Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmniejszanie mocy silnika

Featured Replies

Napisano

Mam takie amatorskie pytanie. Czy przy autach o sportowym zacięciu (Nissan 350 z, Chrysler Crossfire) istnieje jakaś realna możliwość zmniejszenia mocy silnika aby po prostu mniej palił?

Bardzo podobają mi się te auta ale kupowanie i użytkowanie ich w PL trochę mija się z celem...palą jak smoki a cena paliwa...ech... wiem oczywiście że są to samochody bardziej sportowe, ale mimo wszystko..

Napisano

> Mam takie amatorskie pytanie. Czy przy autach o sportowym zacięciu (Nissan 350 z, Chrysler

> Crossfire) istnieje jakaś realna możliwość zmniejszenia mocy silnika aby po prostu mniej

> palił?

> Bardzo podobają mi się te auta ale kupowanie i użytkowanie ich w PL trochę mija się z celem...palą

> jak smoki a cena paliwa...ech... wiem oczywiście że są to samochody bardziej sportowe, ale

> mimo wszystko..

Te auta nie palą dużo. Sedan klasy średniej o podobnej masie i mocy spali podobnie. Obniżenie spalania? Jasne, poprzez dużo węższe opony, redukcję masy, bardzo delikatne obchodzenie się z gazem. Naturalnie poprzez soft też da się trochę wygrać ale cudów bym nie oczekiwał.

Trzeba pamiętać, że koryta utrzymania są dość mocno uzależnione od konstrukcji pojazdu. Jeśli już na etapie projektowania niskie zużycie paliwa czy też ogólne niskie koryta użytkowania nie były priorytetem to trudno to zmienić. Trzeba pamiętać, że jazdy samochód to kompromis. W wypadku aut sportowych nacisk jest położony na coś innego niż koszta.

Poza tym jeśli myślisz o kupnie takiego auta i uważasz, że to spalanie generuje koszty to moim zdaniem się mylisz. Takie podejście sprawia, że bardzo dużo tego typu aut to złom zabity oszczędzaniemy na serwisie. Ktoś kupuje myśląc, że utrzymanie tego typu samochodu sprowadza się do wyrywag rachunków na stacji i tyle. A jak przychodzi do wymiany hamulców, amortyzatorów czy sprzęgła to jest płacz, zgrzytanie zębów i druciarstwo.

W mojej opini ten problem dotyczy nie tylko aut stricte sportowych, ale również dużej części używanych aut klasy wyższej.

Napisano

Duże zużycie paliwa jest przede wszystkim funkcja ostrego jezdzenia. Jezdzac delikatnie masz szanse osiągnąć znacznie lepsze oszczednosci niż przez jakieś sztucznne zmniejszanie mocy. Ale cudów nie oczekuj bo np. 350Z jest po prostu ciężki i rozpedzanie takiej masy wymaga sporo energii a ta się z nikad nie bierze.

Napisano

> Poza tym jeśli myślisz o kupnie takiego auta i uważasz, że to spalanie generuje koszty to moim

> zdaniem się mylisz. Takie podejście sprawia, że bardzo dużo tego typu aut to złom zabity

> oszczędzaniemy na serwisie. Ktoś kupuje myśląc, że utrzymanie tego typu samochodu sprowadza

> się do wyrywag rachunków na stacji i tyle. A jak przychodzi do wymiany hamulców, amortyzatorów

> czy sprzęgła to jest płacz, zgrzytanie zębów i druciarstwo.

> W mojej opini ten problem dotyczy nie tylko aut stricte sportowych, ale również dużej części

> używanych aut klasy wyższej.

Potwierdzam w 100 %. Jak widzę w warsztacie auta klasy premium, czy sportowe, to z reguły jest to reanimacja trupa. Ludzie często kupują samochody na wyrost, na które ich nie stać, bo myślą, że kończy się na podpisaniu umowy K/S i wzięciu kilku tysięcy kredytu. Później jest tylko płacz.

Napisano

to może warto sobie pooglądać w kolorowych magazynach te auta skoro Ci się podobają ... hehe.gif

zmniejszenie mocy nic nie da. .. bo spalanie srednie jest podawane właśnie bez WYKORZYSTANIA TEJ mocy ...

jak wciśniesz pedał to takie auto ciągnie ... dużo dużo więcej ok.gif a nie ... tyle co katalog podaje ...

Napisano

> Bardzo podobają mi się te auta ale kupowanie i użytkowanie ich w PL trochę mija się z celem...palą

> jak smoki a cena paliwa...ech... wiem oczywiście że są to samochody bardziej sportowe, ale

> mimo wszystko..

Weź pod uwagę, że paliwo to tylko część kosztów użytkowania takiego auta. Zdecydowanie większe różnice w stosunku do samochodów z niższych segmentów są na płaszczyźnie eksploatacji czyli serwisowanie, części, opony etc.

Do tego, jak już zostało wspomniane, delikatnie traktowany 350z wcale nie spali dużo więcej niż auto z silnikiem o połowę mniejszym. To jest właśnie zaleta mocnych motorów - moc jest załóżmy 3x większa, ale spalanie może być wyższe o np. 30%. czy połowę. Da radę wykręcić i 3x większe ale to już na wyraźne życzenie kierowcy. zlosnik.gif

Przykład - 350z kolegi lekko traktowany na trasie palił 8-9 litrów, moja almera 1.8 - 7.

Napisano

> Mam takie amatorskie pytanie. Czy przy autach o sportowym zacięciu (Nissan 350 z, Chrysler

> Crossfire) istnieje jakaś realna możliwość zmniejszenia mocy silnika aby po prostu mniej

> palił?

> mimo wszystko..

wsadź w nissana diesla . A pozatym te auta nie mają mało palić.

Napisano

Chyba jakaś podpucha mająca na celu zdenerwować autokącikowców - nie dajcie się grinser006.gif

Napisano

kup sobie Hyundaia S-Coupe 1.5, jak go odrdzewisz i odmalujesz to będzie ładnie wyglądał a silnik 1.5 88KM jak go nie będziesz cisnął pewnie nie będzie dużo palił...

No i możesz zagazować

MSPANC

Napisano

sie nie da kolego. Już nawet wartości spalania podane w katalogach są ciężkie do uzyskania w prawdziwej jeździe.

Jak cie nie stać na zatankowanie tego, to cie po prostu nie stać na to auto - paliwo to tylko jeden z wielu kosztów - np. klocki hamulcowe do 350Z kosztują wielokrotnośc ceny np. klocków do Note wink.gif

Napisano

> sie nie da kolego. Już nawet wartości spalania podane w katalogach są ciężkie do uzyskania w

> prawdziwej jeździe.

Choć w megance 1,6 16V byłem w stanie uzyskać spalanie miejskie katalogowe. W lagunie już nie jestem w stanie....

Podobnie w Getzie z podpisu....

Co ciekawe kangur Kolegi z dieslem pali mniej wiecej tyle ile napisali - chyba że go przeładuje...

Napisano

> Czy istnieje jakaś realna możliwość zmniejszenia mocy

> silnika aby po prostu mniej palił?

tak, regulacja mocy (i co za tym idzie zuzycia paliwa) w KAZDYM aucie zajmuje sie pedal gazu a steruje nim uzytkownik pojazdu hehe.gif

rozsadna (co nie znaczy emerycka bez uzywania gazu!) jazda owocuje rozsadnym zuzyciem paliwa.

A to ze zuzycie paliwa to tylko niezbyt duza czesc kosztow uzywania "fajnych" autek juz koledzy napisali ...

Napisano
  • Autor

Ja bym zmienił silnik na 1.9TDI

Napisano

> palił?

pelna.jpg

1 szt. POD pedał gazu biglaugh.gif

Napisano

> Ja bym zmienił silnik na 1.9TDI

taaa, bylo juz takie bodaj 3000GT zlosnik.gif

Napisano

> palił?

> mimo wszystko..

jak tylko spalanie jest problemem, to zawsze możesz dołożyć LPG. Tyle, że to co w ten sposób zaoszczędzisz może nawet nie wystarczyć na opony.

W jednej z kolorowych gazet jakiś czas temu było porównanie używanych aut sportowych i w podsumowaniu wyszło, ze taniej wyjdzie kupić porsche boxter'a, niż 350Z, bo opony, sprzęgło i hamulce są droższe i starczają na krócej.

Napisano

> Ja bym zmienił silnik na 1.9TDI

jak już 350z to ja bym zmienił na 1.5dCI byłby szał palacz.gifwazniak.gif

Napisano

> Do tego, jak już zostało wspomniane, delikatnie traktowany 350z wcale nie spali dużo więcej niż

> auto z silnikiem o połowę mniejszym.

Przykład z życia (mojego):

Matiz silnik 800 ccm, 51 KM: 9L/100 LPG

Astra silnik 1600 ccm 16v, 101KM: 9L/100 LPG

Jazda z tą samą prędkością, takie samo przyśpieszanie, ALE w Matizie to był gaz w podłogę, w Astrze jazda do 3 tys. obrotów

Nie zawsze większe spali więcej

Napisano

> Jazda z tą samą prędkością, takie samo przyśpieszanie, ALE w Matizie to był gaz w podłogę, w Astrze

> jazda do 3 tys. obrotów

> Nie zawsze większe spali więcej

Przecież to jest oczywiste i wyraźnie zaznaczyłem, że oba auta są delikatnie traktowane.

Napisano

> - np. klocki hamulcowe do 350Z kosztują wielokrotnośc ceny np. klocków do Note

Nie trafiłeś. Klocki przednie do 350Z Icer - 80 zł, Ferodo Premier - 165 zł. Obawiam się, że Focus I ma droższe klocki.

Napisano

> Nie trafiłeś. Klocki przednie do 350Z Icer - 80 zł, Ferodo Premier - 165 zł. Obawiam się, że Focus

> I ma droższe klocki.

Jeśli dobrze pamiętam, to 350z ma z przodu 4tłoczkowe zaciski brembo, takie same jak np. w STI czy EVO. Jeśli tak, to właściwie dobrane klocki Ferodo, czyli np. DSPerformance, DS2500, będą kosztowały na przód jakieś 700zł. Na tył około 300zł.

EDIT: http://sklep.4turbo.pl/product-pol-82324...mpreza-STI.html

Napisano

> Jeśli dobrze pamiętam, to 350z ma z przodu 4tłoczkowe zaciski brembo, takie same jak np. w STI czy

> EVO. Jeśli tak, to właściwie dobrane klocki Ferodo, czyli np. DSPerformance, DS2500, będą

> kosztowały na przód jakieś 700zł. Na tył około 300zł.

> EDIT: http://sklep.4turbo.pl/product-pol-82324...mpreza-STI.html

Owszem, ma czterotłokowe, ale nie takie same klocki jak EVO i STI. Podajesz przykład FDS, więc oświecę Cię, że FDS do 350Z na przód można kupić poniżej 300 zł. W tych autach są też układy hamulcowe od Maximy 3,0 i tam klocki kosztują śmieszne pieniądze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.