ze względu na ich bardzo słabą jakość. Stąd też kłopoty GM w USA.

Twoje zestawienie tylko potwierdza jego słowa. W USA królują auta japońskie. Ktoś, kogo tylko stać, kupuje Toyotę lub jakąś Acurę. Między amerykańskimi wynalazkami a japińskimi jest przepaść!

Inna sprawa - co może potwierdzisz - serwisowanie aut japońskich jest w US około 3 razy droższe niż tych z rodzimego rynku.

Napisano

> uważane w USA za awaryjne jest tak samo ważna jak inna informacja dotycząca wewnętrznego rynku

> np Chin.

chyba przesadzacie - dla mnie to ciekawy news, tak jak wszelkie od OZI'ego, a przecież nie mieszkamy w Australii

Napisano

> Często podsyła jakieś informacje (jak dla mnie i pewnie jeszcze wielu innych) kompletnie nieistotne

> i bez znaczenia dla nas czy dla Europy, które mają zwiazek tylko z rynkiem USA.

Częściowo to i prawda.

Jednak faktem jest, iż coraz więcej tego amerykańskiego nieszczęścia pojawia się i u nas. Więc może niektórych to zainteresować.

Czasami dziwię się, jakim cudem to jeździ i nie zwraca uwagi drogówki. Skoro człowieczek sprowadził furę, zarejestrował i nie chciało mu się przerobić kierunkowskazów z czerwonych na żółte, to przednich świateł też mu się pewnie przerobić nie chciało. Potem zajmuje to 2 lub 3 miejsca na jakimś parkingu (zwłaszcza pick-upy typu RAM). Ten ostatni - wg mnie auto dla amerykańskiego farmera - u nas często traktowane jako autko miejskie wink.gif

Pewnie zaraz właściciele wspomnianych mnie obsobaczą, ale co mi tam. Od tego jest forum w końcu wink.gif.

Napisano

Potem zajmuje to 2 lub 3 miejsca na

> jakimś parkingu (zwłaszcza pick-upy typu RAM). Ten ostatni - wg mnie auto dla amerykańskiego

> farmera - u nas często traktowane jako autko miejskie

> Pewnie zaraz właściciele wspomnianych mnie obsobaczą, ale co mi tam. Od tego jest forum w końcu .

jak kogoś stać, to czemu nie? Zajmuje tyle miejsca co dostawczak. Poza tym, nie ma ich zbyt wiele u nas. Bo jest tak jak napisałeś - jest to auto dla farmera, a nie do miasta gdzie jest ciasno. Ja w każdym razie czuł bym się źle w tak wielkim aucie w europejskim mieście. To jak wybrać się na zakupy Sprinterem zlosnik.gif

Napisano

> A Prius?

2009 - 95,1% bez usterek (1 m-c w klasie C)

2010 - 93,9% bez usterek (1 m-c w klasie C)

źródło: raport DEKRA 2009, 2010

Ciekawe jak w USA rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Powiedział mi jasno, że amerykanie odwracają się od amerykańskich samochodów ze względu na ich

> bardzo słabą jakość. Stąd też kłopoty GM w USA.

GM poprawil znaczaco jakosc wielu swoich marek - np Cadillac'i i Buick'i sa obecnie naprawde dobrze zrobione i niezawodnoscia bija na glowe japonskie marki. Niestety nadal sa gorsze technologicznie - stal zamiast aluminium, wielkie, zlopiace paliwo silniki, brak pewnych bajerow ktorych oczekuje sie w tej klasie itp.

Natomiast inne marki/modele nadal jakos nie moga im wyjsc. Szczegolnie w przypadku GM to widac - maja fabryki w ktorych robotnicy sa tak leniwi ze to co z nich wychodzi nie jest porzadnie poskrecane.

> Twoje zestawienie tylko potwierdza jego słowa. W USA królują auta japońskie.

Tak. Camry, Corolla, Civic, Accord, Altima to pewnie 90% calego rynku osobowych.

> Inna sprawa - co może potwierdzisz - serwisowanie aut japońskich jest w US około 3 razy droższe niż

> tych z rodzimego rynku.

Mam wrecz odwrotne odczucia - dealerzy GM przy kazdym serwisie szukaja okazji zeby Cie na cos naciac - na jakas czynnosc ktora jest zbedna. A niezbedne czynnosci sa przerazajaco drogie + dosc czeste. Przyklad - wymiana klockow hamulcowych tylnikch w Pontiac'u Grand Prix GTP kosztowla $225 (a miales pewnosc ze wymysla sobie cos przy tej wymianie co nastepne $200 bedzie kosztowalo). W Hondzie Accord taka sama wymiana $175 i nie bylo zadnych zacierajacych sie tloczkow, zwichrowanych tarcz itp...

Napisano

> Wiemy gdzie Marek żyje - ok

> Często podsyła jakieś informacje (jak dla mnie i pewnie jeszcze wielu innych) kompletnie nieistotne

> i bez znaczenia dla nas czy dla Europy, które mają zwiazek tylko z rynkiem USA.

to po kiego wchodzisz i czytasz nazwal dobrze temat skoro cie to nie interesi to nie wchodz w niego i go nie czytaj proste smile.gif

nie gadaj stany sa duze i zawsze podaja najlepiej najgorzej sprzedawane w europie stanach itp zeby.GIF

Napisano

> Jednak faktem jest, iż coraz więcej tego amerykańskiego nieszczęścia pojawia się i u nas.

A jak to jest? Bo ostatnio znajomy się podniecał, że jego szef sobie kupił (z komisu) za ciężką kasę (nie wiedział jaką) jakiegoś Dżipa hamerykańskiego, co taki duży jest i bajerasty i jakie to auto wspaniałe i w ogóle amrykańskie są de best, a taka astra (którą go podwoziłem do domu) to tak samo jak fiot, czyli g** wort... tongue.gif

Napisano

> wielkie, zlopiace paliwo silniki

No właśnie, jak to jest? Przecież w USA są jedne z najostrzejszych norm emisji spalin. Kiedyś nawet w TV w jakimś programie była informacja, że Lotus Exige idzie do USA z silnikiem Toyoty, bo angielski nie spełniał tych norm. Jak te normy są skonstruowane, że spełniają je potężne 6-litrowe V8? A drugiej strony w katalogu Samochody Świata jakieś parę lat temu widziałem Forda Expedition z silnikiem po 2 zawory na cylinder!! (chyba, że ktoś się rąbnął w opisie wersji silnikowej).

No bo chyba nie da się oszukać - duże zużycie to też i emisja spora, nie wiem jak by to próbować dopalać czy w inny sposób ograniczać.

Napisano
  • Autor

> No bo chyba nie da się oszukać - duże zużycie to też i emisja spora

Raczej odwrotnie - tym wieksza emisja NOx im wieksze wyzylowanie silnika (cisnienie sprezania) = latwiej jest osiagnac niska emisje wlasnie z duzego, niewyzylowanego silnika. A katalizator zalatwia reszte.

Napisano

> Raczej odwrotnie - tym wieksza emisja NOx im wieksze wyzylowanie silnika (cisnienie sprezania) =

> latwiej jest osiagnac niska emisje wlasnie z duzego, niewyzylowanego silnika. A katalizator

> zalatwia reszte.

No tak. Tylko że pojemności rzędu 6 l to raczej są w Europie kojarzone z ciężarówkami niż osobówkami.

Pewnie w tym sęk. Pick-up jest traktowany jako ciężarówka, stąd i normy ma inne.

Napisano

> 2009 - 95,1% bez usterek (1 m-c w klasie C)

> 2010 - 93,9% bez usterek (1 m-c w klasie C)

> źródło: raport DEKRA 2009, 2010

> Ciekawe jak w USA

W USA zabija niewinnych obywateli wink.gif

Napisano
  • Autor

> W USA zabija niewinnych obywateli

Od wczoraj jest wielka afera z Lexusem GX - cos sie chyba konstruktorom pomylilo i dostał ESP od tego supersportowego - ESP się włącza dopiero jak samochód jedzie bokiem. Niestety nie jest to dobry pomysł w wielkim SUV wiec wstrzymano sprzedaż.

Napisano

> No tak. Tylko że pojemności rzędu 6 l to raczej są w Europie kojarzone z ciężarówkami niż

> osobówkami.

> Pewnie w tym sęk. Pick-up jest traktowany jako ciężarówka, stąd i normy ma inne.

Wystarczy popatrzeć na typowo amerykański samochód żeby zrozumiec dlaczego są w nich montowane tak duże silniki. poprostu są wielkie!! Montowanie w takich kolosach jakis 2litrówek byłoby nieporozumieniem. poza tym gdyby u nas były ceny paliw na takim samym poziomie jak w USA założe się że większość osób z AK jeździłaby samochodami z silnikami minimum 3l V6.

Napisano
  • Autor

> poprostu są wielkie!!

Bo NHSTA mowi ze im wiekszy samochod tym bezpieczniejszy. Ale sa tez MAle - w koncu Smarty i Chevrolety Aveo tez sie sprzedaja.

Napisano

> Ale sa tez MAle - w koncu Smarty i

> Chevrolety Aveo tez sie sprzedaja.

Chyba tylko do jeżdżenia po rozległych MALLach.

mar00ha

Napisano

> założe się że większość osób z AK jeździłaby samochodami z silnikami minimum 3l V6.

I dokładnie taki silnik będzie miało moje następne auto!

Albo będzie to Mazda, albo Toyota Camry albo Nissan Maxima.

Czyli najlepsze połączenie- japończyk na rynek amerykański. Oczywiście automat skromny.gif

Napisano

> Ale informacja o tym jakie auta (czysto amerykańskie) głównie sprzedawane i użytkowane w USA są

> uważane w USA za awaryjne jest tak samo ważna jak inna informacja dotycząca wewnętrznego rynku

> np Chin.

przyjmij do wiadomości ,że AK czytają również ludzie z innych krajów niż PL old.gif

nasze forum jest globalne wink.gif

tytuł posta dokładnie opisuje temat więc po prostu nie czytaj jeśli Ci to nie odpowiada

HanYs

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.