Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rover 75 - z czego to składanka? Jakie opinie?

Featured Replies

Napisano

Chodzi o silniki benzynowe, ewentualnie diesel. Jakieś opinie, nawet zasłyszane? Z czego to składanka (silnik, zawieszenie, elektryka itp itd)?

Dzięki za info

Napisano

> Chodzi o silniki benzynowe, ewentualnie diesel. Jakieś opinie, nawet zasłyszane? Z czego to

> składanka (silnik, zawieszenie, elektryka itp itd)?

Diesel i większe benzynki (2.0, 2.5) to ZTCP konstrukcje BMW. 1.8 konstrukcja Rovera - mocno problematyczna zresztą

Napisano

Angolom wyszedł tylko Benny Hill i Aston Martin.

Napisano

Stylistycznie bardzo mi się to auto podoba smile.gif

W rodzinie mam diesla pali okolo 7-8L , dynamiczny nie jest za to nie jest problematyczny (bynajmniej ten egzemplarz )

Pozdrawiam

Napisano

> Angolom wyszedł tylko Benny Hill i Aston Martin.

a włochom ferrari hehe.gifhehe.gifhehe.gif

co do roverka to tak silnik benzyny to typowe konstrukcje roverowskie silniki serii K, fajne silniki ale niestety niewłaściwie traktowane mogą popsuć przyjemność z posiadania samochodu sick.gif ale jeśli pilnuje właściwego poziomu płynów, oleju, to całkiem żwawe auta smile.gif np 2.0 V6 to 150KM, a 2,5 V6 177KM.

Diesel to konstrukcja BMW i niestety nie ma żadnej rewelacji bo tylko coś ok 130km z 2,0.

wyposażenie i wygląd ok.gif oczywiście IMHO

a więcej info poszukaj na www.roverki.pl tam są obiektywne opinie itp. a nie opinie pokroju "maryna" które nic nie wnoszą do tematu, pewnie nawet nie wiedział do końca o jaki model chodzi.

Napisano

> Cos więcej na temat problemów tego 1.8?

omijaj grinser006.gif chociaz zaraz fani mg powiedza, ze mozna zmienic uszczelka na lepsza i bedzie ok

btw. 2,5 v6 z ZT190 nie robi wrazenia a co dopiero zwykle 1,8 hahaha.gif

a jeszcze pozwol, ze zadam niedyskretne pytanie - jestes w wieku emerytalnym??

Napisano

> Angolom wyszedł tylko Benny Hill i Aston Martin.

Poza tym jeszcze Guiness, Lotusy Super 7, Caterhamy, Imperium Brytyjskie.. etc. etc. zlosnik.gif

Napisano

> Diesel i większe benzynki (2.0, 2.5) to ZTCP konstrukcje BMW. 1.8 konstrukcja Rovera - mocno

> problematyczna zresztą

A to 1.8 tam to nie jest jakas legendarna K-seria, wielbiona przez wielu ? skromny.gif

Napisano

> Diesel i większe benzynki (2.0, 2.5) to ZTCP konstrukcje BMW. 1.8 konstrukcja Rovera - mocno

> problematyczna zresztą

nie ma jak glupoty pisac smile.gif

Napisano

> może jakieś konkrety?

jak juz to zapraszam na www.roverki.pl i tam wszystko sobie znajdziesz smile.gif

w tym modelu akurat 1.8 to poprostu za slaby jest motor i tyle tam zeby to jechalo i palilo w miare ok to minimum 2.0 chyba ze ktos lubi diesle (tu akurat silnik od BMW jest ) to zapodaje i ma male spalanie smile.gif

Napisano

> nie ma jak glupoty pisac

Miałem kiedyś ochotę kupić 75, ale po przeczytaniu tego właśnie forum mi przeszło. O awariach 1.8 pisze się najczęściej.

Napisano

> Miałem kiedyś ochotę kupić 75, ale po przeczytaniu tego właśnie forum mi przeszło. O awariach 1.8

> pisze się najczęściej.

a zastanowiles sie z czego to wynika ?????

bo ja osobiscie mam 1.8 tylko ze w mniejszej budzie bo w MG ZS (czyli Rover 45) i jakos nie mam problemow z silnikiem smile.gif

Napisano

> Poza tym jeszcze Guiness, Lotusy Super 7, Caterhamy, Imperium Brytyjskie.. etc. etc.

i sprzet audio-stereo

Napisano

> BoloSr.... a jak jest z servise. MG??

tak samo jak z servisem Hondy Civic rocznik 95-00 jezeli chodiz o nadwozie i podwozie a silnik to Rover i nie mam z czesciami problemow

Napisano

> a zastanowiles sie z czego to wynika ?????

Fakt że Ty nie masz problemów nie oznacza, że inni nie mają. zlosnik.gif Ende.

Napisano

> Fakt że Ty nie masz problemów nie oznacza, że inni nie mają. Ende.

Też mam serie K tez nie mam problemów i parę tysięcy użytkowników forum. A HGFa zaliczyłam... w maluchu 270751858-jezyk.gif

Wg mnie jedyny problem z 1.8 w r75 polega na tym, że jest za słaby do takiego dużego auta.

Napisano

> Diesel to konstrukcja BMW i niestety nie ma żadnej rewelacji bo tylko coś ok 130km z 2,0.

sprawdź najpierw z którego roku ta konstrukcja a potem mów, że nie ma rewelacji. Po mocy i pojemności wychodzi na to, ze jest to silnik BMW M47 (który w BMW miał 100 kW) ten sam albo zmodyfikowany. bardzo przyzwoity silnik, przynajmniej w BMW, choć pochodzi z 1998 czy 99

Napisano

O Boziu sami czepialscy. Wg mnie chodziło raczej o to, że r75 jako modelowi brakuje mocnego diesla. W takim dużym aucie z taka mocą kula się może dość przyzwoicie, ale nie ma szaleństwa.

R75 w benzynie ma 2.5 v6, a najmocniejszy diesel ma 131kM... przydała by się jeszcze jakaś mocniejsza jednostka.

Napisano

> i sprzet audio-stereo

to akurat średnio, może na początek jest dobry zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Fakt że Ty nie masz problemów nie oznacza, że inni nie mają. Ende.

Bez przesady. Silnik K Rovera to banalnie prosta konstrukcja, na dodatek siegajaca korzeniami lat '80. Wiekszosc bolaczek dawno wyeliminowano. A ze sie pierdoly psuja to juz jakosc angielskiego montazu, zawsze taka sama grinser006.gif

Napisano

> Też mam serie K tez nie mam problemów i parę tysięcy użytkowników forum. A HGFa zaliczyłam... w

> maluchu

A ja miałem K w R400 i HGFa zaliczyłem, a jakże. Założyłem potem nowy typ uszczelki i też się coś zaczęło dziać, ale sprzedałem zanim sie wykrzaczyło do końca. Ale charakterystyka 1,6 była bardzo miła smile.gif

Napisano

> charakterystyka 1,6 była

> bardzo miła

Trochę za mało, ale na przemieszczanie się po mieście na razie mi starcza wink.gif

Napisano

> to akurat średnio, może na początek jest dobry

a kolega jakich marek stereo preferuje?ze tak zapytam?

Napisano

> to akurat średnio, może na początek jest dobry

podstawowy moze i tak ale mozna trafic wersje z tv i fabrycznym zestawem Harman Kardon i wcale nie jest źle wtedy grinser006.gif

Moj brat posiada 2.5 V6 z automatyczna skrzynią. Co do trwałosci to w ciagu 2 lat raz wywaliło zimmering na wałku rozrzadu (zamarznieta odma, w wielu auta niestety sie zdarza), a pozniej jakis szkodnik pogryzł kable zapłonowe. Poza tym same eksloatacyjne wymiany. Auto wygodne ale nie do szybkiej jazdy 270751858-jezyk.gif

Ja jadąc nim bardzo oszczednie uzyskałem srednie spalanie 7.8l/100km na odcinku 400km zeby.GIF A tak normalnie to 9 w spokojnej trasie a po miescie ok 12-13l/100km.

• 9 miesięcy później...
  • 9 miesięcy później...
Napisano

> A 1.8 turbo to czyja konstrukcja ? Jak z jego trwałością ?

Nikt nic nie wie hmm.gifwink.gif

Napisano

> Nikt nic nie wie

Artykuł

Jeden z gorszych silników w r75 z tego co mówią właściciele R75 na forum. Seria K czyli PowerTrain.

Napisano

> Poza tym jeszcze Guiness, Lotusy Super 7, Caterhamy, Imperium Brytyjskie.. etc. etc.

Guiness nie jest angielski ani nawet brytyjski...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.