Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wariator

Featured Replies

Napisano

nic nie znalazłem przez szukajke... można się go jakoś pozbyć? jaka role on w ogóle spełnia? bo jest dość głośny u mnie, chyba poprzedni właściciel zapomniał czasem dolać oleju... a wymiana sporo kosztuje...

Napisano

> nic nie znalazłem przez szukajke... można się go jakoś pozbyć? jaka role on w ogóle spełnia? bo

> jest dość głośny u mnie, chyba poprzedni właściciel zapomniał czasem dolać oleju... a wymiana

> sporo kosztuje...

Reguluje skok (otwarcie) zaworów na wysokich obrotach - zmiana charakterystyki silnika.

Nie da sie tego pozbyć:) Zmiana głowicy na zwykłą (jesli taka istnieje)

Mowimy o 1,8 czy 2,4???

Napisano
  • Autor

> Reguluje skok (otwarcie) zaworów na wysokich obrotach - zmiana charakterystyki silnika.

> Nie da sie tego pozbyć:) Zmiana głowicy na zwykłą (jesli taka istnieje)

> Mowimy o 1,8 czy 2,4???

1,8 wiem ze przy wymianie wałków na sportowe wariator jest wyrzucany...

Napisano

Wariator ma za zadanie przestawienie fazy rozrządu (poprzez obrót wałka zaworów ssących względem koła pasowego) dla polepszenia osiągów przy niskich i średnich obrotach silnika.

Można go wyeliminować zakładając specjalne wałki rozrządu (nieoryginalne oczywiście).

Napisano

> 1,8 wiem ze przy wymianie wałków na sportowe wariator jest wyrzucany...

Hmm

Nie wiedziałem, że można się tego pozbyć (sądzę, że tylko częściowo zdemontować by niebyła zmiana charakterystyki).

Jestem ciekaw jak jest to rozwiązywane w Fiacie - przesuwny wałek, czy klin wsuwany pomiędzy wałek a popychacze?

Napisano

> Jestem ciekaw jak jest to rozwiązywane w Fiacie - przesuwny wałek, czy klin wsuwany pomiędzy wałek

> a popychacze?

W Fiatach wariator nie reguluje wzniosu zaworów, a tylko moment otwarcia i zamknięcia. Tak jak napisałem odbywa się to za pomocą obrotu wałka rozrządu o kilka stopni względem koła napędzającego.

Opis z elearna:

283787874-wariator.gif

Kiedy wymagana jest faza otwarta (obroty średnie przy wysokim momencie), elektromagnes (1) zostaje wzbudzony, pchając w ten sposób w dół suwak zaworu (2).

W tym położeniu, olej pochodzący z przewodów (A) wchodzi do komory (B) tłoczka i stąd, poprzez odpowiedni otwór, do kanału © wykonanego wewnątrz tłoczka.

Z powyższego kanału olej może wypłynąć tylko poprzez otwór górny (połączony z przewodem (D) doprowadzającym olej do chłodnicy), ponieważ otwór dolny, jako że suwak zaworu (2) jest obniżony, nie ma połączenia z przewodem odpływowym (E).

Olej przepływa przez kanały (D) i (F), dopływa do komory (G) przesuwając osiowo, w kierunku silnika tłok (4), który, mając od zewnątrz uzębienie śrubowe, jest zmuszony do obracania się w kierunku ruchu wskazówek zegara.

Jego obrót zostaje przekazany, poprzez profil rowkowany z prostymi zębami, na koło zębate (5), które, wkręcone do chwytu gwintowanego wałka rozrządu (6), przekazuje obrót na wałek, zmieniając w ten sposób o 25° silnika fazowanie zaworów ssących.

Przy odwzbudzeniu elektromagnesu, suwak zaworu (2) powraca do położenia początkowego, przerywając przepływ oleju pod ciśnieniem do tłoka (4), ale umożliwiając powrót oleju wylotowego, dzięki naporowi sprężyny odciągającej (7).

Kanał (L) zapewnia smarowanie czopa wałka rozrządu w różnych warunkach funkcjonowania.

Olej, który dopływa do komory (H) elektromagnesu, wypływa przez kanał spustowy (E).

post-29501-14352508166748_thumb.gif

Napisano

mógł byś nagrać filmik jak on hałasuje na biegu jałowym ?

Napisano

> wymiana sporo kosztuje...

Warto się przyzwyczaić biglaugh.gif - w 1.8 to jest w zasadzie część eksploatacyjna, wymieniana w przybliżeniu równie często jak klocki hamulcowe.

Napisano

> równie często jak klocki hamulcowe.

eee az tak zle nie jest, razem z rozrzadem sie wymienia zeby.GIF

Napisano
  • Autor

bez przesady jak się pilnuje wysokiego stanu oleju to wytrzymuje dość długo. Pamiętam artykuł z przed kilku ładnych lat o puncie z tym silnikiem i pisali tam ze jego właściciele zostawiają samochody pochylone w czasie postoju, aby przy rozruchu wariator był zawsze w oleju zakrecony.gif

Napisano

> bez przesady jak się pilnuje wysokiego stanu oleju to wytrzymuje dość długo.

Ile wytrzymuje, to absolutna loteria - zdarzały się klekocące już na nastepny dzień po wymianie, najdłużej wytrzymał mi ok. 60 kkm (2 lata). Utrzymywanie niskiego bądź wysokiego stanu oleju ma tu tyle samo do rzeczy, co profilaktyczne spluwanie przez lewe ramię zlosnik.gif - jeśli ktoś jeździ autem w dłuższe trasy, to ma szansę na uzyskanie większych przebiegów miedzy wymianami, ale dużo zależy też od egzemplarza, bo jakość wykonania tych wariatorów była bardzo nierówna.

Ten element był wadliwy od 1995 roku i do końca wadliwy pozostał - przez chwilę była nawet akcja serwisowa polegająca na montowaniu w głowicy zaworka zapobiegającego spływaniu oleju w czasie postoju, ale się z tego wycofano: po takiej interwencji serwisu żywotność wariatora jeszcze się skracała. biglaugh.gif

Napisano

> eee az tak zle nie jest, razem z rozrzadem sie wymienia

rozrządu co 1kkm nie wymieniałem, wariator tak zeby.GIF

Napisano

> mógł byś nagrać filmik jak on hałasuje na biegu jałowym ?

nie ma czego nagrywać, odgłos przypomina prace silnika diesla

Napisano

> rozrządu co 1kkm nie wymieniałem, wariator tak

FAP posługiwał się kiedyś taką regułą (nie wiem, czy wciąż jest aktualna), że w przypadku demontażu rozrządu (np. do wymiany wariatora), jeśli od ostatniej wymiany paska rozrządu upłynęło więcej niż 20 kkm, to całość była profilaktycznie wymieniana na nową. Przy odpowiednim planowaniu i odrobinie szczęścia dało się to tak ustawić, żeby przy okazji kolejnych gwarancyjnych wymian wariatora wymiany paska rozrządu z przyległościami mieć gratis. zlosnik.gif

Napisano

> ok 300zł

za sam wariator ? Lipa trochę taka, że rozrząd trzeba odrazu robić cały.

Napisano

> i przy okazji pompę wody

dla mnie kompletny rozrząd jest z pompą smile.gif ale warto przypomnieć dla potomnych wink.gif

Napisano

bo to tak ma być , ale większość tylko paski rolki i napinacze wymieniają sick.gif

Napisano

Na filmiku słychać wariator czy wtryski tak głośno pracują - auto na benzynie pracuje

Napisano

> ktoś się orientuje ?

U mnie pierwsze odpalenie rano ok 4-5 sek to istny diesel, potem normalny odgłos benzyniaka. W zasadzie na razie wpienia tylko ucho. Pzdr.

Napisano

> FAP posługiwał się kiedyś taką regułą (nie wiem, czy wciąż jest aktualna), że w przypadku demontażu

> rozrządu (np. do wymiany wariatora), jeśli od ostatniej wymiany paska rozrządu upłynęło więcej

> niż 20 kkm, to całość była profilaktycznie wymieniana na nową. Przy odpowiednim planowaniu i

> odrobinie szczęścia dało się to tak ustawić, żeby przy okazji kolejnych gwarancyjnych wymian

> wariatora wymiany paska rozrządu z przyległościami mieć gratis.

Czy dobrze rozumiem że warto zrobic wymianę rozrządu i wariatora w ASO o dadzą gwarancję i w razie czeg wymienią na swój koszt??

Pzd

Napisano

> Czy dobrze rozumiem że warto zrobic wymianę rozrządu i wariatora w ASO o dadzą gwarancję i w razie

> czeg wymienią na swój koszt??

Trzebaby sprawdzić, jak to teraz wygląda - tak, jak napisałem, było parę lat temu: zgłaszałeś się z klekocącym wariatorem, to go wymieniali i dawali gwarancję. Jeśli zgłoszenie było na gwarancji, to wymieniali bezpłatnie. Jeśli od ostatniej wymiany paska rozrządu przejechałeś > 20 kkm to wymieniali również pasek rozrządu z rolkami, napinaczami, itd.

Napisano

Czy przy wymianie wariatora trzeba też wymienić olej mimo małego przebiegu ? I Czy zwykły mechanik poradzi sobie z wymianą wariatora bo ponoć jakoś trzeba go ustawić odpowiednio

Napisano

> Czy przy wymianie wariatora trzeba też wymienić olej mimo małego przebiegu ?

Nie trzeba ok.gif - wariator jest w głowicy i poniekąd jest sterowany przepływem oleju przez otwieranie bądź przymykanie elektrozaworu, ale po jego wyjęciu nic się z olejem nie stanie. To mniej więcej tego samego kalibru czynność co wymiana wałka rozrządu na przykład.

>Czy zwykły mechanik

> poradzi sobie z wymianą wariatora bo ponoć jakoś trzeba go ustawić odpowiednio

Jeżeli radzi sobie z wymianą paska rozrządu, to z wariatorem nie będzie problemu - to IMO ten sam "stopień trudności". zlosnik.gif

Napisano

jaki najlepiej kupić wariator? z ASO na pewno będzie drogi, może ktoś polecić dobry zamiennik?

Napisano

> jaki najlepiej kupić wariator? z ASO na pewno będzie drogi, może ktoś polecić dobry zamiennik?

z tego co mi wiadomo to nie ma zamienników. Ja zamówiłem na alledrogo za 389 zł.

Napisano

> Czy dobrze rozumiem że warto zrobic wymianę rozrządu i wariatora w ASO o dadzą gwarancję i w razie

> czeg wymienią na swój koszt??

> Pzd

Witam!

Dziś się pokwapiłem do aso polinar na Ofiar Dąbia w Krakowie i gwarancja wygląda następująco 12 mies dla firm 24 dla os. fizycznej, ale trzeba u nich wymienić na oryginalnych częściach również rozrząd i poniżej koszty:

robocizna 400

rozrząd 693

pompa wody 250

wariator 613

Troche to drogo zwłaszcza że mnie obejmuje gwarancja na rok może poradźcie coś koledzy bo rozrząd we własnym zakresie kosztuje połowe tego razem z wariatorem i amorami na tył.

Tylko na pytanie dlaczego trzeba również wymienić u nich rozrząd na ich częsciach skoro wariator nie jest napędzany paskiem rozrządu usłyszałem no bo tak:)

Pzd

Napisano

Ceny z kosmosu. U mnie ASO wariator sprzedaje na allegro po 410 zł.

Ja sam kupiłem części

rozrząd rouville i pasek gates 289 zł

pompa SKF 149 zł

wariator 389 zł

Napisano

> Ceny z kosmosu. U mnie ASO wariator sprzedaje na allegro po 410 zł.

> Ja sam kupiłem części

> rozrząd rouville i pasek gates 289 zł

> pompa SKF 149 zł

> wariator 389 zł

Czyli będzie trzeba podzwonić po innych ASO. A jestem ciekaw gdybym kupił w innym aso gdzie nie maja takich cen czy uzbaliby gwarancję w końcu częsci pochodzą od autoryzowanego dostawcy.

Pzd

Napisano

Z tego co widziałem to wariator jest wkręcany w wałek rozrządu ? Wałek ten trzeba jakoś specjalnie ustawić pod wariator czy normalnie jak przy samej wymianie rozrządu. Takie coś na forum alfy znalazłem Tym, którzy sami podejmują się naprawy silnika przypominamy, że sprawą o decydującym znaczeniu jest nie tylko dokładnie ustawienie wałków rozrządu dla prawidłowej pracy zaworó, lecz także ze względu na prawidłowe zmiany faz. Jeżeli nowy wariator montuje ktoś spoza naszego wyspecjalizowanego personelu serwisowego, powinien przynajmniej, przystępując do ustawienia wałków w pozycjach wyprzedzenia, gwarantujących właściwe działanie urządzenia zmiany faz

Napisano

> ktoś spoza naszego wyspecjalizowanego personelu serwisowego, powinien przynajmniej,

> przystępując do ustawienia wałków w pozycjach wyprzedzenia, gwarantujących właściwe działanie

> urządzenia zmiany faz

To w końcu mechanik który ma głowę na karku da sobie radę z wymianą wariatora??

Napisano

> To w końcu mechanik który ma głowę na karku da sobie radę z wymianą wariatora??

Jeśli wymieniał kiedyś pasek rozrządu w takim silniku, to raczej ogarnie temat ok.gif

Napisano

> Jeśli wymieniał kiedyś pasek rozrządu w takim silniku, to raczej ogarnie temat

W stilo nie wiem czy wymieniał, ale generalnie to już masę pasków i rozrządów wymieniał

Napisano

> W stilo nie wiem czy wymieniał

Nie musi być Stilo - może być Fiato Coupe 1.8, Punto HGT, Barchetta albo jakaś Alfa z silnikiem Twin Spark, itp., itd.

Napisano

> Nie musi być Stilo - może być Fiato Coupe 1.8, Punto HGT, Barchetta albo jakaś Alfa z silnikiem

> Twin Spark, itp., itd.

no właśnie z wariatorem chyba nie robił jeszcze rozrządu

Napisano

> no właśnie z wariatorem chyba nie robił jeszcze rozrządu

jak nie ma blokad rozrządu do 1.8 to niech się nie zabiera za wymianę.

283868844-blokadyrozrzadu18.jpg

post-3892-1435250850046_thumb.jpg

Napisano

> jak nie ma blokad rozrządu do 1.8 to niech się nie zabiera za wymianę.

blokady rozrządu ma, inaczej by się nie zabierał za to

Napisano

> blokady rozrządu ma, inaczej by się nie zabierał za to

to powinien sobie poradzić

Napisano

> to powinien sobie poradzić

Zresztą on to będzie robił normalnie w zakładzie, więc dostęp do wszelakich narzędzi ma. Tak chciałem się tylko dowiedzieć czy jest dodatkowa specjalna procedura co do wariatora

Napisano

> chciałem się tylko dowiedzieć czy jest dodatkowa specjalna procedura co do wariatora

Czy wymieniasz wariator pierwszy raz odkąd jesteś właścicielem samochodu??

Napisano

> Czy wymieniasz wariator pierwszy raz odkąd jesteś właścicielem samochodu??

Ja tak. Mam auto od roku a poprzedni właściciel ponoć wymieniał 47 tys km temu

Napisano

> a widzieli TAKI wynalazek ?

> http://www.allegro.pl/item1074870991_wariator_alfa_fiat_zestaw_naprawczy_instrukcja_pl.html

> Zbyt piękne by mogł być prawdziwe

Widziałem, ale to i tak nic nie da jak wariator pada. To zlikwiduje tylko hałas i nic więcej. Jak już się do tego zabiera to lepiej zrobić raz a porządnie

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja kupiłem oryginalny pozmianowy za 385 zł (taki jak z tej aukcji). Ile wytrzyma to się zobaczy. Najważniejsze to pilnować stan oleju

Napisano

> Ja kupiłem oryginalny pozmianowy za 385 zł. Ile wytrzyma to się zobaczy. Najważniejsze to pilnować

> stan oleju

Allegro, ASO czy jakieś inne źródło?

Napisano

> Allegro, ASO czy jakieś inne źródło?

Allegro. W ASO mają za jedyne 615 zł !! Chociaż jedno ASO wystawiało aukcje i miało je po 430 zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.