Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sposób na owady na zderzaku ?

Featured Replies

Napisano

jakie macie sposoby na muszki i wszelkie robactwo które przyczepia się do przedniego zderzaka podczas szybszej jazdy ?

wczoraj po myciu i polerowaniu auta jeden przejazd 40 km z prędkościami autostradowymi i znowu zderzak zasyfiony owadami które bardzo cieżko jest potem usunąć

Napisano

jeździc wolniej grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Stosować uniki....

uśmiałem się po pachy ............... no.gif

Napisano

> jakie macie sposoby na muszki i wszelkie robactwo które przyczepia się do przedniego zderzaka

> podczas szybszej jazdy ?

> wczoraj po myciu i polerowaniu auta jeden przejazd 40 km z prędkościami autostradowymi i znowu

> zderzak zasyfiony owadami które bardzo cieżko jest potem usunąć

Kup spray do usuwania owadów - działa ok.gif

Napisano

Pan Ludwik w sporej ilości i ciepła woda ok.gif

Napisano

wpierw skoczyć na myjkę samoobsługową i zmyć robactwo pod cisnieniem, to co zostanie to musisz usunac srodkami do czyszczenia auta z owadow

Napisano

A po umyciu i polerowaniu nawoskowałeś zderzak? wink.gif Jak zabezpieczysz dobrym woskiem, to później wszelkie robactwo dużo łatwiej zejdzie ok.gif

Napisano

> wpierw skoczyć na myjkę samoobsługową i zmyć robactwo pod cisnieniem, to co zostanie to musisz

> usunac srodkami do czyszczenia auta z owadow

Za przeproszeniem nic nie to daje... bo pryskałem sobie tak (w sobotę) na nie 5 min i nic nie schodziło... owszem zwłoki tak... ale plamy jak były tak są. Ludwikiem od razu zeszło hehe.gif

Napisano

zwykła miękka "miotełka" + ciepła woda + zwykły płyn do aut i ładnie schodzi ok.gif

Napisano

> jakie macie sposoby na muszki i wszelkie robactwo które przyczepia się do przedniego zderzaka

Owady i robactwo to jeszcze mały problem. Najgorsza jest spadź (coś takiego o lepkiej konsystencji) co leci z drzew i właściwie nic nie pomaga, klei się do wszystkiego i bardzo ciężko schodzi myjąc to wodą z ludwikiem - troszke lepiej myjąc denaturatem, ale generalnie jest prawie nieusuwalne i dodatkowo zostawia żólte smugi przy myciu - fuujjj

Napisano

Jedyny skuteczny sposób, to porządnie, twardym woskiem nawoskować zdeś i maskę. Za każdym razem po umyciu woskuje te dwa elementy i nie ma problemu. Raz na dwa miechy twardym całe auto i jest luks. Problem robali nie występuje ok.gif Podobnie gołębie odchody, zmywam wodą z butelki bez jakiegokolwiek szorowania, tarcia itp. Twardy wosk, dużo pracy, ale opłaca się.

Napisano
  • Autor

> Jedyny skuteczny sposób, to porządnie, twardym woskiem nawoskować zdeś i maskę. Za każdym razem po

> umyciu woskuje te dwa elementy i nie ma problemu. Raz na dwa miechy twardym całe auto i jest

> luks. Problem robali nie występuje Podobnie gołębie odchody, zmywam wodą z butelki bez

> jakiegokolwiek szorowania, tarcia itp. Twardy wosk, dużo pracy, ale opłaca się.

jakiś specjalny wosk czy pierwszy z brzegu ?

Napisano
  • Autor

> A po umyciu i polerowaniu nawoskowałeś zderzak? Jak zabezpieczysz dobrym woskiem, to później

> wszelkie robactwo dużo łatwiej zejdzie

jakimś troche wiekowym woskiem przeleciałem, ale niezbyt dokładnie

Napisano
  • Autor

> Kup spray do usuwania owadów - działa

kiedyś używałem, ale to było ze 4 lata temu i się zawiodłem

polecasz coś konkretnego ?

Napisano
  • Autor

> Pan Ludwik w sporej ilości i ciepła woda

nie działa

Napisano
  • Autor

> wpierw skoczyć na myjkę samoobsługową i zmyć robactwo pod cisnieniem, to co zostanie to musisz

> usunac srodkami do czyszczenia auta z owadow

zawsze myję myjką, ale nie schodzi, z drugiej strony nie chce walić mocnym strumieniem wody z bliskiej odległości bo jeszcze mi razem z owadami lakier poschodzi

jakieś domowe sposoby na pozbycie się tych owadów ktoś ma ? nie wiem jakiś może płyn do mycia kuchenki czy cuś

Napisano

Dobrze nawoskuj zderzak i będą lekko schodziły wink.gif

Tani i dobry jest ten wosk:

c_big2372423.jpg

19zł w intermarche.

Napisano

> Wszystkim trzem panom gratuluję. Dwa warny i jeden ban za recydywę.

Liwku, IMO autor sam się prosi o takie odpowiedzi.

Post wygląda jak prowokacja typu:

Sposób na paliwo w baku?

jakie macie sposoby na paliwo które znika z baku podczas szybszej jazdy ?

wczoraj po zatankowaniu i dokładnym zakręceniu korka, jeden przejazd 400 km z prędkościami autostradowymi i znowu bak pusty...

Toż to pachnie upośledzeniem umysłowym. confused.gif

Albo jako jako kierowcy schodzimy na psy, albo jako ludzie.

Napisano

> Liwku, IMO autor sam się prosi o takie odpowiedzi.

> Post wygląda jak prowokacja typu:

> Sposób na paliwo w baku?

Ja uważam, że każdy ma prawo do trywialnych pytań. Jeden pyta o coś do czyszczenia felg, inny do polerownia smoły i asfaltu z drzwi, a tu mamy owady ze zderzaka.

> Toż to pachnie upośledzeniem umysłowym.

Jak wiele wątków pojawiających się na MK. zlosnik.gif

Ja rozumiem, że jedna osoba sobie zażartuje bo nawet na poważnym kąciku mile widziane jest poczucie humoru. Ale tu mamy 3 durne odpowiedzi pod rząd. icon_rolleyes.gif

Napisano

> wczoraj po myciu i polerowaniu auta jeden przejazd 40 km z prędkościami autostradowymi i znowu

U mnie niezle działa aktywna piana w moim przypadku carvalet. Nakładana opryskiwaczem z końcówka spiieniającą. Ale może byc pewnie zwykły atomizer. Robie ja troszke mocniejszą niż minimalne zalecenie. Nakładam na suchy lakier czekam potem myjką. Czynność w razie potrzeby powtórzyc reszta schodzi mi pod gąbką. Mam też preparat Sonaxa na owady ale w moim odczuciu dzisła nędznie gorzej niz piana. Napewno na dobrze nawoskowany mlakierze owady się tak nie trzymają. Tylko po piance kiepski wosk zapewne spłynie razem z owadami

Napisano

> kiedyś używałem, ale to było ze 4 lata temu i się zawiodłem

> polecasz coś konkretnego ?

Sonax

Napisano

Podczas normalnego mycia bez problemu schodzi gdy poprzecieram trochę mocniej zwykłą miotełką.

Napisano

Osobiście wybrałem najtańszy twardy wosk, czyli Shell Wax, coś około 10zł. Wosk ten, co bardzo ważne, zawiera wosk "Carnauba". Jest to twardy wosk, a więc trochę trzeba się namachać, ale efekt jest długotrwały i bardzo zadowalający. Np. jeszcze po zimie była warstwa wosku położona w październiku ok.gif Druga sprawa, że auto za często myte nie było zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.