Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupowanie samochodu po osobie zmarłej

Featured Replies

Napisano

Panowie mam pytanie, jest samochód do sprzedania. Po dziadku, który zmarł pół roku temu, samochód sprzedaje córka.

Co musi ona mieć, co ja muszę dostać itp, żeby bezproblemowo pójść i zarejestrować samochód? Rozumiem, że samochód musi być przepisany jakoś na nią prawda? Bo z umarlakiem umowy przecież nie dopiszę...

Podpowiedzcie bo nie chciałbym trafić na minę...

Napisano

Córka musi mieć sądowy papier (wyrok/postanowienie) podziału/przyjęcia spadku o tym, że auto jest jej. Do tego potwierdzenie z urzędu skarbowego, że jest rozliczona z podatkiem od spadku i formalnie auto jest jej.

Napisano

> Panowie mam pytanie, jest samochód do sprzedania. Po dziadku, który zmarł pół roku temu, samochód

> sprzedaje córka.

> Co musi ona mieć, co ja muszę dostać itp, żeby bezproblemowo pójść i zarejestrować samochód?

> Rozumiem, że samochód musi być przepisany jakoś na nią prawda? Bo z umarlakiem umowy przecież

> nie dopiszę...

> Podpowiedzcie bo nie chciałbym trafić na minę...

Piszecie umowe miedzy Toba a dziadkiem, z data ktora byla pol roku temu, robicie podpis dziadka i po sprawie.

Napisano

> Piszecie umowe miedzy Toba a dziadkiem, z data ktora byla pol roku temu, robicie podpis dziadka i

> po sprawie.

Za takie fałszowanie można trafić do więzienia* (Art. 270KK) a za namawianie do tego też możesz mieć problem (§ 3 powyższego artykułu). Do tego pozostaje problem ze zgłoszeniem sprzedaży do wydziału komunikacji i ubezpieczenia oraz z podatkiem. To pakowanie się w bardzo głębokie bagno.

A co do meritum - skoro właściciel nie żyje, to nikt nie może tego sprzedać do czasu zakończenia i uprawomocnienia sprawy spadkowej.

*Znam sprawę, gdzie ktoś zgubił umowę - a że to drugi koniec Polski, to kupujący powiedział, żeby podpisali też za niego. I teraz ciągają (i słusznie) ich po sądach, bo WK doszedł, że podpisy na umowie którą przedstawił sprzedawca jest inny, niż na kopii kupującego.

Napisano

byla sprawa spadkowa? Jesli nie to sobie odpusc.

Powinna miec uprawomocnione postanowienie sadu o nabyciu spadku + dowod oplacenia podatku lub zaswiadczenie o zwolnieniu z takiej oplaty.

Napisano

> Piszecie umowe miedzy Toba a dziadkiem, z data ktora byla pol roku temu, robicie podpis dziadka i

> po sprawie.

Ze wypisywanie takich bzdu powinien byc odrazu ban.

Napisano

> po sprawie.

W takim przypadku ten, kto "zrobił" podpis dziadka oraz kupujący odpowiadają z:

Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Fajnej porady udzielasz. Mod powinien zareagować.

Napisano

> Jak już Koledzy zauważyli, porada jest z gatunku skrajnie głupich. Pierwszy i ostatni raz daję za

> taką tylko ostrzeżenie.

to że nielegalne to wie każdy... ale to co zostało napisane to bardzo częsta praktyka bo to najszybsza praktyka zwłaszcza w sytuacjach gdy spadkobierców jest wielu i jest problem z dogadaniem się .... lub gdy jedynym majątkiem zmarłego jest np: właśnie samochód (zaoszczędzanie na kosztach poistępowania spadkowego - sąd lub notariusz)

jeżeli mamy być tacy skrupulatni to powinny wylatywać wszystkie tematy dotyczące: przyciemniania szyb przednich, pakowania kół i opon innych rozmiarów niż homologacja auta dopuszcza, swapowania silników (nie każdy zmienia dane w DR), przyciem niania świateł, robienia jakichś wydumek LED-owych bez homologacji, zaspawywania klamek, wymiany wydechów na ryczące itd itp to wszystko przecież też niezgodne z prawem

Napisano

> to że nielegalne to wie każdy... ale to co zostało napisane to bardzo częsta praktyka bo to

> najszybsza praktyka zwłaszcza w sytuacjach gdy spadkobierców jest wielu i jest problem z

> dogadaniem się .... lub gdy jedynym majątkiem zmarłego jest np: właśnie samochód

> (zaoszczędzanie na kosztach poistępowania spadkowego - sąd lub notariusz)

Tu sie mylisz. Bo spadek jest dzielony a tak ktos sprzerdaje auto kto niema do niego prawa zabiera cala kase a moze te auto nelzy si etez komus innemu? Nie pomyslales o tym?

> jeżeli mamy być tacy skrupulatni to powinny wylatywać wszystkie tematy dotyczące: przyciemniania

> szyb przednich, pakowania kół i opon innych rozmiarów niż homologacja auta dopuszcza,

> swapowania silników (nie każdy zmienia dane w DR), przyciem niania świateł, robienia jakichś

> wydumek LED-owych bez homologacji, zaspawywania klamek, wymiany wydechów na ryczące itd itp to

> wszystko przecież też niezgodne z prawem

Po co wywalac wystarczy krytykowac. Ja tak zawsze robie i osobiscie jestem przeciwny "tjuningowi" (nie mylic z tuningiem).

Napisano

> jeżeli mamy być tacy skrupulatni to powinny wylatywać wszystkie tematy dotyczące: przyciemniania

> szyb przednich, pakowania kół i opon innych rozmiarów niż homologacja auta dopuszcza,

> swapowania silników (nie każdy zmienia dane w DR), przyciem niania świateł, robienia jakichś

> wydumek LED-owych bez homologacji, zaspawywania klamek, wymiany wydechów na ryczące itd itp to

Tylko że te sprawy o których piszesz nie podlegają chyba pod KK, najwyżej stracisz DR.

Napisano

> Tylko że te sprawy o których piszesz nie podlegają chyba pod KK, najwyżej stracisz DR.

a co za różnica czy KC czy KK czy KD?

PRAWO jest PRAWO - niezależnie jakiej dziedziny życia dotyczy

Napisano

> Tu sie mylisz. Bo spadek jest dzielony a tak ktos sprzerdaje auto kto niema do niego prawa zabiera

> cala kase a moze te auto nelzy si etez komus innemu? Nie pomyslales o tym?

no to napisałem że to częsta praktyka i w jakich PRZYKŁADOWO sytuacjach się to widzi (przynajmniej w jakich sytuacjach ja się spotkałem z takim procederem)

> Po co wywalac wystarczy krytykowac. Ja tak zawsze robie i osobiscie jestem przeciwny "tjuningowi"

> (nie mylic z tuningiem).

Napisano

tylko, że za to za kraty możesz trafić, nabruździc sobie na całe zycie, zostac wpisanym do rejestru osób skazanych. O ile za brak badań technicznych to nie bedziesz miał w zyciu poźniej problemów, natomiast będąc skazanym prawomocnym wyrokiem sadu za przestepstwo umyslne, to niektóre profesje masz zamiecione.

A na poważnie skalkulujcie sobie ile warte jest to auto, nawet niech i 50 tyś, to teraz przeciwstawcie sobie koszty sprawy karnej- powiedzmy adwokat, ewentualna grzywna lub kara pozbawienia wolności.

Imo wątek nie ma juz nic wspólnego z działem moto no.gif

Napisano

> a co za różnica czy KC czy KK czy KD?

> PRAWO jest PRAWO - niezależnie jakiej dziedziny życia dotyczy

Nie bronie w tej chwili tych co robią różne przeróbki w autach ale rożnica jest taka że tu masz popełnione przestępstwo a tu niezgodność z przepisami.

Napisano

> to że nielegalne to wie każdy... ale to co zostało napisane to bardzo częsta praktyka bo to

> najszybsza praktyka zwłaszcza w sytuacjach gdy spadkobierców jest wielu i jest problem z

> dogadaniem się .... lub gdy jedynym majątkiem zmarłego jest np: właśnie samochód

> (zaoszczędzanie na kosztach poistępowania spadkowego - sąd lub notariusz)

Podobnie jak w pewnych środowiskach kradzież radia kiedy ktoś ma ochotę na nowe. Czy jeśli ktoś zapyta "gdzie kupić fajne radio" to podpowiesz, żeby wawalić szybę sąsiadowi i zabrać jego sprzęt?

Nigdy nie zrozumiem jak inteligentny, młody człowiek, przed którym jest całe życie prywatne i zawodowe, świadomie łamie prawo i naraża się na odpowiedzialność karną. Ten tydzień niestety obfituje na autokąciku w przypadki takiej lekkomyślności. icon_rolleyes.gif

Ale ja nie chcę tworzyć na tym kąciku towarzystwa zamiłowania prawa. Jak już ktoś Ci napisał nie ma porówniania pomiędzy wagą dłubaniny, której konsekwencją może być utrata DR czy odesłania z przeglądu, a namawianiem do czynu za który grozi do 5 lat pozbawnienia wolności.

Weź pod uwagę, że nie każdy ma świadomość tego co robi i jeśli koledzy na autokąciku coś doradzą, to tak zrobi.

Ludzie sądzą się o wykonanie testamentu latami, często drobne kwoty pozostawione przez zmarłych potrafią skłócić całe rodziny. I dawanie im argumentu w postaci podrobionej umowy to klasyczny strzał w stopę.

Napisano

> Córka musi mieć sądowy papier (wyrok/postanowienie) podziału/przyjęcia spadku o tym, że auto jest

> jej. Do tego potwierdzenie z urzędu skarbowego, że jest rozliczona z podatkiem od spadku i

> formalnie auto jest jej.

Jak to jest teraz z podatkiem od spadku dla najbliższej rodziny? Obowiązuje jeszcze takowy?

Napisano

> Jak to jest teraz z podatkiem od spadku dla najbliższej rodziny? Obowiązuje jeszcze takowy?

obowiązuje jeżeli nie zgłosisz się w ciągu pół roku...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.