Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i jest nowy król (królowa) - 730 KM

Featured Replies

Napisano

> 730 KM i 3500 Nm

> Hoop

u mnie ERROR sick.gif

Quote:

The requested URL could not be retrieved

Napisano

> 730 KM i 3500 Nm

> Hoop

Ale to nadal SCANIA no.gif

Napisano

> Ale to nadal SCANIA

a co w tym złego? hmm.gif

mnie zastanawia co innego, po co komu tyle mocy w klasycznym zestawie jak ze zdjęcia. szybciej i tak nie pojedzie, więcej i tak nie zabierze, a czy nie pali takie v8 więcej niż klasyczny silnik rzędu 440km?

Napisano

> a co w tym złego?

> mnie zastanawia co innego, po co komu tyle mocy w klasycznym zestawie jak ze zdjęcia. szybciej i

> tak nie pojedzie, więcej i tak nie zabierze, a czy nie pali takie v8 więcej niż klasyczny

> silnik rzędu 440km?

Masz zapas mocy. W górach się to przydaje. Uwierz mi że wiem co piszę ok.gif A spalanie. chmmm mi o większej mocy auta mniej paliły. Nie męczyły sie tak. A co do scani to jak sama nazwa wskazuje skakanka no.gif Dla mnie to Man TGX lub daf ale serii 95 ok.gif

Napisano

> Masz zapas mocy. W górach się to przydaje. Uwierz mi że wiem co piszę A spalanie. chmmm mi o

> większej mocy auta mniej paliły. Nie męczyły sie tak. A co do scani to jak sama nazwa wskazuje

> skakanka Dla mnie to Man TGX lub daf ale serii 95

to dzisiejsze standardy typu 440-460 km męczą się w górach?

Napisano

> to dzisiejsze standardy typu 440-460 km męczą się w górach?

Myślę że 440 a 730 to jest różnica no i zależy jakie górki. Wiesz będą i takie górki że i 730 będzie jeczeć. Ja wolał bym mieć za dużo niż za mało mocy ok.gif

Napisano

> Masz zapas mocy. W górach się to przydaje. Uwierz mi że wiem co piszę A spalanie. chmmm mi o

> większej mocy auta mniej paliły. Nie męczyły sie tak. A co do scani to jak sama nazwa wskazuje

U nas w Firmie są R różnej mocy i np moja 420 pali mniej więcej tyle co wujka 500, pomimo, że moja ma chwilowe ( z kompa oczywiście) pod górę, pod maksymalnym obciążeniem ok 83 a wujkowa 103 na najwyższym biegu. Z tym, że on pokonuje górę powiedzmy na Westfalice o około 1/3 szybciej...

Napisano

> U nas w Firmie są R różnej mocy i np moja 420 pali mniej więcej tyle co wujka 500, pomimo, że moja

> ma chwilowe ( z kompa oczywiście) pod górę, pod maksymalnym obciążeniem ok 83 a wujkowa 103 na

> najwyższym biegu. Z tym, że on pokonuje górę powiedzmy na Westfalice o około 1/3 szybciej...

Tylko że na Porta Westfalice to nie jest góra grinser006.gif Ja wiem jedno, nigdy mocy za dużo ok.gif

Napisano

> Tylko że na Porta Westfalice to nie jest góra Ja wiem jedno, nigdy mocy za dużo

Owszem, jeździłem po większych chociażby we Włoszech ale wspomniałem o tym wrogim zadupiu bo tu akurat miałem bezpośrednie porównanie z tym samym ładunkiem dwóch różnych silniczków.

Napisano

> a co w tym złego?

> mnie zastanawia co innego, po co komu tyle mocy w klasycznym zestawie jak ze zdjęcia. szybciej i

> tak nie pojedzie, więcej i tak nie zabierze, a czy nie pali takie v8 więcej niż klasyczny

> silnik rzędu 440km?

Odnośnie jazdy w górach, to już Ci powiedzieli.

A ze swojej strony dodam, że jednak większość "topów" to są tractory do transportu ciężkiego.

DMC zestawu 100 ton i można szaleć.

W naszym kraju oznacza to głównie transporty specjalne (gabaryty itd), ale np w takiej skandynawii to takie zestawy często robią przy transporcie drewna itp.

Napisano

> A co do scani to jak sama nazwa wskazuje

dlaczemu?

Napisano

> dlaczemu?

Tu pasuje przysłowie-"każdy żyd swoje g..no chwali" tongue.gif

Nie ubliżając wnioskodawcy... skromny.gif

Napisano

> Tu pasuje przysłowie-"każdy żyd swoje g..no chwali"

> Nie ubliżając wnioskodawcy...

Śmigałem wieloma prócz wcześniej wymienionego TGXa. Najgorzej wspominam Renault Magnum. Fajnie się w niej mizkało ale tak poza tym do tyła z tym awtem. Fajnie mi się prowadziło Mana TGA. Scania też fajnie śmigała ale stosunek prowadzenia do mieszkania daje prowadzenie Dafowi i bardziej 95 niż 105. Scania dla mnie jest za ciasna. TGX jest bardzo ładny i do tego przestronny ale niestety nie miałem okazji nim pośmigać. Powoziłem i Volvami i starami i nowymi i starymi. Chłodnią i szmatą......

więc Twoje przysłowie ni jak sie do mojej odpowiedzi nie ma. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Śmigałem wieloma prócz wcześniej wymienionego TGXa. Najgorzej wspominam Renault Magnum. Fajnie się

> w niej mizkało ale tak poza tym do tyła z tym awtem. Fajnie mi się prowadziło Mana TGA. Scania

> też fajnie śmigała ale stosunek prowadzenia do mieszkania daje prowadzenie Dafowi i bardziej

> 95 niż 105. Scania dla mnie jest za ciasna. TGX jest bardzo ładny i do tego przestronny ale

> niestety nie miałem okazji nim pośmigać. Powoziłem i Volvami i starami i nowymi i starymi.

> Chłodnią i szmatą......

> więc Twoje przysłowie ni jak sie do mojej odpowiedzi nie ma.

W Scanii Topline mniej miejsca niż w Dafie? Szczególnie 95 gdzie jest jeszcze wysoki tunel? Najmniej to jest chyba w Volvach przez tą pochyloną szybę oslabiony.gif i brak dostępu do schowków bocznych od środka. A najwkęsza moim zdaniem porażka to górne łóżko w Actrosie. Rozłożone opiera się o zagłówki siedzeń...

Napisano

> A najwkęsza moim zdaniem porażka to górne łóżko w Actrosie. Rozłożone

> opiera się o zagłówki siedzeń...

Tragedia to jest górne łóżko w renówkach, chociaż tego łóżkiem nie można nazwać, bardziej hamakiem icon_rolleyes.gif

Napisano

> W Scanii Topline mniej miejsca niż w Dafie? Szczególnie 95 gdzie jest jeszcze wysoki tunel?

> Najmniej to jest chyba w Volvach przez tą pochyloną szybę i brak dostępu do schowków

> bocznych od środka. A najwkęsza moim zdaniem porażka to górne łóżko w Actrosie. Rozłożone

> opiera się o zagłówki siedzeń...

W topline jest może miejsca podobnie bo łóżko nad głową ale jakie wygodne ok.gif ale dobrych schowków brak więc daf bardziej daje radę ok.gif

Napisano

> Tragedia to jest górne łóżko w renówkach, chociaż tego łóżkiem nie można nazwać, bardziej hamakiem

Ale się śpi dość wygodnie zlosnik.gif

Napisano

> Tragedia to jest górne łóżko w renówkach, chociaż tego łóżkiem nie można nazwać, bardziej hamakiem

Nigdy nawet łba nie wsadziłem ani do Premiumki ani do Magnumki ani nawet do Stralisa choć ciekawość mnie zżera ogromna bo nasłuchałem się o obrotowych fotelach itd. Jakoś nigdzie nie miałem okazji.

Napisano

> W topline jest może miejsca podobnie bo łóżko nad głową ale jakie wygodne ale dobrych schowków

> brak więc daf bardziej daje radę

W eRce już nie ma wyrka nad głowami. Jest normalnie z tyłu a z przodu są 3 schowki podobnie jak w Dafie. Pod nimi są 3 półki i po bokach nad drzwiami jeszcze po jednej półeczce. Także jak dla mnie bardzo ustawnie smile.gif

Za to ogromny, ogromny ukłon w strone Dafa - jedynego producenta który nie zmusza do szamania na kolanach smile.gif A i kieliszki w weekend jest gdzie postawić wink.gif

Napisano

> W eRce już nie ma wyrka nad głowami. Jest normalnie z tyłu a z przodu są 3 schowki podobnie jak w

> Dafie. Pod nimi są 3 półki i po bokach nad drzwiami jeszcze po jednej półeczce. Także jak dla

> mnie bardzo ustawnie

> Za to ogromny, ogromny ukłon w strone Dafa - jedynego producenta który nie zmusza do szamania na

> kolanach A i kieliszki w weekend jest gdzie postawić

Wiem bo śmigałem i tymi niskimi i tymi XXL zlosnik.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> a co w tym złego?

> silnik rzędu 440km?

ja ma 480KM w FHaczu i czasem przydałoby się więcej, tu nie chodzi o prędkość a o zapas mocy tak jak powiedział Adamec

Napisano

> to dzisiejsze standardy typu 440-460 km męczą się w górach?

jak źle bieg dobierzesz to przy 440KM będziesz jechał 40km/h pod górę...

• 2 miesiące później...
Napisano

W salonkach były normalne nie hamakowe ale z tym opieraniem o siedzenia to porażka była. Teraz mój ojciec kupił Volvo chińczyka 460 no i na 8 w niemczech na tym najwyższym podjeździe klęka rotfl.gif Więc takie 730KM to myśle że redukcja o jeden cały z 20t.

Napisano

Ciekawe czy ma to głupie AdBlue. Wiem że są tacy co kranówę tam leją i jeżdżą ale ciekawe na ile taka jazda starczy rotfl.gif

Napisano

> Ciekawe czy ma to głupie AdBlue. Wiem że są tacy co kranówę tam leją i jeżdżą ale ciekawe na ile

> taka jazda starczy

W PDFie na stronie rozwodzą się nad XPI, więc AB chyba tu nie ma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.