Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mapy do oceny i pytanie

Featured Replies

Napisano

witam,

proszę napiszcie swoje zdanie o tych mapach oraz mam pytanie o obszar w kółku - jak go zrównać z benzyną ?

którymi punktami mnożnika ?

mam staga od 2 tygodni i nie wiem jeszcze wszystkiego

dzięki

post-52050-14352508447992_thumb.jpg

Napisano

Mapa do kitu, wygląda że za duże dysze. Ciężko będzie mnożnikiem wyjechać na pokrycie map, bo może wyjść sporo poniżej 1 - a to źle.

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Mapa do kitu, wygląda że za duże dysze. Ciężko będzie mnożnikiem wyjechać na pokrycie map, bo może

> wyjść sporo poniżej 1 - a to źle.

> Pozdr

to dupa.

mówiłem gazownikowi że mam dysze 2,4 a on na to żę wtrysk to matrix i że będzie dobrze.......

a Twoim zdaniem jakie dysze powinny być ?

Napisano

Gaziaż Cię wypuścił z warsztatu z tak ustawioną instalacją?? Dziwić się później, że ludzie na STAGa narzekają .... Trudno powiedzieć jakie dysze powinny być. Wzorzec jest na stronach AC w przeliczeniu KM na cylinder. Można dać 0,1 mniej niż zaleca AC i zrobić kalibrację. Jeżeli będzie coś nie tak z dyszami, to program pokaże. Jak ma wyglądać dobrze zestrojona mapa też na stronie AC jest. Ogólnie mnożnik powinien zaczynać się w okolicy 1,2- 1,3 przy dłuższych czasach wtrysku powinien schodzić do 1.

Napisano
  • Autor

> Gaziaż Cię wypuścił z warsztatu z tak ustawioną instalacją?? Dziwić się później, że ludzie na STAGa

> narzekają .... Trudno powiedzieć jakie dysze powinny być. Wzorzec jest na stronach AC w

> przeliczeniu KM na cylinder. Można dać 0,1 mniej niż zaleca AC i zrobić kalibrację. Jeżeli

> będzie coś nie tak z dyszami, to program pokaże. Jak ma wyglądać dobrze zestrojona mapa też na

> stronie AC jest. Ogólnie mnożnik powinien zaczynać się w okolicy 1,2- 1,3 przy dłuższych

> czasach wtrysku powinien schodzić do 1.

mam 13,5 KM na cyl (54KM)

na www.ac jest fi 1,8-2,0

zaraz na allegro kupuję dysze i w pracy rozwiercę je na tokarce na fi 1,9mm i sam zrobię autokalibrację itp

miałem elpigaza.......... i wiem z czym je się gaz:)

dam radę dzięki za podpowiedzi, w razie w będę pisał

Napisano

Nie rozwiercaj na 1.9 mm , wystartuj od 1.8 i zobacz. Moja Multipla 103 km jeździ na 2,3 i styka, a różnica w KM spora.

> mam 13,5 KM na cyl (54KM)

> na www.ac jest fi 1,8-2,0

> zaraz na allegro kupuję dysze i w pracy rozwiercę je na tokarce na fi 1,9mm i sam zrobię

> autokalibrację itp

> miałem elpigaza.......... i wiem z czym je się gaz:)

> dam radę dzięki za podpowiedzi, w razie w będę pisał

Napisano
  • Autor

> Nie rozwiercaj na 1.9 mm , wystartuj od 1.8 i zobacz. Moja Multipla 103 km jeździ na 2,3 i styka, a

> różnica w KM spora.

> > dam radę dzięki za podpowiedzi, w razie w będę pisał

ok zacznę od 1,8

jak poznam, że za będą za małe ?

Napisano
  • Autor

> Nie rozwiercaj na 1.9 mm , wystartuj od 1.8 i zobacz. Moja Multipla 103 km jeździ na 2,3 i styka, a

> różnica w KM spora.

> > dam radę dzięki za podpowiedzi, w razie w będę pisał

gazownik twierdził że to matrix i da radę, a ja 3 razy mówiłem jakie mam dysze

a wiedząc co pisałeś u mnie mnożnik schodzi sporo poniżej 1 .......

na podstawie przykładowych map mnożnika ze strony ac (peugeot 2,0 -dysze 2,3; matiz 0,8 - dysze 1,6) zrobiłem sobie wykres na kartce papieru i łącząc 2 punkty i nanosząć moją pojemność, wyszło mi że powinienem mieć 1,8 smile.gif

i dlatego opuszczanie mapy w moim przypadku nie przynosi rezultatów ..........

Napisano

> ok zacznę od 1,8

> jak poznam, że za będą za małe ?

Proste, zaraz po kalibracji wyświetli komunikat o zbyt małych dyszach. Najpierw zanim będziesz kalibrował po wstawieniu nowych dysz, odpal program i ustaw wyższe ciśnienie gazu na reduktorze. Na ciepłym silniku daj mu jakieś 1,1 bar.

Napisano
  • Autor

> Proste, zaraz po kalibracji wyświetli komunikat o zbyt małych dyszach. Najpierw zanim będziesz

> kalibrował po wstawieniu nowych dysz, odpal program i ustaw wyższe ciśnienie gazu na

> reduktorze. Na ciepłym silniku daj mu jakieś 1,1 bar.

czyli najpierw:

1. zmieniam dysze na 1,8

2. kasuję mapy gazu

3. zostawim mapę benzyny

4. zwiększam P na 1,1 bar

5. robię autokalibrację

6. modyfikuję mnożnik

czy tak ?

Napisano

> czyli najpierw:

> 1. zmieniam dysze na 1,8

> 2. kasuję mapy gazu

> 3. zostawim mapę benzyny

> 4. zwiększam P na 1,1 bar

> 5. robię autokalibrację

IMHO dobrym sposobem ustawiania mnoznika dla wolnych obrotow jest kontrola mnoznika dla wolnych obrotow w taki sposob, ze przelaczam z benzyny na gaz i z gazu na benzyne obserwujac wskazania z sondy. Im szybcie po przelaczeniu sonda na pokazuje od nowa oscylacje tym lepiej. Ja tak ustawiam, nie korzystam z autokalibracji.

Przełaczac mozna z benzyny na gaz rowniez przelacznikiem, nie tylko obrotami.

> 6. modyfikuję mnożnik

Tu polecam modyfikacje podczas jazdy, po podlaczeniu laptopa. Z kompem stacjonarnym tez sie da ale trzeba przejechac sie, wrocic, podlaczyc, poprawic i do nowa przejechac sie.

Mapa benzynowa tez moze sie zmieniac z czasem, ona tez troszke inaczej wyglada przy jezdzie w plaskim terenie, troszke inaczej po gorkach, wiec nie zdziw sie, ze mozesz miec za kilka dni troche rozjechane mapy po tym jak ustawisz idealnie.

Napisano

> czyli najpierw:

> 1. zmieniam dysze na 1,8

> 2. kasuję mapy gazu

> 3. zostawim mapę benzyny

> 4. zwiększam P na 1,1 bar

> 5. robię autokalibrację

Jak robisz 5 to 2 automatycznie sie zrobi. Nie wiem czy mapa benzyny sie tez nie kasuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.