Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lepsze paliwo noPB przy instalacji LPG

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pytanie brzmi: Czy z uwagi na jazdę na LPG a co za tym idzie rzadszą pracę wtryskiwaczy benzyny stosujecie lepszą benzynkę typu v-power albo inne takie wynalazki? Czy taka lepsza benzyna miała by wpływ na trwałość wtrysków?

I czy to w ogóle miało by sens...? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> nie, co jakiś czas przejechać się parę km na bp

Ale czy lepiej na lepszym/droższym takim jak np v-power czy wystarczy zwykłe noPB bo różnicy dla silnika i tak nie będzie ?

Napisano

zwykłe paliwo, nie zapomnij zawsze mieć w baku z 20 litrów paliwa bo pompa jest chłodzona i smarowana paliwem i cały czas pracuje

Napisano

> zwykłe paliwo, nie zapomnij zawsze mieć w baku z 20 litrów paliwa bo

można mniej byle komornik się nie palił...

> pompa jest chłodzona i

> smarowana paliwem i cały czas pracuje

z pierwszym się zgadzam z drugim się nie zgadzam

Napisano

> z pierwszym się zgadzam z drugim się nie zgadzam

Tzn. nie jest smarowana benzyną, czy nie cały czas pracuje?

Napisano

Nie ma najmniejszego sensu lać benzyny 98 do silników na 95. Do tego dochodzi fakt że 95 jest sprzedawana na okrągło a 98 raczej nie tak często.

Napisano

> ... Pytanie brzmi: Czy z uwagi na jazdę na LPG a co za tym idzie rzadszą pracę wtryskiwaczy benzyny stosujecie lepszą benzynkę typu v-power albo inne takie wynalazki?...

Jak miałem sienę z podobnym silnikiem co u Ciebie na inst. 2 gen., to od czasu lania 98 zauważyłem, że autko lepiej jeździ na benzynie po jeździe na lpg - przypuszczam że jest to związane z większą liczbą oktanową noPb - bardziej zbliżoną do lpg.

Takie samo odczucie mam też w puntu, ale tutaj jest czujnika spalania stukowego i to akurat można łatwo wyjaśnić.

Napisano

> Tzn. nie jest smarowana benzyną, czy nie cały czas pracuje?

Nie jest smarowana...

Napisano
  • Autor

> Nie ma najmniejszego sensu lać benzyny 98 do silników na 95. Do tego dochodzi fakt że 95 jest

> sprzedawana na okrągło a 98 raczej nie tak często.

A benzynę z dodatkami?

Napisano

> A benzynę z dodatkami?

każda benzyna jest z dodatkami...

Napisano

> Nie ma najmniejszego sensu lać benzyny 98 do silników na 95. Do tego dochodzi fakt że 95 jest

> sprzedawana na okrągło a 98 raczej nie tak często.

a są takie silniki ??

Wydawało mi się że w większości instrukcji które widziałem pisze "przystosowane do benzyny z LO min. 95"

Ja osobiście leję 98, bo w łikendy jest w tej samej cenie to 95 rotfl.gif

Napisano

> Nie jest smarowana...

Czyli gdyby tylko odbierać od takiej pompy wydzielające się podczas pracy ciepło, to czy na benzynie, czy na powietrzu, będzie pracować tak samo długo bez awarii?

Napisano

> Czyli gdyby tylko odbierać od takiej pompy wydzielające się podczas pracy ciepło, to czy na

> benzynie, czy na powietrzu, będzie pracować tak samo długo bez awarii?

dokładnie

benzyna nie ma żadnych właściwości smarnych... gdyby tak było to po co do dwusuwa lałoby się olej?

Napisano

> dokładnie

> benzyna nie ma żadnych właściwości smarnych... gdyby tak było to po co do dwusuwa lałoby się olej?

A po co był kiedyś mixol ?

Napisano

> a są takie silniki ??

> Wydawało mi się że w większości instrukcji które widziałem pisze "przystosowane do benzyny z LO

> min. 95"

> Ja osobiście leję 98, bo w łikendy jest w tej samej cenie to 95

Koledze pewnie chodzi o silniki bez czujnika spalania stukowego, gdzie zapłon ustawiony jest nawet dla niższej liczby oktanowej niż 95, a nawet jeśli taki czujnik jest to jeśli wartość wyjściowa zapłonu ustawiona jest dla beny 95 okt to zdaje się że komp nie przyspieszy zapłonu z racji wlania 98 a jedynie jak zwietrzałą 95 się wleje to zapłon opóźni... czy jakoś tak, jak się mylę to proszę poprawić bo ja mechaniak dla formalności a nie dla wiedzy kończyłem zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Cytat ze str Shell na temat v-powera:

"Paliwo Shell V-Power o nowym ulepszonym składzie zawiera kilka kluczowych składników. Skuteczne dodatki czyszczące eliminują osady z silnika, zapewniając skuteczniejsze spalanie, specjalny skład zmniejsza tarcie elementów silnika,..."

i właśnie czy te dodatki pomogą rzadko pracującym i zastanym wtryskom. Wydaje mi się że jeżeli jest to prawda to powinno być im lepiej.

Czy się mylę?

Napisano

> dokładnie

> benzyna nie ma żadnych właściwości smarnych... gdyby tak było to po co do dwusuwa lałoby się olej?

Zupełnie nie masz racji. Nawet woda ma właściwości smarne czyli powoduje zmniejszanie tarcia. Bez benzyny zatrzesz pompke w trymiga. Do dwusuwa leje się miksol na tej samej zasadzie jak do silnika leje się olej silnikowy do skrzyni przekładniowy a do innych mechanizmów daje się smar stały. Wszystko zależy od parametrów konstrukcyjnych urządzenia. Choć upraszczając można przyjąć zasadę że im większa prędkość elementów trących o siebie tym rzadszego używa się medium smarującego. Z czego to wynika ? Trzeba by było gdzieś doczytać ja już nie pamiętam. oslabiony.gif

Napisano

> Zupełnie nie masz racji. Nawet woda ma właściwości smarne czyli powoduje zmniejszanie tarcia. Bez

> benzyny zatrzesz pompke w trymiga.

zatrzesz czy spalisz?

Napisano

> zatrzesz czy spalisz?

Sądzę że pierwotną przyczyną jest zatarcie i zatrzymanie wirnika. To powoduje że cała część energii która szła w kręcenie teraz pójdzie w ciepło. Finał wiadomy.

Napisano

> to ja się pytam po co?

żeby zmniejszyć tarcie. W tym przypadku elementy trące (tłoki i ściany cylindra) przylegają do siebie dość dokładnie. Właściwości smarne samej benzyny okazały się niewystarczające. Ale dla pompki paliwa są wystarczające, przynajmniej do przebiegu na jaki została zaprojektowana.

Napisano

> Właściwości smarne samej benzyny okazały się niewystarczające. Ale dla

> pompki paliwa są wystarczające, przynajmniej do przebiegu na jaki została zaprojektowana.

Piszesz o pompach jedno czy dwustopniowych?

Napisano

> Piszesz o pompach jedno czy dwustopniowych?

A jakie to ma znaczenie?

Napisano

> A jakie to ma znaczenie?

bo pompa jednostopniowa nie ma w ogóle elementów ciernych... hehe.gif

dwustopniowa zresztą też zlosnik.gif

Napisano

> bo pompa jednostopniowa nie ma w ogóle elementów ciernych...

> dwustopniowa zresztą też

konstrukcji pomp jest bez liku ale nie ma takiej w której nie byłoby elemntow ciernych. Co, zębatki czy turbinki lewitują? Łożyska z reguły też są cierne.

Tutaj masz przykład gdzie doszło do zużycia bieżni (wytarcia) w skutek miejscowej kawitacji (braku medium ciekłego które by smarowało wskutek lokalnego odparowania).

Napisano

> zatrzesz czy spalisz?

nie ważne co ,ważne że pompa padnie

gdy w PL zaczęła pojawiać się moda na lpg ,to pierwsi z racji oszczędności zakładali instalacje taryfiarze ,ale jak to taryfiarze żeby było jeszcze taniej nie uzupełniali benzyny w baku i pompy paliwa im siadały, następnie na życzenie klienta warsztaty zaczęły montować odcięcie pompy paliwa za pomocą przełącznika

Napisano

> dokładnie

A w takim razie w jakim celu pompa LPG w instalacji Vialle ma swój zapas oleju?

Benzyna ma swoją tzw. smarność. Marną bo marną, ale jakąś ma. Normalne, że nikt nie wykorzystuje jej jako oleju, bo nim nie jest. Jeśli mówimy o paliwach w aspekcie ich smarności, to na pewno na pierwszy miejscu byłby ON potem benzyna a dalej LPG i paliwa alkoholowe.

P.S. Przywoływanie tutaj dwusuwa nie jest za bardzo na miejscu, bo silnik spalinowy ma jednak nieco odmienny charakter pracy niż przeciętna elektryczne pompa paliwa.

Napisano

> bo pompa jednostopniowa nie ma w ogóle elementów ciernych...

> dwustopniowa zresztą też

Co to znaczy, ze nie ma elementów ciernych?

Chyba nie to, że wyeliminowano w niej zjawisko tarcia? hmm.gif

Napisano

> konstrukcji pomp jest bez liku ale nie ma takiej w której nie byłoby elemntow ciernych.

Jak nie ma jak nawet piszą o tym w przytoczonym przez Ciebie tekście?

> Co, zębatki

> czy turbinki lewitują? Łożyska z reguły też są cierne.

Przeczytaj przytoczony przez siebie tekst i znajdź chociaż jedno słowo mówiące o smarowaniu...

> Tutaj masz przykład gdzie doszło do zużycia bieżni (wytarcia) w skutek miejscowej kawitacji

> (braku medium ciekłego które by smarowało wskutek lokalnego odparowania).

Co Ty tutaj wypisujesz? Smarowanie wskutek lokalnego odparowania? Nobla chcesz dostać? Kawitacja wpływa na pompę a konkretnie na bieżnie poprzez wibracje jakie wywołuje turbulentny przepływ cieczy. Inaczej mówiąc nie ma cieczy to nie ma kawitacji i pompa może swobodnie i bezawaryjnie prawować...

Benzyna nie może parować w pompie bo wywołałoby to mieszankę paliwowo-powietrzną a wiadomo jak łatwopalne są opary benzyny...

Napisano

> A w takim razie w jakim celu pompa LPG w instalacji Vialle ma swój zapas oleju?

a jaka jest konstrukcja pompy lpg?

Napisano

> a jaka jest konstrukcja pompy lpg?

Jest to oczywiście pompa wyporowa (kilkusekcyjna).

Sęk w tym, że np. pracujące przy 3-4x wyższym ciśnieniu tłoczkowe pompy benzyny do silników FSI jakoś tego dodatkowego smarowania nie potrzebują. Czemu?

Z resztą, dajmy sobie z tym spokój, bo jest to "lekkie" OT. smile.gif

Napisano

> Jak nie ma jak nawet piszą o tym w przytoczonym przez Ciebie tekście?

Tak jak widać z tekstu jest wiele różnorakich konstrukcji pomp. Ilość stopni nie ma tu znaczenia. Konstrukcja o której piszesz ma ograniczoną ilość ocierających się elementów co daje długą żywotność ale słabą wydajność i nadaje się raczej tylko do SPI. Dla mnie jak najbardziej logiczne. Cisną mi się rożne analogie.

> Przeczytaj przytoczony przez siebie tekst i znajdź chociaż jedno słowo mówiące o smarowaniu...

Bo to jest oczywista oczywistość i autor artykułu nie pisze o tym. Ja chcesz kawa na ławę to np

Quote:

W nowych autach pompy paliwa są smarowane paliwem. Jeżeli pracują na sucho, błyskawicznie zacierają się. Regularnie przekonują się o tym np. właściciele "zagazowanych" Fiatów Pand. Ich auta trafiają często do warsztatów, bo nie da się ich uruchomić na benzynie.

tu kawa na ławę

> Co Ty tutaj wypisujesz? Smarowanie wskutek lokalnego odparowania?

a gdzie ja tak napisałem? Pisałem o braku smarowania wskutek lokalnego odparowania.

>Nobla chcesz dostać?

Raczej ty za skonstruowanie pompy w której zanikło zjawisko tarcia.

> Kawitacja

> wpływa na pompę a konkretnie na bieżnie poprzez wibracje jakie wywołuje turbulentny przepływ

> cieczy. Inaczej mówiąc nie ma cieczy to nie ma kawitacji i pompa może swobodnie i bezawaryjnie

> prawować...

Poczytaj co to jest zjawisko kawitacji i skąd się bierze. kawitacja

> Benzyna nie może parować w pompie bo wywołałoby to mieszankę paliwowo-powietrzną a wiadomo jak

> łatwopalne są opary benzyny...

pad.gif No tym to mnie rozbroiłeś. Idziesz kolego na manowce.

Po pierwsze to chodziło o kawitacyjne tymczasowe lokalne zmiany stany skupienia z ciekłego w gazowy i z powrotem.

Po drugie o jakim powietrzu ty piszesz. Skąd benzyna miałaby się zmienić w powietrze?

Ja staram się poprzeć swoje racje jakimiś przykładami i opisem zjawisk natomiast ty oprócz kpin w stylu "Nobla" nic konkretnego nie zaprezentowałeś. Jak tak ma ta dyskusja wyglądać to traci sens.

Napisano

> Tak jak widać z tekstu jest wiele różnorakich konstrukcji pomp. Ilość stopni nie ma tu znaczenia.

> Konstrukcja o której piszesz ma ograniczoną ilość ocierających się elementów co daje długą

> żywotność ale słabą wydajność i nadaje się raczej tylko do SPI. Dla mnie jak najbardziej

> logiczne. Cisną mi się rożne analogie.

to ma znaczenie konstrukcja pompy czy nie ma? Motasz się...

> Bo to jest oczywista oczywistość i autor artykułu nie pisze o tym. Ja chcesz kawa na ławę to np

> Quote:

> W nowych autach pompy paliwa są smarowane paliwem. Jeżeli pracują na sucho, błyskawicznie

> zacierają się. Regularnie przekonują się o tym np. właściciele "zagazowanych" Fiatów Pand. Ich

> auta trafiają często do warsztatów, bo nie da się ich uruchomić na benzynie.

> tu kawa na ławę

hahaha.gif

dajesz mi jako dowód swoich teorii artykuł z "szacownego" pisma motoryzacyjnego Auto Świat? hehe.gifok.gif

> a gdzie ja tak napisałem? Pisałem o braku smarowania wskutek lokalnego odparowania.

no to jest genialna hipoteza godna nobla... kawitacja to udar hydrostatyczny i nie ma on nic wspólnego ze smarowaniem...

> Raczej ty za skonstruowanie pompy w której zanikło zjawisko tarcia.

wskaż paluszkiem w którym miejscu tak napisałem...

> Poczytaj co to jest zjawisko kawitacji i skąd się bierze. kawitacja

Poczytałem i nijak Twoja hipoteza nie mieści się w jej ramach...

> No tym to mnie rozbroiłeś. Idziesz kolego na manowce.

Czym Cię rozbroiłem. Wyjaśnij swoją kpinę.

> Po pierwsze to chodziło o kawitacyjne tymczasowe lokalne zmiany stany skupienia z ciekłego w gazowy

> i z powrotem.

I co w związku z tym?

> Po drugie o jakim powietrzu ty piszesz. Skąd benzyna miałaby się zmienić w powietrze?

Zdaje się, ze nie rozróżniasz oparów od powietrza...

> Ja staram się poprzeć swoje racje jakimiś przykładami i opisem zjawisk natomiast ty oprócz kpin w

> stylu "Nobla" nic konkretnego nie zaprezentowałeś. Jak tak ma ta dyskusja wyglądać to traci

> sens.

Podpierasz się pracą, której nawet nie przeczytałeś, powołujesz się na anonimowych ekspertów ze śmieciowej gazetki Auto Świat i to są Twoje argumenty w dyskusji? Jak tak ma ta dyskusja wyglądać to traci sens.

Napisano

> to ma znaczenie konstrukcja pompy czy nie ma? Motasz się...

Nie ma znaczenia ilość stopni bo o to pytałeś. Konstrukcja ma jak najbardziej.

> dajesz mi jako dowód swoich teorii artykuł z "szacownego" pisma motoryzacyjnego Auto Świat?

Proszę, podaj swój dowód a najpierw zaglądnij do książki od fizyki bo wydaje mi się, że masz braki.

> no to jest genialna hipoteza godna nobla... kawitacja to udar hydrostatyczny i nie ma on nic

> wspólnego ze smarowaniem...

czy ty jesteś obcokrajowcem i masz problemy ze zrozumieniem polskich słów? Ma związek z pogorszeniem smarowania.

> wskaż paluszkiem w którym miejscu tak napisałem...

Quote:

bo pompa jednostopniowa nie ma w ogóle elementów ciernych... dwustopniowa zresztą też

> Czym Cię rozbroiłem. Wyjaśnij swoją kpinę.

> I co w związku z tym?

> Zdaje się, ze nie rozróżniasz oparów od powietrza...

Odwracasz kota. Zadam więc pytanie. Jaki drugi czynnik jest potrzebny do zapłonu oparów paliwa oprócz iskry? Jak nie wiesz to lepiej już nic nie pisz.

> Podpierasz się pracą, której nawet nie przeczytałeś,

Ty za to podpierasz się czym???

Napisano

> Proszę, podaj swój dowód a najpierw zaglądnij do książki od fizyki bo wydaje mi się, że masz braki.

Podaj mi definicję kawitacji ze swojego podręcznika ok.gif

Napisano

Jeżeli chcesz miec sprawne oba zasilania silnika, to raz na jakieś 200km, przełącz na kilka kilometrów na benzynke ok.gif i bedzie gitarka...

Napisano

> Jeżeli chcesz miec sprawne oba zasilania silnika, to raz na jakieś 200km, przełącz na kilka

> kilometrów na benzynke i bedzie gitarka...

przecież każde zapalenia silnika jest na benzynce.

Napisano

> przecież każde zapalenia silnika jest na benzynce.

Tak, tylko wtedy leje się dużo zimnego paliwa, więc np. we wtryskach może się tworzyć osad.

Według mnie więcej da jak się przegoni autko na benzynie co jakiś czas, niż jak się tylko odpala na benzynie ...

Napisano

> Tak, tylko wtedy leje się dużo zimnego paliwa, więc np. we wtryskach może się tworzyć osad.

> Według mnie więcej da jak się przegoni autko na benzynie co jakiś czas, niż jak się tylko odpala na

> benzynie ...

i dla tego tak proforma tankuje noPb98 i dolewam do tego szuwaksu do czyszczenia i smarowania wtryskiwaczy i ukł. paliwowego (czarny xeramex bodajże)

Napisano

> i dla tego tak proforma tankuje noPb98 ...

Robię dokładnie to samo - bo nie dość że 98 będzie miało większą liczbę oktanową, to jeszcze w 98 ma być mniejsza zawartość siarki, a z tego co słyszałem to jest teraz największy problem szczególnie w nowoczesnych silnikach (euro4 i euro5).

Napisano

> Robię dokładnie to samo - bo nie dość że 98 będzie miało większą liczbę oktanową, to jeszcze w 98

> ma być mniejsza zawartość siarki, a z tego co słyszałem to jest teraz największy problem

> szczególnie w nowoczesnych silnikach (euro4 i euro5).

Szkoda tylko, że w LPG jest kilka razy więcej siarki, niż w benzynie. smile.gif

Z tą siarką w nowych silnikach, to może chodzić o reaktory magazynujące NOx (dla bezpośredniego wtrysku z uwarstwionymi ładunkami ubogimi). Generalnie raczej o ich układy oczyszczania spalin, a nie same silniki.

Napisano

> ... Generalnie raczej o ich układy oczyszczania spalin, a nie same silniki.

No właśnie nie. Chodzi o ilość siarki w oleju silnikowym i związane z tym właściwości oleju ...

Może z benzyny ta siarka łatwiej przedostaje się do oleju ...

Napisano

> No właśnie nie. Chodzi o ilość siarki w oleju silnikowym i związane z tym właściwości oleju ...

Ok, ale jak to wiązać ze spełnianą przez silnik normą emisji spalin?

Może po prostu nowsze silniki ze względu na inne obostrzenia mają np. panewki wrażliwe na zakwaszenie oleju?

> Może z benzyny ta siarka łatwiej przedostaje się do oleju ...

Pewnie tak. Przy zimnym rozruchu jednak trochę tej benzyny dostaje się do oleju.

Napisano

> Ok, ale jak to wiązać ze spełnianą przez silnik normą emisji spalin?

na gazie normy ma wyższe niż na benie (lpg euro4) na benie chyba euro3, albo euro2....

Napisano

ja leję 98, ale powód jest nieco inny. Przyspieszyłem zapłon - specjalnie dla LPG.

Gdybym jeździł na 95, mógłbym mieć problemy ze spalaniem stukowym.

Tak jest ok. Żwawszy silnik na gazie, bezpiecznie na beznynie.

Napisano

> na gazie normy ma wyższe niż na benie (lpg euro4) na benie chyba euro3, albo euro2....

Chodziło mi o nawiązanie do wcześniejszej wypowiedzi kol. Tomto, nie o porównanie LPG/benzyna.

Napisano
  • Autor

> No właśnie nie. Chodzi o ilość siarki w oleju silnikowym i związane z tym właściwości oleju ...

> Może z benzyny ta siarka łatwiej przedostaje się do oleju ...

Właśnie, a co z olejem? Teraz ma Mobila 5w50. Zmieniać czy zostawić? A jak zmienić to na co?

Napisano

> Właśnie, a co z olejem? Teraz ma Mobila 5w50. Zmieniać czy zostawić? A jak zmienić to na co?

po co zmieniać?? Na gazie olej dłużej zachowuje swoje właściwości ze względu iż gaz nie miesza się z olejem i nie zostawia po sobie nagaru.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.