Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uturbiony silnik + sekwencja bez ingerencji w benzynę.

Featured Replies

Napisano

Zazwyczaj na forum padają same pytania, problemy a ja tym razem zadziałam odwrotnie.

Założyłem tu z 10 wątków jak to mi to i tamto nie hula i teraz napiszę jak sobie poradziłem i zbiorę wszystko w jeden wątek, bo w sumie na wszystkie bolączki lekarstwo było jedno smile.gif

Mowa będzie o uturbionym silniku, w którym nie modyfikowano seryjnego kompa, wtrysków itp.

Sporo tu padło na kąciku teorii, że to będzie działało, tamto nie będzie itp ale nikt nie pokazał na własnym przykładzie że można, czy nie można.

I oto jestem ja cool.gif - tym razem na własnej skórze się przekonałem co i jak, nie wiem, może nie jestem pierwszy ale chyba jednak tak, skoro nikogo wcześniej nie znalazłem kto ścieżkę przetarł, więc piszę żeby inni korzystali z moich doświadczeń i nie musieli walczyć tylko cieszyć się jazdą.

Ok, to wstęp mamy za sobą (mam czas to się rozpisuję rotfl.gif)

Teraz do rzeczy - od wczoraj w mojej "niemocy" śmiga sekwencja KME na sterowniku DIEGO.

Przyznam się - do końca nie byłem przekonany do tego, czy to zadziała ale wszystko było lepsze od tego co miałem wcześniej, więc wiele nie ryzykowałem rotfl.gif

Instalacja nawet nie była długa ale potem się zaczęło - poprawianie baboli po swapie blush.gif

A to się okazało, że wtryski benzynowe do kompa miałem odwrotnie podpięte a to sonda odwrotnie... wszystko wyszło w praniu. Po poprawkach przyszedł czas na strojenie.

Na początku... uuuu, myślę - no to dupa... sobie pojeździłem.

Po prostu auto nie jechało. Wiadomo, pierwsze wrażenie najważniejsze.

Ale mijały minuty, klik klik w laptopie, klik klik i się działo, działo aż zeby.GIF normalnie sam w to nie wierzę ale... ale działa!

Normalnie, wszem i wobec oficjalnie oznajmiam wszelkim zainteresowanym, że można wysterować gaz bez ruszania benzyny na uturbionym silniku i śmiga IDEALNIE.

Teraz szczegółowe wrażenia, to co od razu mi się rzuciło w oczy -

-Silnik płynnie oddaje moc w pełnym zakresie obrotów, zmalała turbodziura, zbiera się od początku do końca równo a nie tak jak wcześniej - nic nic a potem jak wyrwał to szedł na gumę i ... tyle jazdy, dużo efektu wizualnego tylko zlosnik.gif Teraz nie ważne czy mam 40, czy 160 - wdepczę i czuję że to JEDZIE.

-Wolne obroty witajcie ponownie. Wcześniej strasznie zalewało go bo inaczej na górze było blado... teraz po prostu jest jak na benzynie.

- W końcu mogę deptać w podłogę. Nawet nie wiecie jak mi tego brakowało... nie muszę nic czarować kombinować itp. Daję w podłogę i jedzie.

- EGT spadło o dobre 80 stopni - nie przekroczyłem 800 w żadnej sytuacji a wierzcie mi... dawałem mu ku temu powody. Wcześniej miałem nawet 880. Teraz max 800.

-Nie mam już problemów z odpalaniem na ciepło - jednak to było to co myślałem, komp się przestawiał bo gaz go zalewał, chociaż w sumie sonda źle była wpięta... w każdym bądź razie teraz pali jak dziecko czy zimny czy ciepły

Nie wiem jak kwestia spalania bo za mały dystans był w trasie a na początku to trudno powiedzieć coś o spalaniu jak przez kilkadziesiąt km się jeździ w kółko po osiedlu na 1 i 2 z butem w podłodze i zmienia ustawienia grinser006.gif

Liczę na to, że przy emeryckiej jeździe spadnie. Przy butowaniu zdaję sobie sprawę, że musi swoje spalić - jak pomierzę to napiszę. Na razie zrobiłem ciut więcej km więcej na butli niż robiłem na blosie ale czekam aż się gaz skończy.

Nie mogłem też sprawdzić v-maxa bo miałem źle rozwiązanie ogrzewanie parownika - kolejny mój babol poswapowy - zachciało mi się lepszego ogrzewania kabiny i dałem zwężki w wężu od parownika i puściłem go równolegle z nagrzewnicą. Teraz wywaliłem zwężki dałem szeregowo za nagrzewnicą, powinno być ok ale nie miałem możliwości potestować.

Na minus - klekotanie tych wtrysków na wolnych obrotach rotfl.gif jest bynajmniej irytujące - w full-group rąbią wszystkie na raz i to słychać, do tego nie mam wytłumienia maski i jest jedno wielkie cyk cyk cyk spineyes.gif

Podglądałem też trochę oprogramowanie do sterowania tego ustrojstwa i widziałem te dodatkowe magiczne funkcje. Można korygować czasy wtrysków po obrotach, temp. gazu ale (co najważniejsze) - po ciśnieniu w dolocie i to zarówno podciśnieniu jak i nadciśnieniu cool.gif i właśnie dlatego to działa, mimo, że benzyna nie działa (tzn działa zanim turbina nie zacznie tłoczyć).

Może sam się pobawię w sterowanie ale w sumie na razie działa dobrze, może jak odprężę, podniosę doładowanie.... cfaniaczek.gifcfaniaczek.gif

Dobra, podnieciłem się trochę - mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe i pozwolicie dalej relacjonować testy nowego sprzętu.

A.

Byłbym niemiły, jeśli nie wspomniałbym, że cały ten zestaw, łącznie z montażem i strojeniem dostałem nieodpłatnie w ramach testów od firmy KME, za pośrednictwem LS Czech i z wykonastwem firmy Auto-Dakar z Warszawy bow.gifbow.gifbow.gifbow.gifbow.gif

Jestem, jak to się dowiedziałem, królikiem doświadczalnym nowo wprowadzonego sterownika/softu i będę go testował, żeby móc jak najlepiej go dopracować między innymi dla takich wygibasów jak nasze uturbione fajerki ale i nie tylko, ponoć te dodatkowe możliwości jakie daje sterownik sprawdzają się i przy "zwykłych" silnikach.

No u mnie się sprawdziło.

Napisano

poka zrzuty ekranu bo mnie strasznie ciekawi zlosnik.gif

a nie wiesz może chcą jeszcze jednego królika doświadczalnego co? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> poka zrzuty ekranu bo mnie strasznie ciekawi

Nie mam jeszcze tego softu u siebie. Stroiliśmy w Auto-Dakar.

Mam foto silnika (sorry za rdzę i ogólny nieład - to później...

pozaoeniusekwencji.jpg

Uploaded with ImageShack.us

> a nie wiesz może chcą jeszcze jednego królika doświadczalnego co?

Pytaj, ale nic mi nie wiadomo o innych "królikach" - wiem na pewno że jestem pierwszy i przecieram szlak.

Tzn. ten system jeździ z powodzeniem we wspomnianym tu CC z Auto-Dakar ale wiadomo - tam są różne inne patenty dodatkowo, ktoś mógłby powiedzieć, że tym się nie można sugerować - u mnie jest bez kombinacji i śmiga grinser006.gif.

Napisano

> Nie mam jeszcze tego softu u siebie. Stroiliśmy w Auto-Dakar.

> Mam foto silnika (sorry za rdzę i ogólny nieład - to później...

> Uploaded with ImageShack.us

> Pytaj, ale nic mi nie wiadomo o innych "królikach" - wiem na pewno że jestem pierwszy i przecieram

> szlak.

> Tzn. ten system jeździ z powodzeniem we wspomnianym tu CC z Auto-Dakar ale wiadomo - tam są różne

> inne patenty dodatkowo, ktoś mógłby powiedzieć, że tym się nie można sugerować - u mnie jest

> bez kombinacji i śmiga .

a masz fotke samego sterownika? wtryski jakiej firmy? brc?

Napisano

Czytalem ta Twoja wiadomosc i czytalem i juz sobie w myslach ukladalem co mam Ci na PW, o co spytac... Ze kto Ci to w Lublinie zrobil i w ogole, bo tez bede mial podobna sprawe tylko z wolnossakiem a na koniec mnie rozczarowales i o jakiejs Warszawie i kroliku doswiadczalnym pisales sick.gif No trudno, za latow by bylo zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> a masz fotke samego sterownika? wtryski jakiej firmy? brc?

Kurcze pozapominałem te nazwy, nie chcę głupot pisać.

Pospisuję sobie to podam. Wtryski chyba horizon.

Napisano
  • Autor

> Czytalem ta Twoja wiadomosc i czytalem i juz sobie w myslach ukladalem co mam Ci na PW, o co

> spytac... Ze kto Ci to w Lublinie zrobil i w ogole, bo tez bede mial podobna sprawe tylko z

> wolnossakiem a na koniec mnie rozczarowales i o jakiejs Warszawie i kroliku doswiadczalnym

> pisales No trudno, za latow by bylo

Ale co Ci W-wa przeszkadza?

To rzut beretem stąd jest grinser006.gif

Napisano

> Kurcze pozapominałem te nazwy, nie chcę głupot pisać.

> Pospisuję sobie to podam. Wtryski chyba horizon.

kurna ja już zacząłem w inną stronę iść a szkoda. musze do nich uderzyć bo jakby sie udało żeby mi też za darmo założyli to bym sie brał natychmiast za uturbianie drugiego seja zlosnik.gif Ciekawe czy tym kme można ogarnąć sześciocylindrówke hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

mógłbys poszukac tego zestawu co masz na allegro ? lub spytac kolegów za ile by mieli taki zestaw na sprzedaż?(może jakas promocja by była zlosnik.gif), oczywiscie o cene bez montażu mi chodzi, bo wolałbym zaoszczedzic troszke grosza a druga sprawa wolałbym sobie wszystko sam popodłanczac zebym wiedział gdzie i do czego jest który przewód podłaczony zeby potem w razie W sam sobie to naprawic

Napisano
  • Autor

> mógłbys poszukac tego zestawu co masz na allegro ? lub spytac kolegów za ile by mieli taki zestaw

> na sprzedaż?(może jakas promocja by była ), oczywiscie o cene bez montażu mi chodzi, bo

> wolałbym zaoszczedzic troszke grosza a druga sprawa wolałbym sobie wszystko sam popodłanczac

> zebym wiedział gdzie i do czego jest który przewód podłaczony zeby potem w razie W sam sobie

> to naprawic

Powiem Ci tak, ja sam jeszcze nie pozapamiętywałem tej mojej konfiguracji, bo za dużo się działo na raz.

W auto-dakar wszystko wiedzą, co ja mam, ile to kosztuje itp. http://www.auto-dakar.pl/

Napisano
  • Autor

> kurna ja już zacząłem w inną stronę iść a szkoda. musze do nich uderzyć bo jakby sie udało żeby mi

> też za darmo założyli to bym sie brał natychmiast za uturbianie drugiego seja Ciekawe czy tym

> kme można ogarnąć sześciocylindrówke

Można i nawet v8.

Napisano
  • Autor

> można v12

A widzisz smile.gif Ja sczytałem napisy ze sterownika po prostu grinser006.gif

Napisano

No to muszę Ci pogratulować, i przyznać, że masz sporo szczęścia, jeśli jesteś królikiem doświadczalnym i instalacja została założona nieodpłatnie. grinser006.gif Teraz tylko czekam na jakąś okazję, żeby obadać te Twoje "bajerki" pod maską. grinser006.gif

Jeżeli to działa jako full group, no to wg mnie można taką instalację śmiało wsadzić do auta z jednopunktowym wtryskiem, czyli np. zwykłego Uno. grinser006.gif Podpytaj ich tam czy by nie chcieli drugiego królika doświadczalnego, gdzie zamontowaliby sekwencję do jednopunkta po lekkim tuningu. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No to muszę Ci pogratulować, i przyznać, że masz sporo szczęścia, jeśli jesteś królikiem

> doświadczalnym i instalacja została założona nieodpłatnie. Teraz tylko czekam na jakąś

> okazję, żeby obadać te Twoje "bajerki" pod maską.

> Jeżeli to działa jako full group, no to wg mnie można taką instalację śmiało wsadzić do auta z

> jednopunktowym wtryskiem, czyli np. zwykłego Uno. Podpytaj ich tam czy by nie chcieli

> drugiego królika doświadczalnego, gdzie zamontowaliby sekwencję do jednopunkta po lekkim

> tuningu.

Wiesz, ja mam się czym martwić u siebie grinser006.gif a w kwestiach pytań - wal śmiało do auto-dakar, dowiesz się wszystkiego waytogo.gif

Na razie się dowiedziałem, że jak uturbiałem to skopałem obieg płynu i muszę go przerobić bo nie dogrzewa mi parownika. Ech, tak mi się nie chce tymi wężami merdać hehe.gif

Podrzućcie jakiś pomysł jak sensownie połączyć turbo, ogrzewanie i parownik, żeby to najlepiej działało?

Napisano

-Nie mam już problemów z odpalaniem na ciepło - jednak to było to co myślałem, komp się przestawiał bo gaz go zalewał, chociaż w sumie sonda źle była wpięta...

co rozumiesz pod sonda źle wpięta?

bo u mnie z blosem mam też podobne problemy...

co rusz inną sondę włożę to auto za każdym razem inaczej chodzi;/

Napisano

> Wiesz, ja mam się czym martwić u siebie a w kwestiach pytań - wal śmiało do auto-dakar, dowiesz

> się wszystkiego

> Na razie się dowiedziałem, że jak uturbiałem to skopałem obieg płynu i muszę go przerobić bo nie

> dogrzewa mi parownika. Ech, tak mi się nie chce tymi wężami merdać

> Podrzućcie jakiś pomysł jak sensownie połączyć turbo, ogrzewanie i parownik, żeby to najlepiej

> działało?

a masz u siebie zawór w nagrzewnicy?

Napisano

> Normalnie, wszem i wobec oficjalnie oznajmiam wszelkim zainteresowanym, że można wysterować gaz bez

> ruszania benzyny na uturbionym silniku i śmiga IDEALNIE.

nie dokładałes tez zadnego ecu mastera albo cos w tym stylu ?

Napisano

> nie dokładałes tez zadnego ecu mastera albo cos w tym stylu ?

no przecie pisze że nie zlosnik.gif

Napisano

> no przecie pisze że nie

wole sie na 1000% upewnic zeby potem nie bylo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wole sie na 1000% upewnic zeby potem nie bylo

Chętnie pokazałbym Ci to na żywo ale ciut nie po drodze zeby.GIF

Cały ten sterownik Diego działa jak ecumaster.

Modyfikuje czasy wtrysków a dzięki zakładce (dodatkowym funkcjom) opracowanej i zainicjowanej przez kolegę z Auto-Dakar - można to stosować w takich wygibasach jak mój czyli - uturbiony z nieogarniętą benzyną.

Wierz mi - wątpiłem w pełen sukces. Tłumaczyłem sobie - pewnie będzie to i owo lepiej ale i tak nie będzie do końca git bo jak niby to ma działać, skoro benzyna jest nietknięta.... a jednak miło się rozczarowałem zlosnik.gif

Teraz tylko muszę przerobić ogrzewanie bo mam totalnie skitrane (cały układ przechodzi przez wąską turbinę) i będę mógł sprawdzić v-max cool.gif ale już widzę, że lepiej się to kręci, po prostu dawka jest precyzyjna w każdym zakresie obrotów, ciśnienia, obciążenia waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> -Nie mam już problemów z odpalaniem na ciepło - jednak to było to co myślałem, komp się przestawiał

> bo gaz go zalewał, chociaż w sumie sonda źle była wpięta...

> co rozumiesz pod sonda źle wpięta?

> bo u mnie z blosem mam też podobne problemy...

> co rusz inną sondę włożę to auto za każdym razem inaczej chodzi;/

Jak robiłem swapa na 1.2 to cała wiązka była lepiona z trzech innych sciana.gif po prostu nie miałem gotowej wiązki z palio. Jakoś tak niefortunnie nastąpiła pomyłka i do kompa kabelki od sondy były podpięte odwrotnie (zamienione 2 kabelki miejscami) i komp widział tak jakby było non stop ubogo.

Komp gazowy (II generacja) podpięty był oddzielnymi kabelkami i tu akurat było dobrze, dlatego na gazie normalnie to jeździło a benzyny używałem tylko do rozgrzewania i do dojazdu jak się skończył gaz.

Teraz zostało to wykryte i poprawione i normalnie działa, sonda oscyluje waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> a masz u siebie zawór w nagrzewnicy?

No tak. Mam.

Napisano

> Chętnie pokazałbym Ci to na żywo ale ciut nie po drodze

> Cały ten sterownik Diego działa jak ecumaster.

> Modyfikuje czasy wtrysków a dzięki zakładce (dodatkowym funkcjom) opracowanej i zainicjowanej przez

> kolegę z Auto-Dakar - można to stosować w takich wygibasach jak mój czyli - uturbiony z

> nieogarniętą benzyną.

> Wierz mi - wątpiłem w pełen sukces. Tłumaczyłem sobie - pewnie będzie to i owo lepiej ale i tak nie

> będzie do końca git bo jak niby to ma działać, skoro benzyna jest nietknięta.... a jednak miło

> się rozczarowałem

> Teraz tylko muszę przerobić ogrzewanie bo mam totalnie skitrane (cały układ przechodzi przez wąską

> turbinę) i będę mógł sprawdzić v-max ale już widzę, że lepiej się to kręci, po prostu dawka

> jest precyzyjna w każdym zakresie obrotów, ciśnienia, obciążenia

bo zawsze byłem zdania że co wtrysk to wtrysk. blos też nie jest zły jak jest dobrze ustawiony ale to już bardziej podchodzi pod gaźnik rotfl.gif

Napisano

> Podrzućcie jakiś pomysł jak sensownie połączyć turbo, ogrzewanie i parownik, żeby to najlepiej

> działało?

Nie wiem, jak u Ciebie jest wpięta turbina, ale ja mam parownik wpięty równolegle do nagrzewnicy. Latem jak zamknę zawór na nagrzewnicy to wszystko idzie na reduktor, jak otworzę zawór to idzie i na to i na to. Reduktor szybko się nagrzewa i trzyma temperaturę. Powiem Ci że teraz nawet wstawiłem miedziane trójniki i na reduktor dałem na wejściu i wyjściu kryzę, czyli zwężkę na chyba 12mm i też reduktor jest nagrzany. wink.gif Także takie podpięcie mogę polecić. wink.gif Trójnik jeden jest przy ściance grodziowej na górnym wężu, a drugi przy głowicy silnika.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, jak u Ciebie jest wpięta turbina, ale ja mam parownik wpięty równolegle do nagrzewnicy.

> Latem jak zamknę zawór na nagrzewnicy to wszystko idzie na reduktor, jak otworzę zawór to

> idzie i na to i na to. Reduktor szybko się nagrzewa i trzyma temperaturę. Powiem Ci że teraz

> nawet wstawiłem miedziane trójniki i na reduktor dałem na wejściu i wyjściu kryzę, czyli

> zwężkę na chyba 12mm i też reduktor jest nagrzany. Także takie podpięcie mogę polecić.

> Trójnik jeden jest przy ściance grodziowej na górnym wężu, a drugi przy głowicy silnika.

Taaak taaaak wszystko miałem tak samo, zarówno podpięcie jak i kryzy i wszystko było super... zanim nie założyłem turbo hehe.gif - tu już przepływ gazu jest "ciut większy" i trzeba to ogrzać KONKRETNIE i nie może być żadnych zwężek ani nic równolegle.

Napisano

> Taaak taaaak wszystko miałem tak samo, zarówno podpięcie jak i kryzy i wszystko było super... zanim

> nie założyłem turbo - tu już przepływ gazu jest "ciut większy" i trzeba to ogrzać KONKRETNIE

> i nie może być żadnych zwężek ani nic równolegle.

No to musisz wpiąć szeregowo w obieg przed nagrzewnicę i wtedy jakoś dodatkowo złączyć powrót i zasilanie nagrzewnicy, aby przy zakręconym zaworze też był przepływ. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No to musisz wpiąć szeregowo w obieg przed nagrzewnicę i wtedy jakoś dodatkowo złączyć powrót i

> zasilanie nagrzewnicy, aby przy zakręconym zaworze też był przepływ.

No coś tam wymyślę.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Miałem relacjonować więc się odzywam.

Na razie jestem na etapie modyfikacji a dokładnie odprężania.

Przy uturbieniu tego nie zrobiłem bo mówiłem sobie - będę dmuchał max 0.4 270751858-jezyk.gif a potem było 0.5 i prawie 0.6 i poszła uszczelka, wymieniłem.... druga poszła w dniu kiedy jechałem właśnie zakładać sekwencję... pojeździłem kilka dni i też wydmuchało więc postanowiłem odprężyć.

Niestety poszedłem na łatwiznę i z lenistwa i oszczędności nie splanowałem bloku.. wydmuchało po 4km...

Tak więc nie zaoszczędziłem ani czasu ani kasy i teraz robię wszystko kompleksowo.

Wyjąłem silnik, oddałem blok do planowania itp... ale jak już rozebrałem to sprzęgło do wymiany, skrzynię będę miał drugą - lepszą to wymiana, przeguby, zawieszenie na poliuretan, sworznie itp itd... więc stoję rozebrany i czekam na wypłatę bo się nazbierało tego...

BTW - próbował ktoś montować KME do turbo oprócz tych osób o których wiem (Pirat, Mechu?)

Napisano

> BTW - próbował ktoś montować KME do turbo oprócz tych osób o których wiem (Pirat, Mechu?)

Motnowalismy Diego do Imprezy, smiga.

Napisano
  • Autor

> Motnowalismy Diego do Imprezy, smiga.

Jakie wtryski, parownik?

• 1 miesiąc później...
Napisano

a ja mam do Ciebie pytanie jeszcze w sprawie instalacji. Czy sterownik ma mozliwosc ingerowania w zaplon czy tylko w mape paliwa ?

Napisano

> a ja mam do Ciebie pytanie jeszcze w sprawie instalacji. Czy sterownik ma mozliwosc ingerowania w

> zaplon czy tylko w mape paliwa ?

Tylko paliwo, do zapłonu sa specjalne wariatory.

Napisano

> Tylko paliwo, do zapłonu sa specjalne wariatory.

bo wlasnie sie zastanawiam czy zastosowac elektroniczny wariator czy mechaniczne kolo rozrzadu. Bo pod gaz trzeba cofnac zaplon co nie ? A pod gaz z T ? tak samo ?

Napisano
  • Autor

> bo wlasnie sie zastanawiam czy zastosowac elektroniczny wariator czy mechaniczne kolo rozrzadu. Bo

> pod gaz trzeba cofnac zaplon co nie ? A pod gaz z T ? tak samo ?

Sam się nad tym zastanawiam co z zapłonem pomodzić.

Na razie mam wstawiony zaworek zwrotny w wężyk mapsensora benzynowego, tak żeby map "nie widział" nadciśnienia tylko jedynie podciśnienie.

Napisano

> bo wlasnie sie zastanawiam czy zastosowac elektroniczny wariator czy mechaniczne kolo rozrzadu. Bo

> pod gaz trzeba cofnac zaplon co nie ? A pod gaz z T ? tak samo ?

Od 1200 do 2,5-3 tys wyprzedzasz nawet o 10 stopni a potem można trochę opóźnić jak Ci turbina 1bara naładuje. Gaz to nie benzyna przy nim przy stopniu sprężania 9-9,5 : 1 nie musisz opóźniać do ok 0,6-0,7 bara i i tak stukowego nie będzie.

Napisano

> Sam się nad tym zastanawiam co z zapłonem pomodzić.

> Na razie mam wstawiony zaworek zwrotny w wężyk mapsensora benzynowego, tak żeby map "nie widział"

> nadciśnienia tylko jedynie podciśnienie.

Poka ten zaworek od czego on jest bo bym sobie do pochłaniacza par paliwa wstawil.

Napisano
  • Autor

> Poka ten zaworek od czego on jest bo bym sobie do pochłaniacza par paliwa wstawil.

A sam nie wiem z czego on jest, chyba z servo.

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

W piątek dostanę nowy sofcik, ponoć mają być jakieś nowe funkcje, dużo większe możliwości wystrojenia - pełen "ecumaster" 270635636-JUMP2.gif

Jak wrócę to napiszę co ciekawego i jakie efekty, tylko znowu pewnie minie parę km zanim to sobie dokładnie dostroję - a już jest tak pięknie rotfl.gif

Napisano

> W piątek dostanę nowy sofcik, ponoć mają być jakieś nowe funkcje, dużo większe możliwości

> wystrojenia - pełen "ecumaster"

> Jak wrócę to napiszę co ciekawego i jakie efekty, tylko znowu pewnie minie parę km zanim to sobie

> dokładnie dostroję - a już jest tak pięknie

Poka co jest pod tym f11 bo ja mam ten program do g3 ale tam nic nie widziałem, żadnej mapki ani nic i jak dla mnie to troche jak z yeti zlosnik.gif

Napisano

> W piątek dostanę nowy sofcik, ponoć mają być jakieś nowe funkcje, dużo większe możliwości

> wystrojenia - pełen "ecumaster"

> Jak wrócę to napiszę co ciekawego i jakie efekty, tylko znowu pewnie minie parę km zanim to sobie

> dokładnie dostroję - a już jest tak pięknie

pokaz pokaz biglaugh.gif te nowe softy mozna sciagnac ze strony KME ?? bo bede stroil zaniedlugo T i sie przygotowywuje biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Poka co jest pod tym f11 bo ja mam ten program do g3 ale tam nic nie widziałem, żadnej mapki ani

> nic i jak dla mnie to troche jak z yeti

Ok ok pokażę, przecież to nie tajemnica, teraz w robocie jestem waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> pokaz pokaz te nowe softy mozna sciagnac ze strony KME ?? bo bede stroil zaniedlugo T i sie

> przygotowywuje

Jutro jak wrócę to może nie zdążę, bo to późno w nocy będzie ale w weekend porobię screeny i wrzucę co tam chłopaki nawywijali w tych softach zlosnik.gif

Napisano

a mozna takiego najnowszego softa sciagnac skads i samemu uaktualnic sterownik??

Napisano
  • Autor

> a mozna takiego najnowszego softa sciagnac skads i samemu uaktualnic sterownik??

Nie wiem czy ten, który jutro dostanę jest oficjalny ale w tym co teraz już jest dostępny znajdziesz zakładkę F11 w której to ustalasz korektę czasu wtrysku względem ciśnienia/podciśnienia w dolocie do 2 barów bezwzględnego czyli do 1 bar doładowania (powyżej już jest tylko jedno pole dla korekty).

Ta zakładka jest widoczna tylko przy połączeniu ze sterownikiem, więc nie dziwcie się, że jej nie widać w programie odpalonym off-line.

Powiem tak - mi to już i tak wystarcza bo dobrze można wystroić, ale ponoć wprowadzenie zależnej korekty dla obrotów w funkcji ciśnieina da możliwość bardziej precyzyjnego ustalenia dawki w konkretnych "warunkach" żeby np. nie dochodziło do zapętlania wtrysków powiedzmy przy 6 tys obr na piątce a tym samym, żeby nie brakowało gazu dla tych samych obrotów ale na 3-ce...

Bardziej będzie można "oddzielić" jazdę ekonomiczną od ostrej, wszak możemy mieć 3,5 tys obr przy pedale w podłodze i 3.5 tys przy jeździe lajtowej - wtedy będzie można bardziej oszczędzić na paliwie cool.gif

Napisano

> Nie wiem czy ten, który jutro dostanę jest oficjalny ale w tym co teraz już jest dostępny

> znajdziesz zakładkę F11 w której to ustalasz korektę czasu wtrysku względem

> ciśnienia/podciśnienia w dolocie do 2 barów bezwzględnego czyli do 1 bar doładowania (powyżej

> już jest tylko jedno pole dla korekty).

> Ta zakładka jest widoczna tylko przy połączeniu ze sterownikiem, więc nie dziwcie się, że jej nie

> widać w programie odpalonym off-line.

> Powiem tak - mi to już i tak wystarcza bo dobrze można wystroić, ale ponoć wprowadzenie zależnej

> korekty dla obrotów w funkcji ciśnieina da możliwość bardziej precyzyjnego ustalenia dawki w

> konkretnych "warunkach" żeby np. nie dochodziło do zapętlania wtrysków powiedzmy przy 6 tys

> obr na piątce a tym samym, żeby nie brakowało gazu dla tych samych obrotów ale na 3-ce...

> Bardziej będzie można "oddzielić" jazdę ekonomiczną od ostrej, wszak możemy mieć 3,5 tys obr przy

> pedale w podłodze i 3.5 tys przy jeździe lajtowej - wtedy będzie można bardziej oszczędzić na

> paliwie

no to fajnie że to ulepszają, jakby tak jeszcze korekta była do 1.5 bara to by było lux. ok.gif

Napisano
  • Autor

> no to fajnie że to ulepszają, jakby tak jeszcze korekta była do 1.5 bara to by było lux.

Sprawa rozwojowa, jak przyciśniemy to będzie grinser006.gif

Napisano

> Sprawa rozwojowa, jak przyciśniemy to będzie

nowy soft nowe możliwości precyzyjnego strojenia "G3-DAKAR"

Napisano
  • Autor

> nowy soft nowe możliwości precyzyjnego strojenia "G3-DAKAR"

Sot jest na pokładzie, 200km zrobione bez problemu cool.gif

Co prawda na razie jest wystrojone "po staremu" bo nie było czasu i tylko przepisaliśmy parametry ze starego ale i tak czuć poprawę i to wyraźną zlosnik.gif

Wieczorkiem będą screeny cool.gif

Na razie zdradzę, że jest nowa piękna tabela korekt czasów względem ciśnienia w funkcji obrotów - oj bęęęęęędzie co ustawiać hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.