Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy warto gaz zakladac przy krótkich odcinkach

Featured Replies

Napisano

Witam. Planuje zagazowac lanosa i tak sie zastanawiam czy warto przy krótkich odcinkach jazdy to zrobic. A wiec jezdze glownie za miastem odcinki srednio 6km . I tutaj pytanie:

- po ilu km mniej wiecej zima/latem przelacza sie samochod na gaz (sekwencja).

- druga sprawa czy warto ewentualnie cos kombinowac zeby samochod przelaczal sie na gaz po kilkudziesieciu metrach (slyszalem ze to ma zly wplyw na silnik. Autem z gazem nigdy nie jezdzilem i jestem w tym zielony. Planowalbym zalozyc raczej sekwencje do lanosa 1.5 16V . rocznie robie 10 tys km wiec po 2 latach powinien mi sie zwrocic ,a pewnie majac gaz bym zrobil troche wiecej km zeby.GIF. Myslalem o instalacji STAG 300 ,zalozenie kosztuje 2200zl wiec po 12 tys km gaz by mi sie zwrocil.

Napisano

Przy takich przebiegach jak piszesz to tylko II generacja - masz możliwość decydowania kiedy przełączyć na gaz.

Napisano
  • Autor

> Przy takich przebiegach jak piszesz to tylko II generacja - masz możliwość decydowania kiedy

> przełączyć na gaz.

A przy sekwencji nie mozna tego regulowac? bo podobno idzie. Druga sprawa przy instalce 2 generacji sa wieksze problemy z instalacjami i zuzycie gazu tez wieksze niz w sekwencji o 1-2 litry wiec wole dolozyc 400zl do sekwencji

Napisano

> A przy sekwencji nie mozna tego regulowac? bo podobno idzie.

W Stagu program pozwala na min 15 stopni. Ale jak to bedzie dzialac - zwlaszcza zima ? Pewnie bedzie prychal i nierowno pracowal... Zalezy od wielu czynnikow-silnika, wtryskiwaczy,reduktora.... Mi przy progu 30 stopni nawet latem lekko prychal zaraz po przelaczeniu. Dopiero jak ustawilem na 35 stopni nie mam takich objawow.

Druga sprawa przy instalce 2 generacji

> sa wieksze problemy z instalacjami i zuzycie gazu tez wieksze niz w sekwencji o 1-2 litry wiec

Niektorzy mają i sobie chwalą.

Napisano
  • Autor

> W Stagu program pozwala na min 15 stopni. Ale jak to bedzie dzialac - zwlaszcza zima ? Pewnie

> bedzie prychal i nierowno pracowal... Zalezy od wielu czynnikow-silnika,

> wtryskiwaczy,reduktora.... Mi przy progu 30 stopni nawet latem lekko prychal zaraz po

> przelaczeniu. Dopiero jak ustawilem na 35 stopni nie mam takich objawow.

> Druga sprawa przy instalce 2 generacji

> Niektorzy mają i sobie chwalą.

a po jakim czasie przelacza ci sie teraz na gaz?

Napisano

> a po jakim czasie przelacza ci sie teraz na gaz?

Teraz? Minuta, dwie rano po nocy. W zimie 3,4. Ale to tez zalezy od silnika, reduktora. Kazdy troche inaczej sie rozgrzewa. Po 3,4 godzinnym postoju w obecnych temperaturach przelacza sie wlasciwie natychmiast (mam dodatkowy prog czasowy 15sek) - silnik nie zdazy wystygnac ponizej 35

Jak jezdze odcinki 11 km do pracy to latem wychodzi mi ze spala niecaly litr beznyny na 100, zima okolo 1.5.

P.S Lanos nie jest latwy do zagazowania- tzn nie pojedzie dobrze z byle sprzetem Nie dziala dobrze na wtryskiwaczach Valtek (starych bo o nowych nie wiem) wiec nie daj sobie ich wcisnac

Napisano

Wiosna/lato - przełącza się od kilkuset metrów do 1 km, zależy od temp. Jak są upały o nawet po kilkudziesięciu m. Jesień/zima 1-3 km. Mam ustawione na 30 *C.

Pamiętaj żeby doliczyć benzynę do kalkulacji. Jak jest ciepło około 1,5l/100km, jak zimno 2-3l/100km. Robię bardzo podobne odcinki do twoich, 6 km do pracy, tyle że miasto.

Jeżeli zdecydujesz się na gazowanie auta, to pamiętaj żeby nie dali czerwonych valteków, bo będą później problemy. Jak ci gazmajster takie zaproponuje to możesz poszukać innego.

Napisano

jak kolega założy gaz to przy takich małych przebiegach auta , to kiedy zwróci się koszt instalacji?

raczej gaz do auta zakłada się gdy auto pokonuje trochę więcej kilometrów dziennie wtedy odczuwalne są oszczędności,stanowczo na kolegi miejscu nie zakładał bym gazu

Napisano

> ... Planuje zagazowac lanosa i tak sie zastanawiam czy warto przy krótkich odcinkach jazdy to zrobic. A wiec jezdze glownie za miastem odcinki srednio 6km.

To stanowczo za mało - nie zakładaj ...

> I tutaj pytanie:

> - po ilu km mniej wiecej zima/latem przelacza sie samochod na gaz (sekwencja).

> - druga sprawa czy warto ewentualnie cos kombinowac zeby samochod przelaczal sie na gaz po kilkudziesieciu metrach (slyszalem ze to ma zly wplyw na silnik.

Ad. 1. stag300 przełącza mia natychmiast w lecie, jesienią, po ok. 1km, zimą po 2-3 km, temp. ustawiona na 17°C - więc mało, ale przełączeni jest niezauważalne, nic nie szarpie i nie prycha, wtryski wymieniłem po ok. 15 tys. km, chociaż mam wrażenie że od początku były jakieś trefne ....

Ad. 2 - to zrobisz tylko na 2 gen. lub w stagu będziesz odpalał na lpg, ale wtedy przy temp. ok. 5°C i mniej na początku silnikiem szarpie ...

> Autem z gazem nigdy nie jezdzilem i jestem w tym zielony. Planowalbym zalozyc raczej sekwencje do lanosa 1.5 16V. Rocznie robie 10 tys km wiec po 2 latach powinien mi sie zwrocic ,a pewnie majac gaz bym zrobil troche wiecej km .

W Twoim przypadku chyba rzeczywiście lepiej 2 generację.

2 generacja pali więcej lpg, ale to także dlatego, że można przełączać zaraz po odpaleniu, więc spala mniej benzyny.

Mniej gazu palą instalacje w pełni sekwencyjne, przy full group i wolnych wtryskach (np. valtek) spalanie lpg będzie niewiele mniejsze niż w przypadku 2 generacji ...

> Myslalem o instalacji STAG 300 ,zalozenie kosztuje 2200zl wiec po 12 tys km gaz by mi sie zwrocil.

Czyli przy Twoich przebiegach to po jakichś 1000 dni ...

Nie zakładaj...

Napisano

> W Stagu program pozwala na min 15 stopni. Ale jak to bedzie dzialac - zwlaszcza zima ? Pewnie bedzie prychal i nierowno pracowal... Zalezy od wielu czynnikow-silnika, wtryskiwaczy,reduktora....

W puntku na valtekach, obecnie REGach i red. tomasetto mam ustawione na 17°C i jest ok - żadnego prychania i nierównej pracy.

Ale ja mam pełną sekwencję i czasy wtrysków są dłuższe ...

Napisano
  • Autor

> W puntku na valtekach, obecnie REGach i red. tomasetto mam ustawione na 17°C i jest ok - żadnego

> prychania i nierównej pracy.

> Ale ja mam pełną sekwencję i czasy wtrysków są dłuższe ...

To mysle ze zaloze wtedy 2 generacji gaz wyjdzie troche taniej. a po 2 latach to sie max zwroci . Dzieki za info 20.GIF

Napisano

> To mysle ze zaloze wtedy 2 generacji gaz wyjdzie troche taniej. a po 2 latach to sie max zwroci .

> Dzieki za info

gu...o prawda , dobrze tobie ludzie radzą żebyś nie zakładał a ty swoje,ale wola twoja panie

dolicz sobie przez te 2 lata jak to ty sobie obliczyłeś

droższe przeglądy,wymiana filtrów, świec, przewodów,a to jakiś przegląd i regulacja bo gdzieś coś cieknie na trójnikach itp.

zamiast zakładać gaz to kup sobie skuterek na dojazdy do pracy

ale jak pisałem twoje pieniądze i twój wybór zrobisz jak będziesz chciał

Napisano

Witaj smile.gif

U siebie mam założoną BRC Sequent 24.

Obcenie po ok 400-600m (przejazd drogą osiedlową do wyjazdu) przełącza mi sie na gaz, gdzie mam ustawione na 33st + 30 sekund czas przełączenia.

Przy temp 5-10st potrzeba max 1km.

Zimą przy -20 i szybszej jeździe (od zimnego (stał ponad 24h i jazda do 80km/h) przełączył się po ok 3-3.5km.

Przy lżejszej zimie max 2.5km przy ciągłej jeździe miejskiej szybszej.

Spalanie paliwa na rozgrzewki 2-3l/100km średnio. Jak przeliczyłem spalanie na przejechane 100km na benzynie to na rozgrzewki wychodzi ok 16-18l. Przy spalaniu w jeździe miejskiej 8-8.2. Gazu po mieście pali od 9-9.6. W zależności od korków. W trasie nie zszedłem poniżej 8.

Jak jest teraz tak ciepło to nawet po postiju 2-3h przełączenie na gaz jest po ok 3 minutach na jałowym lub przejechaniu 200-300m.

Dużo zależy w którym miejscu Ci zmontują listwę i reduktor. (czujniki temp).

Jak bedziesz miał narażony na powiem chłodnego to bedzie do dłużej trwało.

U mnie reduktor wstawili praktycznie przy ścianie grodziowej.

Instalkę założyłem w zesżłym roku w marcu. Kosztowała mnie 2700.

Po przejechaniu ok 15000km (ok 9 miesiecy) instalacja sie spłaciła.

Pozdrawiam

Napisano

2-3l/100km noPb icon_eek.gif

Jedź do gaziarza niech poprawi bo zamiast oszczędzać dopłacasz do jazdy...U mnie BRC SQ24MY07 od marca do maja (~4800km)jak policzyłem to 0,9l/100km noPb wciągnął, z tym że marzec u nas była zima...teraz jak widze po wskaźniku to 0,5l/100km, jak nie mniej wciąga bo przejechalem już 1000km i wskaznik ledwie drgnął.

Ja polecam gazować, bo tak samo jak autor do pracy mam około 5km i często gesto robie odcinki do 10km, ale w miesiącu wychodzi około 1800-2000km, bo dochodzi tzw. syndrom gazu i jeździ się więcej niż by jeździło się na benie.

Napisano

ja mam do roboty 4km w jedną stronę, do przedszkola 5km w drugą. bardzo często jeżdzę krótkie odcinki. mam brc sequent 24 (2900 zeta) i jeźdze okolo 20 kkm rocznie. temp przełaczania gazu 45 stopni, latem przełącza po 1 km, zimą (taka jaka była ostatnio) po 3,5. póki co sobie chwalę - od początku roku zaoszczędziłem ponad 1400 zeta na paliwie. wydaje mi się, że jeżeli jeszcze pojeździsz tym lanoskiem kilka lat, jeżeli zainstalujesz dobrą instalkę i nie będziesz na siłę oszczędzał na gazie to bier i się decyduj. osobiście polecam brc. kiedy ja wybierałem instalkę, to słyszałem o niej same niedobre opinie montazystów i 95% dobrych opinii uzytkowników hehe.gif

Napisano
  • Autor

z dobrą instalkę i nie będziesz

> na siłę oszczędzał na gazie to bier i się decyduj. osobiście polecam brc. kiedy ja wybierałem

> instalkę, to słyszałem o niej same niedobre opinie montazystów i 95% dobrych opinii

> uzytkowników

Dzieki wszystkim za info, planuje auto potrzymac dluzej niz 3 lata a w zasadzie mysle ze kolo 4-5 lat,wiadomo jakbym mial go sprzedawc za 2 lata to by nie bylo warto ale plany mam inne wiec mysle ze warto. Pozd.

Napisano

to przy okazji powinieneś zmienić tytuł posta grinser006.gif

np. będę jeździł autem 5 lat czy zakładać gaz? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> to przy okazji powinieneś zmienić tytuł posta

> np. będę jeździł autem 5 lat czy zakładać gaz?

chodzilo mitez o przelaczanie sie na gaz . Narazie posprawdzam silnik jakie ma cisnienie itd bo juz mam nalatane 178500 km ale mysle ze jeszcze drugie tyle zrobie zeby.GIF

Napisano
  • Autor

bo dochodzi tzw. syndrom gazu i jeździ się

> więcej niż by jeździło się na benie.

to fakt czlowiek pozwala sobie wiecej jezdzic zeby.GIF bo nie musi tak liczyc kosztow

Napisano

Mam do pracy 6 km i od 3 lat jeżdżę na II gen. LPG. Na krókie odcinki idealna

Napisano

> W puntku na valtekach, obecnie REGach i red. tomasetto mam ustawione na 17°C i jest ok - żadnego

> prychania i nierównej pracy.

> Ale ja mam pełną sekwencję i czasy wtrysków są dłuższe ...

A to ja niby nie mam pelnej sekwencji?

Napisano

w twoim wypadku założył bym II generację. Tańsza będzie od sekwencji i szybciej będziesz przełączał na gaz. Co w twoim przypadku jak masz krótkie dystanse do pokonania jest kluczowe. Na nową instalkę masz 2 letnią gwarancję, także jak coś nie będzie tak to zrobią w warsztacie w ramach gwarancji. wink.gif Co do spalania to zimą gazu mi mniej pali niż latem. Ale ja np. zimą wyjeżdżę co miesiąc benzyny za 50 zł, a latem te 50 zł starcza mi na trzy miesiące grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> w twoim wypadku założył bym II generację. Tańsza będzie od sekwencji i szybciej będziesz przełączał

> na gaz. Co w twoim przypadku jak masz krótkie dystanse do pokonania jest kluczowe. Na nową

> instalkę masz 2 letnią gwarancję, także jak coś nie będzie tak to zrobią w warsztacie w ramach

> gwarancji. Co do spalania to zimą gazu mi mniej pali niż latem. Ale ja np. zimą wyjeżdżę co

> miesiąc benzyny za 50 zł, a latem te 50 zł starcza mi na trzy miesiące

No jakies 500zl taniej bo do mojego 16V to i drugiej generacji bedzie kosztowac pewnie kolo 1700 zlbo wiem ze inna jest chyba instalka do 8 zaworowych i 16 zaworowych . Z 2 generacji jaka najlepiej wziasc?

Napisano

> Witam. Planuje zagazowac lanosa i tak sie zastanawiam czy warto przy krótkich odcinkach jazdy to zrobic...

Identyczna sytauacja jak i moja.

Od 5 lat powożę zagazowanym lanosem. Przejazd do pracy to ok. 7 km. Instalka to Elpigaz II gen. z przełącznikiem:

1. start na noPb/przełączenie na LPG po przekroczeniu 2,5 k obrotów

2. wyłącznie LPG

3. wyłącznie noPb.

1 nie używam, sam decyduję kiedy przełączyć a jak silnik w miarę ciepły to od razu odpalam z LPG.

Przelatane prawie 70 kkm i nic się nie dzieje.

Na 36 l LPG pokonuję dystans od 380 km do 445 /trasa/.

Napisano

> A to ja niby nie mam pelnej sekwencji?

W puntku na pewno, ale w bravie to niewiem.gif

Może nie jest tak jak u mnie, bo reduktor masz równolegle, bo masz równolegle ??

Miałem najtańszy zestaw - tomasetto/valteki i nie miałem problemu z prychaniem przy przełączaniu ... No może poza czknięciem podczas przełączania przy przyspieszaniu, ale na wolnych obrotach przełączał zawsze niezauważalnie ...

Teraz na REGach nie ma tego problemu wogóle ...

Napisano

> W puntku na pewno, ale w bravie to

No myslalem, ze odwrotnie napiszesz:) W Bravie to na 100% jest sekwencja. W 1.2 8v (Punto mk2 2002r) to do konca nie wiem czy to full group z 4 wtryskiwaczami benzynowymi czy pelna sekwencja....

> Może nie jest tak jak u mnie, bo reduktor masz równolegle, bo masz równolegle ??

Sam nie wiem jak mam....

> Miałem najtańszy zestaw - tomasetto/valteki i nie miałem problemu z prychaniem przy przełączaniu

Tez mam Velteki, ale reduktor Versus.

Mi tam to nie przeszkadza ze musze miec 35 stopniowy prog przy przelaczaniu - niech sobie troche wtryskiwacze benzynowe popracuja i przeczyszcza sie::). Zwlaszcza latem.

> ... No może poza czknięciem podczas przełączania przy przyspieszaniu, ale na wolnych obrotach

Mi nie czka:)

Napisano

Pogadaj ze swoim człowiekiem który Ci będzie montował gaz, jeśli nie masz takowego pewnego to możesz się szybko zrazić i zamiast fajnie działającego wozidła mieć tańsze ale co chwila z problemami.

Napisano

> To mysle ze zaloze wtedy 2 generacji gaz wyjdzie troche taniej. a po 2 latach to sie max zwroci .

> Dzieki za info

mi 1 czerwca minal rok z II gen, zrobilem 19kkm a zwrocila sie po pol roku bo zaplacilem za nia 950 zl zlosnik.gif

Napisano

mozna spytac gdzie kolega montowal ? mam w stilo ten sam silniki dobry gaziarz bylby wskazany

Napisano

> Druga sprawa przy instalce 2 generacji

> sa wieksze problemy z instalacjami i zuzycie gazu tez wieksze

Brednie, mity i lobbing gaziarzy, którzy na sekwencji więcej zarobią.

Miałem kilka aut z II gen - zero problemów, jedno z wspaniałym, och i ach zestawem opartym na stagu-300, które skutecznie mnie wyleczyło z lpg.

Napisano

> Brednie, mity i lobbing gaziarzy, którzy na sekwencji więcej zarobią. ...

Rozumiem, że napisałeś o problemach, bo spalania na sekwencyjnej lpg jest mniejsze - u mnie np. o ok. 1-1,5 litra lpg w trasie. Ważne jest też to, że różnie może być przy wtrysku sekwencyjnym i full-group, ja akurat mam noPb pełną sekwencję smile.gif

Napisano
  • Autor

> mi 1 czerwca minal rok z II gen, zrobilem 19kkm a zwrocila sie po pol roku bo zaplacilem za nia 950

> zl

uzywana kupiles czy jak wink.gif

Napisano

> Witam. Planuje zagazowac lanosa i tak sie zastanawiam czy warto przy krótkich odcinkach jazdy to

> zrobic. A wiec jezdze glownie za miastem odcinki srednio 6km . I tutaj pytanie:

> - po ilu km mniej wiecej zima/latem przelacza sie samochod na gaz (sekwencja).

> - druga sprawa czy warto ewentualnie cos kombinowac zeby samochod przelaczal sie na gaz po

> kilkudziesieciu metrach (slyszalem ze to ma zly wplyw na silnik. Autem z gazem nigdy nie

> jezdzilem i jestem w tym zielony. Planowalbym zalozyc raczej sekwencje do lanosa 1.5 16V .

> rocznie robie 10 tys km wiec po 2 latach powinien mi sie zwrocic ,a pewnie majac gaz bym

> zrobil troche wiecej km . Myslalem o instalacji STAG 300 ,zalozenie kosztuje 2200zl wiec po 12

> tys km gaz by mi sie zwrocil.

przy takim przebiegu nie warto zakładać gazu !

IMO 15 - 20 tyś to taki wg. indywidualnego podejścia próg opłacalności montażu instalacji LPG

dochodzą droższe przeglądy, częście leci układ wydechowy, koszty czyszczenia i częstrzej wymiany filtrów oraz wiele innych...

jak robisz ok 6 km dziennie i to wszystko to nie zawracaj sobie głowy instalacją gazową

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.