Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żalę się - napęd rozrządu(kwestie prawne)

Featured Replies

Napisano

Jestem osobą fizyczną, samochód zarejestrowany na mnie.

ASO-X oraz ASO-Y(nowo powstałe, widać, że chłopaki się starają) to łódzkie serwisy Fiata.

Dzisiaj ASO-Y przy okazji innej naprawy stwierdziło, że stuka mi napinacz paska rozrządu.

Napęd rozrządu(rolka+napinacz+pasek) był wymieniany 18.05.2009 w ASO-X.

Rozrząd był wymieniany przez ASO-X na częściach dostarczonych przez ASO-X.

ASO-X twierdzi, że użyte części są zamiennikami(o czym nie wiedziałem), samochód przejechał od tego czasu <20kkm.

ASO-X powiedziało, że na zamienniki dają 12miesięcy gwarancji, na oryginały 24miesiące.

ASO-Y podpowiedziało, żeby z nimi walczyć bo jest 24miesiące bez względu na to jakich części użyto.

W akcie desperacji dzwoniłem tu, okazało się, że ta naprawa to była umowa o dzieło i nie podlega ustawie o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, jest tylko rękojmia 12 miesięczna.

Kupuję w ASO części+usługa bo nie mam ochoty na granie mną w ping-ponga.

Okazało się, że w tej sytuacji gdybym kupił części sam gdzieś indziej to miałbym 24 miesiące ochrony przez ustawę o sprzedaży konsumenckiej a na usługę 12miesięcy.

ASO-X oczywiście się wypięło, jedynie zaproponowali dobrą cenę na nowy napęd rozrządu.

Kierownik serwisu w ASO-Y obiecał, że postara się z kimś w ASO-X prywatnie pogadać i jakoś pomóc(to jeśli chodzi o ASO-Y).

To by było na tyle ku przestrodze.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> ASO-X twierdzi, że użyte części są zamiennikami(o czym nie wiedziałem), samochód przejechał od tego

> czasu <20kkm.

ASO-X powiedziało, że na zamienniki dają 12miesięcy gwarancji, na oryginały 24miesiące.

Gwarancję mogą dawać jaką chcą.

>ASO-Y podpowiedziało, żeby z nimi walczyć bo jest 24miesiące > bez względu na to jakich części użyto.

Ale odpowiedzialności z ustawy konsumenckiej.

> W akcie desperacji dzwoniłem tu, okazało się, że ta naprawa to > była umowa o dzieło i nie podlega ustawie o szczególnych

> warunkach sprzedaży konsumenckiej, jest tylko rękojmia 12

> miesięczna.

No cóż, zawsze uważałem, że te instytucje służą głównie udowadnianiu sensu swojego istnienia.

Cytat z ustawy:

Art. 6. Za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową uważa się również nieprawidłowość w jego zamontowaniu i uruchomieniu, jeżeli czynności te zostały wykonane w ramach umowy sprzedaży przez sprzedawcę lub przez osobę, za którą ponosi on odpowiedzialność

> Kupuję w ASO części+usługa bo nie mam ochoty na granie

> mną w ping-ponga.

Złóż pisemne żądanie na podstawie art. 8 ww ustawy:

Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.

2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.

Napisano

a kolega nie wie że servisy to zło, każdy kierowca co ma trochę rozumu to ma swojego sprawdzonego mechanika i jeździ do niego z naprawami

to tylko kupujący samochód z drugiej ręki nawet 15 letni pytają a książkę serwisową to pan masz, co oni sobie myślą że przez 15 lat będę serwisował auto w aso, kogo na to stać itp..

Napisano
  • Autor

> a kolega nie wie że servisy to zło,

Dlaczego? Przecież ASO to warsztat jak każdy inny, tyle że ma autoryzację np. Fiata.

> każdy kierowca co ma trochę rozumu to ma swojego sprawdzonego

> mechanika i jeździ do niego z naprawami

Rozrząd z zasady robię(robiłem?) w ASO bo ASO z definicji jest w razie czego bardziej wypłacalne.

Zresztą od pewnego czasu serwisuję samochody w ASO-Y, ceny każdorazowo negocjuję i wychodzi tak jak u "Pana Kazia" a czasami taniej.

> to tylko kupujący samochód z drugiej ręki nawet 15 letni pytają a książkę serwisową to pan masz, co

> oni sobie myślą że przez 15 lat będę serwisował auto w aso, kogo na to stać itp..

To, że serwisuję samochód w ASO nie ma żadnego związku z książką gwarancyjną.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a kolega nie wie że servisy to zło

To święta prawda. Właśnie zostawiłem mojego GS460 w serwisie na przegląd 30 tys. mil i powiedzieli mi że cena przeglądu to $500. Zmienią płyn hamulcowy, wszelkie filtry, olej i coś tam jeszcze...

Napisano

no tak, kto nie zda testu u pana Kazia to idzie pracować do servisu grinser006.gif

wiesz przecież nie od dziś że serwisy nie mają zbyt dobrej opinii,mało zrobić dużo wziąć od klienta

ale to temat rzeka ,szkoda że i na ciebie padło

Napisano

Przez 2 tygodnie zrobiłeś prawie 20kkm hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Przez 2 tygodnie zrobiłeś prawie 20kkm

Już poprawiłem, oczywiście chodzi o rok i 2 tygodnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Już poprawiłem, oczywiście chodzi o rok i 2 tygodnie.

Teraz rozumiem problem ok.gif

Napisano

> wiesz przecież nie od dziś że serwisy nie mają zbyt dobrej opinii,mało zrobić dużo wziąć od klienta

> ale to temat rzeka ,szkoda że i na ciebie padło

to samo moge powiedziec o niektorych panach Kaziach skromny.gif

Napisano

> W akcie desperacji dzwoniłem tu, okazało się, że ta naprawa to była umowa o dzieło i nie podlega ustawie o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, jest tylko rękojmia 12 miesięczna.

Nie wiem kto pracuje w tej infolinii ale brakuje mu znajomości podstaw. Zgodnie z kodeksem cywilnym:

Quote:

Art. 627 (1). Do umowy zawartej, w zakresie działalności przedsiębiorstwa przyjmującego zamówienie, z osobą fizyczną, która zamawia dzieło, będące rzeczą ruchomą, w celu niezwiązanym z jej działalnością gospodarczą ani zawodową, stosuje się odpowiednio przepisy o sprzedaży konsumenckiej.

Napisano

ja mam zaufanego "Pana Władzia" który robi mi auta od prawie 10 lat (warsztat 4 stanowiska i 5 pracowników w tym dobry elektryk). Gdy tylko kończy się gw. na auto od razu walę do niego ok.gif

mam do niego komórkę, mogę przywieźć auto kiedy MI pasuje, mamy o czym pogadać ok.gif

jak go o coś poproszę to pilnuje chłopaków ok.gif

robi mi wszystko przy Wołdze i Ładzie bez nudzenia i krecenia nosem (inne warsztaty jak widzą 30 letnie auta ze SWAPem mówią mi papa - bo nie ma łatwego zarobku tylko trzeba ruszyc łbem) ok.gif

parę wpadek zaliczył ale przez taki okres byłoby trudno ich nie zaliczyć... jeździ do niego cała moja rodzina i wielu znajomych - wszyscy zadowoleni ok.gif

i mówię TAK - warto mieć dobrego, solidnego, swojego mechanika ok.gif

Napisano

> Jestem osobą fizyczną, samochód zarejestrowany na mnie.

> ASO-X oraz ASO-Y(nowo powstałe, widać, że chłopaki się starają) to łódzkie serwisy Fiata.

Jest jakies nowe ASO Fiata w Łodzi ??

A swoją drogą - mówiłem - jechać na Brus- to sie upierał na ASO i teraz ma smile.gif

Napisano

> To święta prawda. Właśnie zostawiłem mojego GS460 w serwisie na przegląd 30 tys. mil i powiedzieli

> mi że cena przeglądu to $500. Zmienią płyn hamulcowy, wszelkie filtry, olej i coś tam

> jeszcze...

Nie bardzo wiem Marku co masz na myśli? Kwestionujesz rzeczy, które powinny być wymienione...? Czy chodzi o cene tego przeglądu? 500$ dla kogos kogo stac na Lexusa to chyba nie tragedia...? Chyba że sie kupuje samochód na zasadzie "zastaw się a postaw" a później oszczędza na serwisie

Napisano
  • Autor

> Jest jakies nowe ASO Fiata w Łodzi ??

Tak(ASO-Y).

> A swoją drogą - mówiłem - jechać na Brus- to sie upierał na ASO i teraz ma

Spokojnie, ASO-Y włączyło się w sprawę, starają się załatwić sprawę w moim imieniu z ASO-X.

Brus ma swoje zalety, ale:

- ASO-Y mam pod nosem,

- dostaję samochód zastępczy,

- ceny zbliżone do cen przysłowiowego "Pana Kazia"(oczywiście każdorazowo negocjowane).

Pozdrawiam BAS

Napisano

Gwarancja jest dobrowolna, jeśli byś części kupił gdzieś indziej wcale nie oznacza to żebyś miał 2lata gwarancji, to jedynie dobra wola producenta, że daje np dwa lata zamiast roku.

Napisano
  • Autor

> Gwarancja jest dobrowolna, jeśli byś części kupił gdzieś indziej wcale nie oznacza to żebyś miał

> 2lata gwarancji, to jedynie dobra wola producenta, że daje np dwa lata zamiast roku.

Wiem, ale my nie mówimy o gwarancji bo on skończyła się 2 tygodnie temu, rozmowa była o rękojmia=12miesięcy czy niezgodność towaru z umówą=24miesiące.

Na tą chwilę dzwonił kierownik z ASO-Y, powiedział, że ustalili z szefem ASO-X, że ASO-X jednak wymieni na swój koszt napęd rozrządu.

Jestem umówiony na piątek na 14:00 w ASO-X, więc pewnie w piątek wieczorem będzie na 100% wiadomo na czym się skończy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

niezgodność towaru z umówą=24miesiące.

ale jeśli wybierzesz, że korzystasz z niezgodności towaru z umową to po twojej stronie jest udowodnienie tego, że wada istniała w momencie zakupu, jest to raczej mało realne.

> Na tą chwilę dzwonił kierownik z ASO-Y, powiedział, że ustalili z szefem ASO-X, że ASO-X jednak

> wymieni na swój koszt napęd rozrządu.

poszli Ci na rękę i to dobrze o nich świadczy.

> Jestem umówiony na piątek na 14:00 w ASO-X, więc pewnie w piątek wieczorem będzie na 100% wiadomo

> na czym się skończy.

Trzymam kciuki i mam nadzieje, że będziesz zadowolony.

Napisano
  • Autor

> Eee - znam - ale nie bywam:)

Trochę się dłubią, ale ceny i jakość ok.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Trochę się dłubią, ale ceny i jakość

> Pozdrawiam BAS

Wiesz - z Retkini od mnie - to 2 koniec miasta

Sam dojazd z godzinę

Poza tym - w Bravo mam EOBD2 i się na Brusie mogę podłączyć

Tak więc - żadne opcje proponowane przez ASO mnie nie ruszają

A do częśći różnych - ma BILEX bliżej

Ale po prawdzie fajny maja tam budynek i otoczenie

Napisano
  • Autor

> Wiesz - z Retkini od mnie - to 2 koniec miasta

> Sam dojazd z godzinę

Tak jak ode mnie na Brus.

> Poza tym - w Bravo mam EOBD2 i się na Brusie mogę podłączyć

Chłopaki jak dotąd nie brali ode mnie kasy za "diagnostykę komputerową", ale to pewnie dlatego, że wiedzą, że mam FES+ELM327+VAGKKL po przeróbce+przejściówka 3pin.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Jeżeli to nie tajemnica to gdzie tak naprawili na zmienniku bez informowania - bilex czy maredi - obstawiam to ostatnie...

Napisano
  • Autor

> Jeżeli to nie tajemnica to gdzie tak naprawili na zmienniku bez informowania - bilex czy maredi -

> obstawiam to ostatnie...

Tajemnica to nie jest, ale pozwolisz, że wstrzymam się z tą informacją do zakończenia sprawy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Spawa zakończona.

Po interwencji kierownika serwisu Automobiletorino u szefa Maredi udało załatwić się sprawę polubownie.

Stanęło na tym, że zapłaciłem 300zł za nowy oryginalny napęd rozrządu, robociznę zrobili gratis.

Może nie jest to idealne rozwiązanie, ale mam zamiast zamiennika założony oryginał i święty spokój.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.