Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AH] Dwumasa - jest czy nie jest?

Featured Replies

Napisano

Sprzęgło mi szurało od samego początku jak kupiłem auto więc pomyślałem że trzeba w końcu coś z nim zrobić. Pojechałem dziś do serwisu umówić się na okresowe przetoczenie płynów i przejrzenie reszty i przy okazji zagadałem o sprzęgło. Pan majster stwierdził z wielką pewnością, że w moim z17dth dwumasy nie ma tylko zwykłe sprzęgło. Jak patrzę na alledrogo to wszystkie praktycznie oferowane sprzegła do AH 1.7CDTI są opisywane, że są z kołem dwumasowym. To w końcu jest to koło czy go nie ma? Rocznik 2005 jeśli to ma znaczenie.

Napisano

> Sprzęgło mi szurało od samego początku jak kupiłem auto więc pomyślałem że trzeba w końcu coś z nim

> zrobić. Pojechałem dziś do serwisu umówić się na okresowe przetoczenie płynów i przejrzenie

> reszty i przy okazji zagadałem o sprzęgło. Pan majster stwierdził z wielką pewnością, że w

> moim z17dth dwumasy nie ma tylko zwykłe sprzęgło. Jak patrzę na alledrogo to wszystkie

> praktycznie oferowane sprzegła do AH 1.7CDTI są opisywane, że są z kołem dwumasowym. To w

> końcu jest to koło czy go nie ma? Rocznik 2005 jeśli to ma znaczenie.

jak tak patrzę na EPC i tarcze sprzęgłowe to mi wygląda na to że Z17DTL ma zwykłe koło zamachowe a Z17DTH ma dwumasę,

do DTL-a tarcza ma tłumiki drgań a DTH wygląda że tarcza sprzęgła jest sztywna, stąd moje wnioski,

brat

Napisano
  • Autor

> W 1.7 100KM jest dwumasa a w 80 KM nie ma.

Kurdesz mol to dlaczego fachowiec z ASO mając na ekranie dane mojego samochodu twierdzi, że nie ma? niewiem.gifangryfire.gif

Choć cenę za całość części i robocizny rzucił ok. 3kzł więc tak jakby "z" hmm.gif

Napisano

> Kurdesz mol to dlaczego fachowiec z ASO mając na ekranie dane mojego samochodu twierdzi, że nie ma?

to już jego musisz zapytać, EPC pokazuje że jest, może nie umie się nim obsługiwać? niewiem.gif

brat

Napisano

> Kurdesz mol to dlaczego fachowiec z ASO mając na ekranie dane mojego >samochodu twierdzi, że nie ma?

Stwierdził to po VINie? Z ciekawości wrzuciłem kilka VINów z17dth do EPC i zawsze wyskakiwało mi sprzeglo z kołem dwumasowym

> Choć cenę za całość części i robocizny rzucił ok. 3kzł więc tak jakby "z"

w ASO ok 2400 samo koło dwumasowe wiec jak na ASO to cena dobra. Oczywiście zostaje stare sprzegło

Napisano
  • Autor

> Stwierdził to po VINie? Z ciekawości wrzuciłem kilka VINów z17dth do EPC i zawsze wyskakiwało mi

> sprzeglo z kołem dwumasowym

W sumie po vinie nie, sprawdzaliśmy historię wymian i miał mój samochód wyciągnięty na ekran. Popatrzył i powiedział że w 1.7 dwumasy nie ma. Pogadam z nim jeszcze hmm.gif

Napisano

> W 1.7 100KM jest dwumasa a w 80 KM nie ma.

a z ciekawości spytam, 1,9 120KM co ma?

Napisano

> a z ciekawości spytam, 1,9 120KM co ma?

1.9 wszystkie mają dwumasę

Napisano
  • Autor

> W sumie po vinie nie, sprawdzaliśmy historię wymian i miał mój samochód wyciągnięty na ekran.

> Popatrzył i powiedział że w 1.7 dwumasy nie ma. Pogadam z nim jeszcze

No i dziś pogadałem przy okazji wymiany rozrządu. Wstukał VIN w kompa, wyskoczył rysunek sprzęgła i mówi: "pacz pan, zwykła tarcza ze sprężynkami, nie ma dwumasy, cieszyć się trzeba". W sumie na dziś to mi i tak nie różnica bo w sumie działa tylko szumi trochę (stwierdzili, że to pewnie łożysko zaczyna się kończyć) ale na jesieni pewnie trzeba się będzie z tym zmierzyć.

Napisano

> No i dziś pogadałem przy okazji wymiany rozrządu. Wstukał VIN w kompa, wyskoczył rysunek sprzęgła i

> mówi: "pacz pan, zwykła tarcza ze sprężynkami, nie ma dwumasy, cieszyć się trzeba". W sumie na

> dziś to mi i tak nie różnica bo w sumie działa tylko szumi trochę (stwierdzili, że to pewnie

> łożysko zaczyna się kończyć) ale na jesieni pewnie trzeba się będzie z tym zmierzyć.

No to niezły fart. Zastanawiam sie jakiego programu mechanik używał bo EPC pokazuje dwumase z VINu.

Napisano
  • Autor

> No to niezły fart. Zastanawiam sie jakiego programu mechanik używał bo EPC pokazuje dwumase z

> VINu.

Jaki soft to nie wiem. ASO Opla. Stanowisko sklepowo-magazynowe. Na podstawie tych danych zamawiają części na serwis. I chyba zamawiają dobrze bo firma się rozwija biglaugh.gif

Napisano

> No to niezły fart. Zastanawiam sie jakiego programu mechanik używał bo EPC pokazuje dwumase z

> VINu.

moim zdaniem też jest dwumasa,

brat

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem też jest dwumasa,

> brat

Nie będę się upierał bo osobiście pojęcia nie mam (stąd ten wątek) ale dziwne że taka rozbieżność w zeznaniach występuje niewiem.gif Wrócimy do tematu jak już wezmę się za robienie tego sprzęgła pewnie gdzieś na jesieni ok.gif

Napisano

> Nie będę się upierał bo osobiście pojęcia nie mam (stąd ten wątek) ale dziwne że taka rozbieżność w

> zeznaniach występuje Wrócimy do tematu jak już wezmę się za robienie tego sprzęgła pewnie

> gdzieś na jesieni

Zasięgnąłem języka u znajomego mechanika od Opli i twierdzi że ASO sie machneło. Wytłumaczył mi to także nawet wklepując VIN do EPC można zrobić błąd w filtrowaniu bo na rysunku wyskakują 2 sprzegła. To ze sprężynkami bez dwumasy jest na górze rysunku a to bez sprężynek jest na dole ale opis z boku jest tylko do tego z dwumasą bo takie jest montowane w z17dth.

Jesienią się przekonamy banana-wave.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Jesienią się przekonamy

Wygląda na to że do jesieni nie doczeka. pad.gif

Jakoś tak mam, że najczęściej odpalam na zapiętym biegu postojowym (ze sprzęgłem oczywiście biglaugh.gif) i wczoraj lekko szarpnął w momencie dostania zapłonu. Myślałem że przypadek ale dziś rano powtórzyłem manewr i to samo. Lekkie szarpnięcie przy rozruchu jakby nie wysprzęgliło. Odpalanie na jałowym jest bez przygód. frown.gif

Napisano

> Wygląda na to że do jesieni nie doczeka.

> Jakoś tak mam, że najczęściej odpalam na zapiętym biegu postojowym (ze sprzęgłem oczywiście ) i

> wczoraj lekko szarpnął w momencie dostania zapłonu. Myślałem że przypadek ale dziś rano

> powtórzyłem manewr i to samo. Lekkie szarpnięcie przy rozruchu jakby nie wysprzęgliło.

> Odpalanie na jałowym jest bez przygód.

hmm, wygląda na to, że już same objawy wskazują nie tylko, że koło dwumasowe tam jest ale, że pada furious.gif

brat

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

> hmm, wygląda na to, że już same objawy wskazują nie tylko, że koło dwumasowe tam jest ale, że pada

> brat

No i się wyjaśniło. Jak już biegi zaczęły przebąkiwać, że na wysokich obrotach się nie będą chciały zmieniać pojechałem robić. Dwumasa była, jest i padła, posypała się też reszta frown.gif Na domiar złego ponoć to co było to już nie było oryginalne sprzęgło a dodatkowo tarcza była odwrotnie założona. Tak mnie mechanik pocieszył w ten słoneczny dzionek biglaugh.gif

Napisano

> No i się wyjaśniło. Jak już biegi zaczęły przebąkiwać, że na wysokich obrotach się nie będą chciały

> zmieniać pojechałem robić. Dwumasa była, jest i padła, posypała się też reszta Na domiar

> złego ponoć to co było to już nie było oryginalne sprzęgło a dodatkowo tarcza była odwrotnie

> założona. Tak mnie mechanik pocieszył w ten słoneczny dzionek

Kolego a ile taka "przyjemność" będzie kosztować?

Jak można tarczę odwrotnie założyć? wrrr.gif

Napisano

Wychodzi na to że fachowiec z ASO dał ciała twierdząc po VINie że nie ma dwumasy...

No to najmarniej ze 2 tysie w plecy frown.gif

Napisano

> Kolego a ile taka "przyjemność" będzie kosztować?

> Jak można tarczę odwrotnie założyć?

ano można, szczególnie w układzie w którym jest dwumasa, w grupie aut PSA na tarczy jest opisane którą stroną do skrzyni a którą do silnika, nie wiem jak jest w Oplu,

brat

Napisano

> Wychodzi na to że fachowiec z ASO dał ciała twierdząc po VINie że nie ma dwumasy...

cóż, mieliśmy rację (niestety),

a ile to auto ma mieć przejechane?

brat

Napisano
  • Autor

> cóż, mieliśmy rację (niestety),

Oj tam biglaugh.gif Już nie boli zlosnik.gif Za to cichutko teraz pracuje. Nie wiedziałem że taki hałas to sprzęgło powodowało. Myślałem że większość normalnie z silnika pochodzi.

> a ile to auto ma mieć przejechane?

211 kkm tak mniej więcej.

Napisano
  • Autor

> Kolego a ile taka "przyjemność" będzie kosztować?

4 kzł z groszami mnie kosztowała robocizna i części. Kompletne sprzęgło + dwumasa + nowy olej w skrzyni.

> Jak można tarczę odwrotnie założyć?

No tak chyba tyłem na przód niewiem.gif

Napisano

> Oj tam Już nie boli Za to cichutko teraz pracuje. Nie wiedziałem że taki hałas to sprzęgło

> powodowało. Myślałem że większość normalnie z silnika pochodzi.

dwumasa ma swoje zalety kiedy działa wink.gif

> 211 kkm tak mniej więcej.

no to pewnie realnie, ktoś zmieniał, dał kara.gif i efekt dało się odczuć irked.gif

brat

Napisano

> 4 kzł z groszami mnie kosztowała robocizna i części.

boje_sie.gif jak ja bym dał 4kzł za naprawę to bym zwiększył wartość auta o 50% hahaha.gif

brat

Napisano
  • Autor

> jak ja bym dał 4kzł za naprawę to bym zwiększył wartość auta o 50%

Wiesz co, mało to nie było choć ponoć na tyle wymiany to za dużo też nie.

Ale nie żałuję ani złotówki. Cieszę się jak dziecko, któremu nową zabawkę kupili biglaugh.gif Teraz to nie ten sam samochód drive.gif

Napisano

> Wiesz co, mało to nie było choć ponoć na tyle wymiany to za dużo też nie.

O fak, za taka cene to bym jeszcze Twoj woz umyl, wypolerowal, nawoskowal i dokladnie w srodku posprzatal jako gratis...

Pozdrawiam

Napisano

Sprzęgło LUK 900 zł

Dwumasa LUK 1300 zł.

Robocizna 500 zł.

+olej = 3 kzł.

Przepłaciłeś rotfl.gif

Napisano

> Sprzęgło LUK 900 zł

> Dwumasa LUK 1300 zł.

> Robocizna 500 zł.

> +olej = 3 kzł.

> Przepłaciłeś

już nie dołujcie chłopaka beksa.gif

niech się cieszy ze sprawnej Asterki palacz.gif

brat

Napisano
  • Autor

> już nie dołujcie chłopaka

> niech się cieszy ze sprawnej Asterki

Ależ on mnie wcale nie dołuje grinser006.gif Po to pieniądze zarabiam żeby je wydawać zlosnik.gif A jak ktoś zazdrości to już jego problem zlosnik.gif

Ja kupiłem usługę i części dobrej jakości, z porządną gwarancją, w akceptowalnej przeze mnie cenie i z efektem końcowym, który przerósł moje oczekiwania. Dla mnie same pozytywy waytogo.gif

Napisano

> Ależ on mnie wcale nie dołuje Po to pieniądze zarabiam żeby je wydawać A jak ktoś zazdrości to

> już jego problem

> Ja kupiłem usługę i części dobrej jakości, z porządną gwarancją, w akceptowalnej przeze mnie cenie

> i z efektem końcowym, który przerósł moje oczekiwania. Dla mnie same pozytywy

o, to to to,

ja w takich przypadkach przytaczam pewną historię (prawdziwą),

po krótce;

w czasach kiedy pracowałem ASO jeden z mechaników który jeździł wówczas Polonezem, a że jeździł dużo to (na Mobliu 1) zrobił 200kkm i musiał dać głowicę do remontu, zawiózł auto do innego mechanika specjalizującego sie w Polonezach na robotę,

inni pytali go dlaczego, przecież mógłby to sam zrobić,

odpowiadał po prostu, na Polonezach się nie znam, nie mam momentów dokręcania itd., za naprawę poldka dałem 500zł a w tym czasie strzeliłem fuchę na Oplu i zarobiłem 1kzł ... ok.gif

wnioski niech każdy wyciągnie sam, czasem życie nie jest tylko czarne i białe, ma inne kolory i odcienie, najczęściej też nie znamy często decydujących aspektów danej kwestii,

brat

Napisano

> Ależ on mnie wcale nie dołuje Po to pieniądze zarabiam żeby je wydawać A jak ktoś zazdrości to

> już jego problem

> Ja kupiłem usługę i części dobrej jakości, z porządną gwarancją, w akceptowalnej przeze mnie cenie

> i z efektem końcowym, który przerósł moje oczekiwania. Dla mnie same pozytywy

I to jest jedyne sluszne podejscie ok.gif

Ja tez wychodze z takiego zalozenia i dlatego zanim kupie auto to sie 2 razy zastanowie czy mnie bedzie stac na jego utrzymanie zlosnik.gif

Niestety zdecydowana wiekszosc pewnie by probowala cos drutowac, albo sprzedac i niech sie kolejny wlasciciel martwi sick.gif

Napisano

> Niestety zdecydowana wiekszosc pewnie by probowala cos drutowac, albo sprzedac i niech sie kolejny

> wlasciciel martwi

Ja bym nie generalizował, a poza tym to na pewno nie ludzie z tego kącika 270751858-jezyk.gifskromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.