Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo S80

Featured Replies

Napisano

Przypadkiem trafiłem na kilka ogłoszeń Volvo s80 z roczników +/-2000

cenowo bardzo zachęcająco hmm.gif

pytanie za 100punktów: dlaczego?

auto drogie w zakupie (jako nowe) i utrzymaniu?

jak wygląda trwałość, koszty, bolączki?

pytanie pomocnicze: co jeszcze ciekawego można kupić za 20-25k zł

Nie Audi (koszty utrzymania), bezawaryjne, nie stare (już 2000 to lekki strucel) zlosnik.gif

ps. zdaje sobie sprawę, że to flagowy model i części nie będą za darmo, ale ciekawi mnie jak bardzo mogą zaszokować wink.gif

Napisano

> Przypadkiem trafiłem na kilka ogłoszeń Volvo s80 z roczników +/-2000

> cenowo bardzo zachęcająco

> pytanie za 100punktów: dlaczego?

bo IMHO nie ma w tym aucie nic co wskazywaloby na taka jego cene (nowego). Jezdzilem tym i... szalu nie ma. Nie wiem czy to kwestia oczekiwan ale nie zachwycilo mnie ani wykonczeniem, ani spasowaniem (trzeszczala deska).

Co prawda bylo to 3 lata temu ale auto bylo roczne wiec i tak w nowsze nie celujesz.

Napisano

> bo IMHO nie ma w tym aucie nic co wskazywaloby na taka jego cene (nowego). Jezdzilem tym i... szalu

> nie ma. Nie wiem czy to kwestia oczekiwan ale nie zachwycilo mnie ani wykonczeniem, ani

> spasowaniem (trzeszczala deska).

> Co prawda bylo to 3 lata temu ale auto bylo roczne wiec i tak w nowsze nie celujesz.

Jeździłeś "bieżącym" modelem, a mowa o starszym S80, takim "nadmuchanym S60".

Ale generalnie oba auta szału nie robią...

Napisano

> Przypadkiem trafiłem na kilka ogłoszeń Volvo s80 z roczników +/-2000

> cenowo bardzo zachęcająco

> pytanie za 100punktów: dlaczego?

> auto drogie w zakupie (jako nowe) i utrzymaniu?

> jak wygląda trwałość, koszty, bolączki?

To auto jako model ma parę bolączek.

Największą z nich jest (także współcześnie) brak mocnego diesla.

D5 163 KM w tym nadwoziu szału nie robiło, przez co RV leciały na pysk.

Dodatkowo auto ma duuużo CAN-ów i nie jest tanie w obsłudze.

> ps. zdaje sobie sprawę, że to flagowy model i części nie będą za darmo, ale ciekawi mnie jak bardzo

> mogą zaszokować

Powiem tak - pięciocyfrowe rachunki w serwisie "za nic" już widywałem.

Napisano

> Dodatkowo auto ma duuużo CAN-ów i nie jest tanie w obsłudze.

W Łodzi sa trzy specjalizowane serwisy niezalezne, w tym dwa maja "komputery". I nie sa drogie.

> Powiem tak - pięciocyfrowe rachunki w serwisie "za nic" już widywałem.

Łódzkie ASO to temat na osobne opowiesci.

M.

Napisano

> W Łodzi sa trzy specjalizowane serwisy niezalezne, w tym dwa maja "komputery". I nie sa drogie.

Ale niezależny serwis nic nie ruszy z kwestią softu - goły odczyt/kasowanie błędów.

To - niestety - za mało :-(

> Łódzkie ASO to temat na osobne opowiesci.

Łódzkie-nie łódzkie - nie mam dobrego zdania n/t aso wolwo auto.

Ale mają uniwersalną odpowiedź nr 1 (i to od BARDZO wysoko postawionego dyrektora aftermarketu VAP) - "no ale my mamy najlepsze wyniki narodowych ałtotestów, więc o co cho... ?"

Napisano

> Ale niezależny serwis nic nie ruszy z kwestią softu - goły odczyt/kasowanie błędów.

powiedzmy, ze do rocznikow przy ktorych trzeba sie łączyc z centralnym serwerem robia to samo co ASO zlosnik.gif

M.

Napisano

> Ale niezależny serwis nic nie ruszy z kwestią softu - goły odczyt/kasowanie błędów.

> To - niestety - za mało :-(

Mylisz sie zlosnik.gifChoćby ten Nie maja problemu z jakimkolwiek kodowaniem a i pojęcie wieksze niż ASO waytogo.gif

Napisano

> D5 163 KM w tym nadwoziu szału nie robiło, przez co RV leciały na pysk.

Ale podobno cudnie sie chipuje. skromny.gif

Napisano

> Ale podobno cudnie sie chipuje.

Miałem okazję jeździć V70 w poprzedniej budzie dłubaną do PODOBNO 200 KM.

Z automatem (geartronic).

Zużycie paliwa podczas względnie spokojnego* bujania się w trasie wyniosło - uwaga, trzymać się stołków - 5,2 (pięć-koma-dwa) l/100 km.

Żadnym innym autem póki co nie osiągnąłem na takiej trasie niższego wyniku.

Pamiętajmy, że mowa o aucie z automatem, ważącym netto pod 1700 kilo...

* 200 kmph w pewnym momencie też się zdarzyło, korki też były, powrót w ciężkim deszczu - ogólnie bez jakichś nadmiernych szaleństw w jedną i w drugą stronę.

Ogólnie motorownia jest zacna, ale nie zmienia to faktu, że do NAPRAWDĘ prestiżowego auta nawet obecne 205 KM z twin-turbo to o jakieś 100 KM za mało, jak również 5 garnków to o 1 za mało i 2400 pojemności to o minimum 600 za mało.

Napisano

Masz racje oczywiscie. Ale sam widzisz, ze potencjal jest ogromny jak na 2.4 i tylko 5 cylindrow. ok.gif

Napisano

> Mylisz sie Choćby ten Nie maja problemu z jakimkolwiek kodowaniem a i pojęcie wieksze niż ASO

Niestety,

Nie każdy soft od Volvocarsa kupią.

A i z pojęciem "tani" też bym się nie rozpędzał - owszem, TROCHĘ taniej jak w ASO jest, ale z pojęciem "tanio" to jeszcze daleko.

Żeby nie było - ćwiczyłem temat i koniec końców ich zlałem.

Aha, w częsci zaopatrują się nie gdzie indziej jak właśnie na Puławskiej - to co wymyślisz ?

Jak wyjąłem na puławskiej kalkulację naprawy z Volvocentruma to spokojnie błyskusiem zeszli poniżej ich stawek. Gdzie ta ich konkurencyjność ?

Jedyny atut - czasem chce im sie porzeźbić w temacie, zamiast stosować koncepcję "naprawa przez wymianę".

Napisano

> Masz racje oczywiscie. Ale sam widzisz, ze potencjal jest ogromny jak na 2.4 i tylko 5 cylindrow.

Potencjał nie jest ogromny.

Wynika on z POJEMNOŚCI - tam jest w co pierdnąć i podlać paliwkiem.

I tylko to.

Największych mankamentów tego silnika przed zastosowaniem twinturbo nie usuniesz - do 2 krpm g... się dzieje, potem kop w plecy - to poważna wada jak na silnik do prestiżowej limuzyny.

205 jest o wiele bardziej harmonijny, ale - znów wracamy - ZA SŁABY i za plebejski do prawdziwej limuzyny.

Fajny silnik do S80 to T6 i V8 (którego już zresztą nie ma i nie będzie*).

Fajnego automata też brak - 6 biegów to jak na dzisiejsze standardy klasy wyższej o 2 za mało.

Wiesz - S80 to zawsze była taka lemuzyna dla uboższych...

*taaaa, wiem, że jeszcze jest w cenniku - ot, o-z-dupka...

Napisano

Serwisuję kilka S80 i kilka S60. Jedne z mniej awaryjnych aut, tyle mogę powiedzieć. Silniki jakie posiadają to 2,0T; 2,5T; 2,5TDI; 2,4D5. Zawieszenie jeśli złożone na dobrych częściach, wytrzymuje ponad przeciętną. Do odczytu parametrów z ECU wystarczy skaner za 300 zł. Jedyny problem jaki zauważyłem, to wycieki oleju z silnika 2,5 TDI, ale to już wina Audi.

Napisano

> powiedzmy, ze do rocznikow przy ktorych trzeba sie łączyc z centralnym serwerem robia to samo co

> ASO

> M.

I tak i nie - od pewnego czasu na ten przykład Volvo Auto zablokowało możliwość wgrania lokalizacji -> jak masz auto z dziwnego rynku, np gadające do Ciebie po fińsku, to masz problem, chłopie :-)

Nie powiem, mądre posunięcie z marketingowego pktu widzenia, bo podtrzymuje RV na wielu rynkach.

Ale z pktu widzenia klienta ździebeńko drzaźniące ;-)

Napisano

Mój daleki wujek smile.gif miał S80 od nowości. Sprzedany po 10 latach za chyba 15000zł yikes.gif Cena zakupu jeśli dobrze pamiętam w okolicach 100.000zł. Nalatane miał ok. 300.000km paliła się kontrolka od silnika notorycznie, problemy z elektroniką, Serwis z tego co pamiętam dość drogi i potężna utrata wartości.

Napisano

> I tak i nie - od pewnego czasu na ten przykład Volvo Auto zablokowało możliwość wgrania lokalizacji

250-400zl poza ASO.

M.

Napisano

> Niestety,

> Nie każdy soft od Volvocarsa kupią.

> A i z pojęciem "tani" też bym się nie rozpędzał - owszem, TROCHĘ taniej jak w ASO jest, ale z

> pojęciem "tanio" to jeszcze daleko.

> Żeby nie było - ćwiczyłem temat i koniec końców ich zlałem.

> Aha, w częsci zaopatrują się nie gdzie indziej jak właśnie na Puławskiej - to co wymyślisz ?

> Jak wyjąłem na puławskiej kalkulację naprawy z Volvocentruma to spokojnie błyskusiem zeszli poniżej

> ich stawek. Gdzie ta ich konkurencyjność ?

> Jedyny atut - czasem chce im sie porzeźbić w temacie, zamiast stosować koncepcję "naprawa przez

> wymianę".

Troche sie rozpędzasz zlosnik.gif Nigdzie nie napisałem że taniej mowa była tylko o sofcie , ty znasz to od strony lady ja od strony właściciela zlosnik.gif20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.