Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uturbiony silnik + sekwencja bez ingerencji w benzynę.

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Sławna zkaładka "yeti" 270751858-jezyk.gifgrinser006.gif

11695457.th.jpg

Tak to wygląda do tej pory i daje radę ale szykuje się nowa wersja z tabelą podobną do tego poniżej, z tym że to jeszcze jest to wieeelu zmian (np. zakres obrotów za niski itp).

Tabeli jeszcze nie "ruszałem" bo do tego to już trzeba pasażera z laptopem na kolanach i trochę czasu na jazdy a tego nie mam na razie.

68464520.th.jpg

Aha - drobna uwaga. W tej tabeli nie zaznaczyłem opcji "obciążenie na podstawie podciśnienia" (na zielonym tle) dlatego w pionowej osi są czasy a nie ciśnienia. Później dorzucę kolejny screen.

Napisano
  • Autor

Jako, że nowy sofcik sprawia się znakomicie postanowiłem podbić lekko boost.

Miałem 0.67 (tyle zarejestrował maksymalnie sterownik G3) więc dałem na 0.8.

Przejechałem się kilka km i ustawienia dają radę, jest optymalna mieszanka, czuć wyraźne ożywienie smile.gif

Jutro raniusieńko trasa 550km to sobie potestuję cfaniaczek.gif

Przy okazji, żeby nie było że same ochy i ech i superlatywy napiszę, że miałem jeden ból - wszystko super ale... przy wysokich obrotach (powyżej 5 tys) i dużym obciążeniu (prędkość, pedał w podłodze) dochodziło do zapętlania wtrysków. Po prostu za mało czasu na pełne otwarcie i zamknięcie wtryskiwacza gazowego... i buba - błąd, przełączenie na benzynę i ... w ten sposób mnie chłopaki w bmce objechali na obwodnicy garwolina bo mogłem max 170 jechać beksa.gif

Jak znowu ująłem trochę dawki to było ubogo, egt w górę i też koniec jazdy...

Ale... ale od kolegi z Auto-Dakar dostałem ciekawą podpowiedź jak z tego problemu wybrnąć. Dzisiaj zastosowałem myk i ... i na razie na 3-cim biegu przy 6500 jest bezproblemowo smile.gif na 4 i 5 nie mogłem sprawdzić bo nie było gdzie i dziecko na pokładzie...

Jutro w trasie się przetestuje - jak się sprawdzi to opiszę (przeróbka jest banalna) a jak się nie sprawdzi to też nie ma problemu bo można dysze rozwiercić, ciśnienie zwiększyć itp. Zobaczymy.

Napisano

> Jako, że nowy sofcik sprawia się znakomicie postanowiłem podbić lekko boost.

> Miałem 0.67 (tyle zarejestrował maksymalnie sterownik G3) więc dałem na 0.8.

> Przejechałem się kilka km i ustawienia dają radę, jest optymalna mieszanka, czuć wyraźne ożywienie

> Jutro raniusieńko trasa 550km to sobie potestuję

> Przy okazji, żeby nie było że same ochy i ech i superlatywy napiszę, że miałem jeden ból - wszystko

> super ale... przy wysokich obrotach (powyżej 5 tys) i dużym obciążeniu (prędkość, pedał w

> podłodze) dochodziło do zapętlania wtrysków. Po prostu za mało czasu na pełne otwarcie i

> zamknięcie wtryskiwacza gazowego... i buba - błąd, przełączenie na benzynę i ... w ten sposób

> mnie chłopaki w bmce objechali na obwodnicy garwolina bo mogłem max 170 jechać

> Jak znowu ująłem trochę dawki to było ubogo, egt w górę i też koniec jazdy...

> Ale... ale od kolegi z Auto-Dakar dostałem ciekawą podpowiedź jak z tego problemu wybrnąć. Dzisiaj

> zastosowałem myk i ... i na razie na 3-cim biegu przy 6500 jest bezproblemowo na 4 i 5 nie

> mogłem sprawdzić bo nie było gdzie i dziecko na pokładzie...

> Jutro w trasie się przetestuje - jak się sprawdzi to opiszę (przeróbka jest banalna) a jak się nie

> sprawdzi to też nie ma problemu bo można dysze rozwiercić, ciśnienie zwiększyć itp. Zobaczymy.

jak sie zapętla to rozwiercić dysze. Jak Ci sie wtryski sprawują bo Piratowi już padły, chcilismy to w niedziele skalibrować ale moja maszynka nie pasuje bo ma za duży gwint. nie wiem chyba jakieś felerne dostał

Napisano
  • Autor

> jak sie zapętla to rozwiercić dysze. Jak Ci sie wtryski sprawują bo Piratowi już padły, chcilismy

> to w niedziele skalibrować ale moja maszynka nie pasuje bo ma za duży gwint. nie wiem chyba

> jakieś felerne dostał

No nie wiem, pisał mi dzisiaj, że nagle zaczęły normalnie śmigać niewiem.gif Nie wiem co się tam u niego wyrabia. U mnie na razie hula ok, jutro dłuższy test, jakby coś to wszystko wyjdzie w praniu.

Co do większych dysz - fajno ale... wolne obroty nagle mogą być już nie do wystrojenia bo wtryskiwacz w dół też ma ograniczony czas i krócej nie otworzy się niż może.

Napisano

> No nie wiem, pisał mi dzisiaj, że nagle zaczęły normalnie śmigać Nie wiem co się tam u niego

> wyrabia. U mnie na razie hula ok, jutro dłuższy test, jakby coś to wszystko wyjdzie w praniu.

> Co do większych dysz - fajno ale... wolne obroty nagle mogą być już nie do wystrojenia bo

> wtryskiwacz w dół też ma ograniczony czas i krócej nie otworzy się niż może.

to nie rozwiarcać nie wiadomo ile tylko np. 0.2-0.3 mm. Ja też nie wiem, pierwszy raz sie z takim czymś spotkałem, może jakiś gaz ujowy zatankował niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> to nie rozwiarcać nie wiadomo ile tylko np. 0.2-0.3 mm. Ja też nie wiem, pierwszy raz sie z takim

> czymś spotkałem, może jakiś gaz ujowy zatankował

Sytuacja zapętlania opanowana cool.gif

Wczoraj trasa 550km i ani razu nic się nie zapętliło a leciałem do 200km/h spineyes.gif

Jest GIT!!!!!!

Szczegóły "patentu" na razie niestety są tajne ale kto wie, może KME uwzględni to w przyszłych wersjach.

Co do beta-wersji softu którą mam (G3-Dakar) - piszcie do KME, jest szansa że udostępnią waytogo.gif

Napisano

> Sytuacja zapętlania opanowana

> Wczoraj trasa 550km i ani razu nic się nie zapętliło a leciałem do 200km/h

> Jest GIT!!!!!!

> Szczegóły "patentu" na razie niestety są tajne ale kto wie, może KME uwzględni to w przyszłych

> wersjach.

> Co do beta-wersji softu którą mam (G3-Dakar) - piszcie do KME, jest szansa że udostępnią

ja chyba i tak ta turbaffffke tylko poskladam, podepne, wyreguluje na bogato i pojade do tego auto-dakar skoro ogarniaja to nie zle biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> ja chyba i tak ta turbaffffke tylko poskladam, podepne, wyreguluje na bogato i pojade do tego

> auto-dakar skoro ogarniaja to nie zle

No ogarnia ogarnia, najważniejsze jest dobre zrobienie modelowania bo korekty to już później z czasem się dopieszcza. Od razu trudno osiągnąć idealny efekt, trzeba trochę pojeździć.

W razie czego mogę dać swoje ustawienia - to duuużo pomaga jak się od razu ma jakąś bazę wyjściową.

Napisano

> No ogarnia ogarnia, najważniejsze jest dobre zrobienie modelowania bo korekty to już później z

> czasem się dopieszcza. Od razu trudno osiągnąć idealny efekt, trzeba trochę pojeździć.

> W razie czego mogę dać swoje ustawienia - to duuużo pomaga jak się od razu ma jakąś bazę wyjściową.

gdybym mogl prosic biglaugh.gif[email protected]

Napisano

> Poszło.

dzieki smile.gif czyli mam dobry setup na wyjscie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> dzieki czyli mam dobry setup na wyjscie

No trzeba dopieszczać pod konkretne auto ale to już kosmetyka.

Ja cały czas sobie klikam, tu 2% dodam, tam 3% ujmę i na razie jest FAJNIE grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Co prawda to nie szerokopasmówka ale teraz będzie znacznie łatwiej kontrolować napięcie na sondzie (do tej pory woziłem taki tani miernik - multimeter, który miał duże opóźnienia i nie wszystko zawsze dokładnie było na nim widać, niewygodny, w mało widocznym miejscu, w nocy bezużyteczny...)

• 4 tygodnie później...
Napisano

znalazłem temat grinser006.gif

Glaca, powiedz mi jedną rzecz. W tym sterowniku można tworzyć mapy czasów wtrysków od podstaw jak rozumiem? to jest taki "stand alone"? nie bazuje na czasach wtrysków benzynowych? bo jeśli by tak miało być to nie wyobrażam sobie strojenia, bo przecież jak tylko trubo zacznie dmuchać to komp benzynowy się "kończy" i nie ma jak zgrać mapy benzynowej.

zakładam, że chłopaczki, które Ci to stroiły na początku posiadają jakąś sondę szerokopasmową, na bazie której stworzyli podstawową mapę?

dobrze, że przez przypadek zagaiłem tą kwestię i napisałeś mi o tym temacie, bo już ponad rok temu chodził za mną pomysł zestrojenia uturbionego silnika tylko na gazie. zostaje jeszcze kwestia ogarnięcia zapłonu.

skąd wymodziłeś wskaźnik EGT?

ogólnie good job zlosnik.gifok.gif chociaż jestem trochę zrażony do KME, Stag miał zawsze sporo lepszą opinię i samo oprogramowanie jakby bardziej przyjazne, nawet wizualnie...

tak czy inaczej, ważne, że ktoś zrobił i pokazał, że się da smile.gif

Napisano

> Glaca, powiedz mi jedną rzecz. W tym sterowniku można tworzyć mapy czasów wtrysków od podstaw jak rozumiem? to jest taki "stand alone"? nie bazuje na czasach wtrysków benzynowych? ...

Oj chyba nie, KME korzysta z czasów wtrysków benzyny, ale w zakresie doładowania są zupełnie inne mnożniki ...

Napisano

tego się właśnie obawiam.

ale skądś trzeba mapę benzynową wziąć przecież, żeby było co korygować...

jak wrzucisz turbo na seryjny sterownik benzynowy, to pewnie samochód powyżej 4krpm nie pojedzie...

to mnie właśnie intryguje...

jedyne co mi do głowy przychodzi to to, że gazownicy stworzyli "fikcyjną" mapę benzynową...

...ale mam nadzieję, że Glaca wyjaśni co i jak...

Napisano

> ale skądś trzeba mapę benzynową wziąć przecież, żeby było co korygować...

nie trzeba.

> jak wrzucisz turbo na seryjny sterownik benzynowy, to pewnie samochód powyżej 4krpm nie pojedzie...

pojedzie.

> to mnie właśnie intryguje...

confused.gif

> jedyne co mi do głowy przychodzi to to, że gazownicy stworzyli "fikcyjną" mapę benzynową...

nie stworzyli.

> ...ale mam nadzieję, że Glaca wyjaśni co i jak...

Napisano

> dobra, czekam na wypowiedź właściciela.

czekamy...

Napisano
  • Autor

> dobra, czekam na wypowiedź właściciela.

Czykit więcej by powiedział mądrego bo on mi zakładał i wstępnie stroił cfaniaczek.gif ale jako, że tak na szybko bez szerokopasmówki w ciasnych osiedlowych uliczkach przy skrajnym upale i braku dobrej izloacji termicznej komory silnika od filtra nie da się wiele zrobić, więc dalej stroiłem już sam w domu przez tygodnie aż doszedłem do stanu, który mnie bardzo satysfakcjonuje.

Co do map.

Z tego co ja zdążyłem ogarnąć temat, to mapa służy do autokalibracji (chyba) ale nie jest wymagane zbieranie map jeśli wiesz co i jak masz poustawiać.

Ostatnio dostałem nową, testową beta-wersję softu i przy okazji nowy sterownik który był czysty.

Strojenie polegało na przepisaniu ustawień ze starego i jazda. Od razu wszystko śmigało tip-top.

Mapa się zebrała w późniejszym czasie podczas jazdy...

To wygląda, tak że sterownik odczytuje czasy benzynowe w czasie rzeczywistym i nakłada korekty procentowe które ja ustawię.

Podstawą jest wykres "modelowanie" a dla turbo jest zakładka - korekty. Po ciśnieniu i po obrotach.

W wersji testowej te dwie korekty są ujęte w tabeli i na prawdę można to dobrze wystroić.

Co ciekawe - ja nie używałem nigdy szerokopasmówki. Bazuję tylko na odczycie napięcia z sondy i na temperaturze spalin (miernik jest z USA i jak wszystko co mam - jest od kolegi Drupiego).

Soft jest bardzo przystępny, nie używałem Staga ale widziałem na forum inne i ten na prawdę dobrze wypada. System działa bez zarzutu, po prostu wsiadam, palę i jadę. Niby to dopiero 7 tys km na G3 (wcześniej kilka tys. zrobiłem na II generacji) ale już dość, żeby powiedzieć że to działa i na prawdę autko śmiga. 8s do setki robię bez problemu mimo dość wąskich i dużych średnicą kół o słabych do tego celu oponach (twarde fuldy). 200km/h przekraczam... przy masie auta 900kg (ważyłem smile.gif)

30409521.jpg

72566456.jpg

Napisano

chętnie się kiedyś z Tobą spotkam w wolnej chwili i pogadam, bo pisaniny za dużo hehe.gifwink.gif dzięki za odp.

Napisano
  • Autor

> chętnie się kiedyś z Tobą spotkam w wolnej chwili i pogadam, bo pisaniny za dużo dzięki za odp.

Nie widzę problemu. Można obejrzeć, przejechać się itp.

Jakoś się ustawimy.

• 1 miesiąc później...
Napisano

kme-g3 Dakar moc rośnie yikes.gif

......................................................................

......................................................................

spawdzone !!!

Napisano
  • Autor

> kme-g3 Dakar moc rośnie

> ......................................................................

> spawdzone !!!

Te dwie linie to ślady opon na 3-ce? grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Te dwie linie to ślady opon na 3-ce?

to już 4-ka u ciebie tak będzie wyglądała rotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> kme-g3 Dakar moc rośnie

> spawdzone !!!

czyli biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> czyli

Czyli modów ciąg dalszy, jak zamontuję i przetestuję nowe gadżety to napiszę cfaniaczek.gif

Napisano

> Czyli modów ciąg dalszy, jak zamontuję i przetestuję nowe gadżety to napiszę

Jednym słowem graty jeszcze w pudełku, a moc już urosła cfaniaczek.gif033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> czyli

wyciągniecie ile się da z gadżetów związanych tylko z LPG, mała hybryda będzie ale efekt jest bardziej niż zadowalający tylko trochę niebezpieczny dlatego trzeba wyznaczyć granice żeby nie można było jej przekraczać.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

A ja dalej jeżdżę i dalej dostrajam i efekty coraz lepsze (o szczegółach może za jakiś czas) a ostatnio to mi nawet spalanie wychodzi 11 w trybie mieszanym grinser006.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odkopuję temat bo idzie nowe, ciekawe - coś czego jeszcze nie było nigdzie i nigdy zlosnik.gif

Otóż w aucie testowym już działa i jeździ G-3 KME, które potrafi oprócz lpg sterować wtryskiwaczami benzynowymi grinser006.gifgrinser006.gif

Oczywiście pacjent to fiat 1.2 8v uturbiony waytogo.gif

Niebawem ta funkcjonalność znajdzie się w tzw. Pakiecie Dakar - będzie to specjalny pakiet dla tunerów, którzy niekoniecznie wygrali w totka a jednak chcieliby się pocieszyć z turbo grinser006.gif

Auto zapindala zdrowo a wiadomo - wystrojenie kompa pod turbo to 1000zł... do tego zmiana map-sensora i parę innych gratów i niezła kasa do zaoszczędzenia i co najważniejsze - można stroić potem samemu bezproblemowo smile.gif

A u mnie... coż - buba była. Silnik olej zaczął brać okropnie - chyba uszczelniacze zaworów.. nie robiłem ich, stare były.... brał do tego stopnia, że razu jednego wypił za dużo i przytarłem panweki.. no i turbo oberwało ale na razie działa tylko na "pół gwizdka"

Silnik już wymieniony na świeży, nowszy i większy (1.4 FIRE 8v - zmienne fazy rozrządu).

Turbo niebawem będzie inne - garrett TB221 waytogo.gif

Napisano

> Odkopuję temat bo idzie nowe, ciekawe - coś czego jeszcze nie było nigdzie i nigdy

> Otóż w aucie testowym już działa i jeździ G-3 KME, które potrafi oprócz lpg sterować wtryskiwaczami

> benzynowymi

> Oczywiście pacjent to fiat 1.2 8v uturbiony

> Niebawem ta funkcjonalność znajdzie się w tzw. Pakiecie Dakar - będzie to specjalny pakiet dla

> tunerów, którzy niekoniecznie wygrali w totka a jednak chcieliby się pocieszyć z turbo

> Auto zapindala zdrowo a wiadomo - wystrojenie kompa pod turbo to 1000zł... do tego zmiana

> map-sensora i parę innych gratów i niezła kasa do zaoszczędzenia i co najważniejsze - można

> stroić potem samemu bezproblemowo

> A u mnie... coż - buba była. Silnik olej zaczął brać okropnie - chyba uszczelniacze zaworów.. nie

> robiłem ich, stare były.... brał do tego stopnia, że razu jednego wypił za dużo i przytarłem

> panweki.. no i turbo oberwało ale na razie działa tylko na "pół gwizdka"

> Silnik już wymieniony na świeży, nowszy i większy (1.4 FIRE 8v - zmienne fazy rozrządu).

> Turbo niebawem będzie inne - garrett TB221

oj tak biglaugh.gif juz w piatek slyszalem biglaugh.gif czekam az bedzie gotowe i odrazu kupuje biglaugh.gif

Napisano

> oj tak juz w piatek slyszalem czekam az bedzie gotowe i odrazu kupuje

ciekawe czy wciągnie tjeta zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ciekawe czy wciągnie tjeta

A to już zależy od fantazji konstruktora grinser006.gif ale ja mam zamiar po zmianie turbiny wessać każdego niemodyfikowanego t-jeta cfaniaczek.gif

Napisano

> A to już zależy od fantazji konstruktora ale ja mam zamiar po zmianie turbiny wessać każdego

> niemodyfikowanego t-jeta

powiem że to jest do zrobienia wink.gifpalacz.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

A teraz ja dodam cos od siebie do tematu biglaugh.gif

W piatek tj 4.03.2011r. udalem sie z kolega (nie zalogowany na ak) do Auto-Dakaru w Warszawie ( www ) - czyli do zakladu naszego Kolegi Czykit. Udalismy sie w dwa auta, czyli:

1. Moje auto - Fiat Seicento 1368ccm 8v + KME DIEGO G3 - totalna seria smile.gif

2. Kolegi auto - Fiat Cinquecento 1148ccm (tloki z 1242ccm) 8v + KME DIEGO G3 + Turbo.

Co do mojego auta. Ja kwiadomo bylo jesli chodzi o kwestie mechaniczna to poradzilem sobie, auto pracowalo na gazie, ale to nie bylo to co chcialbym, aby bylo. Wiedzialem dobrze, ze moje umiejetnosci strojenia auta na gazie sa znikome to ustawilem auto na wartosci bezpieczne - lepiej przelana mieszanka niz zbyt uboga.

Tak wiec po sprawdzenia moich ustawien zostaly one skasowane i kolega Czykit wzial sie za ustawienia najpierw na warsztacie a potem na drodze. Po odpowiedniej kalibracji i ustawieniu wszystkiego auto smiga o wiele lepiej niz wczesniej a duzo lepiej niz na benzynie (komputer fabryczny z 1.1 MPI).

Trudniej sprawa wygladala z autem kolegim gdyz zamontowany jest tam seryjny komputer z 1.2 75KM z nie wystrojona benzyna tak jak u kolegi Glacy, ale dla DIEGO G3 to nie jest problem. Po pewnych problemach z dyszami (razem z kolega namieszalismy i za wskazowkami kolegi Czykit naprostowalismy wszystko). Nasze ustawienia - sporo bogate - zostaly z komputera gazu skasowane i rozpoczelo sie strojenie auta na warsztacie. Na pierwszy rzut poszly obroty biegu jalowego, gdyz silnikiem dosc mocno trzaslo i byly dosc niestabilne. Po uporaniu sie z tym problemem zostala podpieta sonda szerokopasmowa i rozpoczely sie testy na drodze. Niestety jak one przebiegaly nie wiem bo zostalem na warsztacie, ale po powrocie widzialem ich zadowolone miny wiec udaly sie napewno. Po przejazdzce Turbafffka - na fotelu pasazera - musze przyznac, ze poprawa jest i to spora. Kolega mowi, ze poprawa jest wieksza i to o wiele, auto plynniej oddaje moc, jest bardziej elastyczne no i oczywiscie mocniejsze. AFR wkoncu jest prawidlowe oraz EGT spadlo o ok 50 stopni przy mocnym bucie.

Podsumowywujac jesli ktos szuka instalacji dzieki ktorej z seryjnego samochodu bedzie mozna wyciagnac jeszcze wiecej to polecam KME DIEGO G3. Instalacja jeszcze lepiej nadaje sie do aut modyfikowanych tak jak mojego kolegi, dzieki niej ominelismy droga operacje remapu benzyny i w kazdym momencie mamy mozliwosc zmiany mieszanki, aby modyfikowac po kazdej przerobce.

Ps. Dziekuje jeszcze raz Czykit za pomoc i ogarniecie autek smile.gif

Napisano
  • Autor

A teraz orisze i video jak to 1.2 się zbiera bo podobno niezły wykop ma smile.gif

Napisano

> A teraz orisze i video jak to 1.2 się zbiera bo podobno niezły wykop ma

jak kolega wroci za tydzien z wloch to bierzemy kamere i krecimy biglaugh.gif

Napisano

> A teraz orisze i video jak to 1.2 się zbiera bo podobno niezły wykop ma

Oj ma to kopa trzy razy sonde zwaliło z wydechu podczas strojenia biglaugh.gif

1,5 bara robi swoje - a dmuchneli nawet 2 !!! yikes.gif

Napisano

> Oj ma to kopa trzy razy sonde zwaliło z wydechu podczas strojenia

> 1,5 bara robi swoje - a dmuchneli nawet 2 !!!

co tam za turbina siedzi cool.gif

Napisano

> co tam za turbina siedzi

z Isuzu 1.7 TD

Napisano

> z Isuzu 1.7 TD

to ihi jest rhb4 ? Dała rade 1,5 bara dmuchnąć ?

Napisano
  • Autor

> to ihi jest rhb4 ? Dała rade 1,5 bara dmuchnąć ?

W sumie to dziwne, u mnie rhb5 ledwo 1.1 dawała a garrett tb221 1.3 ale może by dał więcej jakby go "poprosić" hmm.gif

Napisano

> W sumie to dziwne, u mnie rhb5 ledwo 1.1 dawała a garrett tb221 1.3 ale może by dał więcej jakby go

> "poprosić"

u mnie przy 1.1 bara grzeje już powietrze także sie dziwie że rhb4 dała 1,5 bara, a masz gdzieś mape do tego garretta ?

Napisano

> to ihi jest rhb4 ? Dała rade 1,5 bara dmuchnąć ?

lekko smile.gif dobry kolektor i wszystko sie napedzi smile.gif wskaznik pokazywal najwyzsza wartosc 1.8 bara

Napisano

> lekko dobry kolektor i wszystko sie napedzi wskaznik pokazywal najwyzsza wartosc 1.8 bara

baranek smile.gifok.gif

Napisano

> baranek

no wlasnie nie biglaugh.gif

Napisano

> to zdradź tajemnice pw

zwykly kolektor z rurek 90 stopni smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.