Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie włącza się klimatyzacja

Featured Replies

Napisano

Chciałem dzisiaj włączyc klimatyzację a tu nic się nie dzieję. Nie włącza się nawet wiatrak od niej. yikes.gif

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, które mogą byc odpowiedzialne za układ klimatyzacji ale są wszystkie dobre. Kiedy nagrzeje się silnik włącza wiatrak od chłodzenia silnika. Nie w ubiegłym ale rok wcześniej klimatyzacja została uzupełniona w czynnik chłodniczy. Włączam ją od czasu do czasu przez cały rok, żeby czynnik chłodniczy się rozprowadził po układzie.

Zastanawiam się czy w systemie jest czujnik moniturujący ciśnienie czynnika chłodzącego w układzie, który chroni układ przed zatarciem.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem czy wie od czego najlepiej zacząc.

Z góry dziękuję za sugestie

30.GIF

Napisano

> Chciałem dzisiaj włączyc klimatyzację a tu nic się nie dzieję. Nie włącza się nawet wiatrak od

> niej.

> Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki.

<......................................>

Pewnie za małe ciśnienie gazu. Najpierw podjedź do serwisu lkimatyzacji.

Napisano
Jak będzie za mało środka w układzie klima też nie odpali, i tak mus na serwis klimy podjechać, w zimę coś mogło się rozszczelnić
Napisano

W układzie znajduje się sensor monitorujący ciśnienie. Zbyt mała wartość ciśnienia sygnalizowana jest przez komputer błędem numer P0530, i brakiem informacji na desce ( błąd cichy ).

W takich warunkach sprężarka nie załączy się.

Jeśli posiadasz interfejs diagnostyczny EML 327 1.3a wystarczy ściągnąć program FiatECUScan i podłączyć się do centralki silnika i sprawdzić czy powyższy błąd występuje.

Kolejnym etapem to podłączenie się do urządzenia diagnostycznego klimatyzacji. Być może gdzieś uległ rozszczelnieniu układ.

Możliwe jest także że uległ uszkodzeniu elektromagnes dociskający sprzęgło do koła pasowego lub wyskoczył kabel zasilający ten elektromagnes. Należy to sprawdzić.

Napisano

> Zastanawiam się czy w systemie jest czujnik moniturujący ciśnienie czynnika chłodzącego w układzie,

> który chroni układ przed zatarciem.

> Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem czy wie od czego najlepiej zacząc.

Oczywiście że jest czujnik, w przypadku braku gazu klima nie wystartuje. Najlepiej od razu podjedź do jakiegoś dobrego serwisu klimy, tam sprawdzą ręcznym manometrem czy jest gaz, a jeśli nie ma to sprawdzą szczelność i będą próbowali znaleźć wyciek bo bez powodu gaz nie znika. Jeżeli gaz jest a mimo to nie działa to wtedy pod kompa szukać błędów elektrycznych.

Mi też przez zimę spierniczył czynnik z klimy i się okazało że mam malutką dziurkę na rurce idącej po ścianie grodziowej za silnikiem. Pod koniec miesiąca będę to naprawiał.

Co ciekawe - klimiarz mi powiedział, że czasem automat do napełniania nie wykrywa drobnych wycieków.

Napisano

> Z góry dziękuję za sugestie

przerabiałem taki temat ubiegłego lata: sprzęgiełko sprężarki powiedziało 30.GIF

czy zanim klima nie zdechłą, nie słyszałes wyjątkowo głosnego załączania po wciśnieciu śnieżynki ?

ja tak miałem nim zdechło

Napisano

Hej ja mam za to taki problem.

Od pewnego czasu nie chce mi się, tak od razu włączać klima.

Sprawdzałem czynnik okazało się, że była tylko połowa. Więc dobiłem.

Następnie wymieniłem czujnik temperatury zewnętrznej bo mi zaniżał o jakieś 10 stopni, chociaż podobno on nie ma wpływu.

I dalej nic.

Sprawa wygląda tak, że gdy nacisnę przycisk od klimy na włączonym silniku i regulatorze wentylatora ustawionym na 1 to nie chce się włączyć. Gdy przestawię na 4 wentylator, klima włącza się po jakimś czasie ( około 1 minuty - zapala sie lampka na włączniku) i dalej klima chodzi normalnie moge przestawiać prędkość wentylatora do woli.

Zauważyłem też inny objaw, że gdy włączę klime i wentylator jest na 1 , po czym zgaszę silnik i włączę sam zapłon to klima włącza się, po odpaleniu silnika wyłącza się...

Nie wiem co jest.

Dodatkowo elektryk podczas nabijana mówił, że nie może się połączyć z klimą, bezpośrednio przez kompa jedynie poprzez silnik??

Napisano

tak własnie miałem przed zdechlizną sprzęgiełka, czasem klima chodziłą, czasem jej się nie chciało przy czym niezależnie wentylator zawsze działał, przeca on związku nie ma,

sprzęgiełko sugeruję sprawdzić na tzw krótko czyli podłączyć tuż przy spręzarce z pominięciem instalacji pojazdu.

jak trafisz do fachowca co ma o tym pojecie będzie wiedział co robić, ASO omijaj rzecz jasna, tam tylko kompresorek w komplecie kupisz po regeneracji - trochę drogo ...

Napisano

> tak własnie miałem przed zdechlizną sprzęgiełka, czasem klima chodziłą, czasem jej się nie chciało

<................................>

Qrcze tylko , że za każdym razem dzieje się niemal identycznie.

Można powiedzieć ze w tych samych odstępach czasu.

Włączam klime daje na 4 czekam około 1 minuty klima się załącza.

Na pierwszym biegu klima nie chce się w ogóle właczyć tylko na 4.

Tak sobie mysle, że gdyby to sprzęgiełko szwankowało to bardziej losowo by się to odbywało, raz działa raz nie.

Ale trzeba bedzie sprawdzić

Napisano

troszkę odświeżę..

mnie dopadł ten błąd właśnie 0530.

Jakieś dwa tyg. temu klima przestała się załączać.

Myślałem,że czynnik się skończył.

Podjechałem do gości, którzy się tym zajmują i: czynnik jest, układ szczelny...Obstawili, że to właśnie ten czujnik ciśnienia...Bagatelka coś 230 zł...W ogóle trudno im to było namierzyć. Taka mała włoska pierdółka...Dziś ma dotrzeć. Oby to było to, bo jak nie, to q...rde...Tak się wyżalić chciałem...

Napisano

i jednak czujnik...już zrobione. Klima odgrzybiona, gotowa na lato smile.gif. Sam czujnik chyba trochę przepłaciłem, bo ok.250 zł.

Napisano

> i jednak czujnik...już zrobione. Klima odgrzybiona, gotowa na lato . Sam czujnik chyba trochę

> przepłaciłem, bo ok.250 zł.

CZUJNIK PT PREESOSTAT ?

miałem go na wszelki wypadek, ale gość nawet go nie tknął, na szczęście w aso przyjęli zwrot

Napisano

tak, to chyba on jest,

mi examiner pokazał tenże, jakiś czyjnik słońca na desce pod grzybkiem i klapkę/siłownik do kierunków nadmuchu w desce,

okazało sie jednak sprzęgiełko bo klima po wymianie chodzi

Napisano

U mnie w ASO Examiner pokazał uszkodzoną klimatyzację ( PRESOSTAT ), biegną do mnie przy przeglądzie i mówią " Panie, klima padła, co robić " ja mówie że nie padła tylko spuszczałem czynnik bo sprężarkę naprawiałem i jest pusta smile.gif Oni na to że examiner krzyczy że padnięty PRESOSTAT smile.gif

Napisano

> Oni na to że examiner krzyczy że padnięty

> PRESOSTAT

Examiner nie jest taki mądry i nie wie,że masz pusty układ.

Napisano

Panowie, przeczytałem wątek, przejrzałem archiwum. U mnie nie ma żadnch błędów na kompie, czynnik i ciśnienie w układzie ok (stan dolny, ale ok) a sprężarka się nie załącza. Ma ktoś jakiś pomysł? W środe auto jedzie do elektryka, który ma szukać problemu - tak zdjagnozowali szpece od klimy "coś z elektryką" yikes.gif

Napisano

> U mnie nie ma żadnch błędów na kompie, czynnik

> i ciśnienie w układzie ok (stan dolny, ale ok) a sprężarka się nie załącza.

Wyjąć przekaźnik sprężarki.Zrobić mostek i sprawdzić czy działa.Czy sprzęgło się załącza usłyszysz przy wyłączonym silniku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.