Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pracuje na 3 cylindrach

Featured Replies

Napisano

Auto już stoi u mechanika, ale nie daje mi to spokoju i chciałbym wiedzieć czego ewentualnie mogę się spodziewać.

Stojąc na światłach zagapiłem się i kiedy zauważyłem, że wskoczyło zielone "strzeliłem" ze sprzęgła. Obroty bardzo spadły, szarpnęło, ale auto nie zgasło, bo jednocześnie wcisnąłem gaz do oporu. Podczas przyśpieszania silnik w ogóle nie miał mocy i dziwnie pracował. Po zatrzymaniu, na biegu jałowym pracuje równo, ale na bardzo niskich obrotach (wg obrotomierza ok. 600) i słychać "pykanie" jakby kompresja uciekała do wydechu. Przy tym bardzo mocno wibruje.

Z objawów wywnioskowałem, że 1 cylinder nie pali. Czego mogę się spodziewać oprócz takiej prozaicznej przyczyny jak np. świeca?

Napisano

Ja obstawiam że jedna cewka padła, przerabiałem to już 2 razy u siebie, 5 minut roboty i auto jeździ jak nowe.

Napisano

> Auto już stoi u mechanika, ale nie daje mi to spokoju i chciałbym wiedzieć czego ewentualnie mogę

> się spodziewać.

> Stojąc na światłach zagapiłem się i kiedy zauważyłem, że wskoczyło zielone "strzeliłem" ze

> sprzęgła. Obroty bardzo spadły, szarpnęło, ale auto nie zgasło, bo jednocześnie wcisnąłem gaz

> do oporu. Podczas przyśpieszania silnik w ogóle nie miał mocy i dziwnie pracował. Po

> zatrzymaniu, na biegu jałowym pracuje równo, ale na bardzo niskich obrotach (wg obrotomierza

> ok. 600) i słychać "pykanie" jakby kompresja uciekała do wydechu. Przy tym bardzo mocno

> wibruje.

> Z objawów wywnioskowałem, że 1 cylinder nie pali. Czego mogę się spodziewać oprócz takiej

> prozaicznej przyczyny jak np. świeca?

a wg mnie rozrzad przeskoczyl:(

Napisano

>...Czego mogę się spodziewać oprócz takiej

> prozaicznej przyczyny jak np. świeca?

Zanim rozbierzesz pół silnika sprawdź jednak cewki zlosnik.gif

Napisano

> a wg mnie rozrzad przeskoczyl:(

Raczej jest to mało prawdopodobne aby przeskoczył, jakby pasek był luźny lub stary to prędzej oberwie zęby na pasku na dole na wale niż przeskoczy, sprawdź najpierw cewki.

Napisano
  • Autor

Byłem już u mechanika - tak jak przypuszczałem nie pracuje jeden cylinder. Wykluczył już wszystkie proste warianty - cewka i świeca grają, kompresja 10. frown.gif

Rozrząd też podejrzewałem, ale jest OK

Napisano

> Byłem już u mechanika - tak jak przypuszczałem nie pracuje jeden cylinder. Wykluczył już wszystkie

> proste warianty - cewka i świeca grają, kompresja 10.

> Rozrząd też podejrzewałem, ale jest OK

kompresja 10 to za duzo aby garnek nie działał.....musi być cos innego.

Napisano

> Wykluczył już wszystkie

> proste warianty - cewka i świeca grają, kompresja 10.

A tak głupio się zapytam. A przewody WN?

Wyciągnij fajki i je obejrzyj, u mnie kiedyś piękne esyfloresy na jednej były - po prostu przebicie.

Po wymianie kabli autko elegancko zagadało.

Napisano

> A tak głupio się zapytam. A przewody WN?

> Wyciągnij fajki i je obejrzyj, u mnie kiedyś piękne esyfloresy na jednej były - po prostu

> przebicie.

> Po wymianie kabli autko elegancko zagadało.

W 1,8 nie ma przewodów WN, są 4 cewki.

Napisano

> W 1,8 nie ma przewodów WN, są 4 cewki.

O... icon_eek.gif Autentycznie nie wiedziałem.

Napisano
  • Autor

Wg mojego mechanika, najprawdopodobniej puściła uszczelka pod głowicą, między dwoma cylindrami, co powinno wyjaśniać normalne wskazanie ciśnienia i "pykanie" w rurze wydechowej.

Na razie kazałem mu nie ruszać - co o tym sądzicie? Jak sobie pomyślę, z czym się wiąże ściąganie głowicy to płakać mi się chce. Tym bardziej, że nie jestem przekonany co do tej teorii sick.gif

Napisano

> Wg mojego mechanika, najprawdopodobniej puściła uszczelka pod głowicą, między dwoma cylindrami, co

> powinno wyjaśniać normalne wskazanie ciśnienia i "pykanie" w rurze wydechowej.

> Na razie kazałem mu nie ruszać - co o tym sądzicie? Jak sobie pomyślę, z czym się wiąże ściąganie

> głowicy to płakać mi się chce. Tym bardziej, że nie jestem przekonany co do tej teorii

ja sciagalem glowice 2x i jakos mi sie nie chcialo plakac - normalnie sie to robi - za 2x latwiej smile.gif

myl tylko w tym ze trzeba miec specjalny stozkowy klucz ribe do srub glowicy

ja nie plakalem tylko klalem - skorodowane sruby kolektora dolotowego 270751858-jezyk.gif

wymiana UPG to bula z maslem - sciagasz glowice dajesz do planowania

kladziesz UPG, przy okazji warto dac nowe srubki do glowicy - pasek rozrzadu nowy smile.gif - hmm przy zdjjetej glowicy warto obejrzec pompe wody - moze warto zmienic ? na taka z metalowym wirnikiem

dokrecasz sruby wedlug kolejnosci kluczem dynamometrycznym podpinasz caly osprzet i voila

ale jak liczysz na mechanika no to fakt - mozna plakac - ciesz sie ze nie aso - bo bys ryczal smile.gif

Napisano
  • Autor

Staram się robić jak najwięcej samodzielnie, ale niestety jestem z gatunku tych, co mają dwie lewe ręce frown.gif Jak jest jakaś poważniejsza robota, to wolę to pozostawić komuś z odpowiednimi zdolnościami i doświadczeniem.

Rozrządu nie będę ruszał, bo nie ma najechane nawet 10 tys. km

Prędzej brava poszłaby na złom niż do ASO z taką robotą icon_rolleyes.gif

Napisano

> Rozrządu nie będę ruszał, bo nie ma najechane nawet 10 tys. km

zdejmiesz glowice to pasek i tak musisz dac nowy - jesli zmieniales 10k temu to napinacz moze zostac

ale pasek trzeba zawsze zmieniac na nowy (takie zalecenie - pewnie nic by sie nie stalo - tylko ze to 50/50 smile.gif

Napisano

> zdejmiesz glowice to pasek i tak musisz dac nowy - jesli zmieniales 10k temu to napinacz moze

> zostac

> ale pasek trzeba zawsze zmieniac na nowy (takie zalecenie - pewnie nic by sie nie stalo - tylko ze

> to 50/50

czy moze wiesz skad to zalecenie i z jakiego powodu ? Nie ukrywam, ze na moj chlopski rozum, to nie widze powodu, by konieczne bylo zakladanie nowego paska po 10k od zalozenia go, podczas wymiany UPG

Napisano

> czy moze wiesz skad to zalecenie i z jakiego powodu ? Nie ukrywam, ze na moj chlopski rozum, to nie

> widze powodu, by konieczne bylo zakladanie nowego paska po 10k od zalozenia go, podczas

> wymiany UPG

Ja zakładam nowy pasek klientom, nawet gdy zmieniany był 5 kkm temu.

Napisano

> Ja zakładam nowy pasek klientom, nawet gdy zmieniany był 5 kkm temu.

ok, ale czemu ? skoro nie wypracowal swojego przebiegu i nie jest zuzyty to z jakiego powodu zwiekszac koszta ?

Napisano

> ok, ale czemu ? skoro nie wypracowal swojego przebiegu i nie jest zuzyty to z jakiego powodu

> zwiekszac koszta ?

bo to zmowa producenta smile.gif

na instrukcji z napinacza mialem napisane zeby bezwzgeldnie pasek dawac nowy hgw czemu - skoro pasek ktory ma ledwo pare tysiecy to nie wyglada na zuzyty

wychodze z innego zalozenia - skoro sciagam to nie swierzbi mnie 40zl na nowy pasek - jak sie sknerzy to potem sie dwa razy robi

Napisano

> ok, ale czemu ? skoro nie wypracowal swojego przebiegu i nie jest zuzyty to z jakiego powodu

> zwiekszac koszta ?

Proste, jak szlag go trafi, to ja jestem w plecy od 1000 do 3000 PLN w zależności od silnika (gwarancja). Zawsze to jakaś ingerencja w naprężenie paska i nie szkoda wydać kilkadziesiąt zł na nowy.

Napisano

> Proste, jak szlag go trafi, to ja jestem w plecy od 1000 do 3000 PLN w zależności od silnika

> (gwarancja). Zawsze to jakaś ingerencja w naprężenie paska i nie szkoda wydać kilkadziesiąt zł

> na nowy.

nie masz OC na warsztat ????

Napisano

ok Panowie, rozumiem argumenty smile.gif

ja osobiscie wychodze z zalozenia ze jesli ma jeb... to padnie i po 100km i zageszczanie wymian nie pomoze wink.gif

Napisano

> nie masz OC na warsztat ????

ja wiem ze popularnie mowi sie ze ubezpieczenie chroni przed takimi przypadkami - ale to g prawda

przed taka wtopa chroni poprawne wykonanie pracy a nie jakies pseudoubezpieczenie ktore ubezpieczyciel zmieni jesli nagminnie warsztat bedzie tak po bandzie szedl

zreszta za pasek placi klient a nie warsztat wiec tez nie widze zwiazku

no chyba ze piszesz nowy pasek ale zakladasz stary - takie sqwiele tez sa

Napisano
  • Autor

Ostatecznie jednak Wasze opcje okazały się trafne - do wymiany była cewka i obyło się bez zdejmowania głowicy smirk.gif

Można wiedzieć ile płaciliście za takie cewki?

Napisano

> Ostatecznie jednak Wasze opcje okazały się trafne - do wymiany była cewka i obyło się bez

> zdejmowania głowicy

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> Można wiedzieć ile płaciliście za takie cewki?

50 zł używka - za jedną nową w ASO chcą coś koło 400zł screwy.gif

Napisano

> Ostatecznie jednak Wasze opcje okazały się trafne - do wymiany była cewka i obyło się bez

> zdejmowania głowicy

> Można wiedzieć ile płaciliście za takie cewki?

A nie mówiłem? Trzeba było od razu mnie się słuchać a nie kombinować z dziwnymi mechanikami i opcją remontu silnika, sprawdzenie która cewka jest walnięta zajmuje około 3-5 minut, a Tobie zajęło prawie 10 dni i kupę nerwów, zmień mechanika, przyszykuj około 50-100zł na używaną cewkę i ciesz się dalej autem i się nie stresuj, słuchaj naszych rad, a daleko zajdziesz i sporo zaoszczędzisz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.