Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzyzowania z 'plyta indukcyjna'

Featured Replies

Napisano

Siemanko

Czasami zdarza sie skrzyzowanie z 'inteligentnymi swiatlami', ktore uruchamai ciezar auta podjezdzajacego do sygnalizatora. niestety, wiekszosc z tych, ktore spotkalem nie jest dostatecznie inteligentna, zeby zauwazyc moto czy skuter.

jak sobie radzicie z takimi miejscami? Jezdzicie 'zawsze w prawo', przelatujecie na czerwonym, czekacie az podjecie jakies auto, czy macie moze jakies inne rozwiazanie?

pozdro!

Napisano

> Siemanko

> Czasami zdarza sie skrzyzowanie z 'inteligentnymi swiatlami', ktore uruchamai ciezar auta

> podjezdzajacego do sygnalizatora. niestety, wiekszosc z tych, ktore spotkalem nie jest

> dostatecznie inteligentna, zeby zauwazyc moto czy skuter.

> jak sobie radzicie z takimi miejscami? Jezdzicie 'zawsze w prawo', przelatujecie na czerwonym,

> czekacie az podjecie jakies auto, czy macie moze jakies inne rozwiazanie?

> pozdro!

przedwczoraj się z tym w sumie pierwszy raz spotkałem ... po przeczekaniu 3 zielonych poleciałem prosto i zawróciłem ...

ale teraz sobie myślę że następnym razem pojadę na czerwonym ok.gif

Napisano

> Siemanko

> Czasami zdarza sie skrzyzowanie z 'inteligentnymi swiatlami',moze jakies inne rozwiazanie?

osobiście przejeżdżam na czerwonym, bo skoro jadę normalnym dopuszczonym do ruchu pojazdem a światła go "nie zauważają", to są niesprawne i na tym będę opierał ewentualną linię obrony w sądzie, gdy jakiś gliniarz zechce mnie ukarać mandatem. skoro światła są spier......tzn sprawne inaczej to je olewam

odnośnie innych rozwiązań - ktoś tu kiedyś wstawił link do "wywiadu" czy też innej pogadanki gliniarza, gdzie jego radą było: zsiąść z jednośladu, wtoczyć na chodnik, przeprowadzić na przejściu dla pieszych na drogę, w którą normalnie chciałeś skręcić i kontynuować jazdę... biglaugh.gifhehe.gificon_eek.gifscrewy.giffaint.gif większych głupot w życiu nie słyszałem

Napisano
  • Autor

> odnośnie innych rozwiązań - ktoś tu kiedyś wstawił link do "wywiadu" czy też innej pogadanki

> gliniarza, gdzie jego radą było: zsiąść z jednośladu, wtoczyć na chodnik, przeprowadzić na

> przejściu dla pieszych na drogę, w którą normalnie chciałeś skręcić i kontynuować jazdę...

> większych głupot w życiu nie słyszałem

Swoja CBF to kawalek bym moze popchnal, ale wspolczuje jak ktos jedzie goldwingiem albo ina valkirya wink.gif

pozdro

Napisano

> Siemanko

> Czasami zdarza sie skrzyzowanie z 'inteligentnymi swiatlami', ktore uruchamai ciezar auta

> podjezdzajacego do sygnalizatora. niestety, wiekszosc z tych, ktore spotkalem nie jest

> jak sobie radzicie z takimi miejscami? Jezdzicie 'zawsze w prawo', przelatujecie na czerwonym,

> pozdro!

A nie jest to przypadkiem pętla indukcyjna? hmm.gif

Z tego co mnie uczyli x lat temu, to w jezdni zatapiana jest pętla (kabel), światła są uruchamiane na podstawie sygnału elektrycznego, który pojawia się w pętli po przesunięciu nad nią metalu (pojazdu). to w takim telegraficznym skrócie.

Może macie za mało metalu na moto... zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> A nie jest to przypadkiem pętla indukcyjna?

bardzo mozliwe, nie znam sie i z lenstwa nie szukalem wink.gif

> Z tego co mnie uczyli x lat temu, to w jezdni zatapiana jest pętla (kabel), światła są uruchamiane

> na podstawie sygnału elektrycznego, który pojawia się w pętli po przesunięciu nad nią metalu

> (pojazdu). to w takim telegraficznym skrócie.

> Może macie za mało metalu na moto...

kurcze, co najmniej 100kg zywej wagi! hmm, z tego co pamietam z fizyki, to moze wystarczy szybciej przesuwac? zeby.GIF

pozdro

Napisano

> kurcze, co najmniej 100kg zywej wagi! hmm, z tego co pamietam z fizyki, to moze wystarczy szybciej

> przesuwac?

mierzy ilość żelaza znajdującego się w osi pętli. Guma, aluminium, i wszystkie inne nieżelazne się nie liczą.

Napisano

> Siemanko

To jakies chore, w Swiss to sa petle magnetyczne

(czy jakos tak sie nazywa)

Napisano

> A nie jest to przypadkiem pętla indukcyjna?

Dokładnie tak jest i rzeczywiście moto może mieć trochę mało metali żelaznych i są światła które dobrze reagują na mój sprzęt i takie co nie bardzo

Napisano

> Dokładnie tak jest i rzeczywiście moto może mieć trochę mało metali żelaznych i są światła które

> dobrze reagują na mój sprzęt i takie co nie bardzo

Zależy od regulacji pętli, bo w każdej można (i trzeba na początku) ustawić czułość - zarówno żeby reagował na motocykle, jak i żaby nie reagował na auta, które przejeżdżają na pasie obok ok.gif

Napisano
  • Autor

> mierzy ilość żelaza znajdującego się w osi pętli. Guma, aluminium, i wszystkie inne nieżelazne się

> nie liczą.

dlatego pisze 100, afair CBF wazy na sucho 180kg.

pozdro

Napisano
  • Autor

> To jakies chore, w Swiss to sa petle magnetyczne

> (czy jakos tak sie nazywa)

pewnie o to samo chodzi, moja wina ze pomylilem nazwy. srx.

anyway, w olsztynie wiekszosc na mnie nie reaguje frown.gif wiekszosc na lewoskretach na bardzo ruchliwych ulicach.

pozdro

Napisano

> dlatego pisze 100, afair CBF wazy na sucho 180kg.

> pozdro

masa nie ma znaczenia liczy się wielkość obiektu i kalibracja pętli.

Napisano

> Siemanko

> pozdro!

Przeważnie zatrzymuję się trochę dalej, tuż przed przejściem. Wtedy samochód za mną wjeżdża na pętlę. Ale i tak Burgmanem jeszcze nie było z tym problemów. Za to Gilerką dwa razy zdarzyło mi się stać na lewoskręcie do czasu aż z tyłu nadjechał samochód.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.