Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mustang, Camaro, Challenger i Genesis - porownanie

Featured Replies

Napisano

Wersje V6

O ile sie nie myle to istnieje spory import indywidualny do Polski samochodow z tego segmentu, zazwyczaj z silnikami V6. W zwiazku z tym wydaje mi sie ze czytajacyk Motokacik moze zainteresowac w/w porownanie. Jest sporo zdjec i kilka filmikow. A na ostatniej stronie swietna tabelka porownujaca wszelkie cechy tych 4 samochodow. Oprocz Dodge'a wszystkie pozostale maja troszke ponad 300 KM, i szesciobiegowy manual (Dodge ma pieciobiegowy automat i 250 KM). Takze waga tych samochodow jest podobna (Dodge jest najciezszy). Ale osiagi juz sie dosc diametralnie roznia - od 5.1 sekund do setki (Mustang) poprzez 5.4 (Genesis), 5.7 (Camaro) az do 7.5 (Challenger). Z testu wynika ze Mustang jest bezkonkurencyjny - ma najlepsze osiagi a jednoczesnie kosztuje znaczaco mniej niz reszta. Do tego pali znaczaco mniej niz reszta. Ma tez najlepsze hamulce i trzymanie boczne w zakretach. Co ciekawe edytorzy wybrali Genesisa za najlepszy samochod testu...

Napisano

> Z testu wynika ze Mustang jest bezkonkurencyjny - ma

> najlepsze osiagi a jednoczesnie kosztuje znaczaco mniej niz reszta. Do tego pali znaczaco

> mniej niz reszta. Ma tez najlepsze hamulce i trzymanie boczne w zakretach.

Pewnie ma sporo z Europejczyka.

Napisano
  • Autor

> Pewnie ma sporo z Europejczyka.

Tylko ktorego? Poloneza? W koncu prawie to samo rozwiazanie tylniego zawieszenia...

Napisano

Marek, weź chłopie o mustangu tak w skrócie "przetłumacz". ok.gif

To siakiś nowy motor V6?

Poprzedni miał bodaj 210 KM. hmm.gif

Napisano

> jakiś tekst

I co ja mam tu edytowac gdy sie nie znam? confused.gif

Napisano

> O ile sie nie myle to istnieje spory import indywidualny do Polski samochodow z tego segmentu,

> zazwyczaj z silnikami V6. W zwiazku z tym wydaje mi sie ze czytajacyk Motokacik moze

> zainteresowac w/w porownanie.

Kolego szanowny! Nie przejmuj sie istotami, ktore majac zly dzien marudza na co sie da, miedzy innymi na znalezione na AK wiesci zza oceanu. Zaloze sie, ze wiekszosc z nas z zainteresowaniem czyta, co tam sie dzieje ciekawego w ojczyznie motoryzacji, wiec wrzucaj swoje ciekawostki i nie uzasadniaj tego specjalnie, bo niedlugo wszyscy tutaj popadniemy w paranoje... mlot.gif

pozdrawiam i czekam na kolejne newsy 20.GIF

Napisano

> Kolego szanowny! Nie przejmuj sie istotami, ktore majac zly dzien marudza na co sie da, miedzy

> innymi na znalezione na AK wiesci zza oceanu. Zaloze sie, ze wiekszosc z nas z

> zainteresowaniem czyta, co tam sie dzieje ciekawego w ojczyznie motoryzacji, wiec wrzucaj

> swoje ciekawostki i nie uzasadniaj tego specjalnie, bo niedlugo wszyscy tutaj popadniemy w

> paranoje...

> pozdrawiam i czekam na kolejne newsy

Ja na ten przykład śledzę info o mustangach. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja na ten przykład śledzę info o mustangach.

A mi sie diametralnie zmienila opinia o tych samochodach w szczegolnosci a o Fordzie w ogolnosci. Jeszcze kilka lat bym nawet na Forda nie spojrzal, a obecnie podoba mi sie kilka modeli:

- Fusion (szczegolnie Hybrid)

- Taurus SHO

- Mustang GT (5.0L V8!)

Napisano

> Wersje V6

> O ile sie nie myle to istnieje spory import indywidualny do Polski samochodow z tego segmentu,

> zazwyczaj z silnikami V6.

Importować taki samochód bez V8... bez sensu.

> Co ciekawe edytorzy

> wybrali Genesisa za najlepszy samochod testu...

Patrząc zdroworozsądkowo - może i tak... tylko kto kupuje takie samochody zdrowym rozsądkiem?

Napisano
  • Autor

> Importować taki samochód bez V8... bez sensu.

Mustangowy V6 daje Ci < 6 sekund do setki = niewiele samochodow w PL Ci podskoczy ze swiatel.

> Patrząc zdroworozsądkowo - może i tak... tylko kto kupuje takie samochody zdrowym rozsądkiem?

99% populacji.

Napisano

> Mustangowy V6 daje Ci < 6 sekund do setki = niewiele samochodow w PL Ci podskoczy ze swiatel.

Ale amerykaniec bez V8... oslabiony.gif

> 99% populacji.

W USA, gdzie to po prostu niedrogie coupe może i tak, ale w Polsce to raczej wózki dla zapaleńców.

Napisano

rzeczywiście fusion u was jest fajniejszy niż nasz , bo tu fusion to taki combi-vanik wink.gif a najwieksze u nas jest mondeo tylko.

Napisano
  • Autor

> Ale amerykaniec bez V8...

Trzeba się przyzwyczaić do tej myśli. Nowe wymogi federalne spowodują ze V8 wygina w ciagu następnych 10 lat.

> W USA, gdzie to po prostu niedrogie coupe może i tak, ale w Polsce to raczej wózki dla zapaleńców.

Jakiś czas temu z nudow liczyłem Mustangi pod szkoła córki - przy 50 zrezygnowałem. Większość czerwona smile.gif Ciekawe jak uczniowie znajdują swojego...

Napisano

> Importować taki samochód bez V8... bez sensu.

Nie przesadzajmy. grinser006.gif

> Patrząc zdroworozsądkowo - może i tak... tylko kto kupuje takie samochody zdrowym rozsądkiem?

Może nie tylko zdrowym rozsadkiem, ale może to być wózek do codziennej jazdy.

Poprzednie V6 ponad 200 kucy wystarczało do sprawnego poruszania się. Auto 2 + 2, przyzwoity bagaznik pozwalający na wyjazd z dzieckami, które powyrastały już z wózków. ok.gif

W V8 wyższe spalanie - na polskie warunki już ciut przydużo, choć ja nie robię dużych przebiegów.

Napisano

> wybrali Genesisa za najlepszy samochod testu...

genesis baaaardzo fajny, choć to nie Pony/Muscle Car, więc tak jakby trochę inna liga bym powiedział hmm.gif

Mustang z osiągów super, ale ładnie wygląda Camaro ok.gif

Ogólnie wziąłbym genesisa na codzień, a mustanga do zabawy (z innymi felami grinser006.gif)

Napisano
  • Autor

> Mustang z osiągów super, ale ładnie wygląda Camaro

Jechalem Camaro i o ile wyglada on pieknie z zewnatrz, o tyle w wewnatrz czujesz sie jak w czolgu - malenkie szyby, zero widocznosci, cofanie jest praktycznie nierealizowalne (a kamery nie ma), nawet parkujac przodem trzeba uwazac bo nie wiesz gdzie jedziesz. Wiem ze ma byc jak na Transformers, ale troche przesadzili z tym ograniczeniem widocznosci.

Napisano

> Jechalem Camaro i o ile wyglada on pieknie z zewnatrz, o tyle w wewnatrz czujesz sie jak w czolgu -

> malenkie szyby, zero widocznosci, cofanie jest praktycznie nierealizowalne (a kamery nie ma),

> nawet parkujac przodem trzeba uwazac bo nie wiesz gdzie jedziesz. Wiem ze ma byc jak na

> Transformers, ale troche przesadzili z tym ograniczeniem widocznosci.

bez przesady z tą widocznością - zapraszam do mnie do Megane Coupe - jest gorzej, a nie ma specjalnego problemu... sonary na zderzak i bangla...

kamery sie teraz zachciewa smile.gif

Napisano
  • Autor

> bez przesady z tą widocznością - zapraszam do mnie do Megane Coupe

Dawno, dawno temu jechalem Megane Coupe i rzeczywiscie do tylu bylo kiepsko. Ale do przodu i na boki widocznosc byla dobra. Tutaj w dowolnym kierunku nic nie widac.

Napisano

> Dawno, dawno temu jechalem Megane Coupe i rzeczywiscie do tylu bylo kiepsko. Ale do przodu i na

> boki widocznosc byla dobra. Tutaj w dowolnym kierunku nic nie widac.

W Lancerze też do tyłu prawie nic nie widać, ale lusterka + czujniki cofania i naprawdę zero problemu.

Napisano
  • Autor

> W Lancerze też do tyłu prawie nic nie widać

Kurde, nikt nie czyta tego co pisze smile.gif W Camaro nic nie widac w DOWOLNYM kierunku, nie tylko do tylu smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.