Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

który silnik omijać?

Featured Replies

Napisano

Hej. Zastanawiam się nad kupnem Opla astry 2

(2002 -2005)pb. Przeczesałem już chyba cały internet i dowiedziałem się że najlepszym silnikiem dla mnie byłby 1.6 8v ale jeżeli trafię zadbany egzemplarz z innym silnikiem to nie będę wybrzydzał i tu moje pytanie: Jakiego silnika należy się kategorycznie wystrzegać? 1.2 eliminuje sam (za mała pojemność) a pozostałe 1.4 i 1.6 ?

Dziękuję i pozdrawiam

Napisano

Proponuje sprawdzone i przewidywalne, a przy tym niedrogie w eksploatacji i dobrze przyjmujace LPG (jesli rozwazasz...): X14XE, X16SZR, X18XE1, X20XEV.

Pozdrawiam

Napisano

To ja tak trochę inaczej .Polecam Z16XE 16v jak dla mnie żwawy silnik i jakoś problemów nie było i LPG założyłem .W sumie każdy żyd swój towar chwali.

Napisano

> To ja tak trochę inaczej .Polecam Z16XE 16v jak dla mnie żwawy silnik i jakoś problemów nie było i

> LPG założyłem .W sumie każdy żyd swój towar chwali.

Przy takim podejsciu twojej rekomendacji w ogole bym nie rozpatrywal. Mysle ze koledze chodzilo o aspekty techniczne zwiazane z konkretnymi silnikami.

A wracajac do tematu, Tosh dobrze gada ok.gif

Napisano

> Hej. Zastanawiam się nad kupnem Opla astry 2

> (2002 -2005)pb. Przeczesałem już chyba cały internet i dowiedziałem się że najlepszym silnikiem dla

> mnie byłby 1.6 8v ale jeżeli trafię zadbany egzemplarz z innym silnikiem to nie będę

> wybrzydzał i tu moje pytanie: Jakiego silnika należy się kategorycznie wystrzegać? 1.2

> eliminuje sam (za mała pojemność) a pozostałe 1.4 i 1.6 ?

> Dziękuję i pozdrawiam

jeżeli zamierzasz założyć lpg to unikaj Z16XEP.

Napisano

> Proponuje sprawdzone i przewidywalne, a przy tym niedrogie w eksploatacji i dobrze przyjmujace LPG

> (jesli rozwazasz...): X14XE, X16SZR, X18XE1, X20XEV.

Szkoda tylko, że żaden z tych silników nie był montowany w podanym przez kolegę przedziale czasowym. zeby.GIF przynajmniej tak mi się wydaje... zeby.GIF

Napisano

> Szkoda tylko, że żaden z tych silników nie był montowany w podanym przez kolegę przedziale

> czasowym. przynajmniej tak mi się wydaje...

żaden z nich nie był montowany w tym czasie, wszystkie po 2002 to są Zxx,

z tego czasu _ja_ bym szukał Z18XE,

brat

Napisano

> Jakiego silnika należy się kategorycznie wystrzegać?

Trochę dziwne pytanie. Każdy ma inne doświadczenia. Jeden chwali coś co inni uważają za śmieć i na odwrót.

Ja odpowiem przekornie, omijaj wszystkie benzynowe. I mam w tym swoja rację. Inny odpowie omijaj diesle. I tez ma w tym swoja rację. Kup sam co Ci pasuje, potem powiesz czy twoim zdaniem go omijać czy nie.

Napisano

> Trochę dziwne pytanie. Każdy ma inne doświadczenia. Jeden chwali coś co inni uważają za śmieć i na

> odwrót.

> Ja odpowiem przekornie, omijaj wszystkie benzynowe. I mam w tym swoja rację. Inny odpowie omijaj

> diesle. I tez ma w tym swoja rację. Kup sam co Ci pasuje, potem powiesz czy twoim zdaniem go

> omijać czy nie.

dobrze gada, dac mu piwa waytogo.gifpub2.gif

Napisano

> Trochę dziwne pytanie. Każdy ma inne doświadczenia. Jeden chwali coś co inni uważają za śmieć i na

> odwrót.

dlaczego dziwne? w końcu są tutaj ludzie na kąciku tak jak np Tosh którzy zawodowo 'siedzą w branży' więc mają większą 'grupę reprezentatywną' niż przeciętny użytkownik, jeżeli ktoś pracuje w serwisie i na całą ilość przyjeżdżających samochodów z określonymi silnikami są problemy to moim zdaniem takie rady są dla kupującego bardzo cenne (w tym dla mnie),

na podstawie swoich doświadczeń wyrobiłem sobie opinię że silniki Zxx to badziewie w porównaniu do Xxx, ale co zrobić skoro od 2001 innych silników już nie ma, trzeba wybierać z tego co jest dostępne i wybierać mądrze,

poza tym czy diesel czy benzyna to jest trochę kwestia światopoglądu, jeden lubi to, drugi coś innego,

brat

Napisano

> na podstawie swoich doświadczeń wyrobiłem sobie opinię że silniki Zxx to badziewie w porównaniu do

> Xxx, ale co zrobić skoro od 2001 innych silników już nie ma,

a widzisz-ja miałem X16XEL, teraz mam Z16XE i twierdzę ,że ten drugi jest lepszy-mimo elektronicznej przepustnicy auto lepiej się zbiera, nie łyka tyle oleju co X16XEL

w "Z" EGR można zaślepić i programowo odłączyć i żaden check się nie świeci

Napisano

> a widzisz-ja miałem X16XEL, teraz mam Z16XE i twierdzę ,że ten drugi jest lepszy-mimo

> elektronicznej przepustnicy auto lepiej się zbiera, nie łyka tyle oleju co X16XEL

> w "Z" EGR można zaślepić i programowo odłączyć i żaden check się nie świeci

właśnie o tym mówię, piszesz o własnych doświadczeniach i na tej podstawie uważasz że Z16XE jest lepszy od X16XELa, (co dla mnie osobiście świadczy o tym że z tym X16XELem było coś nie tak) ale wolno Ci mieć takie zdanie i to szanuję,

ja pracowałem w serwisie i po prostu wyrobiłem sobie taką a nie inną opinię o Z-etkach na podstawie problemów z nimi w porównaniu do X-ów, (a w konkretnym przypadku X16XEL vs Z16XE - padające ECU, topiące się katalizatory, odchudzone pierścienie tłokowe w Z16XE, a o ile w X16XEL palenie oliwy najczęsciej spowodowane było przez uszczelniacze zaworowe to w Z16XE jest spowodowane "znikniętymi" pierścieniami i zatartym pierścieniem-zgarniaczem oleju), mamy po prostu inne spojrzenie na tę kwestię,

brat

Napisano

^^

I wszystko sprowadza się do tego co napisałem wcześniej.

Napisano

> właśnie o tym mówię, piszesz o własnych doświadczeniach i na tej podstawie uważasz że Z16XE jest

> lepszy od X16XELa, (co dla mnie osobiście świadczy o tym że z tym X16XELem było coś nie tak)

> ale wolno Ci mieć takie zdanie i to szanuję,

Z X16XEL to troche inna historia. Na podstawie pozyskanych informacji stwierdzilismy, iz w owym silniku troche eksperymentowano z siatka honownicza cylindra (inny kat przeciecia), stąd wiekszy pobor oleju. O ile w 16-zaworowych silnikach X14XE, X18XE1 i X20XEV pobieranie oleju wiazalo sie glownie z "twardymi" uszczelniaczami zaworowymi (we wszystkich przypadkach wymiana uszczelniaczy wyraznie pomogla), to w X16XEL najczesciej problem tkwil w skojarzeniu pierscienie-cylinder. Poniekad ten problem rozwiazalismy stosujac nieco nowatorskie metody...

Silniki Z do mnie nie przemawiaja, pierwswszy rzut oka na wspomniana przepustnice juz nie budzi zaufania. Jako ze poprzednie jednostki X o tej samej pojemnosci sprawowaly sie dobrze, mialy przewidywalne i latwe do namierzenia usterki, uwazam je za dobre jednostki napedowe.

Popelnilem male faux pas wymieniajac kilkanascie postow wyzej jednostki X w odniesieniu do AG powyzej 2002 roku, ale nawet nie sprawdzalem, czy takie jeszcze wystepowaly, po prostu pisalem z pamieci. A ze te jednostki juz wyszly z uzycia, tylko zalowac...Coz, "ekologia"...

Co do diesla w Oplu...tylko Isuzu...

Pozdrawiam

Napisano

Z tym dieslem w Oplu, myślę że też się zagalopowałeś? Przypomnę 3.0 V6 CDTI - co prawda nie ten model samochodu, ale generalnie silnik z wadą konstrukcyjną i to dość poważną, nieprawdaż? zlosnik.gif

Napisano

> Z X16XEL to troche inna historia. Na podstawie pozyskanych informacji stwierdzilismy, iz w owym

> silniku troche eksperymentowano z siatka honownicza cylindra (inny kat przeciecia), stąd

> wiekszy pobor oleju.

a widzisz, o tym nawet nie wiedziałem,

chociaż u nas robiliśmy te uszczelniacze zaworowe w paru autach z X16XEL i też znacznie pomagało,

>O ile w 16-zaworowych silnikach X14XE, X18XE1 i X20XEV pobieranie oleju

> wiazalo sie glownie z "twardymi" uszczelniaczami zaworowymi (we wszystkich przypadkach wymiana

> uszczelniaczy wyraznie pomogla), to w X16XEL najczesciej problem tkwil w skojarzeniu

> pierscienie-cylinder. Poniekad ten problem rozwiazalismy stosujac nieco nowatorskie metody...

> Silniki Z do mnie nie przemawiaja, pierwswszy rzut oka na wspomniana przepustnice juz nie budzi

> zaufania.

wiesz Tosh, przepustnica jak przepustnica, ale to są muły, w DE robią nowe mapy ECU tych silników i ponoć to już wówczas zaczyna jeździć, ale kto u nas takie rzeczy potrafi zrobić?

a co do poszukiwania usterek Zxx to rzeczywiście czasem można stracić zdrowie,

> Co do diesla w Oplu...tylko Isuzu...

coś w tym jest jeżeli chodzi o 1.7, choć wspomniane tu 3.0L to rzeczywiście była mina jakich mało - coś jak w VW 2.5V6 z rozlatującymi się rozrządami,

fiatowskie 1.9 jest chwalone ale w mojej ex firmie mechanicy ich nie lubią, o ile jeszcze 120KM da się jakoś opanować to 150KM wersje z rozlatującymi się sprzęgłami, dwumasami, tymi kolektorami z jakimś kalpami to porażka, niemniej najbardziej bolesne dla klientów są rozpadające się skrzynie M32 do których to oczywiście jak to u Fiata nie ma żadnych części zamiennych sciana.gif i trzeba zmieniać całą skrzynię,

brat

Napisano

Wielokrotnie pisalem, ze wg mnie najlepszym dieslem do Opla jest Isuzu, zapomnialem w tym watku dodac nieszczesne 1.7...

Doskonale zdaje sobie sprawe, ze 3.0 DTI to straszny kibel...Coz, wieczne problemy z ukladem chlodzenia (zaszlyszalem z pewnego zrodla, iz ta jednostka napedowa pochodzi wprost z lodzi motorowych, gdzie byla chlodzona woda zaburtowa), padajace nagminnie pompowtryskiwacze i inne dokuczliwe problemy...

Pozdrawiam

Napisano

> Wielokrotnie pisalem, ze wg mnie najlepszym dieslem do Opla jest Isuzu, zapomnialem w tym watku

> dodac nieszczesne 1.7...

wiesz, temat diesla wyszedł przy okazji, autor wątku w końcu pytał o benzyniaki wink.gif ja tam o dieslach mam swoje zdanie ale nie wdaję się w święte wojny,

> Doskonale zdaje sobie sprawe, ze 3.0 DTI to straszny kibel...Coz, wieczne problemy z ukladem

> chlodzenia (zaszlyszalem z pewnego zrodla, iz ta jednostka napedowa pochodzi wprost z lodzi

> motorowych, gdzie byla chlodzona woda zaburtowa), padajace nagminnie pompowtryskiwacze i inne

> dokuczliwe problemy...

> Pozdrawiam

fajnie, jeżeli ten silnik miał ktoś na łodzi to pewnie wozili zapasowy silnik, bo jakoś nie wyobrażam sobie usterki którą trzeba naprawiać w warsztacie na środku morza hehe.gif

a i przy okazji: Wszystkiego Naj z okazji urodzin 20.GIF

brat

Napisano

> padajace nagminnie pompowtryskiwacze i inne

> dokuczliwe problemy...

>

Myślałem że pompowtryskiwacze to wynalazek VW i tylko tam był stosowany.

Ciekawe rzeczy prawicie kolego smile.gif , całe życie człek się uczy.

Czy ten silnik 3.0 diesel to konstrukcja Opla czy zapożyczyli je od kogoś ?

Napisano

> Czy ten silnik 3.0 diesel to konstrukcja Opla czy zapożyczyli je od kogoś ?

jezusu,

brat

EDIT: natomiast nie wydaje mi się żeby tam były pompowtryskiwacze niewiem.gif

Napisano

> Nie kumam

> To "pożyczyli" je z ZUS-u czy od Jezusa ???

jezusu = Isuzu cool.gif

brat

Napisano

> EDIT: natomiast nie wydaje mi się żeby tam były pompowtryskiwacze

Masz racje...spojrzalem na dostepne informacje, z ktorych wyraznie wynika, iz 3.0 DTI zasilany jest poprzez uklad CR (niestety brak-z mojej strony- rzetelnej dokumentacji tego silnika rodzi bledy) . Na szczescie nie mialem watpliwej przyjemnosci obslugiwania tego wynalazku.

PS: dziekuje za zyczenia smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Ponoć największą wadą, i według specjalisty od diesli, jedyną, są... zsuwające się tuleje cylindrów, a miałem taki silnik kupić. sick.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Wielokrotnie pisalem, ze wg mnie najlepszym dieslem do Opla jest Isuzu,

to podpytam się fachowca smile.gif

autko to Honda ale że ma ten silniczek 1.7 to odsyłają do serwisu opla.

Problem taki że ubywa płynu (ok. 1L na 500)

W serwisie sprawdzali szczelność (wycieków brak, ciśnienie trzyma), UPG po analizie spalin też ok.

Chcą wymieniać jakieś uszczelniacze (z tego co szwagier mówi wywnioskowałem że przy wtryskach)

No ale koszt nie mały i pewności nie mają czy to pomoże.

Jakieś sugestie, na co zwrócić uwagę?

Napisano

> to podpytam się fachowca

> autko to Honda ale że ma ten silniczek 1.7 to odsyłają do serwisu opla.

> Problem taki że ubywa płynu (ok. 1L na 500)

> W serwisie sprawdzali szczelność (wycieków brak, ciśnienie trzyma), UPG po analizie spalin też ok.

> Chcą wymieniać jakieś uszczelniacze (z tego co szwagier mówi wywnioskowałem że przy wtryskach)

> No ale koszt nie mały i pewności nie mają czy to pomoże.

> Jakieś sugestie, na co zwrócić uwagę?

co prawda pytanie nie było do mnie ale dorzucę swoje 0,05 PLN,

jeżeli to Civic z tym silnikiem Isuzu a w takim tempie ubywa płynu to pewnie nie został dobrze zdiagnozowany, IMO głowica lub UPG się sypie,

brat

Napisano

Każdy grosik się liczy także się nie krępuj smile.gif

Zgadza się to Civic silnikiem Isuzu 1.7

Nie byłem w trakcie sprawdzania ale na fachowość ASO chyba można liczyć smile.gif (osobiście omijam ten serwis)

No dobra ale jakieś objawy przy padniętej UPG powinny być.

Jakiś biały dym czy cuś, a tu nic. Silnik ładnie pracuje oleju nie przybywa.

Osobiście stawiałem na jakiś wyciek (ASO wyklucza) ale jest tak zabudowana komora że nie jestem wstanie sprawdzić.

Aha, płynu ubywa tylko w czasie jazdy.

Napisano

> Każdy grosik się liczy także się nie krępuj

> Zgadza się to Civic silnikiem Isuzu 1.7

> Nie byłem w trakcie sprawdzania ale na fachowość ASO chyba można liczyć (osobiście omijam ten

> serwis)

> No dobra ale jakieś objawy przy padniętej UPG powinny być.

> Jakiś biały dym czy cuś, a tu nic. Silnik ładnie pracuje oleju nie przybywa.

> Osobiście stawiałem na jakiś wyciek (ASO wyklucza) ale jest tak zabudowana komora że nie jestem

> wstanie sprawdzić.

> Aha, płynu ubywa tylko w czasie jazdy.

hmm, wiesz z tą fachowością ASO jest różnie, jak właściciel stacji rozumie że to ludzie są kapitałem firmy to ma dobrych ludzi, jeżeli ktoś podchodzi do tego inaczej to marne szanse,

wiesz, 1L płynu na 500km to jest w cholerę, gdzieś ten płyn musi znikać, nie ma siły, myślę że taki wyciek byłoby widać od razu bo chyba nawet nie zdążył by odparować i byłoby go mocno czuć pod maską, po osłonie pod silnikiem lało by się piękną strużką,

nie wiem co na to Tosh ale IMO on spala ten płyn, może po prostu znika płyn w czasie jazdy bo silnik pracuje na różnych prędkościach obrotowych, ciśnienia rosną i zaczyna uciekać? choć z drugiej strony przy takiej sytuacji ciśnienie w układzie chłodzenia przy wkręcaniu silnik na obroty rosło by w kosmos hmm.gif

kurcze już głupi jestem mlot.gif

ktoś tu na kąciku walczył ostro z dziwnymi zjawiskami w Y17DT ale nie pamiętam nicku, bodaj ktoś z Podkarpacia niewiem.gif w każdym razie była to mocno nierówna walka z dziwnymi zjawiskami i objawami,

brat

Napisano

cześć powiem Tobie tak:

1. jeżeli robisz trasy to nie kupuj astry z silnikiem z14xep, ten silnik przy prędkościach "trasowych" tj 100-160 km/h jest głośny a kabina do tego bardzo słabo wyciszona. Jeżeli natomiast autem śmigasz po mieście to jest dobry wybór bo żwawy i mało pali.

Ja także skłaniał bym się ku dieslowi, no bo z16xep to już więcej po mieście spali.

P.S szkoda że opel nie robi nadal silników 8 zaworowych jak fiat na ten przykład, uważam i nie jestem odosobniony w stwierdzeniu że najlepsze to opel robił silniki 8 zaworowe - WYSTARCZY POSŁUCHAĆ ICH PRACY. np C16NZ -ODLOT

pozdrawiam

Napisano

> cześć powiem Tobie tak:

> 1. jeżeli robisz trasy to nie kupuj astry z silnikiem z14xep, ten silnik przy prędkościach

> "trasowych" tj 100-160 km/h jest głośny a kabina do tego bardzo słabo wyciszona.

owszem masz rację, ale wynika to z oszczędności na modelu G Classic i dotyczy wszystkich silników, można to doprowadzić do porządku ale wymaga to pracy i nakładów finansowych,

Jeżeli

> natomiast autem śmigasz po mieście to jest dobry wybór bo żwawy i mało pali.

> Ja także skłaniał bym się ku dieslowi, no bo z16xep to już więcej po mieście spali.

> P.S szkoda że opel nie robi nadal silników 8 zaworowych jak fiat na ten przykład, uważam i nie

> jestem odosobniony w stwierdzeniu że najlepsze to opel robił silniki 8 zaworowe - WYSTARCZY

> POSŁUCHAĆ ICH PRACY. np C16NZ -ODLOT

ja mam SZRa i po wyciszeniu brzmi miło dla ucha ale tylko do około 3500 obr/min na V biegu przy 4000 obr/min jest nieprzyjemny (a to akurat 130km/h - sic jak ja nienawidzę krótkich przełożeń skrzyń biegów :/ ),

niemniej najprzyjemniej dla ucha brzmi V6 w Astrze (i nie tylko) wystarczy oglądnąć np

ja jestem zakochany serce.gif

brat

Napisano

> nie wiem co na to Tosh...

Ja na to: przy takim spozyciu plynu chlodzacego w przypadku uszkodzenia UPG z rury wydechowej wydobywa sie siwa zaslona dymna...Przy znacznie mniejszych ubytkach cieczy z powodu uszkodzenia UPG wydobywa sie przepiekny siwy dym z rury...Nie dymi na taki kolor?

Poza tym spozycie plynu jest duze, w przypadku przerwania ciaglosci UPG od kanalu cieczy do cylindra prawdopodobnie skonczyloby sie to efektownym pogieciem korbowodu (woda jest niescisliwa, ciecz na pewno zbieralaby sie w cylindrze podczas postoju silnika, przy probie rozruchu korbowod zostalby zgiety).

Wiec wedlug mnie istnieje niezauwazony wyciek (nie ma plam pod samochodem lub w okolicy pompy cieczy? spojrzyj rowniez pod dywaniki w kabinie kierowcy...),

Jesli by byla uszkodzona UPG lub peknieta glowica, cisnienie w ukladzie by wzrastalo w znacznym stopniu (mozna zbadac testerem do wykrywania CO2 w spalinach).

Pozdrawiam

Napisano

> Ja na to: przy takim spozyciu plynu chlodzacego w przypadku uszkodzenia UPG z rury wydechowej

> wydobywa sie siwa zaslona dymna...Przy znacznie mniejszych ubytkach cieczy z powodu

> uszkodzenia UPG wydobywa sie przepiekny siwy dym z rury...Nie dymi na taki kolor?

> Poza tym spozycie plynu jest duze, w przypadku przerwania ciaglosci UPG od kanalu cieczy do

> cylindra prawdopodobnie skonczyloby sie to efektownym pogieciem korbowodu (woda jest

> niescisliwa, ciecz na pewno zbieralaby sie w cylindrze podczas postoju silnika, przy probie

> rozruchu korbowod zostalby zgiety).

> Wiec wedlug mnie istnieje niezauwazony wyciek (nie ma plam pod samochodem lub w okolicy pompy

> cieczy? spojrzyj rowniez pod dywaniki w kabinie kierowcy...),

> Jesli by byla uszkodzona UPG lub peknieta glowica, cisnienie w ukladzie by wzrastalo w znacznym

> stopniu (mozna zbadac testerem do wykrywania CO2 w spalinach).

> Pozdrawiam

hmm, no to mamy jasność, trzeba szukać wycieku - optycznie lub węchowo smile.gif

brat

Napisano

> hmm, no to mamy jasność, trzeba szukać wycieku - optycznie lub węchowo

> brat

Nie napisalem powyzej, ze to sa tylko moje dywagacje?....Nie mam wozu "w reku" wiec snuje rozwazania...

Pozdrawiam

Napisano

Każdy silnik, który nie bierze oleju jest dobry. Ja mam 90KM i jest ok ale chciałbym mieć 300KM grinser006.gif

Napisano

> Hej. Zastanawiam się nad kupnem Opla astry 2

> (2002 -2005)pb. Przeczesałem już chyba cały internet i dowiedziałem się że najlepszym silnikiem dla

> mnie byłby 1.6 8v ale jeżeli trafię zadbany egzemplarz z innym silnikiem to nie będę

> wybrzydzał i tu moje pytanie: Jakiego silnika należy się kategorycznie wystrzegać? 1.2

> eliminuje sam (za mała pojemność) a pozostałe 1.4 i 1.6 ?

> Dziękuję i pozdrawiam

Witaj,

Jeżeli mam Ci coś zasugerować to proponuje z14xe.

Według mnie to najbardziej żywotny silnik 16V.

Oczywiście jak znajdziesz 1,6 8V to bierz. Ale mam wątpliwości.

Pierwszą astrę miałem F sedan'a x14xe 1998 - zero problemów z silnikiem.

Od 40 tyś do 100 tyś. Olej 5w50 Mobil. Zero zużycia oleju.

Drugą miałem G Kombi x14xe 1999 - zero problemów z silnikiem.

Od 110 tyś do 170 tyś. Olej 5w50 Mobil oraz 10w40 Mobil. Zero zużycia oleju.

Obecnie mam Astrę F sedan x16szr 1999 (żona ujeżdża smile.gif)- zero problemów z silnikiem.

Od 140 tyś do 150 tyś. 10w40 Mobil. Zero zużycia oleju.

Astra G z16xe 2002 kombi -

Od 80 tyś do 90 tyś. 5w30 GM. 0,7 l na 1000 km. wydałem na rozwiązanie problemu 1100 zł. Pierścienie + uszczelniacze zaworowe. Narazie spokój. Według mnie zalecenia producenta odnośnie przeglądów co 30 tyś zabijają ten motor.

Jeśli chodzi o doznania to oczywiście Z16xe daje najwięcej przyjemności.

Napisano

A ja mogę z czystym sumieniem polecić moje Z18XE. W zasadzie zero problemów - zrobiłem na nim w nieco ponad dwa lata ok. 90 tys km. Silnik niesamowicie żwawy (125 KM) - no chyba że kombika doładuję na maxa osobami i bagażem - to trochę mniej.

Silniczek bardzo ładnie działa z LPG - żadnych większych problemów - spalanie ok 9 l/100km.

Prosty w obsłudze, tani - tylko lać płyny i jeździć.

Pozdr

Piotrek

Napisano

3,2 litra no no no nawet nie wiedziałem że opel takie potężne silniki montował, ale rzeczywiście czuć i słychać moc odrzutowca, ,mnie natomiast kompletnie zakręcił ten filmik

Napisano

> 3,2 litra no no no nawet nie wiedziałem że opel takie potężne silniki montował, ale rzeczywiście

> czuć i słychać moc odrzutowca,

oczywiście że ...nie montował wink.gif to są swapy robione przez pasjonatów devil.gif

[dlatego jak się dobrze przyjrzeć to w takich przypadkach świeci kontrolka modułu chłodzenia bo nie ma komunikacji z ECU silnika]

najmocniejszy benzynowy w A-G był Z20LET, owszem też jest mocny, przy zastosowaniu innej turbiny, kutych tłoków i innych zabiegów są tacy którzy wyciskają z niego pod 300KM (a może i więcej?), ale to nie to brzmienie co V6 cool.gif

> ,mnie natomiast kompletnie zakręcił ten filmik

>

tys pikne smile.gif

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.