Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Sprzeczne opinie na temat spalania

Featured Replies

Napisano

> Mi podobuje się misiubisi ... taki sportback 1.8 by mi pasił i nawet niedrogi, ale nie wiem czy LPG

> można zapodawać do tego

5d? No masakra, bierz cruza albo astre bez zastanowienia. To juz ceed lepszy grinser006.gif

Napisano

> Moje plany na przyszłość na razie wyglądają tak:

> Lata 2011-2015 Epica diesel z automatem

> Lata 2015-2019 Captiva (lub jej odpowiednik) V6 lub diesel (pod warunkiem, że mu zwiększą moc do

> ok. 200KM)

> Ale jeśli znajdę lepsze propozycje to je zweryfikuję. Na razie nie znalazłem.

Od razu Captive bierz idea.gif

Napisano
  • Autor

> A które Daewoo zużywało na prawdę mało paliwa?

> Myślę o modelach większych niż wspomniany Matiz, czy też Tico.

A no właśnie niekoniecznie - 7,5 w trasie i 10,5 w mieście to bierze moja nubira 2,0 sedan z 2001 roku którą sprzedałem niedawno ojcu... A kopyto ma zupełnie inne niż 1,4 w lacetti przy podobnej w sumie masie...

A tak przy okazji - na zdjęciach wydaje mi się że lacetti ma wielką kierownice? Wydaje mi sie czy tak jest? Nie przeszkadza to i nie wqrza?

Pozdr ok.gif

Napisano

> renault kiedys tak , teraz juz nie - wiem dzwonilem do renault poland - teraz lpg montuja do

> daciek.

> Co do daciek , jeden sasiad kupil sandero stepway z lpg... Kurcze jakby to , to sie dacia nie

> nazywalo to calkiem fajny wozik do rozbijania sie po miescie.

To kup sobie w Rosji, tam to ma znaczek z rombem na przodzie.

Napisano

> To kup sobie w Rosji, tam to ma znaczek z rombem na przodzie.

Ale co z gwarancja , leasingiem i wogole confused.gif

Napisano

> Ale co z gwarancja , leasingiem i wogole

To jak znaczek taki wazny to kupic i zmienic znaczki

Napisano

> To jak znaczek taki wazny to kupic i zmienic znaczki

Wiesz no trochę jednak źle się kojarzy bo autko naprawdę fajne smile.gif

myślę ,że jakby to było w sprzedaży pod marka renault to szło by jak woda

Napisano

> Od razu Captive bierz

Nie. Poczekam aż się mojej żonie leasing na Lacetti skończy i wtedy weźmiemy dwie Captivy. A ja sobie w międzyczasie Epicę poujeżdżam.

zlosnik.gif

Napisano

> Nie. Poczekam aż się mojej żonie leasing na Lacetti skończy i wtedy weźmiemy dwie Captivy. A ja

> sobie w międzyczasie Epicę poujeżdżam.

Tego akurat nie rozumiem. W sensie na co komu dwa takie same samochody? Teraz macie 2x lacetti.

Napisano

> Tego akurat nie rozumiem. W sensie na co komu dwa takie same samochody? Teraz macie 2x lacetti.

Przejechała się moim Lacetti i jej się spodobał. Przejechała się potem kilkoma autami innych marek w podobnej cenie i żaden jej się nie spodobał bardziej. No to kupiliśmy drugiego Lacetti. I wcale nie takiego samego, bo ja mam sedana a ona hatchbacka. zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Plusów jest dużo:

- Unikamy też w ten sposób niebezpieczeństwa, że któremuś z nas auto tego drugiego spodoba się bardziej. hehe.gif

- ASO nigdy Ci nie powie "ten typ tak ma" (najmocniejszy argument) rotfl.gif

- Jak muszę gdzieś jej autem podjechać to się nie wkurzam na to, że wszystko jest inne niż u mnie (i vice versa).

- Można ugrać jakiś rabat, zarówno przy zakupie jak w serwisie.

A jak wsiedliśmy do Captivy to spodobała nam się obojgu - SUVy jakoś wzbudzają zaufanie. Więc jak nie wymyślimy czegoś ciekawszego (lub jakiś producent nie wymyśli i nie wprowadzi w międzyczasie na rynek) to bedą dwie Captivy.

Na razie najpoważniejszą konkurencją dla Captiv jest zestaw Kii: Nowe Sorento + nowy Sportage. Ale Chevy pewnie wygra ceną.

Napisano

> A no właśnie niekoniecznie - 7,5 w trasie i 10,5 w mieście to bierze moja nubira 2,0 sedan z 2001

> roku którą sprzedałem niedawno ojcu... A kopyto ma zupełnie inne niż 1,4 w lacetti przy

> podobnej w sumie masie...

Bo benzynowe silniki Daewoo palą chyba tyle samo, niezależnie od pojemności.

Lanos 1,6 mi palił tyle co kolegom 1,5 16V i 1,5 8V.

W Lacetti mniejsze silniki muszą walczyć z dużą masą i to im zwiększa spalanie.

> A tak przy okazji - na zdjęciach wydaje mi się że lacetti ma wielką kierownice? Wydaje mi sie czy

> tak jest? Nie przeszkadza to i nie wqrza?

> Pozdr

Jest duża ale nie przeszkadza. Dzięki jej rozmiarom można sobie oprzeć jeden łokieć na podłokietniku a drugi na boczku drzwi i jechać tak wygodnie setki kilometrów.

Napisano

> A no właśnie niekoniecznie - 7,5 w trasie i 10,5 w mieście to bierze moja nubira 2,0 sedan z 2001

> roku którą sprzedałem niedawno ojcu... A kopyto ma zupełnie inne niż 1,4 w lacetti przy

> podobnej w sumie masie...

No to muszę przyznać, że cieszę się Twoim szczęściem. Albo umiesz jeździć o wiele lepiej ode mnie, albo pojęcie "miasto" wygląda jednak nieco inaczej niż u mnie.

> A tak przy okazji - na zdjęciach wydaje mi się że lacetti ma wielką kierownice? Wydaje mi sie czy

> tak jest? Nie przeszkadza to i nie wqrza?

> Pozdr

Gdybym nie wyczytał tego w jakiejś gazetce samochodowej, to nie zwróciłbym na ten fakt uwagi.

Napisano

> 5d? No masakra, bierz cruza albo astre bez zastanowienia. To juz ceed lepszy

Muszę obglądnąć wewnątrz.

Bo na zewnątrz całkiem nieźle prezentuje się zlosnik.gif

Co do Cruze ... sedana bym już chyba nie chciała ... za duży. Może hatch pojawi się.

Astra stanowczo za droga.

Napisano

> Muszę obglądnąć wewnątrz.

> Bo na zewnątrz całkiem nieźle prezentuje się

> Co do Cruze ... sedana bym już chyba nie chciała ... za duży. Może hatch pojawi się.

> Astra stanowczo za droga.

czarno, czarno i lipne srebrne wstawki tongue.gif, też mi się podoba wizualnie, ale środek to niestety typowy japończyk

Napisano

> Muszę obglądnąć wewnątrz.

> Bo na zewnątrz całkiem nieźle prezentuje się

> Co do Cruze ... sedana bym już chyba nie chciała ... za duży. Może hatch pojawi się.

> Astra stanowczo za droga.

To bierz ceeda 1.6 albo hyundaia i30. Mozna nawet 2.0 na full wypasie wyrwac na wyprzedazy rocznika ok.gif

Ceed po fl w srodku wyglada na prawde przyzwoicie. A ja juz sie przyzwyczailem np do podgrzewanych lusterek czy kontrolki plynu do spryskiwacza male rzeczy a ciesza zlosnik.gif

Napisano

> czarno, czarno i lipne srebrne wstawki , też mi się podoba wizualnie, ale środek to niestety

> typowy japończyk

Gdy kupiłem żonie Yarisa, też w sumie zawiedziony byłem wnętrzem ... plastikowo, lekko tandetnie i na nierównościach popukiwania.

Napisano
  • Autor

Witam ekipe smile.gif

Mam do was kolejne 2 pytania które mi się nasuwają odnośnie laczka:

1. Hatchback czy sedan i dlaczego?

2. Zawiecha. Mam nadzieję że nie przypomina tej z nubiry 1... Czyli że można jechać szybko po łuku i nie dostać zawału? hehe.gif Jak znosi nasze drogi? Często trzeba coś robić?

Pozdr ok.gif

Napisano

> Witam ekipe

> Mam do was kolejne 2 pytania które mi się nasuwają odnośnie laczka:

> 1. Hatchback czy sedan i dlaczego?

Sedan spory, duuużoooo miejsca na tylnej kanapie, ale bagażnik niepraktyczny - mały otwór załadunku.

> 2. Zawiecha. Mam nadzieję że nie przypomina tej z nubiry 1... Czyli że można jechać szybko po łuku

> i nie dostać zawału? Jak znosi nasze drogi? Często trzeba coś robić?

Zawiecha super na polskie drogi - nierówne i kręte. Na prostej słabo się prowadzi gdy wieje wiatr - słaba stabilizacja i zbyt mocne wspomaganie kiery.

Robić nie trzeba często, za to trzeba uważać na ząbkujące się opony - przynajmniej u mnie muszę czesto zmieniac przód tył lub prawa z lewą - tył.

Napisano

> 1. Hatchback czy sedan i dlaczego?

zależy co chcesz wozić, w hatchback'u na tylnej kanapie sporo miejsca, ogólnie sedan i hatch - przestronna kabina

> 2. Zawiecha. Mam nadzieję że nie przypomina tej z nubiry 1... Czyli że można jechać szybko po łuku

> i nie dostać zawału? Jak znosi nasze drogi? Często trzeba coś robić?

Zawiecha ok trzyma się w zakrętach wink.gif, przy dużym wietrze czuć jak auto myszkuje trochę - hatch. z ząbkowaniem nie mam problemów jak kolega rwIcIk pisal

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Troszeczkę , ale chyba jeździsz bardzo delikatnie, bo jak czytałem raporty ze spalania na innych

> forach to dochodzi i do 14 !

> Mnie Lacetti w różnych warunkach nie spaliło w mieście nigdy więcej niż 9 l, przy łagodnej jeździe.

> Pzdr.

Zalezy w jakich warunkach. czy to jest duze miasto w szczycie np.. mi w Poznaniu latem po miescie bez klimy tylko nie pamietam czy typowa jazda w korkach czy bardziej wieczorne jazdy spalił 8,3 srednio z 600km.Jeżdząc 10km do pracy w jedna stronę przez lasy i wioche wychodzi mi 8l niecałe. Trasa na pusto 2 osoby max 110km.h 5,5-5,7. Teraz wakacje 3 osoby i pełny bagażnik 6l.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.