Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lanos 1.5 16v 305 tyś przebiegu - czy warto założyć instalkę

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. i Czy ten gaz nie narobi czegoś złego w silniku - auto nie bierze oleju

Napisano

Czy to ma sens, jest zależne od tego, jak dużo jeździsz i jak długo masz zamiar jeszcze tym autem jeździć.

Jak założysz normalną instalację w normalnym zakładzie, to nic złego dziać się nie powinno.

Napisano

> Jak w temacie. i Czy ten gaz nie narobi czegoś złego w silniku - auto nie bierze oleju

To nie jest jedyny wyznacznik. Warto jeszcze sprawdzić ciśnienie sprężania - powinno być w miarę jednakowe ...

Napisano

> Jak w temacie. i Czy ten gaz nie narobi czegoś złego w silniku - auto nie bierze oleju

gaz pięknie wymywa silnik, więc jeśli nie bierze oleju to może zacząć, bo przebieg mimo wszystko jest spory i to co zużyte mogło zostać zaklejone olejem

powiedz jeszcze na jakim oleju jeździsz???i co ile wymiany robisz???

Napisano

Nie przejmuj się silnikiem tylko ekonomią. Silnik kupisz za 1500 pln jak by było coś poważnego. Oleju zacznie brać troszkę więcej ale to są znikome ilości.

Przy obecnie prognozowanych cenach benzyny dalsza jazda na niej jest sporą niefrasobliwością grinser006.gif no chyba że zwitek banknotów masz zawsze w kieszeni a lanosem jeździsz bo jesteś pasjonatem.

Nawet ciut większe spalanie i dodatkowe parę złotych przy przeglądzie nie powinno Cie odstraszyć bo jest to kwota marginalna.

Ja też jeździłem 2 lata na benzynie bo człowiek był młody i głupi i myślałem, że kiedyś nastanie normalność.

Zakładaj chłopie i to szybko ten gaz. Po wakacjach już zapomnisz, że miałeś wydatek. 20.GIF

Napisano

> gaz pięknie wymywa silnik,

To nowość jakaś.

Napisano

> To nowość jakaś.

też się zastanawiam jak..... hmm.gif

Może trzeba go gdzieś tam wpuścić żeby coś wymył????? rotfl.gif

Napisano

Trzy lata temu też się zastanawiałem czy jak kupię Lanosa to zakładać gaz czy nie. Auto kupiłem. Gaz założyłem i nie żałuję. Normalnie to w naszym kraju nigdy nie będzie i cena benzyny zawsze będzie za wysoka w stosunku do płacy.

Napisano

Zakładać. wink.gif

Napisano

> To nowość jakaś.

widziałeś kiedyś rozebrany silnik który od nowości śmigał na gazie??? i inny silnik o podobnym przebiegu, który jeździł na benzynie??? ja widziałem i wątpie żeby to była kwestia przypadku, komora spalania w tym z lpg jak nówka sztuka

Napisano
  • Autor

> widziałeś kiedyś rozebrany silnik który od nowości śmigał na gazie??? i inny silnik o podobnym

> przebiegu, który jeździł na benzynie??? ja widziałem i wątpie żeby to była kwestia przypadku,

> komora spalania w tym z lpg jak nówka sztuka

Tu się zgodzę bo to widać choćby po wymienionym oleju który jest czyściutki. Poprzedniego Lanochoda na gaz miałem więc wiem co mówię, tyle że tamten był z silnikiem 1.5 8v. Ten miał zostać na benzynie ale ceny w Opolu są masakryczne - 4.75 za litr beny

Napisano

To nie chodzi o to że gaz coś myje, tylko raczej mniej brudzi niż benzyna. smile.gif

Jeśli już.

Olej starzeje się zdecydowanie mniej niż na benzynie.

Napisano

> To nie chodzi o to że gaz coś myje, tylko raczej mniej brudzi niż benzyna.

> Jeśli już.

> Olej starzeje się zdecydowanie mniej niż na benzynie.

a to nie jest tak, że jak ktoś ma spory nagar od noPB to na gazie mu to troszkę wypłucze???

Napisano

Czy ja wiem?

Zależy, na jakim kto do tej pory oleju jeździł.

Jeśli miałoby to dotyczyć Poloneza z przebiegiem 150 kkm bez remontu eksploatowanego cały czas na selektolu to coś mogłoby w tym być.

W paru silnikach współcześnie eksploatowanych ( na normalnych olejach) grzebałem i nie było tam tego, co w starych silnikach.

Napisano
  • Autor

No ok bo się się trochę OT robi. Czyli można założyć...?? Chyba w przyszłym miesiącu tak właśnie będzie. Powiedzcie mi teraz jeszcze czy opłaca się nadal instalkę II-giej generacji czy raczej pieniądze na sekwę wyłożyć

Napisano

> No ok bo się się trochę OT robi. Czyli można założyć...?? Chyba w przyszłym miesiącu tak właśnie

> będzie. Powiedzcie mi teraz jeszcze czy opłaca się nadal instalkę II-giej generacji czy raczej

> pieniądze na sekwę wyłożyć

Mam Lanosa z II gen i Nubirę III ze sekwencją.

Obecnie nie zakładałbym II gen.

Ale jeżdżę zwykle na odcinkach nie krótszych niż 20 km.

Jeśli jeździsz głównie na krótkich odcinkach z częstym rozgrzewaniem silnika, to przy sekwencji bilans oszczędności nie wypadnie za różowo.

Napisano
  • Autor

Ja głównie na krótkich odcinkach jeżdże. Niech teraz toś mi powie czy da się do tego silnika założyć elektronikę Autronic AL-700 ?? Takową w poprzednim samochodzie miałem i dość dobrze się spisywała

Napisano

> a to nie jest tak, że jak ktoś ma spory nagar od noPB to na gazie mu to troszkę wypłucze???

nie sądzę

przynajmniej na przykładzie blisko 170 000km na LPG w astrze

z tego zdecydowana większość na mobilu 15w40, zarówno olej jak i silnik (nawet w obudowie wałka rozrządu) zanieczyszczone

po zmianie na GM 10w40 sczyściło wszystko do gołego metalu, a po 2-3 kolejnych wymianach olej po 10 000km jest w miarę czysty

Napisano

> Ja głównie na krótkich odcinkach jeżdże. Niech teraz toś mi powie czy da się do tego silnika

> założyć elektronikę Autronic AL-700 ?? Takową w poprzednim samochodzie miałem i dość dobrze

> się spisywała

Autronica na pewno się da. Z polskich polecić można Bingo S4 czy też Staga 150. Oba ze zintegrowanym emulatorem wtryskiwaczy - mniejsza druciarnia. Z reduktorów poleciłbym BRC AT-90E - jest stabilny. Kolega, którem ostatnio grzebałem przy II gen. ma Lovteca (podróbka Lovato) i tego reduktora polecić bym nie mógł. Działa raczej średnio stabilnie.

Napisano

Warto. Warto. Warto. I to szybko!!!

Ale wstyd, że dopiero teraz.

Ja założyłem po 22.000 i za to powinienem stać w kącie we włosienicy pokutnej.

Oj wstyd. 893goodvibes.gif

Napisano

Jeżdzę najczęściej na krótkich trasach i II gen. spisuje się jak narazie bez zarzutu. Popytaj znajomych, poczytaj i sam podejmij decyzję jak najszybciej. Ceny benzyny idą w górę a LPG tanieje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.