Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wariator

Featured Replies

Napisano

I Czy zwykły mechanik

> poradzi sobie z wymianą wariatora bo ponoć jakoś trzeba go ustawić odpowiednio

Dzisiaj zadzwoniłem i zamówiłem wariator na allegro który sprzedaje ASO gość mi powiedział że do zamontowania wariatora trzeba jakieś specjalistyczne narzędzia bo inaczej można go uszkodzić już na wstępie. Prawda to czy następny bajer żeby wymienić w ASO??

Napisano

> I Czy zwykły mechanik

> Dzisiaj zadzwoniłem i zamówiłem wariator na allegro który sprzedaje ASO gość mi powiedział że do

> zamontowania wariatora trzeba jakieś specjalistyczne narzędzia bo inaczej można go uszkodzić

> już na wstępie. Prawda to czy następny bajer żeby wymienić w ASO??

Mechanik musi mieć specjalne blokady na wałki rozrządu. Bez nich niech się nie zabiera

Napisano

> Mechanik musi mieć specjalne blokady na wałki rozrządu. Bez nich niech się nie zabiera

Ale czy te blokady nie są potrzebne tylko do ustawienia rozrządu??

Wiem jak te blokady wyglądają ale nie wiedziałem że również odpowiadają za montaż wariatora.

Pzd

Napisano

> Ale czy te blokady nie są potrzebne tylko do ustawienia rozrządu??

> Wiem jak te blokady wyglądają ale nie wiedziałem że również odpowiadają za montaż wariatora.

> Pzd

Żeby wymienić wariator trzeba wymontować wałek. Po zamontowaniu trzeba ustawić rozrząd.

Napisano

jak mechanik ma blokady ( od silnika z wariatorem , bo do bez są inne --- mają inne kąty ) i klucz do odkręcenia wariatora ( można inaczej ale ryzyko jest ) to nie ma problemu z wymianą ok.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

mnie dzisiaj wymienili kpl. rozrząd ale wariator dostałem zpowrotem bo mechanior się trochę zgarbił . Mówił że nigdy tego nie robił i się nie podejmie ze względu na te wałki . Teraz musze znaleźć kogoś kto mi wymieni sam wariator . WIEM bez sensu i podwójne płacenie ale gdybym wiedział że mnie tak załatwi to na dzieńdybry bym go zlał . Nie wiecie orientacyjnie ile biorą za wymianę wariata ?

Napisano

> mnie dzisiaj wymienili kpl. rozrząd ale wariator dostałem zpowrotem bo mechanior się trochę

> zgarbił . Mówił że nigdy tego nie robił i się nie podejmie ze względu na te wałki . Teraz

> musze znaleźć kogoś kto mi wymieni sam wariator . WIEM bez sensu i podwójne płacenie ale

> gdybym wiedział że mnie tak załatwi to na dzieńdybry bym go zlał . Nie wiecie orientacyjnie

> ile biorą za wymianę wariata ?

Biorą podobnie co za wymianę rozrządu. Ale co mu tam przeszkadzało ? Przecież rozrząd bez wariatora też się ustawia, a wariator jedynie się wkręca w wałek.

Napisano

> też się ustawia, a wariator jedynie się wkręca w wałek.

mówił , że to się wiąże z rozbieraniem silnika , ustawianiem wałków itp. Dałem se tą gadkę wcisnąć bo na tyle się ie znam frown.gif

Napisano

> mówił , że to się wiąże z rozbieraniem silnika , ustawianiem wałków itp. Dałem se tą gadkę wcisnąć

> bo na tyle się ie znam

Zapytaj się Saigona, on mi robił kompletny rozrząd z wariatorem. Ale silnika nie rozbierał mi. Taka sama procedura jak wymiana rozrządu. By rozrząd dobrze ustawić w 1.8 trzeba mieć specjalne blokady na wałki i dopiero wtedy ustawić go. By do wałka się dostać trzeba zdjąć pokrywę zaworów. Robił to tobie ?

Napisano

> Robił to tobie ?

Nie było mnie przy tym ale TUTAJ

zdają się potwierdzać jego wersję choćby kosztami samej robocizny. Ja za wymianę paska napinaczy i pompy dałem stówę

Napisano

> Nie było mnie przy tym ale TUTAJ

> zdają się potwierdzać jego wersję choćby kosztami samej robocizny. Ja za wymianę paska napinaczy i

> pompy dałem stówę

Jeśli nie miał specjalnych blokad i tego urządzenia pomiarowego, to nie chcę ciebie martwić, ale możesz mieć źle ustawiony rozrząd. Wariator się wykręca specjalnym kluczem ( pewnie da się jeszcze czymś innym). Teraz będziesz bulił za tą samą robotę

Napisano

> podjedź posłuchamy

> ale to raczej wtryski

A gdzie ja mam podjeżdżać ? To nie ja mam problem smile.gif Ja swojego wariata już wymieniłem smile.gif

Napisano

> nie chcę ciebie martwić, ale

> możesz mieć źle ustawiony rozrząd. Teraz będziesz bulił za tą samą robotę

Co do rozrządu to jest OK bo zaraz pocisnąłem jakieś 200 km i silnik chodzi jak pszczółka . Co do bulenia pewnie niestety masz rację angryfire.gif

bo chyba jednak przy wymianie wariata roboty jest więcej niż przy samym rozrządzie...

Ale czy teraz jak znajdę CHĘTNEGO który się podejmie to będę musiał znowu zmieniać pasek ?

Napisano

> dałeś film, myślałem że się pytasz

zobacz na datę smile.gif W tym czasie wymieniłem wariata i wtryski gazowe. Jest ciszej

Wiesz mi auto też dobrze chodziło, ale jak byłem na wymianie rozrządu u Saigona, to mi powiedział, że był lekko przestawiony. Tu trzeba bardzo dobrze ustawić. Generalnie jak się ściąga pasek to się zmienia go, ale może inny inaczej o tym myślą. Robota niestety jest taka sama, tylko bez demontażu rolek i pompy.

Napisano

no chyba nie taka sama robota , skoro kosztuje 3-5 x więcej...

Napisano

> no chyba nie taka sama robota , skoro kosztuje 3-5 x więcej...

było tanio bo masz nie ustawiony rozrząd

Napisano

> no chyba nie taka sama robota , skoro kosztuje 3-5 x więcej...

dziwna sprawa. u mnie mechanik za zdjecie glowicy, a pozniej za zalozenie kolek, zlozenie glowicy z silnikiem, napelnienie ukladow olejem i plynem chlodzacym, oraz wymiane (calego) i ustawienie rozrzadu wzial 250zl. dodatkowo doszlo 50zl za wypozyczenie blokad. zlosnik.gif

wariator zmienial szlifierz gratis - bo niejako w cenie rozebrania i zlozenia glowicy.

Napisano

czyli gość miał rację - sam rozrząd to pikuś przy wariatku , dlatego było tanio szybko bez ściągania głowicy spuszczania płynów (!!!) itp. Wniosek jest taki że to raczej łatwiej wymienić rozrząd przy okazji wymiany wariata niż odwrotnie . To teraz jestem w domu - a myślałem ,że facet mnie czaruje .

Napisano

Ale by wymienić sam rozrząd też trzeba zdjąć pokrywę by zablokować wałki. Jak on tobie ustawiał go bez tych blokad

Napisano

> czyli gość miał rację - sam rozrząd to pikuś przy wariatku , dlatego było tanio szybko bez

> ściągania głowicy spuszczania płynów (!!!) itp. Wniosek jest taki że to raczej łatwiej

> wymienić rozrząd przy okazji wymiany wariata niż odwrotnie .

Nie - do wymiany wariatora nic nie trzeba spuszczać ani tym bardziej demontować głowicy! On jest przykręcony na końcu wałka rozrządu, więc do zwykłej wymiany paska dochodzi odkręcenie kółka zębatego, wyjęcie wałka i demontaż/montaż wariatora. Nic trudnego dla mechanika - ALE - o ile pasek rozrządu da się wymienić zaznaczając pozycje flamastrem (takich "mechaników" omijamy szerokim łukiem) to po wyjęciu wałka trzeba go ustawić koniecznie za pomocą specjalnych blokad których najwyraźniej Twój mechanik nie posiadał i dlatego Ci teraz ściemnia.

Napisano

teeraz ROZUMIEMhmm.gif- nareszcie jasna i klarowna odpowiedź dla kogoś bez pojęcia z czym to się je waytogo.gif . Teraz zacznę więc szukać speca który wymieni wariata i ustawi rozrząd jak należy .

THX!

Napisano

A generalnie wariator jeszcze działa ? Może lepiej się wstrzymać z wymianą. Ja robiłem komplet i po chyba 4 tys, nowy wariator mi zaterkocze po długim postoju na sekundę :/ Chyba, że to coś innego, bo nie zawsze to jest

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.