Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bicie kół przy 110 km/h

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zmieniłem jakiś czas temu własnoręcznie koła z zimowych na letnie. Tydzień temu byłem je wyważyć, bo podczas jazdy "na trasie" przy prędkościach rzędu 110-120km/h kierownica drżała. Zrobiłem to w pierwszym lepszym warsztacie koło domu. Nie pomogło. Uznałem, że spartaczyli robotę i dzisiaj pojechałem ponownie je wyważyć na zaufanego wulkanizatora i oczywiście miał dużo poprawiania po poprzedniku. Zadowolony opuściłem zakład, ale problem niestety pozostał angryfire.gif

W czym może tkwić problem, jeśli nie w wyważeniu. Opony letnie mam 3 sezon i wydaję mi się, że wcześniej tego nie było (nie robiłem dużo tras w okresie wiosenno-letnim), na zimowych problemu nie ma.

Czy opony mogą być w jakiś sposób uszkodzone, czego nie wykaże wyważarka?

Dodatkowo mam wylany jeden amortyzator z przodu i wkrótce będę obydwa wymieniać, ale nie wydaje mi się żeby mogły one dawać objawy tego typu.

Co można zrobić? Poprzekładać koła przód/tył; lewo/prawo? hmm.gif

Pozdrawiam

Napisano

wymień amorki.

Potm pobaw się z zamienianiem kół. Jeśli nie masz opon kierunkówek lewa/prawa, jak masz to przód z tyłem. Jak to zrobisz, myślę, ż czas pomysleć dalej...

Napisano

A w jakim stanie są felgi? Miałem kiedyś taką, której w warsztacie nie byli w stanie wyważyć. Zawsze było bicie. Miała już swoje lata i w końcu poszła na żyletki. Kupiłem nową felgę i problem zniknął.

Napisano

> A w jakim stanie są felgi? Miałem kiedyś taką, której w warsztacie nie byli w stanie wyważyć.

> Zawsze było bicie. Miała już swoje lata i w końcu poszła na żyletki. Kupiłem nową felgę i

> problem zniknął.

dokladnie... krzywa felga moze byc idealnie wywazona... ale nadal bedzie krzywa...

amorki olej, bo to nie moze miec zwiazku, o ile się zupelnie nie rozpadly i nie zepsuly Ci geometrii...

Napisano

U mnie wymiana opon pomogła w sytuacji, o jakiej piszesz.

Napisano
  • Autor

> A w jakim stanie są felgi? Miałem kiedyś taką, której w warsztacie nie byli w stanie wyważyć.

> Zawsze było bicie. Miała już swoje lata i w końcu poszła na żyletki. Kupiłem nową felgę i

> problem zniknął.

Felgi nie są nawet zadrapane, wulkanizator powiedział, że nie ma szans żeby były krzywe. Kupiłem je jako nowe, razem z oponami 1,5 roku temu.

Poza tym dały wyważyć się bez problemu oslabiony.gif

Napisano

u mnie krzywa felga dawala dokladnie takie objawyi przy takich predkosciach jak podajesz, prawdopodobnie ktoras z przodu masz krzywa, jak przelozysz na tyl to zamiast kiery bedzie wibrowac buda 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie krzywa felga dawala takie objawy dokladnie przy takich predkosciach jak podajesz,

> prawdopodobnie ktoras z przodu masz krzywa, jak przelozysz na tyl to zamiast kiery bedzie

> wibrowac buda

Jutro przełożę i zobaczę w takim razie hmm.gif

A jak doszli do tego, że masz krzywą felgę? Bo na maszynie nie miał najmniejszego problemu, żeby je wyważyć...

Napisano
  • Autor

> wymień amorki.

> Potm pobaw się z zamienianiem kół. Jeśli nie masz opon kierunkówek lewa/prawa, jak masz to przód z

> tyłem. Jak to zrobisz, myślę, ż czas pomysleć dalej...

Myślę, że to jednak będzie kwestia opon, bo na zimówkach nic się nie działo frown.gif

Oczywiście będę robić teraz amorki i silą rzeczy geometrię, więc będzie można wykluczyć te elementy.

Jutro poprzekładam koła i zobaczę jaki będzie efekt, opony nie są kierunkowe. Dzięki za sugestie.

Napisano
  • Autor

> Moze felga nie jest osadzona centralnie.

Myślę, że jest. Mam pierścienie centrujące na każdej feldze, odpowiadające średnicy otworu centrującego.

Napisano

> Jutro przełożę i zobaczę w takim razie

> A jak doszli do tego, że masz krzywą felgę? Bo na maszynie nie miał najmniejszego problemu, żeby je

> wyważyć...

u mnie felga dawala sie bez problemu wywazyc ale jak sie krecila na wywazarce to bylo widac lekkie "ugiecie"

Napisano

Mam to samo, alusy i opony nówki kupowałem, teraz 3 sezon, po wyważeniu, wyważone, i przy 110-120kmh mi lekko kiera dygotała, lekko mnie to wkurzyło, ale nie jest to takie straszne, narazie zrobiłem mało kilometrów, musze sie jeszcze ze dwa razy przejechać i jak się sytuacja powtórzy pojade na ponowne wyważenie... furious.gif

Napisano

Objawy nadal świadczą o niedoważeniu kół . Możesz wyważać je do skutku w różnych serwisach albo próbować obracać koła na piastach o "jedną szpilkę" i sprawdzać czy "bicie" jest mniejsze . Być może znajdziesz jakieś położenie felgi na piaście w którym będzie się wzajemnie niwelowała niewyważona masa koła i zespołu piasty .

Wiem z własnego doświadczenia , że wyważarki w różnych serwisach wyważają bardzo różnie . "Wyważone" koło w jednym serwisie w innym będzie niewyważone .

W moim przypadku prawie całkowite zniesienie bicia na kierownicy zapewnia wyważenie kół na wyważarce Huntera z opcją testu drogowego ale tylko nieliczne punkty taki sprzęt posiadają.

Napisano

> Felgi nie są nawet zadrapane, wulkanizator powiedział, że nie ma szans żeby były krzywe. Kupiłem je

> jako nowe, razem z oponami 1,5 roku temu.

> Poza tym dały wyważyć się bez problemu

Opona z pękniętym kordem też da się wyważyć bez problemu.

Przeanalizuj swoją jazdę czy nie wjechałeś na jakiś krawężnik, większa dziurę, lub tym podobne. Pęknięty kord charakteryzuje się większym ugięciem w miejscu pęknięcia. Przy małych prędkościach pewnie amortyzator jest w stanie zniwelować bicie, ale staje się ono zauważalne przy większych prędkościach.

Prostym testem jest puszczenie kierownicy i sprawdzenie w która stronę ściąga Ci samochód - ta opona nadaje się do wymiany. ok.gif

Jeżeli nie zauważysz efektu ściągania to przyczyna jest w feldze lub osi. (brak miejscowego ugięcia opony i zwiększonego tarcia tocznego)

Napisano

> bo podczas jazdy "na trasie" przy prędkościach rzędu 110-120km/h kierownica drżała. Zrobiłem

Ja może z innej beczki.

Wibracje na kierownicy przy 100, 110, 120km/h, róznie w zależności czy letnie czy zimowe i od drgi i od tego jak "się ułoży.

Zmiana, kół, przód/ tył, zmiana felgi, zmiana opon, kupione nowe (michelin) nigdy nie było idealnie, należy dodać ze to dieesel, stary typ więc sam silnik pozostawia wiele do życzenia, kultura pracy kiepska i wibracje same "z siebie są" no ale jak jadę np. 110km/h na fotelu pasażera nikt nie siedzi i fotel wpada w takie wibracje że oparcie lata przód tył tak, że zastanawiam się czy nie wybije przedniej szyby no co coś nie teges.

Wyważanie kół w różnych zakładach, w tym renomowanych, dalej nie jest idealnie.

Doważanie dynamiczne kół na samochodzie, jest lepiej ale nie tak jak powinno.

W międzyczasie, sprawdzane zawieszeni, luzy itd. wszystko ok.

Robiona zbieżność laserowa w stacji diagnostycznej, dalej jakieś wibracje frown.gif

W grudniu zeszłego roku wymiana gałki kierowniczej, zrobił się luz, wcześniej nie występował, robione w innym zakładzie niż zbieżność laserowa.

Gałka wymieniona, mechanik mnie pyta gdzie miałem zbieżność ustawianą bo miałem ustawione koła +28" (sekund) a norma jest do +8" (sekund).

Ustawiono mi (metodą komputerową) zbieżność lewe +5" prawe +7" czy jakoś tak mogę mylić, ale do tamtego momentu nie mam niepokojących wibracji na kole kierowniczym czy to na letnich czy na zimowych oponach (osobne felgi).

Co przez ten wywód chcę wnieść?

Warto czasem skorzystać z co najmniej dwóch niezależnych warsztatów i zawieszenie w danym modelu należy rozpatrywać indywidualnie bo "diabeł tkwi w szczegółach"

pzdr.

Napisano

Powiedzcie mi jakiej produkcji kupiliście opony?

Ja zaryzykowałem i poszłem w koreański produkt Hankook.

Mam podobny problem i po powtórnym wywarzeniu serwisant powiedział mi, że z koreańcami czasami tak jest, że odlew nie jest idealnie okrągły i nie da się tego wyważyć.

Z czasem się to dotrą jak trzeba i mrowienie na kierownicy zniknie.

Na zimówkach i wcześniejszych letnich z tymi felgami co mam teraz bylo ok.

Napisano

> wymień amorki.

Jakby był problem z amorami to już od niższych prędkości.

Napisano
  • Autor

> Powiedzcie mi jakiej produkcji kupiliście opony?

Pirelli P6000. Po zamienieniu przodu z tyłem jest to samo frown.gif.

Napisano

odgrzeję temat aby nie zakładać nowego o podobnym temacie.

pacjent: Peugeot Partner '07

objawy: bicie kierownicy baaardzo delikatnie podczas jazdy i bicie kierownicy podczas hamowania - trzęsie całą budą

inne informacje: 1000 km temu wymieniono tarcze i klocki na ATE, na starych tarczach z tego co pamiętam było ok, wymieniono przednie opony na nowe, przerzucono tylne felgi na przód, wymieniono tylne hamulce na nowe.

czyżby skrzywiły się NOWE tarcze? byłem przy zakładaniu - znam mechanika, wszystko było wykonane poprawnie, wyczyszczone itp.

byłem na przeglądzie - całe zawieszenie jest w bdb stanie, zero luzów - na zimowych oponach z tego co pamiętam wszystko było OK.

tarcze? piasty>?

Napisano

zamien kola tyl - przod. Zobaczysz czy cos sie zmieni

Napisano

> czyżby skrzywiły się NOWE tarcze?

A czemu nie? Wystarczy np. że wjedziesz gorącymi tarczami w kałużę.

Napisano

> zamien kola tyl - przod. Zobaczysz czy cos sie zmieni

nic się nie zmienia - kupione nowe gumy, przełożone felgi - kilka różnych kombinacji

Napisano

> nic się nie zmienia - kupione nowe gumy, przełożone felgi - kilka różnych kombinacji

no to trzeba sprawdzic bicie tarczy.

Tarcza przy demontazu zeszla sama? Czy byla walona mlotkiem? Moze piasta ucierpiala?

Napisano

> A czemu nie? Wystarczy np. że wjedziesz gorącymi tarczami w kałużę.

oszczędzałem tarcze jak mogłem przez 500km jeździłem lekko ostrożnie, omijałem wodę - choć i tak było sucho...

Napisano

> no to trzeba sprawdzic bicie tarczy.

> Tarcza przy demontazu zeszla sama? Czy byla walona mlotkiem? Moze piasta ucierpiala?

z tego co kojarzę zeszły same lekko szarpiąc - młotka tam nie było.

Napisano

> z tego co kojarzę zeszły same lekko szarpiąc - młotka tam nie było.

no to jak nie kola, nie uwalona piasta a wszystko dobrze wyczyszczone przed zalozeniem tarczy to zostaje krzywa tarcza

jak masz czym to sprawdz bicie tarczy.

Napisano

> no to jak nie kola, nie uwalona piasta a wszystko dobrze wyczyszczone przed zalozeniem tarczy to

> zostaje krzywa tarcza

> jak masz czym to sprawdz bicie tarczy.

jutro oddaje tarcze do reklamacji (jak się uda) i zakładam inne tarcze

Napisano

dziwi mnie tylko, że nowe tarcze, dobrej firmy i już takie ekscesy...

jak myślicie geometrię robić czy nie? sprawdzę jeszcze wspomniane piasty...a dalej przeguby, końcówki drążków, łączniki stabilizatora, wahacze i całą resztę...

mega zły jestem!

Napisano

dziś zrobiłem badanie bicia tarcz hamulcowych - wyszło, że na lewym kole różnica była 0,03 a na prawym 0,04 a ponoć norma jest do 0,07mm - 0,1mm

tarcze były dokręcone śrubami do piasty - bicie tarcz w normie więc i tarcze i piasty są OK. już zgłupiałem!! teraz zostaje geometria + wymiana płynu hamulcowego - macie jakieś inne pomysły?

chyba zostanie wymiana tarcz + piast (choć piasty imho są OK) na nowe oraz wspomniana wcześniej geometria..mogę przyjąć, że tarcze były walnięte fabrycznie ? bo wg mnie nie były przegrzane...

Napisano

> chyba zostanie wymiana tarcz + piast (choć piasty imho są OK)

skoro nie ma na nich bicia to po co?

Napisano

a pierścienie centrujące są dobre? Ja miałem problem z tymi pierścieniami, teraz już mam lepiej od 0 do 200km/h bez wibracji, tylko jak hamuje w okolicy 80km/h do 60km/h przód wpada w wibracje, tak coś czuje, że łożyska kolumn do wymiany.

Napisano

> skoro nie ma na nich bicia to po co?

sam nie wiem, bo już nie mam pojęcia co moze być przyczyną...

imho tarcze...ale sciana.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odświeżę trochę temat wink.gif

W zeszłym tygodniu wymieniłem amortyzatory i zrobiłem geometrię i problem ustał waytogo.gif

Amorek musiał być już konkretnie zużyty, że wpadał w taki rezonans hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.