Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pęknieta szyba

Featured Replies

Napisano

w helmucie mk4 (jak zaznaczona na zdjęciu), pęknięta zewnętrzna warstwa i czuć rysę pod palcami, od wewnątrz nie czuć nic, oznak uderzenia nie ma, pamięć też nic o tym że uderzenie mogło być wcześniej nie mówi - po prostu wieczorem nie było, a rano juz się pojawiło zlosnik.gif

i szukam ewentualnych przyczyn? starość szyby - chyba gupie, twardy i niższy zawias i stąd jakieś dodatkowe siły, efekt uszkodzenia auta (ale to było 3 lata temu jak dostały - delikatnie ale dostały przednie drzwi i próg) i teraz wychodzi, że jednak dostał mocniej i wszystkiego nie było widać czy tttm hmm.gif

283776387-11.jpg

Napisano

> w helmucie mk4 (jak zaznaczona na zdjęciu), pęknięta zewnętrzna warstwa i czuć rysę pod palcami, od

> wewnątrz nie czuć nic, oznak uderzenia nie ma, pamięć też nic o tym że uderzenie mogło być

> wcześniej nie mówi - po prostu wieczorem nie było, a rano juz się pojawiło

> i szukam ewentualnych przyczyn? starość szyby - chyba gupie, twardy i niższy zawias i stąd jakieś

> dodatkowe siły, efekt uszkodzenia auta (ale to było 3 lata temu jak dostały - delikatnie ale

> dostały przednie drzwi i próg) i teraz wychodzi, że jednak dostał mocniej i wszystkiego nie

> było widać czy tttm

Rdza smile.gif

Napisano

Moze poprostu od kamyczka byl maly uszczerbek ktorego nawet nie zauwazyles i potem poszlo na wiecej.

Mi sie tak stalo w styczniu. Najpier malutki uszczerbek a potem w ciagu miesiaca sukcesywnie poszlo na pol szyby.

Napisano
  • Autor

> Rdza

niewiem.gif nie rozumiem

Napisano

> nie rozumiem

rdza, której nie widzisz, bo jest np. pod uszczelką, pod szybą - pęcznieje i wypycha szybę....

Napisano

> nie rozumiem

No rdza na słupku pod szybą, częsta przypadłość. Miałem to w dwóch autach.

Napisano
  • Autor

> No rdza na słupku pod szybą, częsta przypadłość. Miałem to w dwóch autach.

czyli po wyjęciu pekniętej szyby będzie widać dopiero hmm.gif a jak nie ma rdzy (wybrzuszeń czy innych) to inna przyczyna

Napisano

> czyli po wyjęciu pekniętej szyby będzie widać dopiero a jak nie ma rdzy (wybrzuszeń czy innych)

> to inna przyczyna

Dokładnie, w Calibrze myślałem że szyba mi właśnie pękła od twardego zawiasu czy kół 205/40/17, a przy wymianie szyby okazało się że to nieszczęsna rdza spowodowana nieprawidłowym montażem szyby (pod uszczelkę zaciekała woda)

Napisano

> rdza, której nie widzisz, bo jest np. pod uszczelką, pod szybą - pęcznieje i wypycha szybę....

a Golf IV to nie ma ocynku???

Napisano

> a Golf IV to nie ma ocynku???

nie wiem, ale nawet jak ma, to pod szybą może rdzewieć.....ocynk to nie plastik, który nie rdzewieje zlosnik.gif

Napisano

U mnie taki dość spory odprysk jeździ już prawie 3 lata grinser006.gif Pajęczynki brak ale skubaniec jest akurat w tym miejscu, gdzie wzrok w czasie jazdy kieruję i mi widoczność ogranicza hehe.gif Nie wiem czy oberwałem ale huk był taki, jakby ktoś dużą petardę w tłumik wrzucił icon_eek.gif Myślałem, że w zimie przy -30* pęknięcie rozejdzie się na całą szybę ale nie...

Napisano

mógł piłką dostać... Kiedyś widziałem podobne uszkodzenie właśnie od piłki z pobliskiego boiska...

Napisano
  • Autor

> mógł piłką dostać... Kiedyś widziałem podobne uszkodzenie właśnie od piłki z pobliskiego boiska...

smarkacze grają na placyku obok w najbliższym sąsiedztwie zaparkowanych samochodów zlosnik.gif

Napisano

U mnie w astrze sama z siebie poszła rysa. Jak powiedział mi człowiek, który wymieniał szybę prawdopodobnie pęknięcie powstało od tego iż w tym miejscu puścił klej smile.gif Ile w tym prawdy nie wiem..

Napisano

> a Golf IV to nie ma ocynku???

ocynk to tylko "powłoka" ... przy procesie tłoczenia może odlecieć lub się"osłabić"...

Napisano

> starość szyby - chyba gupie,

calkiem prawdopodobne

poszukaj przy samych rantach czy sie nie rozkleja ( przebarwienia na szkle )

sprawdz tez po bokach czy pod uszczelke sie woda nie dostaje, jak tak to masz prawie na pewno pod szyba piekna korozje smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.