Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Sprzeczne opinie na temat spalania

Featured Replies

Napisano

Witam. Szukam następcy matiza i przyglądam się między innymi lacetti hb. Przekonuje mnie do niego dobra opinia o awaryjności oraz cena i ładny wygląd no i łatwo znaleźć w miarę pewny egzemplarz. Natomiast niepokoi spalanie... Przekopując opinie w necie trafiam ta totalnie różne opinie na temat spalania - od 7,5 w mieście aż do opinii o11-13 litrach... Proszę więc Was o odpowiedzi na parę pytań:

1. Ile mi spali lacetti 1,4/1,6 we Wrocławiu na dłuższych odcinkach i bez zbyt wielu korków?

2. Czy kupili byście swoje auto jeszcze raz?

3. Jeśli nie to co innego byście kupili?

Rozważam wersję benzynową hb z rocznika 2005-2006.

Pozdrawiam i dzięki za info smile.gif

Napisano

> 1. Ile mi spali lacetti 1,4/1,6 we Wrocławiu na dłuższych odcinkach i bez zbyt wielu korków?

10-11 LPG - Chevy bez LPG jest jak lokata - BEZ SENSU smile.gif

> 2. Czy kupili byście swoje auto jeszcze raz?

TAK ok.gif

> 3. Jeśli nie to co innego byście kupili?

Jako ,ze moj kosztował z LPG 40 z hakiem jako nowy to w tej cenie mam do wyboru.

Grande punto - ale tam siedzi zenujace 1.4 8v

Sandero - tu obejrzalbym tylko wersje Stepway (taka pseudoterenowa - fajnie wyglada)

Reszta producentow nie wsadza LPG - dla mnie dyskwalifikacja.

> Rozważam wersję benzynową hb z rocznika 2005-2006.

Moj jest 2008 smile.gif

Napisano

> Witam. Szukam następcy matiza i przyglądam się między innymi lacetti hb. Przekonuje mnie do niego

> dobra opinia o awaryjności oraz cena i ładny wygląd no i łatwo znaleźć w miarę pewny

> egzemplarz. Natomiast niepokoi spalanie... Przekopując opinie w necie trafiam ta totalnie

> różne opinie na temat spalania - od 7,5 w mieście aż do opinii o11-13 litrach... Proszę więc

> Was o odpowiedzi na parę pytań:

> 1. Ile mi spali lacetti 1,4/1,6 we Wrocławiu na dłuższych odcinkach i bez zbyt wielu korków?

Zależy od stylu jazdy. moja matka jeździ laczkiem 1,4 po mieście i jej pali 8/100. Moja żona jeździła astrą 1,4 twinport i jej palił 10/100. A silniki są podobnej mocy, opel ponoc oszczędniejszy, bo ma twinport.

Atutem tego auta jest przede wszystkim cena. Samochód nie odbiega od norm wśród innych marek jeżeli chodzi o awaryjnośc. Mój laczek ma 3 lata i miałem dwie awarie, uszczelniacz półosi i regulator napięcia. Marka Chevrolet ma u nas w Polsce niską pozycję i jeżeli nie zależy Ci na niemieckim znaczku to polecam. Samochody te rzadko jeździły jako firmówki więc zużytych egzemplaży jest mało i zwykle są dobrze wyposażone, Ponieważ niska cena gołego auta zachęcała kupujących do doposażania go w salonie lub kupna bardziej wypasionych wersji. Z dużym prawdopodobieństwem mogę powiedziec,że następnym samochodem też będzie koreańczyk, Chevrolet, Kia lub Hundai. Koreańce oferują samochód nie odbiegający technologicznie od uznanych marek a cena ich produktów jest o około 20% niższa niż samochodów zachodnioeuropejskich.

Niedocenianego u nas Fiata. Miałem Mareę z 2001 sprzedałem w 2007 z przebiegiem 320kkm. Niestety aktualnie nie produkują kombiaków w klasie compact.

Napisano

wprawdzie 1.8 z LPG ale

miasto (W-wa) z klimą - nawet 13 l/100

trasa z klimą - 9-10 l / 100

trasa bez klimy - da się zejść poniżej 9 l

tak

Napisano

> wprawdzie 1.8 z LPG ale

> miasto (W-wa) z klimą - nawet 13 l/100

> trasa z klimą - 9-10 l / 100

> trasa bez klimy - da się zejść poniżej 9 l

Mi stare 1.8 z 2003 r. (T18SED) też mniej więcej tak pali.

W autach nowszych jest już 1.8 nowszej generacji, więc może być bardziej oszczędne.

Napisano

miasto 9-10 z klimą PB, trasa 7-8 z klimą, wszyscy czepiają się laczka że dużo pali ale auta o podobnej mocy i 16v podobnie żłopią (np fabia 1.4 16v)

Napisano

miasto liczyć 10 l noPB musisz, trasa jakieś 6,5 l noPB wychodzi mi ostatnio

Napisano

> Mi stare 1.8 z 2003 r. (T18SED) też mniej więcej tak pali.

> W autach nowszych jest już 1.8 nowszej generacji, więc może być bardziej oszczędne.

Ja mam 1,8 z 2004, dużo się nie namierzyłem - teraz testuje spalanie LPG.

bez klimy

trasa normalna bez szaleństw 8-9

miasto raczej emeryt - 10 - 11 z przewagą 11

Nie wiem, nie znam się ale to chyba dość sporo jak na to co oferuje w zamian ten silniczek. wink.gif

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> auta o podobnej mocy i 16v podobnie żłopią (np fabia 1.4 16v) <

Witam,

zgadza się, zwłaszcza, że Lacetti jest dość ciężki i silnik 1,4 jest trochę za słaby.

Pzdr.

Napisano

> Nie wiem, nie znam się ale to chyba dość sporo jak na to co oferuje w zamian ten silniczek.

Bo to jest tak na prawdę dość stary silnik.

Napisano

> miasto 9-10 z klimą PB, trasa 7-8 z klimą, wszyscy czepiają się laczka że dużo pali ale auta o

> podobnej mocy i 16v podobnie żłopią (np fabia 1.4 16v)

Nieprawda, moje bravo 1.4 t-jet 120KM po wawie pije 9-9,5L , w trasie 7L

Napisano

> Bo to jest tak na prawdę dość stary silnik.

Chyba Opelek jakiś jak to w Daewoo bywa?

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

Do roboty mam 16-17km w jedną stronę, ok. 10 świateł po drodze. Rano jadę ok. 25min (raczej bez większych korków), po robocie zwykle ok. 60min (rekord 2h45min) - stoję w 2 dużych korkach. Spalanie 8,8l/100km, na razie dane z 1500km.

Tak - w sumie kupiłem ot tak, od niechcenia, ale z czasem coraz bardziej lubię to auto.

Chciałem kupić cokolwiek młodego (3-4lata) z klimą za ok. 20 tys i nic się nie dało. No, może Thalię, którą też polubiłem (żona jeździ), ale to rozmiar mniejszy samochód, o wyglądzie nie wspominam, bo dla mnie to bez znaczenia.

Silnik 1,4 trochę słaby, ale mi styka do jazdy w korkach. Jak jest wybór brać 1,6 (ja nie miałem).

Napisano

> Nieprawda, moje bravo 1.4 t-jet 120KM po wawie pije 9-9,5L , w trasie 7L <

Witam,

co jest nieprawdą ? shocked.gif

Podane przez Ciebie spalanie mieści się w przedstawionych przedziałach > na dodatek nie podajesz czy z włączoną klimą.

Pzdr.

Napisano

> Witam,

> co jest nieprawdą ?

> Podane przez Ciebie spalanie mieści się w przedstawionych przedziałach Pzdr.

Z włączoną, nieprawda bo mam większą moc zlosnik.gif

Napisano

> Z włączoną, nieprawda bo mam większą moc <

Troszeczkę smile.gif , ale chyba jeździsz bardzo delikatnie, bo jak czytałem raporty ze spalania na innych forach to dochodzi i do 14 !

Mnie Lacetti w różnych warunkach nie spaliło w mieście nigdy więcej niż 9 l, przy łagodnej jeździe.

Pzdr.

Napisano

> Chyba Opelek jakiś jak to w Daewoo bywa?

> Pozdrawiam,

> Griba

Z grubsza rzecz biorąc mechanicznie to jest to to samo, co pierwsze Ecoteki na big bloku, czyli połowa lat '90.

Napisano

> Mnie Lacetti w różnych warunkach nie spaliło w mieście nigdy więcej niż 9 l, przy łagodnej jeździe.

> Pzdr.

toż to szok panie czary jakieś czy cooo??????? icon_eek.gif

Napisano

> toż to szok panie czary jakieś czy cooo??????? <

Tak jak wspomniałem: łagodna jazda (zgodnie z przepisami smile.gif ) + hamowanie silnikiem.

Pzdr.

Napisano

> Tak jak wspomniałem: łagodna jazda (zgodnie z przepisami ) + hamowanie silnikiem.

> Pzdr.

też się staram tak jeździć ale mój w mieście to totalny alkoholik poczekam na mały przypływ gotówki i komora gazowa go czeka

Napisano

> toż to szok panie czary jakieś czy cooo???????

Moje też nei pali więcej jak 9.

Musi być naprawdę korek i włączona klima, aby wyszło więcej.

W trasie nawet mocno obciążony i deptany pali poniżej 9.

http://rwicik.republika.pl/GM_L.xls

Napisano

oczywiście zwróćcie uwagę, ze niektóre spalania podane są na LPG, inne na NoPb

w moim przypadku średnie spalanie na NoPb (trochę więcej trasy) wyniosło 8,2 l/100 km a na LPG - 10,6 l/100km + trochę benzyny na rozpałkę

na benzynie rzadko zdarzało się przekroczyć 10l/100 km w mieście - większe zarzuty do spalania (w stosunku do katalogowych) miałbym w trasie

Napisano

- większe zarzuty do spalania (w stosunku do katalogowych) miałbym w trasie

u mnie w trasie ostatnio nie przekracza 7,5 l/100 km przy ostrym deptaniu, nawet wyprzedzanie na 2 biegu się odbywa także zarzutów nie mam do tego spalania

Napisano

> - większe zarzuty do spalania (w stosunku do katalogowych) miałbym w trasie

> u mnie w trasie ostatnio nie przekracza 7,5 l/100 km przy ostrym deptaniu, nawet wyprzedzanie na 2

> biegu się odbywa także zarzutów nie mam do tego spalania

a ile wg katalogu?

Napisano

> miasto 9-10 z klimą PB, trasa 7-8 z klimą, wszyscy czepiają się laczka że dużo pali ale auta o

> podobnej mocy i 16v podobnie żłopią (np fabia 1.4 16v)

Moja Fabka 1,4 75KM ok 1l mniej LPG na 100km zlopie, ale Lacek jest zdecydowanie ciezejszy od niej.

Napisano

> Moja Fabka 1,4 75KM ok 1l mniej LPG na 100km zlopie, ale Lacek jest zdecydowanie ciezejszy od niej.

no i 8 zaworów od dołu jedzie ok.gif

Napisano

> no i 8 zaworów od dołu jedzie

Nie wiem o co Ci chodzi bo oba autka sa 16 zaworowe.

Napisano

> Nie wiem o co Ci chodzi bo oba autka sa 16 zaworowe.

ok, nie załapałem, myślałem o fabii 1.4 16 100km ok.gif

Napisano

> ok, nie załapałem, myślałem o fabii 1.4 16 100km

To też jest "16".

Ośmiozaworowe były 1.4 OHV Skody, chyba 60 i 68 KM.

Napisano
  • Autor

No to nieciekawie z tym spalaniem - moim zdaniem to poważny minus tego autka. Przyzwyczajony jestem do 6,5 matiza po wrocku i pewnie bym się wkurzał mocno przy 10/100 oslabiony.gif Natomiast przeglądając różnego rodzaju oferty odkryłem też bardzo duży plus tego samochodu - bardzo łatwo znaleźć niezajeżdżony egzemplarz z prawdziwym przebiegiem od pierwszego właściciela... Więc nie skreślam lacetti póki co - jak nic ciekawego i budzącego zaufania nie znajdę to kupię i zagazuję skubańca cool.gif

Więc może we wrześniu dołączę do waszej ekipy wink.gif

Pozdr

Napisano

> No to nieciekawie z tym spalaniem - moim zdaniem to poważny minus tego autka.

A które Daewoo zużywało na prawdę mało paliwa?

Myślę o modelach większych niż wspomniany Matiz, czy też Tico.

Napisano

> No to nieciekawie z tym spalaniem - moim zdaniem to poważny minus tego autka. Przyzwyczajony jestem

> do 6,5 matiza po wrocku i pewnie bym się wkurzał mocno przy 10/100

Jak juz wczesniej pisalem laczek bez lpg jest bez sensu - dlatego 10/100 lpg = 5noPb smile.gif

Napisano

> Jak juz wczesniej pisalem laczek bez lpg jest bez sensu - dlatego 10/100 lpg = 5noPb

Przy większych przebiegach LPG nieodzowne ok.gif

Ja robię jakies 15kkm rocznie i LPG bym nawet założył ... ale po zakupie w ASO chcieli prawie 5000zł no.gif

A teraz to już mi się nie chce w to bawić, bo pewnie za rok, czy dwa trza będzie Lucka na cos nowszego zmienić smile.gif

Napisano

> No to nieciekawie z tym spalaniem - moim zdaniem to poważny minus tego autka. Przyzwyczajony jestem

> do 6,5 matiza po wrocku i pewnie bym się wkurzał mocno przy 10/100

Ale to raczej dziwne porównanie. Chcesz większe auto to pogódź się z większym spalaniem

Napisano

> Ale to raczej dziwne porównanie. Chcesz większe auto to pogódź się z większym spalaniem

Niech pomyśli o większym silniku bo te najmniejsze wbrew pozorom wcale oszczędne takie nie są przez stosunek mocy do masy oraz zakresu obrotów w jakim ta moc jest utrzymywana i moment obrotowy.

Napisano

> Ale to raczej dziwne porównanie. Chcesz większe auto to pogódź się z większym spalaniem

Zwłaszcza, że to, było nie było, dwa segmenty w górę

Napisano

> A teraz to już mi się nie chce w to bawić, bo pewnie za rok, czy dwa trza będzie Lucka na cos

> nowszego zmienić

Ja dalem 4tysie , nawet przy 15kkm i 2 latach spoczko Ci sie zwroci BRC za 3 tysie smile.gif

Napisano

> MOżliwe ... ale już chyba nie będę inwestował w to auto ... myślami jestem już przy czymś nowym

Hehe ja już też myśle o nowym smile.gif za rok koniec leasingu ,gazem zarobie na utrate wartosci i juz kombinuje do czego nowego poza laczkiem montuja lpg smile.gif

Napisano

> Hehe ja już też myśle o nowym za rok koniec leasingu ,gazem zarobie na utrate wartosci i juz

> kombinuje do czego nowego poza laczkiem montuja lpg

Captiva V6.

devil.gif

Napisano

> Hehe ja już też myśle o nowym za rok koniec leasingu ,gazem zarobie na utrate wartosci i juz

focus zlosnik.gif renault zlosnik.gif

Napisano

> focus 270751858-jezyk.gif

renault 033102bebe_1_prv.gif kiedys tak , teraz juz nie - wiem dzwonilem do renault poland - teraz lpg montuja do daciek.

Co do daciek , jeden sasiad kupil sandero stepway z lpg... Kurcze jakby to , to sie dacia nie nazywalo to calkiem fajny wozik do rozbijania sie po miescie.

Napisano

Mi podobuje się misiubisi ... taki sportback 1.8 by mi pasił i nawet niedrogi, ale nie wiem czy LPG można zapodawać do tego zlosnik.gif

Napisano

> Captiva V6.

Jeździłem dieslem a automatem i fura jest zarąbista waytogo.gif Komfort lepszy niż u mnie w outku 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jeździłem dieslem a automatem i fura jest zarąbista Komfort lepszy niż u mnie w outku

Ja jezdzilem dieslem no i jakos mnie sie nie widzi no.gif

Napisano

> Mi podobuje się misiubisi ... taki sportback 1.8 by mi pasił i nawet niedrogi, ale nie wiem czy LPG

> można zapodawać do tego

Z zewnatrz ok.gif ale srodek mnie rozczarowal... Siedzialem sobie ostatnio we wszystkich Mitsu , Suzi i Hultajach bo przeglady w SX4 robie w multisalonie.

Powiem tak ,ze fajnie sie siedzialo w IX35 ale z zewnatrz straszna kupa no.gif

Splash mi sie podoba ale to maluszek straszny no.gif

Co do lpg i mitsu to jest na zamowienie wersja przygotowana pod lpg jakiś tekst

Napisano

> Jeździłem dieslem a automatem i fura jest zarąbista Komfort lepszy niż u mnie w outku

Moje plany na przyszłość na razie wyglądają tak:

Lata 2011-2015 Epica diesel z automatem

Lata 2015-2019 Captiva (lub jej odpowiednik) V6 lub diesel (pod warunkiem, że mu zwiększą moc do ok. 200KM)

Ale jeśli znajdę lepsze propozycje to je zweryfikuję. Na razie nie znalazłem.

Napisano

> Moje plany na przyszłość na razie wyglądają tak:

> Lata 2011-2015 Epica diesel z automatem

Mnie sie podobuje Epica 2.0 lub 2.5 LPG smile.gif w wersji LT ale predzej zdecyduje sie na jakiegos vana bo musze gdzies mojego kaukaza wozic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.