Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto 1.2 8v - ile wam bierze oleju?

Featured Replies

Napisano

No wlasnie Moje z 2002 i przebiegiem 107 tys bierze okolo 2 litrow na 10 tysiecy. Olej Mobil 10W40 albo 10W50 - nie pamietam:)

Czy to duzo? Ile biorą wasze Punciaki z 1.28v?

Napisano

mi na 10 tyś km ani grama, ale po zalaniu nowego oleju po kilku dniach dolewam do max i potem robię 10 koła

Napisano

> Czy to duzo? Ile biorą wasze Punciaki z 1.28v?

stare 1.2 8v 75km "bierze" tyle ile sie kreci. jak wysoko, to trzeba dolac, bo troche idzie przez otwarta odme na ulice. jak sie jezdzi normalnie, to od wymiany do wymiany nie trzeba dolewac.

dla odmiany 1.1 mpi nie bierze nic.

Napisano

no raczej nie mało

mój bierze ok 0,2-0,3l na 15kkm

mobil 5w50

Napisano

> No wlasnie Moje z 2002 i przebiegiem 107 tys bierze okolo 2 litrow na 10 tysiecy. Olej Mobil 10W40

> albo 10W50 - nie pamietam:)

> Czy to duzo? Ile biorą wasze Punciaki z 1.28v?

zalewam selenię 20k robię ok12 kkm rocznie i tylko sprawdzam czy nie brakuje i po roku wymiana oleju silnik ma 140kkm

Napisano

nigdy mi nie tyle nie palił seleni mk2 mimo ,że czasami go pogodaniałem , wycieków 0 ?

Napisano

> no raczej nie mało

> mój bierze ok 0,2-0,3l na 15kkm

> mobil 5w50

A jaki kolega ma przebieg?

Leję ten sam olej przy przebiegu 185 kkm i zastanawiam się nad przejściem na 10W40.

Napisano

pytanie zasadnicze ... jak jeździsz... ???? jeśli cały czas ostro ciśniesz to się nie dziwię. Jeśli jeździ się spokojnie to auto nie traktuje oleju jako paliwa

Napisano
  • Autor

> pytanie zasadnicze ... jak jeździsz... ???? jeśli cały czas ostro ciśniesz to się nie dziwię. Jeśli

> jeździ się spokojnie to auto nie traktuje oleju jako paliw

Glownie zona jezdzi - spokojnie. Ja tez raczej nie szaleje, choc czasem do 5 tys obrotów dociskam-ale rzadko. A najczęstsze przyczyny spalania oleju w punto jakie sa? Wg mnie 2l na 10 tys to nie tragedia ale moze uda sie cos z tym zrobic.

Napisano

Ile biorą wasze Punciaki z 1.28v?

będzie ze 0,2 l na 10000 km ok.gif... Mobil 5W50...

Napisano

> Glownie zona jezdzi - spokójńie. Ja tez raczej nie szaleje, choc czasem do 5 tys obrotów

> dociskam-ale rzadko. A najcźęstsze przyczyny spalania oleju w punto jakie sa? Wg mnie 2l na 10

> tys to nie tragedia ale moze uda sie cos z tym zrobic.

No niestety ale ten silnik nie lubi takich obrotów... to silnik do spokojnej jazdy po mieście smile.gif sprawdź czy nie masz gdzieś jakichś wycieków : pokrywa , oring ... itp.

Może "wali" Ci po prostu olejem jak głupi i dlatego taki duży ubytek. Według mnie to sporo jak na taki czas.

Napisano

Ile biorą wasze Punciaki z 1.28v?

nie dolewam oleju między wymianami - ubytek oleju na bagnecie może z 5mm - wyniana co 10-15tkm -przebieg nieco ponad 52tkm

Napisano
  • Autor

> No niestety ale ten silnik nie lubi takich obrotów... to silnik do spokojnej jazdy po mieście

Co znaczy nie lubi?:) Zeby wyprzedić trzeba czasem dac mu z buta- przeciez to benzynka. Ja tylko w weekendy nim jeżdze to i go czasem zbutuje ale jak napisalem tylko czasem.

> sprawdź czy nie masz gdzieś jakichś wycieków : pokrywa , oring ... itp.

> Może "wali" Ci po prostu olejem jak głupi i dlatego taki duży ubytek. Według mnie to sporo jak na

> taki czas.

Wyciekow nie zauwazylem.

A mam ktos intrukcje od Punciaka? Zaloze sie ze Fiat napisal w niej (zeby sie zabezpieczyć) iz dopuszczalne zuzycie oleju to cos kolo 0,5 litra ale na 1000km:)

Napisano

> A mam ktos intrukcje od Punciaka? Zaloze sie ze Fiat napisal w niej (zeby sie zabezpieczyć) iz

> dopuszczalne zuzycie oleju to cos kolo 0,5 litra ale na 1000km:)

Sa w FAQ, a dokladniej jest link to instrukcji na stronie Fiata

Napisano
  • Autor

> Sa w FAQ, a dokladniej jest link to instrukcji na stronie Fiata

A dzieki - wlasnie sobie ściągnąlem. Niestety nic tam nie ma o dopuszczalnym zużyciu.

Napisano

Mobil 5W50 nalatane ma 157 500km i wziął z 0.5l na 15 000km grinser006.gif tylko dlatego, że był dosyć mocno ganiany. devil.gif

Napisano

Witam. bow.gif

Około 0,1 l na 10kkm przy przebiegu 70kkm 20K.

Nie dolewam.

Napisano

ostatni weekend zrobiłem 850 km z czego 500 po niemieckich autostradach. Średnia prędkość 130 i widzę że oleju troszkę zjadł.

Napisano

> Co znaczy nie lubi?:) Zeby wyprzedić trzeba czasem dac mu z buta- przeciez to benzynka. Ja tylko w

> weekendy nim jeżdze to i go czasem zbutuje ale jak napisalem tylko czasem.

wiem, że zaraz będzie bunt.. ale taka jest prawda... to auto do miasta a nie na trasę... zacznij jechać nim na trasie 140 / 150 km a sam zobaczysz jak lubi olej

> Wyciekow nie zauwazylem.

> A mam ktos intrukcje od Punciaka? Zaloze sie ze Fiat napisal w niej (zeby sie zabezpieczyć) iz

> dopuszczalne zuzycie oleju to cos kolo 0,5 litra ale na 1000km:)

Napisano

> A jaki kolega ma przebieg?

> Leję ten sam olej przy przebiegu 185 kkm i zastanawiam się nad przejściem na 10W40.

Moim zdaniem nie przechodz, lej ten co masz, zmiana na gęstszy może jedynie pogrorszyć sprawę.

Napisano

> wiem, że zaraz będzie bunt.. ale taka jest prawda... to auto do miasta a nie na trasę... zacznij jechać nim na trasie 140 / 150 km a sam zobaczysz jak lubi olej

dokładnie tak jak piszesz. Jazda w Pile i po okolicach + raz po raz do teściów i nad morze to ledwo co tam zje tego oleju. W weekend go przegoniłem i zjadł co nie co oleju.

Napisano

> Moim zdaniem nie przechodz, lej ten co masz, zmiana na gęstszy może jedynie pogrorszyć sprawę.

Obawiam się, że przy przebiegu 200km mogą już puszczać uszczelniacze i lać się już z uszczelek.

Przecież i tak ten silnik powinien jeździć na 10W40.

A śmiga ktoś jeszcze na 5W50 powyżej przebiegu 200km?

Napisano

> Obawiam się, że przy przebiegu 200km mogą już puszczać uszczelniacze i lać się już z uszczelek.

> Przecież i tak ten silnik powinien jeździć na 10W40.

> A śmiga ktoś jeszcze na 5W50 powyżej przebiegu 200km?

ja przy przebiegu na pewno powyżej 200tyś przeszedłem z półsyntetyka na pełne syntetyk, kiedyś z minerała na syntetyk. Nic się nie działo.

Napisano

> A śmiga ktoś jeszcze na 5W50 powyżej przebiegu 200km?

tak żony caddy 1.9 tdi przelot ok 380tyś km, pełen syntetyk, śmiga nie ubywa.

Napisano

A mój 1,2 75 KM (147 kkm) przez ostatnie 12 m-cy i 11 kkm zjadł 5,5 l oleju Mobil 10W40 (żadnych wycieków nie ma). Masakra.

Napisano

> A mój 1,2 75 KM (147 kkm) przez ostatnie 12 m-cy i 11 kkm zjadł 5,5 l oleju Mobil 10W40 (żadnych

> wycieków nie ma). Masakra.

mój też bierze, taki sam motor jak twój, i co ? dolewam. silnik ma moc, siwego dymu nie puszcza, na gazie jeździ, podejrzewam uszczelniacze, często przy wyprzedzaniu kręcę go pod 6 tyś. obrotów. i co? nie będę na razie tego robił, bo koszt to około 600- 700pln chcąc to dobrze zrobić a nie wiem ile jeszcze to auto u mnie będzie mad.gif

pozdro

Napisano

Przez dwa lata dolewał może 200ml oleju - przebieg około 13kkm wink.gif

Napisano

> Przez dwa lata dolewał może 200ml oleju - przebieg około 13kkm

Olej nalezy wymienic raz na rok, nawet jesli sie nie wyjezdzi odpowiedniej ilosci km kara.gif

Napisano

> Olej nalezy wymienic raz na rok, nawet jesli sie nie wyjezdzi odpowiedniej ilosci km

A po co wymieniać olej po 6kkm skoro on nie jest aż taki czarny jak smoła, a poza tym w instrukcji fiata pisze nie 12miesiecy lecz 18 270751858-jezyk.gif

Ostatnio olej 2 letni dałem kumplowi który zalał nim swoje auto bo stwierdził, że za mało km ma zrobione ten olej i jeszcze pojeździ hehe.gif

Pasek rozrządu też miałem wymienić po 5 latach a wymieniłem po 9 i mechanik powiedział, że jest w bardzo dobrym stanie 270751858-jezyk.gif

Ps. jak dla mnie możecie olej wymieniać co miesiąc, ja nie mam nic przeciwko temu - nie tylko ja praktykuję wymianę co 2 lata jak się mało jeździ wink.gif

Napisano

> A po co wymieniać olej po 6kkm skoro on nie jest aż taki czarny jak smoła, a poza tym w instrukcji

W tym przypadku tu nie chodzi o jego wyglad, a o parametry. Jak zalejesz nowy olej i nie zagrzejesz silnika to moze on sobie tak stac i kilka lat, ale jak juz to zrobisz, to nalezy go zmienic po roku.

> fiata pisze nie 12miesiecy lecz 18

Wszystko robisz zgodnie z instrukcja cfaniaczek.gif. Stosujesz oleje, smary i inne materialy zalecan przez producenta?? To ze w GP zalecaja wymiane oleju co 30kkm, to jest jedna wielka sciema i sztuczne obnizanie kosztow eksploatacji sick.gif

> Ostatnio olej 2 letni dałem kumplowi który zalał nim swoje auto bo stwierdził, że za mało km ma

> zrobione ten olej i jeszcze pojeździ

Znam takich, co tylko na takich jezdza, bo silniki im ostro pala olej hehe.gif

> Pasek rozrządu też miałem wymienić po 5 latach a wymieniłem po 9 i mechanik powiedział, że jest w

> bardzo dobrym stanie

A jak go sprawdzil cfaniaczek.gif. Zbadal wlasciwisci gumy i zbrojen zawartych w pasku rotfl.gif. To tak jak z oponami, po kilku latach moga super wygladac, a beda pekac. Kolega sobie zalozyl nowki opony, nigdy nie jezdzone, lezaly z 6 lat, mialy nawet "cycki". I co z tego, jak po kilku dniach jezdzenia, jadna z nich dostala guza sick.gif

> Ps. jak dla mnie możecie olej wymieniać co miesiąc, ja nie mam nic przeciwko temu - nie tylko ja

> praktykuję wymianę co 2 lata jak się mało jeździ

Kto smaruje, ten jedzie.

Napisano

> W tym przypadku tu nie chodzi o jego wyglad, a o parametry. Jak zalejesz nowy olej i nie zagrzejesz

> silnika to moze on sobie tak stac i kilka lat, ale jak juz to zrobisz, to nalezy go zmienic po

> roku.

ok.gif

> Wszystko robisz zgodnie z instrukcja . Stosujesz oleje, smary i inne materialy zalecan przez

> producenta?? To ze w GP zalecaja wymiane oleju co 30kkm, to jest jedna wielka sciema i

> sztuczne obnizanie kosztow eksploatacji

Wszystkie płyny mam zalecane przez producenta 270751858-jezyk.gif

> Znam takich, co tylko na takich jezdza, bo silniki im ostro pala olej

akurat ten jeździ bo ma za darmo ten olej i wymienia raz na rok (czasem mój olej czasem 2 znajomego) hehe.gif

> A jak go sprawdzil . Zbadal wlasciwisci gumy i zbrojen zawartych w pasku . To tak jak z oponami,

> po kilku latach moga super wygladac, a beda pekac. Kolega sobie zalozyl nowki opony, nigdy nie

> jezdzone, lezaly z 6 lat, mialy nawet "cycki". I co z tego, jak po kilku dniach jezdzenia,

> jadna z nich dostala guza

Obracasz pasek na 2 stronę i go zginasz, pasek nie posiadał, żadnych pęknięć 270751858-jezyk.gif

> Kto smaruje, ten jedzie.

wiem i stosuję tą zasadę, ale wydłużyłem sobie okres wymiany 270751858-jezyk.gif

Napisano

wymieniam olej co 10kkm, nie dolewam wogóle, od wymiany do wymiany po bagnecie nie widać aby ubywało... przebieg na dzień dzsiejszy 160kkm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.